O le togalaau

Paina paepae - tuputupu aʻe ma tausi

Fesuiaiga o le tau o le faʻateleina o fualaau faisua. E faʻapefea ona tausia le kapeti paʻepaʻe i tulaga o mea e le masani ai faʻapena faʻanatura ma maua ai se seleselega lelei?

O le kapisi paepae o se fale malulu, ma le faʻamaoni. Mo lona atinaʻe atoa ma le maturation, o itula o le ao e le itiiti ifo ma le 13 itula e manaʻomia. E faʻatatau i le itulagi, o le vave ma le ogatotonu o fualaau taumafa e leai se sili atu i le 70 aso pe sili atu. E faʻapefea ona totoina pupuu paepae ina ia maua ai se seleselega lelei i soʻo se itulagi? Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e usitaia nisi tulafono.

E faʻapefea ona filifili ma saunia paina papaʻe pipi?

O le tuputupu aʻe o le itulagi e tele sona sao i le filifilia o fatu mo le totoina. O le itu i matu o le nofoaga lea, o le sili atu ona matua e te manaʻomia e filifili ituaiga. I luga o le afifi i totonu o le faʻamatalaga aofia ai le taimi o le lūlū ma faʻatatau le seleselega o le seleselega.

Ae, i le avea ai o se tulafono, o nei faʻamaumauga o loʻo faʻaalia i le tulaga o le tausisia lelei o tekinolosi tau faʻatoʻaga o le tausiga ma le galueaina. O ia solitulafono, faapea foi ma se faaletonu i tulaga tau fesuiaiga - lamala, mamafa ma timuga faaumiumi, faaumiumi le malulu - e le afaina ai le faiga faatekonolosi o le gaosiga papae ola.

O le galuega autu o le saunia o fatu laʻau papae o le faʻaleleia lea o le germination ma le faʻaleleia o le ola maloloina o tupu. Ina ia faia lenei mea, taitaia se faasologa o mea tutupu i fatu:

  • Faʻavasegaina
  • Faʻamaʻa;
  • Stratification - tausia susu fatu mo sina taimi i le maualalo o le vevela;
  • Lafoaʻi i se vaifofo vailaau;
  • Faʻamafanafana;
  • Faʻaaogaina o le Micronutrient;
  • Faʻaiuga.

O le faagasologa e mafai ona faamatalaina e pei ona taua i lalo. A maeʻa faʻaleleia, faʻapipiʻi paina paina ua tuʻuina i le vevela (pe a ma le 45-50 C) vai mo le 15 minute. Ona mo sina minute ona faatofuina i se vai malulu. Aumai se vaifofo ma elemene taua ma tuu i totonu mo le 12 itula. A uma ona fufulu ile vai mama ma tuu i totonu o le pusaaisa mo le aso. E tumau pea ona faʻamago fatu ma lulu.

Sauniuni o eleele mo le luluina ma le totoina

Mo fatu, o fatu e totoina i pusa. Ae o le faigofie ona tuʻuina atu le totoga i le laufanua, e sili atu le totoina o fatu taʻitasi i se pusa eseese.

E mafai ona faʻatau mai pe afai e le mafai ona faʻapitoa i kaseti taʻavale. O le aʻa i lenei tulaga e le aʻafia ai i le atuatuvale, talu ai o se vaega o le eleele o loʻo lafoina ma le faʻaeteete i le pu sauni. E ui o le kāpeti e le o se mea e uiga i le totoina, o lenei metotia o le totōina o le a mafai ai e oe ona maua fua muamua.

Pe a fuafuaina se nofoaga mo le totoina o pupu paʻu paʻekeke, e taua le manatuaina o le aganuu o lona muamua lea. Fautuaina ia aniani, tafega, fatu, koko, kukama ma pateta e ola mai iinei ae leʻi faia lenei.
E tatau ona vavae ese le totoina o se fualaʻau fualaau aina i luga o le nofoaga o le aiga pepelo - radish, radis, ituaiga ma ituaiga o kapisi, beets, turnips, ma tamato.

E saunia muamua se fasi togalaau kuka, sili atu i le tautoulu. Afai o le palapala o le aisa, ona faʻalauiloaina lea o mea. O le pito sili ona lelei o le eleele le mautonu.

I le tautotogo, faʻaopopo mea faʻapitoa ma mineral fertilizers i le 1 m2:

  • Wood ash - 3-4 mata;
  • Vailaau totoga - 1 pakete;
  • Urea - 1 sipuni;
  • Superphosphate - 2 sipuni.

O le palapala ua eliina, faamamaina o vao vao ma ua saunia moega e ala i le faʻamafanafana. E mafai ona tele ni filifiliga mo le faia o moega, e faʻalagolago lava i mea e fiafia i ai ma le malosi faaletino o le faʻatoʻaga. Totoina i atigi pusa, se moega eseese mo fatuga taitasi, moega taʻitoʻatasi i le 1 ma le 2 laina, ma isi mea faapena. E taua tele pe a le faʻafefe le vai i se togavao se tasi, ae tufatufa atu i luga o le laufanua atoa, faʻafefe uma laau.

Afai e agi le matagi malulu i le itulagi pe iai foi faafitauli i le vai, vave tatala ma mulching o le a fesoasoani e faʻalautele le eleele.

