Fugalaau

Lumbago, poo Pulsatilla - aua le faalavelaveina le moe

Tonu ia tatou togalaau lumbago, po o pulsatilla (Pulsatilla), po o miti le miti E le maua i taimi uma e tatau ai, e le gata mo lona lalelei, ae vave ona fuga, ma paʻi fua fua, ma mo le moni moni Rusia o le tele o ituaiga. I Rusia, i Altai, e tusa ai ma nisi o tagata atamamai, o loʻo i ai se nofoaga tutotonu o le faʻamalologa o le uiga o le koluse.

Lumbago masani. © Orchi

Aksakov i lana tusi "O tausaga o le tamaitiiti o Bagrov le tama matua" na tusia: "O lapisi uma na ufiufi i tulivae kiona e taua o le moe"Ou te manatuaina, na ou iloa i le 35 tausaga talu ai, o fea oi ai nei? Maea e pei o se miti! Ma o lenei ua mafai ona ou faamemelo i ni nai togavao o le lumbago masani ma le lilac ma fugalaau lanumumu, na o au, e aunoa ma oʻu uso e toatele. O le tele o aso o le la e lava mo i latou e tatala ai la latou telefoni tetele, fuga mai i lalo o le ufiufi o laulaau o le tausaga ua teʻa. o mutia e mafai ona puipuia e ala i le malulu mafiafia, ma e oo lava i le paʻu o le puʻeina o puʻe vaipuna o le a toetutu ma toe ola mai - primroses moni!

Totoina ma ola tuputupu aʻe

Packachells e ola lelei i nofoaga matala, i luga o le oneone, ae e mauoa, matala, e lelei le susu, ae e tatau ona suavai palapala. Pe a totoina i le va o laau e tu i se mamao o le 30-50 cm.

I taimi vevela, e faʻamamaina ai laau ma mulimulitaʻi ma le humus poʻo le peat. I le taumalulu, lumbago (aemaise lava laau o le tausaga muamua o le ola), e ui lava i le maualuga o le faigata o le taumalulu, pe a oʻo i le malulu o le kiona, e sili atu ona lelei le ufiufi ile lapiki. E le gata i lea, e manaʻomia e le 'eleʻele puipuiga mai le malulu. O laau laiti e mafai ona osofaia e slugs ma gata. I le tasi nofoaga, o le lumbago e tupu lelei ma fuga 6-10 tausaga. O se soa matagofie i le togalaau e mafai ona avea ma le tautotogo Adonis (Adonis vernalis). O loʻo faʻaleleia tualaʻau e fatu e tumau pea le gafatia mo le tolu tausaga, lea e sili ona totoina i le tautotogo i se mafanafana (mafanafana lelei o le germination o le 20-25 ° C) eleele poʻo le taumalulu. Lumbago fatu ma se umi umi. A o susu i le palapala susu, o paluga e pei o se tamai kesi ma toso se fatu ile eleele. I le totoina o le tautotogo, o laau e ola pe a uma le 3-4 vaiaso. E tatau ona ufiufi sikula. O fualaau e fuga mai i le lona lua poʻo le tolu tausaga.

Lumbago alpine. © Philipp Weigell

Laʻau e maua mai i fatu e le masani ona fai le lanu o le ituaiga muamua. O se tagata matua e le taliaina le toe suia lelei, ae afai e te filifili pea e faʻaaogaina, e tatau ona e faia lenei mea i le faaiuga o Aokuso, e taumafai e faʻasaʻo le tele o le lalolagi e mafai ona faʻaleagaina aʻa aʻa. Ona o le mea moni o le potu e matua aʻafia lava ma e seasea ona tupu, e le tatau ona e lafoina i le togalaau mai le pito o le vaomatua, lea e mafai ai ona e vaaia i totonu o pine. O aʻa i tua e aʻafia ai aʻa i le amataga o le tautotogo. O le laau e sili ona lelei i le tipi. Ae o le pikiina o fugalaau i le natura o se gaoioiga solitulafono. O le "gaogao" o fugalaau e faavaivaia ai le laau, e tau atu ai i le matua o le matua, e aveesea ai le malosi e toto ai fatu, ma o lea la, e maua ai le ola i se tupulaga fou. I lenei tulaga, o le laau toto e tupu lona faitau aofai ona o le tuputupu ae, ma e faasolosolo malie lava, ma e le gata i lea, o lona toe faafouina e le tupu, e mafua ai le vave vave ona pa'ū.

