Laʻau

Haworthia

O Haworthia o se faʻailoa matagofie, fugalaau teuteu. E i ai i le ituaiga o vao mutia, o laau laiti laiti o le aiga o Asphodelaceae.

Haworthia, e tusa lava pe tusitusia, ei ai le "agavaʻa", masalo ua leva ona lauiloa e le toatele ma e masani ona vaaia i luga o le windowsill. E pei lava o ituaiga uma o mea suamalie, o lenei mea totino e sili ona manaia. O nisi o lomiga i luga o le vaomatua o lo oi totonu e faailoa mai ai e toetoe lava a le tatau ona tausia ma suavai. Ae e mamao lenei mea mai le saʻo, afai e te manaʻo e maua se fugalaau manaia ma ola maloloina, ona e manaʻomia lea ona e tausia lelei.

Haworthia Care

Lulu E leai ni mea faʻapitoa iinei. I le taumalulu, e masani lava ona lagona i le vevela o le potu, i aso vevela e mafai ona tu i luga o le fogafale matala.

Malamalama E tupu ma faʻaleleia lelei i masini faʻaleleia, e leai se mea e faasaga i le malulu. Ae i le malamalama masani, tu i le faamalama, e mafai e le laau ona faʻaalia uma lona matagofie. Ae o meaola e iai la latou lanu eseese (mo se faʻataʻitaʻiga, taavaletisi haworthia) atonu o le a leiloa a latou mea teuteu pe afai latou te faʻamaonia.

Faʻasa. Ua faʻamamaina Haworthia, e pei lava o soʻo se isi lava fale, faatasi ai ma le masani masani o le susu. O lona uiga, i le vaitau o le taumafanafana e faʻamaʻaina pe a uma ona faʻamamago le pito i luga, ma i le tau malulu naʻo le taimi lava e magoto ai le otaota atoa. Afai o le laau e tu i luga o se faamalama malulu, ona i ai lea i lea tulaga, o le suavai e faaitiitia i le taumalulu. E faʻalagolago lava i le vevela ma le tele o le fagu; e mafai ona e faʻafefe vai na o le faatasi i le masina. Afai e le lava le susu mo le laau, o le a amata ona faasolosolo ina leaga le lau o lau, ma enaena, mago ma mate. O Haworthia e le fiafia i le malulu o le ea ma e le manaʻomia ona sosolo.

Laʻei pito sili. E tasi i le masina, e fautuaina le fafagaina o le fale ma fomaʻi ua fuafuaina mo le cacti. O se fugalaau faatoa totoina e le manaʻomia ona fafagaina i vaitau uma.

Suiga ma eleele. Latou te punouai i le totoina o se laau talitutusa i le tautotogo, e pei o le tele o fugalaau i totonu, tuu i totonu o se fagu lapoa. Ae a aunoa ma se manaoga faapitoa, e le tatau ona paʻi i laau matutua. Ae tusa lava pe o loʻo manaʻomia le faʻaleleia, e totō le fale i le eleele mo le cacti ma o le i ai o alavai e faʻamalosia.

Toe gaosia. E faia lenei mea i ni auala se tolu: e tamaiti, i fatu, i lau. I le faagasologa o le totoina o tamaiti e mauaa aʻa, ua totoina i ni ipu eseese. Po o le momotuina o se laulaau, tuu ia faamago mo aso e lua, ona totoina lea o sina faasusu i eleele palapala. Faatasi ai ma fatu o se faaopoopoga laitiiti, pe a uma ona luluina latou te ola mo se taimi umi lava.