Laʻau

Brunfelsia

Brunfelsia o se sui mamalu o le aiga o Solanaceae. O lona uiga iloga o se manogi maaleale ma lelei, e le maualalo i le manogi manogi. Aiga matagofie matagofie ile Atunuu - Antilles. Na te totoina vao i Amerika i Saute. I tulaga masani, e oo atu i le tusa ma le 3 mita, ae tuputupu ae lemu. O le brunfelsia i totonu o se laau vavao e oo i le 50 cm le lapopoa. O laulaʻau o le vao e umi, matte, lanu uliuli i le lanu. E oʻo mai i le lanu eseese ia inflorescences - paʻepaʻe, lanu viole, pale lilac. E i ai laau e iai ni mea e faʻaleagaina ai le lanu.

O le igoa o le fugalaau matagofie na tuuina mai e le saienitisi iloga o Karl Linney mo le faamamaluina o se paaga, o lona igoa o Brunfels Otto. E tele isi fugalaau lauiloa e lauiloa. O se tasi oi latou o le manaka. Na i ai se taimi sa nofo ai se teine ​​e igoa ia Manaka. O Brunfelsia o lana fugalaau e sili ona fiafia i ai, aua mai ia te ia na ia saunia ai se vaifofo lea e aveesea ai le alofa le mafaatusalia. Ma e le o se mea na tupu. O se vailaau totoga e iai sona uiga faʻapitoa. O le fugalaau ua taʻua o se "mutia paia" e le toatele o tagata fai togafiti ma faataulaitu. E maua ai se manogi manaia pe a uma le goto.

Brunfelsia tausi fale

I tulaga o potu, e mafai ona e totoina se ituaiga o laau eseese - Brunfelsia-fua tele. E i ai foi ni mea faʻapitoa e pei o le lanu ma foliga i fugalaau. Brunfelsia e tele laʻau fugalaau eseese. E amata ona fuga i le amataga o le tautotogo. O le taimi vavalalata e muta i le taufaʻaiuiuga o le autumn Ole laʻititi o se fugalaau se tasi e laʻititi - 2-3 aso. Fugalaau fugalaau e le aunoa, e foliga mai e fuga mai pea. I le taimi o le fugalaau, e foliga mai e sili ona lelei laau, ma ufiufi i fugalaau lanumoana lanu viole.

Brunfelsia o le a teuteuina soo se tulimanu pogisa i totonu o le potu. E ola matagofie i le paolo. O le a fiafia ia te oe e le gata i se manogi lelei, ae faapea foi i le vave ona totoina.

Tuu se fugalaau

E sili le tuʻuina o Brunfelsia i luga o le faʻamalama malulu. E fiafia o ia i aveila o le la. Ae i le timuga, o lau o le matagofie o le a pale ma o le a le totogo fiafia. Mai le malamalama susulu, e mafai e le laau ona susulu le la. I lenei tulaga, e tatau ona ufiufi le laau i se ie malamalama. O le a sili atu lona fiafia i luga o le faamalama o loʻo i sasae poʻo sautesasae. Faatasi ai ma le malamalama talafeagai, o le fuga o Brunfelsia o le a ofoofogia, ma o le lanu o le a manaia ma manaia.

Brunfelsia e faasino i laau uumi. Mo le tuputupu aʻe masani ma atinaʻe, e manaʻomia se avanoa avanoa. I le taumafanafana, o le lanu violē e mafai ona tuʻuina atu i le pusa. Ae o le mea vevela e le fetaui ma ia. O le a le oti mai le vevela, ae o le a fuga mulimuli. E manaʻomia le suʻeina o le laau nai lo le faʻafeinu.

Lafoga ma le susu

Brunfelsia o se fugalaau vaomatua e alofa i se tau malulu. O le vevela lelei mo lona tausiga o le 12-15 º. I le vaitau o le tuputupu ae malosi, ua saunia le aganuu ma le vevela o le 20-22 º. I le amataga o le tautoulu, ua faaitiitia ai faailoga i le 9-14 ° C, ina ia mafai ai ona maua mai ni taamilosaga i taimi talafeagai. O le vevela o le potu maualalo e tatau ona tumau mo le 8-12 vaiaso. Ona latou faasolosolo malie lea ona faateleina. E manaomia e le laau le totoina pea pe afai e tupu i le fale. A fuga mai Brunfelsia, e taofi le pulupulu. O le matagofie o le matagofie e tuʻu i luga o se paʻu ma le iliili susu. E talitutusa lava le taua e faʻamalosi ai le potu o loʻo i ai le fugalaau manaia.

Faʻasa

Brunfelsia o se fale e gaosi susu. E tatau ona faʻafeinu i aso uma, faʻaaoga vai faʻafefe mo le faʻavaivai (tu poʻo timuga). O le suavai suamalie e manaʻomia ona faʻafefeteina, e pei o se fugalaau manogi e sili ona fiafia ile eleele. I le taimi o le fuga, e faaluaina le faaluaina o le vai i le vaiaso. I le taimi malulu, o le faʻafeinu e faʻaititia i le taimi e tasi. E le tatau ona faatagaina le vai e paʻu i totonu o le paʻu. E tatau ona faʻauʻu. O le faʻavaivaia o le palapala e mafua ai le pala o aʻa. Afai e mamae le eleʻele, o le a faʻaleleia e fugalaau ma fugalaau.