Ulu o le fatu pe a uma ona fuga. © Rillke

Faiga Faʻavae

O le igoa o le ituaiga e sau mai le upu Latina "pulsare" - ia fesuisuiai, siitia, e pei o fugalaau mai le afaina o le matagi. Ma ua taua i latou o le lumbago, e foliga mai ona o le tautotogo e puna mai i pulumu, e pei o aū, e ulu i totonu o le eleele. "Sugama" - faʻapitoa, pei o le faia o se fugalaau. E le gata i lea, o le laau e iai lona aʻafiaga: e toʻafilemu, ma i luga o gasegase o se palu moe. ("O le mutia, mutia moe, mutia moe, sasa mai ia te au i le moe, sasa aʻu ..." A. A. Buzni). O Brunnhilde mai le Scandinavian epic "Edda" na moe i le mutia o le miti na faataoto i lalo o lona ulu, ma na moe le au monike i le po atoa, lea na lafo ai e le tiapolo ni fugālaau ("Pechersky Paterik"). Ma sa i ai i le au tulimanu se avanoa e feiloai ai i paʻu i le vaomatua, oe na avea ma fesoasoani pe mai le tautotogo, pe, pe a latou mafaufau, mai lenei fugalaau tautotogo. Faʻaaogaina se fugalaau i le tala lelei. I le po o le masina atoa na latou tuʻuina ai o ia i lalo o se aluga, ma afai o se miti na latou vaʻavaʻai i se tama teine ​​po o se alii talavou - i se tausaga fiafia fiafia, ma afai e iloa se mea le lelei, faʻatali mo le faʻanoanoa. Tagata na taua i le potu ma meatotino faavavega. Mo se faʻataʻitaʻiga, i se toeaina tuai sa fai mai: "So o se tasi na te aveina lenei mutia faatasi ma ia, e sola ese le tiapolo mai lena tagata, ia lelei i totonu o le fale, ma fausia fale maualuluga - tuu i se tulaga, o le ae ola faʻatasi."

Paʻu, po o le moe-mutia. © Jerzy Strzelecki

Lumbago, vao-moe, pulsatilla (Pulsatilla) o se laau toto (o nisi taimi e puipuia ai laulaau pe a uma le taumalulu) mai le aiga ranunculaceae (Ranunculaceae), e tupu tele i Europa, Siberia, Caucasus ma na o le 2 ituaiga - i Amerika. O le ituaiga e aofia ai le 30-45 (e tusa ai ma le tele o punaoa) o ituaiga o meaola oona. O nei mea maualalo, mai i le 3 i le 45 cm ogalaau faʻasaina ma se lauulu mafiafia ma le vevela, o aʻa faʻamalosi e oʻo atu i itu ma o loʻo i ai se aʻa taua lelei. Tonu, faʻalautele le faʻalauteleina pe a fai ni 'ie e ufiufi i lauulu. Basal, faʻaputuina i se rosette, petiolate, pama po o le faʻafefeteina, e ufiufi i le siliva siliva, e tutusa ma laʻau lau o loʻo ola mai i fatu o loʻo i luga o le rhizome, faʻatasi ma pe pe a maeʻa. O le numera o lālā e faʻapupula i tausaga taʻitasi.

O se tagata matua e mafai ona oʻo i le limitefulu 50 cm ma e oʻo atu i le 200 laulaau. Lumbago fuga i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana, tuulafoaia, foliga o le logo po o le pulou, masani le 6-lobed, drooping, lapoa, 2-8 cm le lautele, lanu viole, lanu viole, samasama auro po o le paʻepaʻe, faatasi ma se siliva matagofie po o le auro matagofie. O fugalaau e faia i laupepa o se afifi, e faia ai se logo-foliga whorl. Pe a fuga le fugalaau, e faʻaloloa le umi o le uʻamea ma faʻaputuina se fualaau matagofie tele-aʻa. O kulupu taʻitoʻatasi o loʻo maua i ni uumi uumi (stylodes), e masani ona faʻasalalauga, lafo i le lanu moni lea e vali ai le tapals. A o le i ai fua, faʻafetai ia latou pine, amata ona vavae ese ma sulu i totonu o le eleele, o le fugafiti, galu-silky, plupe-like puff o le a avea o se teuteuga manaia mo le laau.

