Laʻau

Auala e tausi ai cacti

Ina ua amata ona oo mai komepiuta patino i totonu o fale o tagata, na avea ma foliga masani e tuu ai cacti latalata ane ia i latou. O le toʻatele e talitonu o ia ituaiga laau e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le faʻamalolo poʻo le faʻafefe foi. Ae ina ua mavae sina taimi, o le toatele o tagata PC na amata ona latou matauina o la latou cacti mo nisi mafuaaga ua mou ma mate. Ma o le mea e ui e ui lava i lona le mautonu ma le tetee atu i le lamala, e manaomia e lenei falelaau se tausiga.

E tatau ona malamalama o le tausiga o le cacti ma le tilotilo ile fale e talafeagai i auala eseese. Afai e te manao i se cactus e avea ma se mea teuteu lelei o lou fale mautotogi, ona e leʻi amataina lea, e tatau ona e fesili pe faʻapefea ona tausia lelei ma o le a se mea e ono afaina ai fugalaau ese.

Cactus Vaega

O le fanau mai o cacti o Amerika. I le vao, o le cacti e mafai ona tuputupu ae i ni tulaga taua. Desert cacti e sili ona tuputupu ae ma atiina ae i lalo o tulaga leaga o le semi-desert lea e maua i Atenitina, Chile, Mekisiko, Peru ma Bolivia. I totonu o le vaomatua, e mafai ona maua le vaomago i le vaomatua. O le vao faʻapea foi ituaiga o le vaomatua o cacti e iai ni eseesega tele, ma i lenei tulaga, pe faapefea ona fuafua ile tausiga o le cactus ile ituaiga.

Eseesega

I le fale, cacti, e faifaimalie, e masani ona tuputupu ae, na latou fananau mai ma le fesoasoani a le au faifaatoʻaga. E mafai ona e faʻatau se tele o ituaiga mea laiti, aʻo tuʻuina i luga o le windowsill o le a le faigata.

O le sili ona lauiloa o cacti faʻatoʻa fale, e pei o le: Knippel's echinocereus ma selu, Peruvian cereus, sporocactus spratus, notocactus, prickly pear, pygmy dwarf, echinopsis, Gruson's echinocactus, chametereus sylvesteriformes, sylvestristiformes, sylvesteroteriformes, sylvesterophyta, eli auro, ma sylvesteriformes.

Eseesega o le vaomatua o le vavao i le fale e leai ni foliga tutusa i le cacti masani i mea uma. I le vaomatua, latou te fiafia e ola i lalo o laau poʻo luga foi o latou. I le fale, epiphyllum, ripsalidopsis, ma le zygocactus (Kerisimasi poʻo le Decembrist) e masani lava ona tupu.

Vaega o le tausiga i totonu

I le mea na e faʻatauina ai lenei laau e le puipuia ai oe lava mai le faʻamalositino, ae ia teuteu le potu, ona taumafai lea e filifili le nofoaga e sili ona talafeagai mo ia.

Eseesega o cacti faʻatoʻa manaʻomia tele le susulu o le la. I lenei tulaga, ua fautuaina e le au atamamai e tuu i luga o se faamalama o le itu i saute po o sasaʻe sasaʻe. O le tele o vaomatua o le vaomatua, e aofia ai le zygocactus, ua fautuaina ina ia tuu i luga o faamalama o le itu i matu po o sisifo. Afai e te tuu se laau Kerisimasi i luga o le faamalama o le itu i saute, ona pala lea o lau laulaau, ma i le va o vaitaimi o le fugalaau ma le taotoga, o le a amata ai toilalo.

I le tau mafanafana, o nei laau totō e sili ona lelei i totonu o le ea fou (fogafale). Afai i le taumalulu e mafanafana le falemaʻi, ona tatau ai lea mo le cacti e tatau ai le faatumauina o le maualuga o le suamalie. Ae ui i lea, e taua le mafaufau o le taumalulu toetoe lava o ituaiga uma o cacti e maua ai se taimi malolo. I lenei itu, e fautuaina e lafo atu i latou i se potu malulu (mai le 15 i le 17 tikeri) ma tuu i lalo o le malu po o le paolo.

E ui lava o le laʻau o le lauʻeleʻele toleni, e le tatau ona faʻafeinu. E faʻatagaina e faaseʻe se vai inu, ae e sili atu le faia o lenei faiga e tatau ai ma aua neʻi galo o le cactus, pei o isi laau uma, e manaʻomia le vai. Mo le suāsusu, e tatau ona e faʻaaogā vai i le vevela o le potu, lea e tatau ona puipuia mo se aso. Afai e mafai, e fautuaina e inu le cacti ma le timu poʻo le liusuavai.

