Fugalaau

Fale tausi mo Geraniums mo Beginners

O le keranium poʻo le pelargonium ua umi ma tumu i le tele o pupuni tioata e pei o se fale e le lelei ma matagofie. E mafai ona ola i le fale ma fugalaau: o le fugalaau e sili atu i soo se mea. Aʻo leʻi faʻatau, e fautuaina e faitau le auala e tausia ai geraniums i le fale.

Geranium: faʻamatalaga lautele

O lona igoa faasaienisi o le geranium - pelargonium - faaliliuina mai le gagana Eleni o lona uiga o le "stork" poʻo le "kiona". Na maua e le laau lenei igoa le masani ona o le fua - e pei o le gutu o manulele.

I le lalolagi e sili atu i le 400 ituaiga o geraniums e mafai ona maua toetoe o le lalolagi atoa, e tusa ma le 40 ituaiga o ituaiga o loʻo maua i le teritori o Rusia. E maitauina e faapea o Geraniums i Siamani e taua o le "isu sima", ma i Amerika ma Egelani e taua i latou o le moa.

O se togavao taʻitasi tausaga poʻo se laufanua e ola e oʻo atu i le 60 cm. O laulaau e vaivai, ufiufi i lauulu, o ni pama-lobed poʻo ni pusa pipi. Fugalaau tetele e 5 e saʻo le faatulagaina o fugalaau, e masani lava ona aoina i mea e tutupu. E mafai ona lalelei ma lamolemole, i totonu o lanu e papae, mumu, lanu viole ma le lanumoana.

Faatasi ai ma ituaiga sili ona lauiloa fale geraniums o loʻo i ai:

  1. Ampelskaya: e i ai ni lala uumi e tautau i lalo, o lea e lelei ai le tautau i totonu o se ulo;
  2. Le manogi: o loʻo iai se manogi malosi, e ono eseese e faʻatatau i le eseesega: e mafai ona avea ma lemoni, vanilla, wormwood, rose ma isi;
  3. Zonal: e lua lanu o fugalaau e manino le vavaeeseina mai le tasi;
  4. Royal, isi igoa Mare Washington, aliʻi, Igilisi, mamalu pe le lelei: o se mea e sili ona manino o se nofoaga pogisa o loʻo i luga o petala uma o fugalaau tetele;
  5. Agelu: o se meaola eseese, e masani ona tupu i se vaitau umi ma se mea manogi lelei;
  6. Faatoaga, matagofie, lapoa-lapisi, mumu toto: o nei ituaiga o ituaiga o fugalaau e totoina ai aʻa

I le faaopoopo atu i ituaiga "mamā", o loʻo i ai le tele o vailaʻau e mafai ona tupu na o oe. I totonu o ituaiga o ituaiga, o le igoa pelargonium e masani lava ona maua. E tutusa i laua i le geranium aiga, ae eseese i foliga vaaia. E ui i lea, o le tausiga o le pelargonium i le fale, e pei o le geranium, e toetoe lava tutusa.

Auala e tausi ai geraniums

Tausia i le fale mo geraniums, o ata e faigofie ona maua, totogiina, e tatau matau tulaga masani:

