O le togalaau

Carrot e lele ma pe faapefea ona taulimaina

E lele e se uʻamea se fai togalaau, i luga o se fasi fanua e suamalie ma, sili ona taua, ua totōina kāloti manogi. I le uma, o le manogi o kāloti e tosina atu ai le uʻamea. I lenei mea, o le a tatou taumafai e faʻamatalaina i le tele o faʻamatalaga pe a mafai afea ma pe o fea foi e faʻaaogaina ai le lele o le kāloti, ma, o le mea moni, pe faʻafefea ona taulimaina i le auala e sili ona lelei le siosiomaga. Ina ia mafai ona malamalama i taimi uma ma taimi uma, poʻo le umi mo se taimi umi, e tietie ese ai se paluga mai se fasi fanua poʻo le puipuia o foliga vaaia uma, oe manaomia pea le iloa poo le a lenei mea, o lona uiga, ia iloa lona biology, ituaiga olaga, vaisu .

Kāreti na faaleagaina e Carrot Fly Larvae

Faʻamatalaga o le kalo ma ona aʻa

O le mea moni, o le otegia o se uʻamea, e mafai ona tatou fai mai tatou te faia fua, aua e le o ia e afaina, ae o ona aʻa e pupula mai fuamoa na faataatia e le fafine. Ma a faʻapea e lele le kāleti fafine, e tusa lava pe leai, e leaga pea, ona saogalemu atoatoa lea o tane mo lau togalaau. O le faʻapipiʻi o fuamoa e ala i se uʻamea, e feteenai ma talitonuga masani, e tupu mai i vaega uma lava o lona atinaʻe, ae le o soʻo se taimi faapitoa.

I fafo atu, o le uʻamea o le anufe e umi lava, e masani ona oo i le afa afa centimita, iniseti, e masani ona lanu uliuli. O apaau o le felelei e manino, ae o aʻa e pipii i fuamoa o loʻo faʻatūina e le felelei ei ai se lanu samasama lanu ma o nisi foi taimi e susulu ai i le la, e pei o pulu. E le i ai ni ulu vavae, e leai ni vae vavae, e mafai e le umi o le tino ona fesuiai ma oʻo atu i le centimita pe tutusa ma le afa, ae i le averesi e tusa ma le 0.8 centimita. O le mea aupito sili ona manaia o le ogatotonu e foliga mai o le taumalulu-faigata; o le taumalulu e lelei tele i aʻa o kāloti, ua aʻe loloto i totonu ma o loʻo i ai mo le taimi atoa o le teuina o aʻa aʻa e aunoa ma le oti.

I le taimi mafanafana, e masani lava ona maua ai le lua augatupulaga. O le uluai augatupulaga o laumei laiti laiti e masani lava ona aliali mai i le amataga o le tautotogo, ma le lua o augatupulaga o lago e lele i le faaiuga o le taumafanafana, lata ane i le amataga o Setema, e ui lava e mafai ona lele mai ni nai aso ao le i fuafuaina.

E masani lava, e umi se taimi e lele ai se uʻamea mo le faʻatauina o ni fuamoa, o le mea lea e le mafai ai ona tuʻuina se ovipositor i luga o eleele palapala (o le mea lea, e tatau ona e faʻamalo le palapala i taimi uma). E masani ona tuu ai fuamoa i luga o aʻa o laau. Mulimuli ane, o aʻa e afua mai i fuamoa, lea, e aunoa ma le leiloa o se minute, vave ona goto i totonu o fualaau aina o kāloti ma amata ona goto i luga ona o ni umi uumi.

O se mea faigofie lava le matauina o le kapeti e afaina i se meaola, o lona uiga, o laʻau o se kāloti: i totonu o ia aʻafiaga o lau laau e masani lava ona maua ai le lae violet, lea e matua gaogao mo kāloti, ma a mavae ni nai aso latou te lanu samasama. Afai e te le faia ni fua faʻatatau ma na o le matamata i laau na afaina, ona oʻo mai ai lea o sina taimi ma o le aʻa amata o le a amata ona magumago, sosoo ai ma lona oti atoa. E manino lava o ia aʻafiaga aʻa e le toe talafeagai mo le gaosiga poʻo le teuina.

Carrot Fly (Psila rosae).

Togavao o se uʻamea.

