Fugalaau

Ata ma faʻamatalaga o ituaiga ituaiga aspidistra

Faatasi ai ma tagata e fiafia i totonu o laau toto, o le aspidistra e fiafia i le lauiloa o le malo sili ona faigata ma laitiiti. O lenei tagata nofomau o vasa o Asia e mafai ona ia tumau i le lamala umi, o ata vaaia mo isi laau totō ma le ea vevela, o le laʻititi o le vevela ma le faʻaleleia masani o le palapala e aunoa ma ni faʻaaliga vaaia.

E tusa o le seneturi talu ai, na maua ai e Europa ma Amerika se mea moni e uiga i le lauiloa o le fale. Ae o le faitau fiaselau o ituaiga o aspidistra o loo tatalaina pea i le taimi nei, o fugalaau fugalaau e oo lava i le taimi nei ma ua ola nei i se vaega itiiti o ituaiga o lenei mea matagofie matagofie o laulaau, o nisi taimi e fafagaina ai le tagata e fai sina teuteuga, ae ese lava le fugalaau.

Aspidistra elator, umi poʻo lautele (A. elatior)

O le faʻavasegaina o ituaiga o aspidistra o lo o feagai pea ma suiga. O ituaiga fou o loʻo faʻafeiloaʻi i totonu, o loʻo tuʻuina atu pe vaevae faʻasalalau. Ae o le tele o suʻesuʻega ma taʻutaʻua o le aspidistra o le umi poʻo le faʻalelei o loʻo faʻaalia i le ata.

I le taimi muamua, sa manatu Saina o le nofoaga na fanau ai le ituaiga, ae i le faaiuga o le seneturi talu ai, na maua ai na ituaiga o vailaau vao i luga o motu o Iapani. O le laau na muaʻi faʻavasegaina o le lurida aspidistra, ae o le asō o loʻo tuʻufaʻatasia ituaiga.

O le mea lea, o le faʻalauiloaina o loʻo i le ata o le aspidistra o loʻo taua i tusitusiga e umi pe lautele-faʻaleleia.

O le mea moni, o lenei ituaiga o laau ei ai lau lanu paʻu, e tupu saʻo mai le aʻa ma aʻe i luga aʻe o le palapala, e faalagolago i le ituaiga aspidistra, e 30-60 senetimita. O le vaega eleele lalo o le laau e aofia ai le tumutumu autu, o loʻo i lalo tonu o le eleele poʻo le faʻaalia i luga o le fogaeleele, ma ni aʻa faaopoopo. O le suamalie o le aspidistra o le tino o le aspidistra ua i ai lona lapotopoto ile 5 i le 10 mm, ua faʻalauteleina ma e mafai ona nofo i se vaega tele i se tagata matua.

Ole lafoaʻi po o lau lauolaola i nisi tulaga e oʻo atu i le 50 cm le umi, ma oʻo ai i le 35 cm le petiole. O le lautele o le laʻau e 6-10 cm.

O le laulau lamolemole e faigata, faʻafiafia lanu meamata. O le eseesega o aspidistra o loʻo maua i le natura ma faʻaleleia lelei i laulaau lanu po o laulaau e sili ona lauiloa i aso nei.

Aspidistra broadleaf, e pei o le ata, fuga, fuga lanu enaena lanu-lanu viole ma le lapoa e oo i le 2 cm. O le fugalaau e mafai ona maua mai le 2 i le 4 bracts.

I totonu o le paʻu o le paʻu o le tino o loʻo i ai mai le 6 i le 8 faʻamafanafanaga ma se moa e pei o le mushroom ma se limite e oʻo i le 8 mm. I le natura, o le aspidistra e tupu mai ia Ianuari ia Aperila, pe a amata le timuga i le itulagi Asia. Ona sosoo ai lea ma le fugalaau, lanumeamata poʻo le lanu-enaena, o fualaau lapotopoto e aofia ai fatu tetele.

O meaola eseese e pei o aspidistra poʻo le Aspidistra Variegata ma lanu paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo samasama, e pei o fetu i luga o se lanu pogisa o se lau laulaau, poʻo le eseesega o taʻaloga ma tafe, e sili ona lauiloa.

O le mea lea e mafua ai le maualuga o le aspidistra ma lauiloa. E tuʻuina atu e le au faʻatoʻaga le tele o ituaiga o aspidistra, e pei o le ata, ma lau lanu eseese, foliga ma lanu.

Aspidistra Attenuata (A. Attenuata)

O le foliga mai o le aspidistra mai fafo mai le vaomatua o le vaomalo o Taiwan o loʻo manatua pea le aspidistra lautele. Ae na maua i le selau tausaga mulimuli ane, i le 1912.

O le laau e fetolofi, lapisi lapotopoto i le vaega o le vaeluaga o le vaimatua e tusa ma le 1 cm. O le tuputupu ae i luga o le palapala mamago o le vaomatua, o lenei ituaiga o aspidistra, e pei o le ata, ua faia ai ni ie puipui. E mafai ona teuteuina laulaau paauli i ni mea lanu mananaia. O petioles e 30-40 cm le umi, ma o le lau o le lau o le lau e mafai ona oʻo ile afa mita le umi. O le lautele laupepa e laʻititi ma e tusa ma le 8 cm.

