Laʻau

Orchid o le valea

O le laʻititi laʻititi Tolumnia, o le aiga o orchid, e leʻi leva ona vavae ese mai le tele o ituaiga Oncidium (Oncidium). O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 30 ituaiga o laau toto. I le natura, e na o luga lava o motu o le Caribbean e mafai ona ausia ai. O loʻo iloa pea i latou i se numera tele o orchidists i lalo o latou igoa lautele, ma ua faʻatau atu i le tele o faleoloa fugalaau.

O le oncidium ma le faʻamalosia o loʻo i ai eseesega eseese, ma o le mea lea e le faigata tele ona iloa le tasi laau mai le isi. O le mea lea, e ese mai i le oncidium, e leai ni pseudobulb i le mea uma pe o loʻo faʻamatalaina vaivai. E tele lava i lo latou nofoaga e tupu ai se faʻapuupuuga ma le manifinifi. Laʻau felafolafoaʻi vavalalata e ola i luga o le rhizome (fetolofi fetolofi o orchid), masani ona fesoʻotaʻi vavalalata ma le tasi i le isi ma faia ai le tele o lapisi. O laʻau tino e mafai ona i ai se lapopoa poʻo se foliga faʻalelei, ma i le umi e oʻo mai i le 5 i le 20 centimita, i le lautele - mai le 5 i le 15 senitimita. O le umi (e oo atu i le 75 simita) faʻafaologa faʻalautele e tele-faʻaleleia. O laʻasaga taʻitasi e taʻi 12-60 tamai fugalaau, o lona lautele e 1.5-3 senitimita. O fugalaau e taʻua o le zygomorphic ma e iai foliga o foliga o le oncidium, peitai, e sili atu ona faigata. 3 tamai vavalaiti laiti (sepals, o loo fenumiai ma pamu) o se foliga o le fatu po o le fuga o foliga e fetaui lelei i totonu o le faasologa o se tolu tafatolu. 2 peti moni (petals) e le vavalalata e pei o sepals, e masani ona feololo, o nisi taimi e i ai le mataʻu. O le lipolite tolu-lobed (3-petal) e vaevaeina i le 2 vaega tutusa, vaapiapi i le faavae, e tatala ai i se mea lapoʻa lautele. O le lapoa o le laugutu, e pei o le tulafono, e sili atu nai lo le tele o le fugalaau atoa, ma o nisi taimi e silia i le 2 pe 3 taimi. O se pupuu puupuu, o le koluma (o le totoga o le fugalaau) o le vili e taʻua o "apaau".

Fugalaau e mafai ona valiina i lanu eseese, ma e mafai foi ona manino poʻo se mamanu mamanu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se keke paʻepaʻe-paʻepaʻe e tele le tele o laupepa o ituaiga eseese ma foliga. E naʻo le ogatotonu o le fugalaau e mafai ona tuʻuina pe faʻasalalau solo i luga o le vaega atoa o selu ma petals, e suia ai la latou lanu i le paʻu mūmū. Guiana Tolumnia (Tolumnia guianensis) - o ona fugalaau e valiina i lanu samasama lanu samasama, aʻo i ai i lalo o petals e i ai ni mea laiti lafitaga. Tolumnia Tolumnia (Tolumnia pulchella) o se laau manaia matagofie ma fugalaau piniki. I le faʻavae o le laugutu lautele o sea fugalaau ei ai nai paʻu lanu samasama e fatu ai se mamanu o le fetogi.

O le tele o hybrids ma ituaiga o laau faapena e sili atu ona leaga ma eseese lanu. O le sili ona lauiloa o le Tolumnia Jairak Rainbow. O lenei gaioiga mataʻutia na maua e ala i le sopoia o vailaʻau e pei ole Tolumnia Catherine Wilson ma Tolumnia Tsiku Vanessa. E i ai se lanu e sili ona faigata, e faia i fasi lanu ma fasi paʻepaʻe, paʻu, piniki ma samasama, ae o le tuufaatasiga ma le loloto o le paʻu lanu e faalagolago saʻo i le ituaiga. O le mea lea, i le ituaiga "Pele" lanu mumu lanu mumu-mumu ma petals ei ai se tuaoi laititi; le lanu piniki-lanu lanu e latalata i le pito, ma i le ogatotonu o le lanu samasama-lanu samasama ma lanu mumu, ma latou, fusia i le pito i lalo o le laugutu, fatuina se lanu lanu o le lanu mumu; i luga o le pito i luga o le koluma samasama ua tumu i lanu mumu.

Tausiga o se mekoni tumonia i le fale

Tolumnia e talafeagai mo le tuputupu ae i le fale e ala i taotoga faʻapitoa, ma mo i latou o le a le faigata. E le tatau ona faia e tagata totō fugalaau fugalaau taumafaiga uma e ausia ai le fuga o lenei laau.

Malamalama

O lenei laau telefoni e manaʻomia se malamalama malamalama. O ave o le taeao ma le afiafi e le afaina ai lenei ituaiga o togi. Ae mai le aoauli o le vevela o le la i le taumafanafana, e manaʻomia ona ia ufiufi, aua e mafai ona latou tuua ni mumu i luga o lau. Ina ia tuu lenei laau, o se faamalama o sisifo po o sasaʻe sasaʻe e talafeagai. E tatau ona manatuaina mai le ogatotonu o le tautoulu i le ogatotonu o le vaitau o le tautotogo, e manaʻomia e le fugalaau le faʻamalamalamaina i faʻalaʻau faapitoa. O itula o le ao ile tausaga atoa e tatau ona umi le 10 i le 12 itula, ae o le maualuga o le faʻamalamalamaina e tatau ona 6000-8000 masini.