Laʻei pito sili

Ole laei masani o le a fesoasoani e faʻaleleia ai le fuga o Brunfelsia. I le avea ai o se ofutino pito i luga, e faʻaaogaina ai fugalaʻau faʻapitoa. Faʻamama le fugalaau 2-4 taimi i le masina.

Teuteu

Brunfelsia ua maeʻa i le faaiuga o Fepuari. A maeʻa lenei mea, ona teuteuina lea o le laau, ma avea ma togavao i le lumanaʻi. Afai e te misia lenei taimi, o le a faʻaosooso tele le vao. O le teuteuina e fesoasoani i le fausiaina o ni totō fou fou. O le tausisia o tulaga lelei o le taofia o le ki lea i le fai soo o lau fugalaau. O le vao o le a faʻatusatusa ma lelei.

A maeʻa, e manaʻomia e le fugalaau manogi le tuʻuina atu o le filemu. 2-3 masina, e tatau ona malolo le vao. O le vevela i totonu o le potu e tatau ona i le va o le 10-15ºС.

Tofiga

E tele auala e toe fanauina ai Brunfelsia. O fanau fou e mafai ona maua e ala i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga ma faʻapipiʻiina ma faʻapipiʻiina le faʻaaogaina. Faataʻitaʻi ma faʻaleleia e fatu. Ae o lenei metotia ei ai ona lava nuances.

Ina ia aʻafia laʻau, faʻaaogaina se paluga susu o le perlite ma le peat. O le vevela i totonu o le potu e le tatau ona pau i lalo o le 25 tikeri. E sili ona lelei le faʻaaogaina i le taumafanafana. E manaʻomia e tamaiti laiti ni toso. I luga o le mauaina o kopi fou o Brunfelsia e ala i le fatuina o fatu, ua totoina ai laau toto i totonu o se tamai faletalama i totonu o se vaega o peat ma oneone. E mafai ona faia le faʻatinoga mai ia Tesema ia Aperila.

Suiga

O le matagofie o le matagofie e tatau ona totoina pe a maeʻa. O faʻataʻitaʻiga talavou e manaʻomia le toe faʻaleleia masani. O laau matutua e totoina i tausaga taʻitasi. Ae tatau ona toe faafou le pito i luga i tausaga taʻitasi. Brunfelsia o le a ola lelei i totonu o se mea lelei ma se mea e le tutusa. O le eleele e tatau ona lelei, vaʻaia, vafefefe ma le ea. O le faʻafefiloi o le eleele e tatau ona aofia ai laʻau, fanua o togalaau ma oneone oneone (vaega 2: 2: 1). E le afaina foi le peʻa i lenei mea. O oneone lamolemole mo le totoina o laau toto e talafeagai foi. Mo le totoina, e sili ona lelei le filifilia o se ipu tele. Aua neʻi galo e uiga i vaʻaiga lelei o alavai i le pito i lalo o le ulo. O loʻo faʻapipiʻiina i lalo i le pito i lalo o le tane le mea e faʻaaogaina ai poʻo le faalauteleina o le fasi uʻamea.

Pests

O faʻamaʻi faʻatoʻatele o Brunfelsia o fua o iniseti. O nei iniseti toto e tafe mai ai le sua suamalie o le vao. E taʻitaʻia ai le laʻau ma fugalaau. O le a avea ma pale ma faasolosolo malie malie ese atu. Ae paga lea, e le mafai ona ave faʻamalosi le meaola faalafua. Insecticides e faʻaaoga e pulea ai le fua.

O laʻau vaivai e faʻaalia ai le faaleagaina i le laau e se vaʻavave mite. Afai ei ai se puluvao i luga o se fugalaau pupula i totonu o le vaega i luga o le ala, o loʻo i ai se siaki. Ina ia lafoaia, e tatau ona fufuluina ia petals i se sipuni fasimoli ma e tatau ona faatulaga lelei se vaiinu lelei mo le matagofie. Afai e iai se meaola i luga o se vao i le taimi o fugālaʻau, e le manaʻomia ona fufulu. I le faʻaleagaina tele o tupe mama, o Brunfelsia e togafitia i se tali mataga.

I nisi tulaga, o se fugalaau manaia e mafai ona faamataʻuina e aphids, whiteflies, mealybugs. Afai ua tupu i totonu o le togalaau, o slugs ma snails e mafai ona osofaia ai se laau afu manaia. I lenei tulaga, e togafitia i se auala faapitoa.

Brunfelsia o se fale faʻafefeteina ma faʻafefeteina lea e maua ai e le au le tele o faafitauli. Ae o fugalaau matagofie o se uluaʻi foliga o le a faʻagalogaloina ai oe i faʻafitauli uma lava. E tatau ona manatua o le fugalaau oona. E tatau ona ave le tausiga pe a tausia. O le tulaga sili ona matautia o le fua o le laau. E pei o tamato moli moli. E le mafai ona e aveina i lou gutu.