Fuafuaga vaʻaia faʻavaivai:

  • i le tautotogo ma le taumafanafana - aso uma pe 1 le taimi i aso e lua;
  • taimi o le autumn - 1 taimi i le 5-7 aso;
  • taumalulu - 1 taimi i le 1-1.5 vaiaso.

O le mataupu autu o le faʻasusu o le sili atu lea o le tele ma le tele o le faʻainu, o le vevela lea o le potu.

E tatau ona manatuaina o le cactus o loʻo ola malosi i masina mafanafana, ao amata ona fuga i le vaitau malulu. Afai e te manaʻo ia fuga lau cactus, ona tatau lea ona ia faatulagaina se taimi malolo.

Cactus transplant

O le cactus e tatau ona gaosia pe afai e tumu i totonu o se ulo. O lenei faiga e faʻatinoina i le tautotogo, ae o le taimi o le tuputupu ae malosi e amata. 2-3 aso ao le i toe totoina, e tatau ona taofi le vai, aua o le eleele e tatau ona sasaa mai i aʻa. Ina ia aua le afaina e uiga i le cactus, e tatau ona afifi i ni fasipepa poʻo se laupepa maualuga.

O faʻataʻitaʻiga talavou e manaʻomia le faʻatulagaina o le tausaga, ma oi latou e 3 pe 4 tausaga e manaʻomia lenei faʻataʻitaʻiga i se tasi taimi i tausaga uma.

O le gafatia o le totoina e tatau ona filifilia i le faʻamalosi, ina ia fetaui i ai le aʻa, ma e leai se avanoa avanoa. I le pito i lalo o le fagu e tatau ona e tuʻuina atu le alavai ma sasaa se vaega itiiti o le meaʻai. A maeʻa lena mea, e tatau ona e uuina le laau ma lou lima ma tuʻu i lalo ona aʻa i totonu o le fagu. I le taimi lava e tasi, i le isi lima, faʻagesegese lemu le palapala i totonu o le pusa seia oʻo ina tumu ai le fagu. I lenei tulaga, o le palapala o le eleele e tatau ona i ai le centimita i lalo o le pito o le tane. E le mafai ona e tanu le pito o le aʻa i totonu o le meaʻai. Ina ia mafai ona tumu le eleele i le tele o le ipu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi faʻapipiʻi ona puipui. O le mea sili ona lelei o le faʻafefiloi o le eleele mo lenei mea totino: fufuluina o le oneone oneone, peʻa, fanua laupepa ma malala. O le palapala e vaivai ma gaʻo le palapala. Afai e manaʻomia, i se faleoloa faapitoa e mafai ona e faʻatau se paluga o cacti.

Cactus faʻatoʻaga

Cacti e mafai ona faʻaleleia e le metotia o fatu, faʻapea foʻi ma le fuʻa. O le auala lona lua e matua faigofie lava ma aoga, ma o le mea lea e sili atu ona lauiloa i tagata e totoina fugalaau. Ae ui i lea, oi latou e manatu ia i latou lava o se faʻatoʻaga o cactus moni o le a mautinoa lava le tupu aʻe o le cactus mai se fatu ma o latou lava lima. Peitai, e tatau ona manatuaina o lenei faiga o le toe gaosia e faigata tele ma e le aoga.

Mo le faʻaleleia o laau, e faʻaaogaina auala e ave mai faʻataʻitaʻiga tagata matutua. O nei vavaega, e pei o se tulafono, ei ai ni aʻa laiti, ma i lenei tulaga, o aʻa e tupu vave vave ma faigofie.

O fatu o nei laau totō faʻatau i totonu o se faleoloa faapitoa e tatau ona faʻamaʻiina e ala i le faʻauʻuina mo sina taimi i se vaifofo malosi o le potassium. A maeʻa lena mea, e afaina i latou e ala i le tuʻuina atu i se siosiomaga malulu. O fatu o nisi o ituaiga e ono totogo pe a uma le aso, ao isi e manaʻomia ni nai vaiaso.

Na iloa e fomaʻi suʻesuʻe e tele lava le cacti e tupu mai i na tagata ua matutu ma taofiofia i lagona, ae o le mea moni o latou e matua maofa ma vaivai.