E faʻapefea ona toto laʻau paʻu paʻekeke

I moega sauniuni, o se pu e faia i se pusa. E taua le loloto o le loloto o le loloto nai lo le maualuga o le aʻa o le laau. Afai o le pu e sili atu nai lo le mea e tatau ai, ona faaopoopoina lea o se eleele laitiiti. O le mea taua o le loloto e tatau ona itiiti ifo nai lo le aʻa. A le o lena, o le a pauu le laau ma aʻafia ai aʻa.

O le isi itu taua. A e totoina se laau, e tatau ona e mautinoa o le rosette o kapeti e le lilofia i le eleele. A leai, o le a faʻaumatia lona tuputupu ae ma o le a faʻaumatia le aganuu.

A o lei totoina le kapisi papaʻe, e faʻamalūina. Afai e nofo le fatu i se isi ipu, a uma ona tumu le eleele i le susu, ona faasolosolo malie lea agai i lalo i le lima e tasi, ma uu le pito i luga o le fagu ma le alofilima o le isi lima. I lenei tulaga, e tatau ona tumau le aʻa i le va o tamatamailima. Faʻamalie lemu le ulo, o le eleele ma le aʻa o le a sau ma tumau pea i totonu o le alofilima o lou lima. E totoe na o le fuli i lalo, tuu i totonu o le lua, fufuluina le eleele ma sasaa.

O le totoina o togafitiga mo uluaʻi ituaiga e 40X25 cm, ala ma le tuai - 40X60 cm.

Afai o le vevela tele e faamoemoeina pe a uma ona totoina laau, ona tausia lea o le kapeti papaʻe, e faaopoopo i le mulching o le palapala, o le puipuia lea o laulaau laiti mai le lanu. Mo le faia o lenei mea, e mafai ona e faia se tamai tootoo, o lona faavae o se faʻavaa laupapa poʻo le uʻamea, e ufiufi i mea e le o se mea e lalagaina po o soʻo se ie malamalama.

Tulaga talafeagai mo le galueaiina o le kapisi paʻepaʻe

Ina ia maua se seleselega lelei, e taua le faatumauina o tulaga masani mo le tuputupu aʻe o kāpeti:

  • Le maualuga o le vevela o le ea ma le eleele i le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau ma le matua; a leai o le a mafua ai le fuga o le laau ma isi faafitauli;
  • Lava le malamalama; aua nei toto laau latalata i laau ma isi nofoaga paolo; kapisi o le a faʻalautele; o lenei mea o le a mafua ai le le lelei o le nonoa o le vavae poo le ulu o kapisi;
  • Faʻasa; o le kapeti e matua faigata lava mo le taimi e tatau ai le tele o vaiinu; ae e taua le manatuaina o le tele o le susu i aso uma o le a taʻitaʻia ai le gaogao vave o le vavae;
  • Laʻau - tatalaina, mulching o le a faaitiitia ai le aofaʻi o faʻavaivai ma tuʻuina atu le ea vaalele i le aʻa;
  • Minerale ma laei masani;
  • Puipuiga mai meaola faalafua ma faamaʻi.

O le tuputupu ae o le kapeti papaʻe, e tatau ona amanaʻia uiga maʻaleʻale o le laau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻafefe o le kiona e faʻalagolago i le matua ma le eseese o le fua. Mo le foliga mai e totogo, 2-3 tikeri i luga o le zero e lava. Ae o pine mamae o le a aliaʻe i le 4-5 aso i le vevela pe a ma le 20 tikeri Celsius.

Faatasi ai ma le malosi o le po, o fualaau mama e mafai ona feagai ma se aʻafiaina o se aʻa po o le toto i le eleele e leʻi muamua atu i le 10-14 aso. I lenei tulaga, o le faailoga o le vevela e le tatau ona maualalo ifo nai lo le 3-5 tikeri o le kiona. O le maualuga o le vevela o le ea mo le totoina o laau e 13-15 C, ma le palapala - 2-3 tikeri lalo ifo.

Afai e faigata pe le mafai ona tausia tulaga talafeagai i luga o se avanoa mo le atinaeina ma le galueina o kapeti paepae, ona tatau lea ona e tausia le fausiaina o se fale kesi. E taua tele le filifilia o ituaiga meaʻai e gaosi mo le faʻatoʻaga i totonu. O lenei mea o le a aloese ai mai le tele o faʻamaʻi, aemaise lava le amio, uiga o le aiga pepelo.

O iinei e mafai ona e vaʻai i ituaiga o kāpeti paʻepaʻe ma se ata.

O le a le uiga ese o le tupuina o kāpeti i se ala e leai ni fatuga?

Laʻau paʻepaʻe ua tupu i se auala e leai se fatuga e maua ai le maualuga maualuga 10-12 aso aʻo lumanaʻi le taimi faatulagaina. E totoina fatu laau i le tolu nusipepa ma vave i se nofoaga tumau. O le a le uiga ese o lenei auala?

E tatau ona filifilia ma le faʻaeteete le 'upega tafailagi, aua o le a aliali mai uma lava aʻafiaga o togavao e le puipuia. Puipuiga mai meaola faalafua ma faamai e sili atu ona faigata nai lo tulaga o le lanu meamata. A o lei totoina, e tatau ona faamama le eleele e pei o aʻa o vao ma iniseti leaga pe a mafai ai. Laʻau paʻepaʻe ua tupu i lenei auala e sili atu ona faigata, faʻasao ma aoga.

O fatu e faʻataʻitaʻiina ma totoina i le susu susu palapala palapala, faʻafefeteina i le peat. A maeʻa le faʻavaeina o laau totō, ona totogo ai lea o laau, ma tuʻu ai le malosi.