Backache Ukrainian. © Alexander Bronskov

Lumbago ituaiga

Talu ai nei, o nisi o ituaiga o lumbago, faapea foi ma le gasegase, ua faailoaina o se vaega laiti o le ituaiga o Anemone ma e tutusa lava. I luga o le faʻatau, e mafai ona e mauaina i nisi taimi le pala i lalo o le igoa o anemones, e masani lava i le igoa lava e tasi.

Ma o iinei la, o lauiloa sili ona tautaua o le lumbago: uma, e aunoa ma se faʻasesega, "matagofie", uma, ala, mai la tatou Tusi Pulu Mumu, ae e seasea lava ona maua i le teritori o Rusia:

Laʻau faʻapipiʻi (Pulsatilla vernalis, syn. Anemone vernalis) - o le vao ma le lautele i le taimi e tupu ai 7-15 cm, mulimuli ane tupu aʻe i le 30-40 cm le maualuga. O le aʻa, afifi laulaʻau ma laulaʻau o loʻo faʻasalalau faʻasalalau faʻatasi ai ma fulufulu apamemea auro. O le vevela, toetoe lava o le paʻu, o le lanu po o le pupuʻu, o lanu lanumeamata lanumua 6-12 cm le umi, e aofia ai le 3-5 o le loloto o le laʻau, ua aoina i totonu o se ripal basal. I le taimi o le fuga, ua uma ona tupu laulaau. Fuga i le masina o Aperila-Me, 20-25 aso, papaʻe, fugalaau e pei o le logo i fafo atu i le 6 cm le lautele, ma se lanu violē e leai se lauiloa ma totonu o le lanu mumu po o le piniki - i fafo. O logo na tautau i le amataga o le ola aʻe ona faʻasaʻo. I lalo o natura masani, filifili vaipanoa matutu. E ui lava i lona lautele o tufatufa atu i le vao (e le o faatatau ia i tatou, e seasea lava i le vaega Europa o Rusia), e faigata tele i aganuu. O le laau e le fiafia i le alkali, e sili ona manao i le peat, humus, oneone poo se mea e fai i vaega faigata, e aofia ai ni pine. O le mea lea, o le potu o le tautotogo e masani lava ona pupuu, ae e faigofie ona faʻasaina e fatu. Totoina i nofoaga matala susulu.

Lumbago punavai. © Pline

Faʻasolo samasama (Pulsatilla flavescens, syn. Anemone flavescens) - o se laau e tusa ma le 20 cm le lautele ma le lautele, ma e tolu lanu lanumeamata lanumeamata ma fafo i lalo o lau, lea e vavalalata vavalalata ma le lumbago. Fuga i le masina o Aperila-Me ma fuga-fulufulu, lapoa, sulfur-samasama po o nifo fugalaau e oo i le 8 cm le lautele. O fugalaau tatala na faasolosolo malie lava le "faateleina" le lanu samasama i le lanu o le pito i totonu ma maua mai ai le lanu mai fafo. Faʻatasi ai ma le nofoaga saʻo e tulaʻi ai, o loʻo faaalia ai e le laau mea ofoofogia o le tumau ma le faigata o le taumalulu. E sili i le solitū poʻo le eleʻele ole palapala. I le teritori o Rusia, e masani ona maua i Ural Mountains. O le tufatufaga e mai le Volga i sisifo i Lena i sasaʻe.

O le potu e samasama. © Pulsatilla

Sapalai Saina (Pulsatilla chinensis, syn. Anemone chinensis) - o se laau e fai ai ni pulumu laiti, e aofia ai le tele o tafaoga. Laʻau 10-15 cm le maualuga i le taimi o le fugalaau i le taimi o le fualaau aina e lua pe a maualuga. Fuga i le masina o Aperila-Me ma le lilac-lanu violē, faʻafefeteina fugalaau. E le fiafia le laau i le malulu ma punavai. I le natura, ola i laufanua malulu ma mauga papaʻe. E taofiofia le maligi ile -20 ° С. Vaega o tufatufaga - Sinaʻe i Matu ma Siberia i Sasae.