Carrot Fly Prevention

O le au faifaatoaga e finau mai e faapea, mo taʻaleti, aemaise lava i fale vevela, lea tatou te asiasi ai mai lea taimi i lea taimi, laʻau felati, poʻo ona tumutumu vavalalata, e toetoe lava o le fili sili ona matautia ma e tatau ona tauivi, ma e masani lava o faʻataʻitaʻiga ma auala uma e faʻaaoga mo lenei mea.

Muamua, seʻi o tatou talanoa e uiga i le puipuia o le faʻaalia o se falala i luga o se 'upega tafaʻilagi ma taumafai e faʻaitiitia mea e leiloa mai lona olaga e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaau. Seʻi o tatou amata i le mea autu - faʻatasi ai ma le fua o le seleselega, ae e le tatau foi ona e tolopo le kāloti i fua o faatoaga, ma faatalitali seia oʻo i le amataina o tausaga o le kāloti. O le taimi lava e faʻasausua ai le kiona ma faʻamalieina le palapala mo le luluina o kāloti, luluina ma le lototele, ona, pe a lele ese le kāloti, o le a lava le malosi o le karoti. Ae o aʻa laau, lea ua faamoemoe mo le teuina ma, o le mea lea, e tatau ona totoina mulimuli ane, e tatau ona toto i luga o le saite i aso mulimuli o Me ma seia oo i le ogatotonu o Iuni.

E uiga i le tupuga o fua: e matua fautuaina lava ia toe foʻi mai kātiti i lo latou nofoaga muamua e leʻi muamua atu nai lo le tolu tausaga talu ona latou ola i luga o lenei saite muamua, ma afai ei ai se osofaʻiga taua o fasi anufe, faʻatali se isi tausaga ma totoina i lona nofoaga muamua e leʻi muamua atu i le fa tausaga.

O le mea lea e le mafai e le kālati "ona maua" i mea totō, taumafai e totō kāloti i luga o mauga iti, ituaiga o papa, i nofoaga o le a vevela ai e le mata le togalaau mai itu uma. Ia mautinoa e filifili se nofoaga e lelei le mafanafana, tatala i le susulu o le la, o le a le faigofie ona magumago le la po o le uʻamea, ma le iloa o lenei mea e mafai ona tupu, o le a na o le vavalalata o se vaega.

Filifili le eleele mo le totoina o kāloti e pei o le malamalama ma le ola maloloina pe a mafai ai. E mafai ona faʻafefiloi le eleele ma le oneone oneone i mea tutusa, i luga o le suamalie ma le eleele matala, o aʻa o aʻaro o kāloti o le a tuputupu ae ma tupu, ma o le a "faigata tele" ona o le tele o laʻau. Ae o le faʻaofiina o le sua fou, pe a sauniuni le eleele mo le luluina o kāloti, e matua le manaomia lava, o lea e mafai ai ona faʻaleagaina le tulaga. O le a le mea e fai ia i latou oe ua uma ona aumaia mea tau meaola i luga o le saite? I lenei tulaga, e mafai ona latou gafatia ma totoina kātiti i lenei nofoaga i le tausaga na sosoo ai.

I le ala, e uiga i le lulu: O le tele o laau totō o loʻo i ai foi i lima o se falala ma e leai se mea e tatau ona e fai atu ai e le o toe mamao ae e faʻaaogaina uma nei vao. O le mea moni e faapea, o le mafiafia o fua o faatoaga, o le tele o le populating i latou ma meaola faalafua o le a malosi tele pe a mafai. O le a iloa e se uʻamea se faʻatoʻaga tele ma tuʻuina le numera aupito maualuga o fuamoa, e afaina ai uma laau. Afai e te leʻi totoina muamua kātiti, o le mea lea o le a itiiti ifo (ma o nisi taimi e taua tele).

Tautala i le vevela: Aua nei faatuai i lenei faiga ma faatali seʻi vagana ua tosoina mai fualaau faisua ua uma ona aina, o lea e taofia ai le tuputupu aʻe o isi. Pe a faʻaaogaina fualaʻau karu, aua le faʻamalosi, tuu lua pe tusa ma le tolu senitimita o avanoa avanoa i le va o laau taʻitasi, e taua tele le faia o lenei mea pe a uma ona fausia e le karoti se ulugalii poʻo ni laʻau se tolu. Pe a vevela, aveese vao uma, aua le faamalieina i le tuuaia o le taʻe ese o le vao, ma lelei, taumafai e toso ese mai le eleele atoa, a leai i se aso o le a toe faʻafoʻi mai lona tolu o vaega ole vegetative, ma i ni nai aso o le a tutusa lava ae e te lei tipi ese.

