Laʻau

Teu fafie i le fausiaina o fale ma le tausiga

O le kofe, o lona atumauga o Etiopia, ma mulimuli ane le kofe na malaga atu i atunuu ma o mai i Europa, lea na manuia ai le totoina pe a alu i le fale.

O le aiga kofe e tusa ma le 40 ituaiga. O le mea sili ona taua o le Liberia, Congolese, Arapi ma le maualuga. O sui nei o le aiga o Marenova.

Faamatalaga lautele

O laʻau laʻau o le kofe e le o se mea laititi, o le tino ma e lanu enaena. O le fugalaau e amata, ma ua lafoina e le laau se mea e foliga tutusa ma se faamalu ma e aofia ai pe tusa ma le 76 fugalaau.

O le fua o fugalaau e paʻepaʻe i luga o aʻa laiti ma e aliali mai i luga o laʻititi tausaga taʻitasi. O fua o le laau e aofia ai fatu e lua, lapotopoto i foliga, e muamua ona i ai se lanu samasama, e liua i lanu meamata. Ma o fua o fua o le kofe ua mumu. A fua le fua, e ufiufi i se paluga i fafo, ma totonu e faatumuina i se paʻu suamalie ma sina lanu ma se pea o fatu e tusa ma le 13 mm le umi.

O le kofe kofe i le fale ei ai mea aoga. E mafai ona faʻamamaina le ea o mea leaga, faʻatupulaia ma faʻaleleia atili le malosiaga o se tagata, faʻaititia ma faʻasaʻo le atuatuvale, ma faʻapipiʻi le faʻaogaina o le tino.

Ituaiga Falaʻau

Ituaiga kofe Arapi, e lauiloa i le atinaʻeina o se fale, o loʻo tuʻuina mai ai se laau faʻapitoa. O laulaau e foliga e pei o se ellipse faʻaloloa ma se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, susulu i le pito i luga ma le paʻu i totonu. O inflorescences e itiiti pe tusa ma le 2 inisi le lautele, e aoina i se fusi. O le tele o inflorescences e tuusaʻo tonu lava i le faʻatupulaia o tulaga.

A maeʻa ona tatalaina, o fugalaau faatoa fou mo na o ni nai itula. Ae o le matala e amata lemu i taimi uma. A uma ona fuga mai le fulafula, o le a fua mai le fua i le foliga o se pusa, i le foliga masani o loo i ai se fatu oona. Maturation e tusa ma le 8 masina talu ona maeʻa ona faʻavasega. O fua o se paga tutusa foliga pi. I le maualuga, o lenei ituaiga e oʻo atu i le 5 mita.

Tafefefe keke Ko Nana O se mea lelei lenei laau, e oʻo i le maualuga pe a ma le 85 cm. O le fugalaau e tele ma mulimuli ane fua lelei i le fale. O le mamanu talafeagai o le laau e mafai ona tuʻuina atu e ala i le veleina ma fusi pito i luga o le laau.

Kofela Liberiaua tupu foi i totonu. O fualaau aina suamalie ua i ai se lanu mumu po o se lanu mumu. O le umi o ona laʻau e oʻo atu i le 40 cm, ma o le maualuga e faʻatonutonuina ma o le faʻatulagaga e manaʻomia e faʻavaeina e ala i le teuina o le pale. O le faʻasolosolo o loʻo i ai se paolo malulu ma fua tele - vine.

Fafaga ile togalaau i le fale

E le mafai e le laau ona toleniina ata ma suiga o le vevela. I le maeʻa ai o le tausiga lelei, o le ae fiafia i le fale fou ua faia i le fale i le tausaga atoa.

O le faʻamalamalamaina o le kofe e sili i le salalau solo. O le nofoaga sili ona lelei o le itu i saute o le potu. E tatau ona i ai le lele i taimi uma i le taumalulu ma e sili ona lelei le totoina i luga o le loggia poʻo le terrace i le taimi mafanafana. I le taimi o le mafanafana e tatau ai ona tuu le laau mai le pati ina ia aloese mai le faʻamagoina pito o lau. Faatasi ai ma le leai o se moli, e tatau ai ona faʻaaoga se moli uila.

O le vevela o le ea mo le laau i le taumafanafana e le tatau ona sili atu i le 25 tikeri, ma i le taumalulu e le tatau ona paʻu i lalo ifo o le 15 tikeri. Afai e te le matauina tulaga o le vevela o mea o loʻo i totonu, ona mafai lea e le toʻaga ona paʻu lau lau laau ma togi ese le pupu.