O le fuga mai o ituaiga o meaola o le aspidistra, e pei o le ata, e le manaia tele. O le laau e fai fugalaau e iʻu i le 5 cm le umi, ma le 3-5 pi. O le nimbusia o le logo e pei o le lanu viole, ae o petals e toetoe a paepae pe lanumeamata. I totonu o le fugalaau mai i le 7 i le 8 sikuea ma se pistil e iʻu i le 5 mm. O le fuga o laau, aemaise lava le eseesega aspidistra, e sili atu ona manaia ma susulu.

O le taimi vavalalata o lenei ituaiga aspidistra e amata ia Iuni, o sina taimi mulimuli ane o fua e aliali mai.

Aspidistra tele-flowered (A. Grandiflora)

O lenei ituaiga o aspidistra sa maua talu ai nei i Viatename, ma o le laau na vave ona tosina mai ai le gauai o tagata fiafia i aganuu o le vaomatua. O le mafuaaga e nofofua, e oo atu i le 80 cm le tele o laulaau lauulu ma ni mea eseese i luga o le ipu, faapea foi ma le matagofie o fua o aspidistra.

E lua pe tolu fugalaau e aliali i luga o aʻa o le laau i le ogatotonu o le taumafanafana, lea e avea ma fugalaau e i ai le lapotopoto ile 2 i le 4 cm. O le paleni lanu enaena o loo teuina i luga o le folau e tusa ma le 5 inisi le umi. E tofu uma le petalima ma se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe ma ona lanu violē paʻepaʻe, ma faʻapupulaina le ituaiga o aspidistra o loʻo tuʻuina atu i le ata moni tulaga ese.

I totonu o le fugalaau ei ai le aspidistra, e pei o le ata e pei o le apogaleveleve i le vevela, 11 po o le 12 e susulu atu i le 3 mm le umi. O le pestle i foliga o le tino i le fomu e umi pe tusa ma le 3 mm ma le lautele e oʻo i le 5 mm.

I totonu o le vaomatua, fugalaau i luga ae o le eleele o loʻo oʻo mai ia Iulai. I le fale, o le fugalaau e le masani ma masani lava e faalagolago i le tausiga o le aspidistra.

Aspidistra Sichuan (A. Sichuanensis)

O le mea na fanau mai ai lenei ituaiga o aspidistra o vaomatua ia o Saina, lea i le maualuga o le 500-1100 mita i luga aʻe o le sami, o le laau e fai ma fetogi vao fiafia.

O lenei ituaiga o aspidistra, i le ata, ei ai se rhizome malosi e fetolofi ma lona maualuga e oo atu i le 12 mm ma le tasi luga o le laina e oo atu i le 70 centimita le maualuga. O le laupepa laulaʻau ma le venc venation is distinguished e se lanu mūmū lanu meamata ma e oʻo atu i le 35 simita. O le lautele o le vavao poʻo le laina elliptical-lactoolate e mai i le 4 i le 8 cm. O le petiole, e fuafua i le ituaiga, e mafai ona oʻo atu i le umi i le 10 i le 40 cm.

O le fuga o le ituaiga o tagata Asini o le aspidistra e pau mai ia Ianuari ia Mati. O fugalaau e pipii i le aʻa faatasi ai ma le fesoasoani a se fatu mai le 5 i le 50 mm le umi. I totonu o le gutu e pei o le logo-logo ma ono petals, e i ai ma le 6-8 sikola ma se pestle lapoa tele ma lona umi e oo i le 12 mm.

Pe a faatusatusa i le aspidistra, o fugalaau o lenei ituaiga, e pei o le ata, e laiti ma sili atu le pogisa, toetoe o le uliuli.

Aspidistra Oblancepholia (A. oblineifolia)

O le isi ituaiga aspidistra mai Saina e iloga foi e fugalaau laiti, ae e le na o le pau lea o foliga o le laau. O loʻo i ai ni laulaau vavalalata, o le lautele e na o le 2.5-3 cm.

I le faʻaopoopoga i fomu ma lanu lanumeamata, o loʻo i ai ituaiga aspidistra, e pei o le ata, ma lanu samasama lanu meamata.

Aspidistra guanjou (A. Guangxiensis)

I le ata o loʻo faʻaalia, o le aspidistra e manifinifi, e na o le 5 mm le lautele, faatasi ai ma le scaly rhizomes ma le paʻu o le ovoid ma le foliga o le elliptic. O le 20 cm le laulau laulau umi o loʻo i luga o se petiole umi e ola i se umi e 40 centimita. O le pepa lava ia e le tutusa ma le tele o isi meaola. Ae i luga o le lautele laulau, lanu samasama, e le o faʻasalalau, e masani ona maua i luga o laau totino o lenei tagatanuu o Saina, e manino lava ona iloa.

Ia Me, i luga o le eleele latalata i le aspidistra, e pei o le ata, e mafai ona e vaʻavaʻai tasi, e le masani ona fugalaau fugalaau e iʻu ile 5 inisi sima. E pipiʻi lalaga violē violēlūlū i petiles pe a ma le 4-5 cm le umi, ae o fua e tutusa ma foliga o le aspidistra tele-flowered e mafai ona vaaia i petale uma e valu.