Faʻasaina kāloti, ina ia aloese mai le faatosinaina o laʻau i laʻau, e tatau ona e seasea ona e manatuaina: leai se fufuluina, aua le liliu le ea e ala i le faapipiiina o mea manogi i le manogi o kāloti, lea e vave ona lalelei ai lago. E manaʻomia le faʻaleleia faʻalelei, e masani lava faʻatasi ma le natura masani, o lona uiga, vaʻaia, ina ia le mago le eleele, ae e le foliga foi o se laufusi.

Pe a faʻapipiʻi moega e le faʻagaloina agavaʻa faaleaganuumo se faʻataʻitaʻiga, o moega faʻatasi ai ma kāloti e matua talafeagai lava e sui faatasi ma moega o loʻo faʻaaogaina i anumele lanumeamata masani (garlic). O le mea moni e faapea, o fulufulu o aniani lanumeamata e matua manaia lava emitisi mea e le masani ai, e le fiafia tele i ai le anufe anufe, ma o le manogi o kāloti e faʻasao le aisa. O le mea moni, e le o le uiga o lenei mea e ala i le totoina o nei laau e lua i luga o le saite, e mafai ona e faʻagalo atoa le lapisi o le aniani ma le kāloti, ae o le numera o nei mea faʻavevela e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia. Manatua o le malosi pito i maualuga o aʻafiaga e maua mai ai le silati puna, ae le o le taumalulu, e taua.

Matou te agai atili i luma - fufuluina o fualaauE mafai foi ona fefefe mai se lele. O meaʻai suamalie e talafeagai e pei o le mulch, e matua manaʻomia lava, pe a ma le tolu selau kalama i sikuea mita o palapala. O le meaola, o le lele e le fiafia i le eleele e aofia ai le paʻu, o lea o le numera o fuamoa o loʻo faʻatauina i totonu e mafai ona faʻaititia.

I le ala, na matua le amanaiaina lava i matou faʻasagaina sauniuniga o fatukekeFaamagalo i matou o faitau. E masani lava, pe tusa ma le lua vaiaso aʻo leʻi lūlūina fatu kālati i totonu o le eleele, e tatau ona fafati mo le lua itula i le vai mafanafana masani (mafanafana - o lona uiga e tatau ona vevela le vai i le vevela, e le fautuaina e faʻafefanaina i luga), lelei pe a faʻamalo po o timuga. A mavae le lua itula, e tatau ona faataatia fualaau pati i luga o se ie mago ma mama, lea e tatau ona afifi i se pusa paʻu ma pu e manaʻomia ina ia mafai ai e le ea ona ulufale atu i ai. O lenei ato e tatau ona tuu i luga o le pusaaisa mo le tusa o le vaiaso. I le taimi lava lea ao le i luluina, e tatau ona tatala se taga o fatu, aveeseina mai a tatou fatu ma faʻamago mo ni nai itula i luga o se solo solo susu ina ia maua ai le televave. Aisea na matou faia ai lenei mea? Ina ia mafai ai e le itiiti ifo o le tuusaoina o se manogi manogi masani ma sili ona manaia mo se kati ma lele vave le fatuina o fatu. A maeʻa lena, e mafai ona saogalemu fatu i luga o le togalaau.

E felelei le karu matutua matua.

Fua faʻataʻitaʻiga e faʻafefe ai le lele

O le mea lea, pe afai e le fesoasoani le puipuiga, ma e le manao le lele e vavae ese ma le lalolagi, ona tatou amata muamua lea o le malamalama ma le faʻaogaina o auupega o le siosiomaga - togafitiga faʻaleaganuʻu.

Muamua auala: e tatau ona e ave le 100 g o le pefu tapaa (ua faʻatau nei i le mea uma) ma faʻafefe i le 100 kalama o le timu poʻo le liusuavai i le 50 kalama o le lime faʻamalosi muamua aʻo leʻi faʻafefeina (pe a leai se lime fefiloi, ona mafai lea ona faʻaaogaina le pefu laupapa i le aofaiga lava). E tatau ona faʻaaogaina le faʻafefiloi i le eleele, i le vavae, pe a tupu aʻe ai kāloti. E masani lava, 8-9 g o lenei paluga e manaʻomia ile sikuea mita o le fasi fanua (e sili atu le le faʻaopopoina le fua). O le togafitiga o laau sukalati e aʻafia i se uʻamea i le galala ma lenei paluga e faʻapitoa ona faia i le lua poʻo le faatolu faʻatasi ma le va o le sefulu aso.