O le laau e sili ona fiafia e felafoaʻi e le aunoa, ma i le taumafanafana e tatau ai mo le laau ona faatulaga se vai mafanafana, e fesoasoani lea i le tuputupu ae ma le malosi o fugalaau olaola. E tatau ona faateleina le suavai i totonu o le potu.

O le faʻasaga i le taumafanafana e masani lava, e naʻo le tasi le senetimita mai le palapala palapala e faʻagogo, ma le taimi o le taumalulu e tatau ona faʻaititia e le tasi i le vaiaso. Suavai mo le faʻavaivai e tatau ona faamalūlūina ma faʻaleleia, e aunoa ma le mea o loʻo iai i le fanua, a faʻapea o le a amata ona afaina le fale.

Fertilizer mo le kofe

A o faagasolo le vaitaimi o le tuputupu ae malosi ma le fugalaau, e tatau ona fafagaina le laau i le tasi aso i le 14 aso. Fertilizing mo lenei mea e talafeagai ma mea o loʻo iai i le potassium ma le vailaʻau. Po o fomaʻi faapitoa mo azaleas. I le tau mālūlū mo le laau, e tatau ona aveese atoatoa le faʻamaʻi.

Totoina o laau i le fale

E tatau ona faʻafeiloaʻi mo tagata talavou i taimi uma, o lona uiga, o tausaga taʻitasi, e oʻo atu i le tolu tausaga le matua e manatu i ai. E manaʻomia e gafa matutua ona faʻavasega tasi i le lua i le tolu tausaga. O le gafatia mo le laau e manaʻomia maualuga.

A maeʻa le toe totoina, e tatau ona tuʻu le fale i se mea malulu paʻu ma tuʻuina atu le taimi e faʻafetaui ai, ae le galo e faʻaalu soo. I le pito i lalo o le tane pe a faʻavasegaina, e tatau ona tuʻu se alavai lelei.

Faʻasologa o laau

O le palapala mo le laau e manaʻomia ai le peʻa, faʻamaʻa ese ma se gaioiga oona, oneone laititi ma humus ma faʻatasi ai ma le faʻaopopoina o le malala manava, o mea uma i le tutusa tutusa.

Totoina laau i le fale

Faʻamaʻotiina o le laau e faʻatinoina e pei ona tatau ai, aveese laʻau mago mago, ma ia faia foi le paleni talafeagai, tipi ese lala e sili atu ona tupu, tuʻuina atu ia i latou le umi talafeagai.

Fafagaina laau toto

E faʻafefea ona totoina se kofe i le fale, e toʻatele o loʻo fesiligia lenei fesili. E mafai ona faia lenei mea e faʻaaoga ai fatu ma tipi.

O se laau e faia mai keke kofe e mafai moni lava ona tupu ma ou lava lima. Nai lo o le palapala mo le lulu e ave sina oneone po o le perlite.

Fualaau Fafaga

A o le lūlūina, e tatau ona veleina ma faʻafefete fatu i se faʻamalama o le potassium. A maeʻa lena mea, matou te lulu i le eleele se lua sima i le loloto. Faʻapipiʻi taimi. A mavae le masina e tasi, ona aliali mai lea o fua muamua. Pe a amata ona aliali mai le uluaʻi lau, ona totōina lea o laau i ni koneteina eseese.

Tipiina le kofe

Mo lenei faʻatonuga, ua tipiina le tipi pe a ma le 8 cm le umi ma se pea paipa ma totō i eleele palapala, e aofia ai pepa, eleele masima ma oneone i le fua tutusa. A maeʻa lena mea, matou te totoina ni mea na vavalalata iina ma pipii i le maualuga o le taumafanafana mo le aʻa i totonu o le 27 tikeri. E tatau ona ufiufi le pusa o loʻo i ai ma se ata vevela. E le mafaagaloina taimi taʻitasi, tatala ma faʻamalolo. A maeʻa ona toto, e tatau ona toto i totonu o pusa tumau.

Fale faʻamaʻi i le fale i le fale

  • Aisea e malolo ai lau o le kofe - o le mafuaʻaga atonu e maualalo le maualalo ile potu ma le ea malulu. E manaʻomia le faʻaleleia o le fufuluina ma le fausiaina.
  • E mafai foʻi ona aʻafia e le paluga le kofe, e pei o fuga o le sooty, scabies ma mealybug. O se upega vailaau ma se papa paepae e aliali i luga o le laau. E mafai ona e faʻaumatia i latou i se fasimoli solution, pe a uma ona faʻaleagaina le siama.
  • Aisea e lanu samasama ai laulaau ma amata ai ona iloa. Le mafuaʻaga mo lenei mea e le lava le eletise palapala.