  1. Geranium e lagona le lelei i le vevela o le potu: i le taumafanafana e mafai ona fesuisuiaʻi i le va o + 20-25 tikeri, i le taumalulu e le tatau ona pau i lalo + 10-14 tikeri. E sili le filifilia o se nofoaga mai faʻataʻitaʻiga.
  2. Ae o le fugalaau e sili atu ona mataʻutia i le malamalama: o se laau e mafai ona tuu i le susulu o le la e aunoa ma le fefe i se mea leaga, ona o le leai o se malamalama e tau atu i le lūlūina o laulaau ma fugalaau. Pau lava le mea atonu e manaʻomia, o le liliu lea o le ipu mai lea taimi i lea taimi ina ia mafai ai e le laau ona faia i itu uma. I le taumalulu, o le leai o se malamalama e totogiina e moli mumulu. Afai e le lava le malamalama, o le a amata loa ona vave paʻu laulaau.
  3. Mo geraniums, o le faigofie faʻatau faʻatau eleele atoa e talafeagai. E mafai ona e kukaina oe, e ala i le faʻafefiloi o le 1 vaega o le turf ma le lau, tasi ma le afa afa o le humus ma le afa o le oneone. I le pito i lalo o le ulo e te manaʻomia e tuʻu ai alavai.
  4. O le fugalaau e fiafia i le susu ma e manaʻomia le masani ma masani ona susu. I lenei tulaga, e le tatau ona paʻu le vai i totonu o le fagu pe pau i luga o lau. O le maualuga maualuga o le suasami o loʻo faʻasaina foi. E mafai ona e faʻaogaina le vai mautu mai le tap, timu ma le susu o le susu e talafeagai. I le taumalulu, e manaʻomia le faʻaitiitia o le taimi o le faʻasuina, talu ai ua malolo le laau.
  5. E na o se mea e faʻaaogaina pe a fai e laʻititi le ulo. E le tatau ona e filifilia ni ipu lapopoa: o le geranium e togafitia ai i latou i se tulaga le lelei ma fugafiti i na o "tulaga tumu". O le maualuga pito sili ona lelei o le: maualuga 12 cm, le lautele - 12-15 cm.
  6. E le o manaʻo le meaʻai i meaai faʻafelagolagomaʻi ma o loʻo tumu i meaʻai faʻamalosi. E totogi mai ia Mati e oʻo i Setema lua faalua i le masina. E mafai foi ona e faʻaaoga fomaʻi faapitoa mo geraniums.
  7. Ina ia faia se foliga matagofie, e mafai ona e tipiina i luga o pito i luga ma itu itu, e pei foi ona aveese lau lau mago ma fugalaau.
  8. O le faʻalauteleina o le pelargonium e mafua mai i ni mea e gaosia i soo se taimi o le tausaga.

Faʻasaʻo saʻo

Geranium leaga mo le gaosiga, ma o le mea lea e sili atu le lelei le suia o ipu i le tele o taimi 1-2 taimi i le tausaga. O mafuaaga e mafai ona avea ma mafuaaga nei:

  1. Na liu le aʻa: e mafai ona e faamaonia lenei mea e ala i le toso ese ma le faaeteete le geranium mai le ulo;
  2. Ona o le tele o le susu, na amata ona mou le fugalaau;
  3. E ui o le alu, e le tupu le geranium ma e le totogo;
  4. O aʻa e matua leai lava.

O le pelargonium e masani ona totoina i le tautotogo, Fepuari ia Aperila, ae e le taua lenei mea: e mafai ona e faʻapipiʻiina le laau e oʻo lava i le taumalulu, na o le togavao o le a mauaʻu aʻa. E le o fautuaina foi e paʻi atu i se laau toto: ua uma ona faʻaaluina le tele o le malosi i luga o le fugalaau ma o le a le lelei se fale fou. Nai lo le toe totoina, e mafai ona faʻafouina le pito i luga, faaopoopo le eleele fou pe a manaʻomia.

O nisi o fai togalaau, e pei o le tausiga faaopoopo, totoina o geraniums i luga o fugalaau i tautotogo uma, ma i le tautoulu latou te toe aumaia. E fesoasoani lea e faʻamalolo ai le laau, ae i le taimi lava e tasi vaevae aʻa mo le faʻaleleia.

  1. E tatau ona saunia uma meafaigaluega, ma togafitia le ipu i se vaifofo o le pisipisia, pe afai ua uma ona faʻaaoga muamua mo se isi laau. O lenei mea o le a aloese ai mai le fesiitaiga o le faamai.
  2. I le pito i lalo o le ulo, ua faʻalauteleina alavai. E mafai ona avea ma ni maa laʻititi po o se polystyrene.
  3. Geraniums e faʻafeinuina ina ia susu le eleele. Ona e tatau lea ona fuli le pusa ma aveese ma le faaeteete le laau mai ia mea, taumafai e aua nei talepe pe faaleagaina ia aʻa. Ina ia vavae ese le eleele mai le ulo, e mafai ona e paʻu i luga o puipui ma lalo.
  4. O aʻa e asiasia, ma afai o le pala poʻo faailo o gasegase e maua, faʻapipiʻi ma le faaeteete.
  5. O le fugalaau e tuʻuina i totonu o se ulo ma nofoaga gaogao e ufiufi i le eleele, faʻafefe faʻafefe, faʻapipiʻiina ma sili atu le eleele ua faʻaopopoina.
  6. A maeʻa ona totoina, e ave geraniums i se nofoaga pogisa mo le vaiaso, ona siitia lea i se nofoaga atofaina. A maeʻa le 2 masina, e mafai ona e faia se ofutino pito i luga.