Lua filifiliga: e tatau ona e ave tolu kilokalama o tamato ma tipi uma i le tino, ona - tuu lea i totonu o se pani poʻo se paʻu o se laʻau talafeagai ma sasaa vai inu vevela i le pito i luga. E tatau ona teuina le paluga e aunoa ma le paʻi mo le lua aso. Ma le isi, e tatau ona faamamaina le faʻafefetega e maua mai ai, faʻaopopo 20 g o le vai (sili atu ona faʻasaina) poʻo le afa afa o le faʻaumea i le tagamea ma fufulu le paluga i luga o se moega ma faʻatoʻaga.

I le faaopoopo atu, e mafai ona e faʻaaoga yarrow decoction (1 kg i le pakete vai, o le masani e 2-3 mita sikuea o moega) burdock (2 kilokalama i le pakete vai, o le masani e 1.5-2 sikuea mita o moega) taisies (1.5 kilokalama o pito i luga o le pakete vai, o le masani i sikuea mita o moega) ma wormwood (2 kilokalama o pito i le pakete vai, o le masani mo tolu sikuea mita o moega). Paʻa mai le manogi, faʻapea foʻi ma le manaʻoga o le vevela decoco fly kaluka (5-6 cloves i le lita o vai, o le masani mo le 2 sikuea mita o moega) ma aniani (o le kilogram o fulufulu i le pakete vai, o le masani i mita sikuea o se moega togalaau).

Afai o se faigofie faigofie o le galo o le sukatika ma le kalama e le mafai ona maua ai le manaʻoga, pe a aniani ma le sipuni e mafai ona kukaina e tusa ai ma le fua, na faʻaaoga e o tatou matua matua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le saunia o se keleni poʻo se suauu, o le a tatau ai ona ave fasi pepa e le faʻafefeteina o nei laau totō ma tipi faʻamaʻi saʻo i le pulu, ona sasaa lea o le lua lita o le vai inu. A maeʻa lenei faʻafefiloi, e tatau ona e faʻamavaeina mo se aso, faamamaina, ma ao le i gaosia le laau, e tatau ona faaluaina kāloti ma faʻaopopo i le fofo se afa afa o le faʻaumea tagamea. O le masani lava, o lenei togafitiga e sili ona aoga pe a veleina fualati, ma manogi le manogi, e le lagona e le lele ma felelei solo i luga o le saite. O le mea aupito sili ona manaia, o le aʻafiaga o ia togafitiga i le tau lelei (pe a le vevela ma e leai se timu) e mafai ona tumau e oʻo i le vaiaso, aemaise lava mo fale o le taumafanafana, lea tatou te le masani ai.

E tusa ai ma iloiloga a le au faifaatoaga, ua faʻavaeina e avea o se puipuiga mai le lele. faʻasalaga. O lona gaioiga, ma se maualuga maualuga o le mea e ono tupu, e faʻavae i luga o le mataupu lava e tasi - e toe faʻaleleia ai se uʻamea ma se manogi le lelei. Mo le faia o lenei upusii, e tatau ona e sasaa atu le 200 kalama o nila o le pine ma se pakete vai i le vevela o le potu, e sili atu le timu poʻo le liusua. E le gata i lea, e tatau ona faʻatagaina le faʻafefeteina e tu mo se aso, ona toso ai lea, faʻafeiloaʻi i se fagu moli ma faʻagasolo le moega i le koko.

Manatua, po o le a lava le faʻaogaina poʻo faʻafitauli e te faʻaaogaina, ia faʻagasolo pea le kaloti i le taeao (ao le lima i le taeao) poʻo le afiafi (pe a uma le lima i le aoauli). Tasi togafitiga e laitiiti tele, faaalu lua pe tolu. Aua le gaosia laau i aso uma, fai lenei mea ia le itiiti ifo i le tasi i le vaiaso.