Sapalai Saina. © Denis Kochetkov

Backache Kostycheva (Pulsatilla kostyczewi) o se faʻasologa o le Altai e maua i le maualuga e 3,000 mita i luga aʻe o le sami. E fuga mai ia Mati-Aperila, o nisi taimi o le taimi lona lua - ia Setema.

Backache Kostycheva

Faʻatoʻaina o laufanua (Pulsatilla pratensis, syn. Anemone pratensis) - o se laau e 15-30 cm le maualuga. Fuga i Aperila-Me 25-30 aso. E maua i le natura i vao paina, i luga o mauga papaʻe, i luga o mauga malulu. Tufatufaina i le vaega Europa o Rusia.

Lumbago laufanua, poʻo Lumbago e faʻapouliuli. © Chmee2

Lumbago masani (Pulsatilla vulgaris, syn. Anemone pulsatilla) - o se togavao 10-30 cm le maualuga ma oʻo atu i le 20 cm le lautele, faʻatasi ai ma se mea mataʻutia ma le vevela, vafe, lanu lanumeamata lanumoana 8-20 cm le umi, e aofia ai le 7-9 cirrus faʻasalalau lau i le laina laina poʻo le laina-lanceolate lobes, lea e mafai ona oʻo i le 40. O laʻau e aliali mai i le taimi o le fugalaau. O lau laititi e tele lava ina tupu mai, ae pe a uma ona totogo le totogo e toetoe lava a leai se fale. A oʻo i le taimi o le fuaina, o aʻafiaga o laʻau e oʻo atu i le 30 cm. Pula i Aperila-May ma le semi-clinking malamalama lanu violē, lanu paʻepaʻe, e le masani ona sinasina, lanu o le logo e 4-9 cm le lautele, ma le tele o isi lanu samasama. O le fugalaau ua siomia e laʻau o le afifi, ua ufiufi i le paʻu paʻepaʻe-paepae paʻepaʻe. E tele ituaiga. Pepa "alba"- ma fugalaau paʻepaʻe mama; foliga"lapisi"- ma le mumu;"avanoa"- ma le lanu mumu lapopoa;"atrosanquinea"- i le lanu uliuli ma le mumu Moli eseese:"Mrs. Van der elst"- ma fugalaau lanu piniki tetele;"Rodde Klokke"(o le igoa o lenei ituaiga Scandinavian e masani ona maua i se isi sipelaga -"Lagi mumu") - i le lanumoana uliuli;"Paʻu paepae"- faatasi ai ma le paʻepaʻe. E tumau pea le malulu e oo i le -20 ° С. Lelei vaʻaia ma eleele faʻapitoa o le ki lea i le galue manuia. Faʻasalaga - Europe, Siberia.

Lumbago masani. © Meneerke bloem

Tatala avanoa (Pulsatilla patens, syn. Anemone patens) - vao 15-20 cm le maualuga (o nisi taimi maualuga) ma pe tusa ma le 10 cm le lautele ma le malosi o le rhizome lanu enaena ma e fausia ai se mea, e foliga mai o le pubescent ma le lauulu lauulu. E umi ona uʻamea, lapotopoto-foliga, pe a oʻo i luga o le ulu, 3-7 - pipiʻi le pama, laulaʻau lanu meamata e oʻo i le 12 cm le umi. O lautusi taʻitasi e vaevaeina i vaega e 15-80 laina laina poʻo laina laina-motu. O fugalaau e 5-8 cm le lautele, muamua le foliga o le logo (e pei o tulip), ona toeitiiti atoa lea o se foliga e pei o fetu, e le o le taamilosaga, puru-violet, lilac, e le masani ona samasama pe lanu samasama, ma 6 "petals", 3-5 cm le umi, fafo e ufiufi i lauulu ulu. E fuga mai i le amataga o le tautotogo, ia Aperila-Me, ao le i aliali mai le rosette. E sili le fiafia e ola i nofoaga mafolafola ma eleele eleele. O fua lapopoa e faʻapipiʻiina ma se lauulu lauulu (2.5-4.5 cm le umi) faʻataunuʻu ia Me-Iuni. I le teritori o Rusia o loo maua i le Europa ma Siberia i Sisifo. I sasaʻe e oʻo mai i le Irtysh.

Paʻu, po o le moe-mutia. © Funkervogt

Le tusitala: Elena Rebrik