Isi

O le manulele manu e fiafia i le manogi: pe a fuga mai ma pe faapefea ona foliga le laau

Tau mai ia te aʻu, o afea e fuga ai le fulufulu manulele? Sa latou faatauina se fale, ma o iina, i luga o le upega tafaʻilagi, o se laau tele ua tupu, na fai mai se tasi o tuaoi o ia o le manuʻi manu. Ou te lei vaai lava i lona totogo, latou te fai mai, o le manogi o se mea paia.

E ese mai le foliga mai, o le itu i mātū o Aferika e manatu o le nofoaga na fanau mai ai manu o manu, ae i lo matou eria ua maua ai se fale. O le tele o vao po o laau matagofie e masani ona maua e le gata i le vao, ae faapena foi i nofoaga tumaoti. E le o se mea e ofo ai, aua o laʻau, o laʻau ma e oʻo lava i paʻu o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo. Latou te faia togafitiga faafomaʻi, meaʻai, uu, lotions, compresses ma e faʻaaoga lautele i vailaau faʻasoifua. Ma o le laʻau vavalalata e le gata ina aoga, ae faʻaalia foi le tele o mea manaia matagofie, teuteuina o le togalaau, aemaise lava i le taimi o le fugalaau. Masalo, i le matagofie, e itiiti lava e faʻatusatusa ia te ia: i le taimi o loʻo amata ona fuga mai laulaʻau, o le tele o mea papaʻe manogi paʻepaʻe e tumu uma ai paʻu ma e foliga mai o le laau ua avea ma timu tetele. O i latou na filifili e pueina lenei mea matautia i le ata o le a le afaina ai le iloa po o le a lea mea ma pe a fuga mai fuga manu, ina ia le misia ai le avanoa e faia ai se fana matagofie.

O a foliga o le laau?

O le peleni manu o se laau mai le plum genus, o le aiga lanu piniki. O le vaomatua po o se laau lelei e oo i le 10 mita le maualuga. O le ogalaau ma le paina tuai e matagofie ona lanu uliuli-enaena, ae o laulaau talavou e mumu-olive. O laulaau e lanu meamata, e oʻo lava i le 10 cm le umi, e faʻatulaga lelei i paranesi i le isi faasologa, lea e mafai ai ona e faia se pale matagofie ma se ata lelei. I le oʻo mai o le autumn, latou te lanu samasama ma paʻu.

O afea e amata ai le puaʻa?

O fuga manu felelei i le taimi e tumau ai ma tumau le tau. E masani lava ona tupu ona tupu i le taimi lava e maeʻa ai le paʻu pele. I nofoaga mafanafana i le amataga o le tautotogo, e tupu lenei mea ia Aperila, ae i latisifo i le itu i matu, i le mea e umi ai le taumalulu, e amata ona amata mai i le amataga o May.

O le tele o le malamalama i le mea e tupu ai le peleni manu, o le tele foi e fuga mai.

O le tele o pulumu o fugalaau paʻepaʻe e ufitia ai le vao, aʻo faia se manogi manogi e mafai ona lagona e tusa lava pe latalata atu i le laau. E matua malosi lava, o le "faaumaina" faaumiumi e mafai foi ona faaosofia ai le tiga o le ulu, o lona uiga o le tuu o lala i totonu o se fagu i totonu o le fale e le aoga, e sili atu ona lelei le faamemelo ia i latou i luga o le auala.

Ae o nisi iniseti e le fiafia i le manogi suamalie suamalie. Latou te fai mai o namu ma lago e vave ona tuʻua mai le potu o loʻo i ai le lala fugalaau. O le mea autu o le tatala lea o le faitotoa i le taimi ma faasino i latou, ma ia manatua e faʻamalosi le potu.

I le faaiuga o le fugalaau, o fua o loʻo fusifusia i lima - lapotopoto, uliuli ma suamalie suamalie, e tutusa ma currants. E eseese ituaiga o lanu e ese lanu, e fai ma faataitaiga, mumu poʻo le lanu enaena.