E leai se mea, pe a faʻamaeʻa le kāloti, aua le togiina ni laau na vavae ese mai le eleele i luga tonu o le moega, i le taimi nei latou te faʻaalia le manogi sili ona manaia mo se uʻamea. Fuʻu laau e le talafeagai pe faʻaaoga foi mo le faapalaga, ma nisi sauniuni ma le fesoasoani o le tautotogo, lelei tele ma maloloina, i le ala, salakeke.

I le faaiuga, o mea e mafai ona e faʻafefe ai i luga o le kalama, e mafai ona fautuaina i le vavae, pe a tosoina laau, e tuʻuina atu vaega laiti o tamato poʻo le wormwood - e le fiafia tele iniseti i lenei mea.

Faʻaaogāina o le kemisi e faʻataʻitaʻia ai se uʻamea

O le kemisi mo le tau faasaga i se kāloti e mafai ona faʻaaogaina i na o le tulaga pito sili ona ogaoga, pe afai e le mafai ona faʻafefe ese le pusi e faʻaaoga togafitiga faʻaleaganuʻu ma le mafai ona faʻafetaui. Ina ia faʻamalo le laʻau i le taimi o le taumafanafana, faʻapena foi ma a latou meaʻai, e tatau ona faʻaaoga na o iniseti faʻatagaina i le vaitau o loʻo iai nei, e mulimuli lava i le tuʻuina atu o faʻasologa ma faatonuga ile pusa. E mafai ona e faʻaaogaina iniseti pei Stevesin, Decis ma Volaton.

Manatua o vailaʻau e sili ona aoga i na o le malulu o le ea e 20 tikeri ma luga. E tatau ona faʻataunuʻuina le faʻagasologa i le toʻafilemu o le tau mai se vaituloto poʻo se apiary, ina ia le afaina ai iniseti aoga. O le taimi sili ona lelei mo togafitiga o itula taeao (mai le lima i le fitu i le taeao) ma afiafi (mai le lima i le fitu i le afiafi). Taumafai e filifili se vaitau pe a le itiiti ifo mo le lua aso talu ona maeʻa le faʻatulagaga o le tau i lau eria e le valoia ai le timu i foliga o timuga.

I le faaopoopo atu i vailaʻau matautia, e mafai ona e faʻaaogaina atili sauniuniga olaola faʻaleleia, mo se faʻataʻitaʻiga, Fitoverm, e tatau ona faʻaalu na o le 10 ml o lenei vailaʻau i le lima lita o le vai, ina ia lava le gaioiga o laau, faʻaalu le aofaiga e maua ile 10-12 mita mita o moega. I le faʻaaogaina o fualaau, aua nei galo e uiga i mea e puipuia ai le tagata lava ia, e tatau ona avea ma totigilima ma se sipuni.

Laʻau o se kālati lele i aʻa.

Nai lo o se faaiuga

E mafai ona tatou tuʻuina atu fautuaga lelei nai lo le faʻauuina oa tatou tala. Sa ou faaaogaina lenei metotia o le puipuia mai lago mai kariota mai fafo. E sili atu le taugata, ae leai se kemisi e manaʻomia, ma i le iʻuga o le ae faʻapolopolo le tele o taimi.

Na matauina e tagata suʻesuʻe o le biologists le lele i luga aʻe o le eleele, ona o le mea itiiti, o lea e mafai ai ona tosoina se mea faigaluega laiti i luga o laau, lea e le faalavelaveina ai le tuputupu ae o kapoti, ae o le a le faatagaina foi le faataatiaina o fuamoa. O pa puipui e tatau ona fa sefulu senitimita le maualuga, e le o toe (ma e ufiufi foi i se upega). E tatau ona e faʻapipiʻi i latou i tafatafa o moega o kāloti ma faʻamalosi i se upega masani o namu. O se faiga faʻavae ma faʻamaonia lea e le manaʻomia ai ni tau faʻapitoa.

O le mea lea, matou te faamatalaina tulafono o le totoina, ma tulafono o le puipuiga ma le faʻasaoina o fuataga, ma vailaʻau vailaʻau, ma na faʻatalanoa foi e uiga i le faʻatulagaga o le laina, lea, e le faigofie, e faigofie ona aveese ma faia soʻo se galuega i palapala, e aofia ai le faʻavaivai. E tatau lava ona e mafaufau uma i nei mea ma ola ai i se fualaau o carotiti. Ae afai e te le malamalama i se mea, fesili i fesili, o le a matou taliina!