Tulaga o le vevela

O le fua o le vevela mo le faʻamalosi e masani ona mafanafana, aʻo le eseesega o le vevela i aso taitasi e tatau ona faʻamalamalama lelei. O le mea aupito sili ona lelei, o le a ola le laau ma atiina ae i le vevela mai le 18 i le 22 tikeri i le ao, ma mai le 14 i le 16 tikeri i le po. Aua nei galo o le aupito maualalo i aso taitasi e tatau ona 5 tikeri. E naʻo le tulaga lenei o le a fuga mai le orchid.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O lea fugalaau ua tupu i luga o poloka, i ato faapitoa o tautau, faapea foi i totonu o ipu. I le taimi lava e tasi, ua fautuaina e faʻatumu ipu i le paluga e aofia ai le sphagnum ma fasi fasi paʻu paʻu lelei, e manaʻomia ona ave i le fua faatatau o le 1: 5. O poloka poloka e faia mai fasi pepa tele o paʻu pine. I luga o sea poloka, e te manaʻomia le faʻaleleia o le aʻa ma le rhizome o le laau, e aunoa ma le faʻagaloina e muamua ona ufiufi i latou i se vaega e le o le vavao o sphagnum.

E faʻafefea vai

E fautuaina le faʻamalosia pe a maeʻa ona faʻamamā le meaʻai. E sili ona lelei le faʻaleleia e ala i le faʻauʻuina o se koneteina po o se poloka i se pesini ua tumu i vai. E manaʻomia lou fugalaau i le 20-30 minute. E tuʻuina i le na o le maeʻa lava o le tele o le suavai.

E tatau ona vai vaʻaia lelei ma vai mama. O le kulupu e tele le poto masani e fautuaina ai le vevela o ia vai i le vevela o le 30 i le 35 tikeri, ma i le taimi e tasi, e sili ona lelei le faatofuina o le fugalaau i le vai i le taimi o le suavai atoa (o lona uiga, o se ipu ma se fugalaau). Ua matauina e faapea o le "vevela vevela" e faʻaosoina ai le tuputupu ae o lanu meamata ma le faʻavaeina o fugalaau.

Mai le faaiuga o le tautoulu seia oo i le faaiuga o le vaitau taumalulu, o lenei ituaiga o orchid ei ai se taimi malolo, ao i lo latou atunuu i lena lava taimi o se vaitaimi malolo. O le laau mo lenei vaitau e tatau ona maua ai le fafagaina tele. Tolumnia, lea e tupu i luga o le poloka, e tatau ona fafagu i le tasi aso i le 14 aso, ma ola i totonu o se ulo - e tasi i le 30 aso. A oʻo mai uluaʻi uila, e amata ona faʻafefe le orchid e pei ona masani ai.

Afai e le o iai se taimi umi o le laau, o lona uiga o le fugalaau atonu e le tupu pe o le a matua le lava lava.

Totogi

O lena fugalaau e le manaomia ai le maualuga o le maualuga o le suasusu. O lea, e mafai ona tupu ma atiina ae masani ai ma le faʻamamaluina mai le 45 i le 70 pasene. O le faʻaleleia o le manogi, faʻaaogaina afi eletise ma mea e faʻamafanafanaina, faʻapitoa foi ma le faʻaleleia o le laʻau mai le sprayer (o lenei faiga e tatau ona faia naʻo le taeao). E le gata i lea, i le lata ane o le fugalaau, e mafai ona e tuʻuina se ipu avanoa e tumu i le vai. E fautuaina foi le sasaa o le omea i totonu o le apa ma sasaa sina vai laitiiti.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

E le tatau ona toe totoina le faʻaaogaina i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi:

  • le poloka po o le gafatia ua avea ma mea e le mafai ai ona fuga le fugalaau;
  • supredled substrate pe decomposed, algae i luga o le fogaeleele.

Fertilizer

Mo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o fomaʻi faʻapitoa mo fomaʻi, ao le vailaʻau e tatau ona tilotilo i le afifi. E taua le fafagaina o le fugalaau i le 5 vai.

Faʻatauga auala

Faʻapipiʻi le laau i se siosiomaga nofoia, e mafai ona e vaevaeina le rhizome. E tatau ona manatua o le delenka o le a tuputupu ae ma atiina ae lelei pe afai e sili atu i le 3 paʻu lau.

I lalo o tulaga tau alamanuia, faʻasalalau faʻalauiloa (faʻaloilo) ma fatu.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le fugalaau e puipuia i faʻamaʻi. E mafai ona maʻi o ia o se taunuuga o le vevela (aemaise lava i mea manaia). I lenei tulaga, ua ia atiina ae le pala o le aʻa.

Tip

O lenei laau e tupu mo 2-3 masina. Ae peitaʻi, a maeʻa le fugalaau, e le tatau ona aveʻesea lau o fugalaau. O le mea moni e faapea o na paʻu ua leva ua iloga e ala i le fai soo o fugalaau, o lea la o lala talavou o le a gaosia i le taimi. Naʻo na vaega na faʻamago e fautuaina e aveese tagata tomai faapitoa.