E faapena foi, o se laau ua totoina mai le auala i le tautoulu ao lei oo i le malulu. Afai e talafeagai, e mafai faʻapipiʻi mata. Ina ia faia lenei mea, ia faʻapuʻupuʻu uma aʻa, ma tuʻu pe a ma le 20 cm. E tatau ona pasi atu le fasi pepa i nai miliuga mai le saite. I le taimi o le taumalulu, o geraniums o le a le mafai ona tuʻuina atu ni malosi malolosi, ae ona o Fepuari-Mati, o le teuga o le a toe faia.

Faʻaauau o geraniums

E mafai e le pelargonium ona faʻamalosi e fatu ma tipi: o le filifiliga muamua e fetaui mo ituaiga fou, o le lua mo se vao fou. E le gata i lea, o le geranium e mafai ona faʻasalalau e rhizomes, ae faʻatali mo lenei mea e tatau ona i ai sau poto masani.

Fanauina o fatu

E mafai ona totoina fatu fatu o le Pelargonium mai le amataga o Mati, ina ua uma le amataina o le galueaina o le eleele i se vaivaiga vaivai o le potassium e masani ona puipuia mai faamaʻi. E mafai ona e faʻaaoga le eleele faʻatau e ala i le faaopoopo oneone ma humus. O vao e faʻasalalau i luga o se mea matala ma faʻafefe faʻafefete i le pito i luga o le palapala, ona ufiufi lea o le atigipusa ma se ata tifaga e fatu ai se gaosiga o le greenhouse ma mama mo le tele o aso ile vevela. Pe a malosi le totogo, e mafai ona totoina, pe a maeʻa le tausiga masani.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O le taimi sili mo le faʻalauteleina e ala i le tautotogo. O se tipi tipi ma le 3-4 laulaʻau (sili ona lelei e tipiina mai le pito i luga) tuʻu i totonu o le vai ma faatali seia oʻo ina tupu aʻa. A maeʻa ona faʻagogo le pelargoniuma ma tanumia i le eleele.

Alaga

Afai o foliga mai o geraniums na faʻafuaseʻi ona suia mo le leaga, o lenei manaʻo e faʻalogo:

  1. Ona o le le lava o le susu, o le laʻau malosi malosi ma ua lanu samasama, ma ua sili atu - ua avea ma otaota ma ua tele le pala, ua aliali mai le paʻulea i luga o pou;
  2. Afai o laulaau, aemaise lava i lalo ifo, na amata ona paʻu, e leai se malamalama;
  3. Afai ua le toe totoina le laau, o le a faailoa mai ai se potopotoga tele tele pe leai foi se fale i le taumalulu.

Gaʻo gasegase

E pei o so o se mea totō, geraniums e tusa lava pe maeʻa le tausiga lelei faʻafeiloaʻi i osofaiga faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

  1. Faʻafelea po o le pala: e aliali i laʻau ona o le tele o le inu. E tatau ona taofi le suāvai ma aveese uma lau o loʻo aʻafia, ona faʻamalolo le geranium ma se vailaʻau faʻamalo.
  2. Laʻu aʻa: afaina le aʻa, ua le mafai ona togafitia le laau.
  3. Powdery Mildew: O se maʻi faʻaleaga lea e aafia ai laulaʻau, ma tuʻu ai se paʻepaʻe paepae i luga oi latou. E tupu ona o le maualuga o le vevela ma le maualalo o le vevela. Mo togafitiga, e faʻaaoga ai se vaifofo o sauniuniga kemisi.
  4. Blackleg: masani ona afaina aʻa, o le mea lea latou te amata ai ona pala. E tatau ona taofi le suāvai ma aveese mea na afaina, ona togafitia lea o le laau ma se vailaʻau faʻamalo.
  5. Aphids: e mafai ona maua i le pito i lalo o laulaau. E mafai ona e faʻaumatiaina e ala i le suʻeina o laʻau i mea oona e tusa ai ma faatonuga.
  6. Whitefly: faʻaputu i le pito i lalo o le laulaʻau ma fafaga i sua o fugalaau. Ina ia faʻamavaeina, ua aveeseina laulaʻau ua afaina ma o le geranium o loʻo sosolo i le mea oona.

Faaiuga

Geranium o se laau e le lelei tele, e oo lava i le amataina e le au fai togalaau togafitiga le tausiga o fale. E le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa faʻapupulaina ma faʻafeiloaʻi faifaipea, faigofie ona faapalepale susulu tuusao ma le lamala. Pau lava le mea e manatuaina: o le geranium e le lelei le faatatau i le maualuga o le maualuga ma le faʻaogaina o suiga. I ia tulaga, o le a amata vave ona mamae ma oti.

Aiga Geranium Care