Fugalaau

Terry sun i le togalaau

O tagata Spaniards mai Amerika i Matu na latou aumaia le sulu i Europa i le amataga o le 16 seneturi. Ona avea lea ma se mea e pei o le mana malosi e tasi e iloa e tagata uma i le aso ma se ato fugalaau e tasi i le pito i luga, o nisi taimi e oo atu i le afa mita le lautele. Sa vaaia e tagata Europa se togavao 2-3 mita le maualuga ma le tele o gaʻo, i luga o luga o luga o le pito i luga o le pito i luga o le pito i luga o le lanu e 2-3 ma le tele o lanu moli.

Fugalaau e galulue i le faʻaleleia o mea teuteu o le la, ma le lua, lua-faalua, dahlia ma chrysanthemum-e pei o ituaiga fugalaau o lanu eseese - na toetoe a sinasina i le lanu mumu. O ituaiga o meaola, o le sun-petalled sunflower o le sili lea ona teuteuina i aso nei.

Sunflower e sefulu-petalled (Thinleaf Sunflower)

© andreasbalzer

Ou te fiafia tele i le tele o tausaga o le la, lea na fuga mai i se tuaoi i le afa lona lua o le taumafanafana. I le tautoulu, sa ou fesili atu ia te ia mo ni fasi laau toto ma totōina, tanumia 3-4 cm i le palapala. I le amataga o le malulu o le tau, sa ou ufiufi ai vao ma le humus ua fefiloi ma le sawdust. I le amataga o le tautotogo, o le meaʻai mafolafola na fafaguina ma fafagaina e ala i le fafagu mai o mullein ua faʻafefe i le vai i le ratio 1:10.

Na tutupu lelei laau ma i le ogatotonu o le taumafanafana na fausiaina ai le 8-10 malalaʻau, lea na fuga mai i le taimi lava e tasi. O laau e le maualuga - e oo atu i le 50 cm, ae na latou faia ni laulaau lapopoa. Afai e te ola i luga o le meaʻai e ala i fatu, ona tatau lea ona e minoi totogo, a maeʻa pe a uma le 45-50 cm, ona latou tuputupu ae ai lea ma le tiga. Ae e ese le manaia o le tilotilo i pulou auro lanu samasama samasama, e ui lava o latou, e laiti, nai lo se sunflower faaletausaga, ma o fatu e le lelei i o tatou tulaga.

Sunflower e sefulu-petalled (Thinleaf Sunflower)

O nisi o togavao i le vaitau o le timuga faaumiumi na aafia i le bacteriosis, o la latou laulaau na foliga mai e le lelei, ae sa tumau pea ia upega seia oo i le faaiuga o le tau tuputupu ae. Sa ou taumafai e tuu ni nai fualaau i luga o fatu, ae o lenei ua ou malamalama e le aoga lenei mea. O fatu e lei ola pea, ma o le teuteuina o laau vao na faaitiitia ma le manino. Ina ia mafai ona maua le matagofie o le la, e tatau ai ona aveese fugalaau ua galo ma lau mama i se taimi talafeagai. O lana tausiga e talitutusa lava ma le matagi masani: faalua i le vaitau, e tatau ona e fafaga faʻatasi ma mullein diluted ma le faʻaopoopoga o le 20 g o le potassium sulfate i se pakete vai. I le faaiuga o le vaitau o le tuputupu ae, a maeʻa ona toe fai soo, e tatau ona tipiina laau i le maualuga o le 5-7 cm mai le eleele (o le pito i luga e mafai ona faataatia i le faapalaga). A maeʻa le 3-4 tausaga, o le a tupu tele le vao, ona manaʻomia lea ona vaevae, a leai o le a laʻititi fuga. Ae ui lava i lea, o le sulu matagofie e fiafia tele i nofoaga lafulafā o loʻo faʻatupu vave ai fugalaau ma fuga mo se taimi umi.