O le togalaau

Totoina ma tausia le matagofie o le East beautyin actinidia i vaipanoa eseese o Rusia ma Ukraine

I le fesuiaiga o Rusia, Belarus ma Iukureini, e le tele tele laau toto e mafai ona ola lelei ma sili atu ona fua mai. O se faʻataʻitaʻiga o se aganuu faʻataumalulu-taugata o le actinidia, o le totoina ma le tausiga o ia mea, faatasi ai ma le sao saʻo o le ituaiga, tuʻuina atu lelei lelei taunuuga.

Faatasi ai ma le lelei o le actinidia e le na o le mafai ona onosaia le tau malulu ma ola mo se taimi umi e aunoa ma le suia, totoina lelei o lau tulimanu o le upega tafaʻilagi, ae ia maua ai foi ma le suamalie ma fualaau lelei. Faatasi ai ma le oo mai o ituaiga eseese o le totoina o le aiga, o le mauaina o laau mautu sa mafai ona maua i totonugalemu o le atunuu, ma i Northwest, ma le galueaiina o actinidia i Siberia.

O le aganuʻu e tele mea lelei, o le numera o tagata faʻaola e faʻalauteleina foi, ae ao le i filifilia se nofoaga mo le "tagata nofo" lumanaʻi o le togalaau, e tatau ona e aʻoaʻoina se mea e uiga i le natura o le laau ma uiga o le totoina.

O le au fai togalaau ma le au fai togalaau masani ua latou talanoa mo le tele o tausaga e uiga i le ola tutoatasi o le actinidia. O le tasi le tilotilo i vine totogo ua lava lea e iloa ai le "tane" o se faʻataʻitaʻiga faapitoa. Mo le faʻaleleia o fugalaau fafine, e manaʻomia le pollen, lea e ave e iniseti tane poʻo le matagi. O le mea lea, ina ia maua se fualaau toto, e tatau ona e fuafuaina le totoina o se ulugalii pe sili atu fualaau i le taimi e tasi.

E mafai ona e faʻalogoina o le fafine actinidia laau e fua mai e aunoa ma le faʻaleagaina, ae o se mea faʻapitoa. Ina ia mafai ona iloa lelei le "feusuaiga" o se fatu, e tatau ona faafesootai ia fale tausimai po o faleoloa i le initaneti mo le totoina o mea actinidia.

Totoina o anemones ma le tausiga o fatu

O taimi masani mo le totoina o actinidia o le tautotogo. Talu ai o laau totő e le fefe i le malulu malulu e ala i luga ma ola malosi i le vevela o le vevela, e mafai ona latou pagatia i vavalo o le tautotogo mataga e toetoe lava o soo se mea i le ogatotonu o le loto ma agai i matu. O le mea lea, e taua tele le oʻo mai o laau i le eleele aʻo lei amataina le vaitau o le tuputupu ae, o lona uiga, ia Aperila poʻo sina taimi mulimuli ane, pe a oʻo mai i le totoina o le actinidia ma tausia i totonu o Urals, sasaʻe poʻo le itu i matu sisifo.

O le tautotogo o le taimi aupito sili lea e nofo ai i se nofoaga fou e nonofo ai ma laau laiti, e oʻo atu i le 3 tausaga le matutua, ma toe faʻapipiʻiina ata tetele. Afai o le totoina o le actinidia i le tautotogo mo nisi mafuaaga ua le manuia, o le taimi saʻo o le taimi lea o le tautoulu. E sili ona taua le filifilia o le taimi sao, a leai o le laau e le i ai se taimi e maua ai aʻa e vavae ese mai meaʻai, ma oʻo atu i se tulaga ogaoga. E le gata ina le saunia atoatoa mo le taumalulu, ia Mati ma Aperila o loʻo i ai pea le suiga o le malulu ma le kiona. O le mea lea, o le tulaga lamatia e sili ona lelei e mafai e le togalaau ona togi pe oti.

Ina ia faafaigofie le tausiga mulimuli ane o le actinidia, e sili atu le fuafua o se tulaueleele mo se vaitaimi o le 3-4 vaiaso aʻo lumanai le taunuu mai o afu o autumn.

Filifilia se nofoaga e toto ai actinidia

Laʻau laau o actinidia o meaola eseese o le natura e nofo i lalo o palealii o laau ma aʻe i luga o ogalaau ma lala ao tuputupu ae. I totonu o le togalaau mo lenei aganuu, e tatau ona e filifilia se nofoaga ina ia mafai ona maua le laau mo le tele o tausaga:

  • avanoa mo le tuputupu ae;
  • lagolago faʻalagolago;
  • matagi malulu malulu;
  • eleele eleelea talafeagai e leai se mea e le faaituau po o sina tali.

I le taimi lava e tasi, o le actinidia e le taliaina le vavalalata o le vai o le eleele, e afaina pe afai o aʻa ma vaega pito i lalo o le ogalaau e lolovaia pe faatofu i le palapala eleelea e aunoa ma le okesene.

O le mea lea e le faʻaalu ai le taimi e puipuia ai laau mai le malulu, vevela po o le mu, e faafaigofie ai le tausiga o actinidia, latou te taumafai e toto i le Leningrad ma isi itu i matu ma le itu i mātū poʻo matusasaʻe o fale ma pa. O iinei, o le a tatala ai le lautusi i sina taimi mulimuli ane, ae e mautinoa lava o le a le afaina i gutu o le toe faafoi ma le kulimi aisa e faia i le la.

O le mamao atu i saute, o le saoasaoa o le kiona. O le mea lea, ua i ai nei i le ogatotonu, e pei foi o le totoina ma le tausia o actinidia i Iukureini, le Rusia Kuban ma le Crimea, o tapulaa i le filifilia o se nofoaga e itiiti ifo. Aganuʻu e le fefefe i le vevela o le taumafanafana vevela, o fua e manaʻomia le lā poʻo le vevela o le paʻu, ma le puipuiga mai le matagi e taua tele mo fualaau laiti.

E mafai ona feaveaʻi le polini o Actinidia i mamao mamao, ma e sili atu le totoina o tane ma fafine i vavalalata, ae le itiiti ifo nai lo le mamao e tasi le 1-2 mita mai le tasi.

Afai e tatau ona e fausia se puipui ola mai le lolomita actinidia, e mafai ona e toto i vaitaimi pe a ma le 60 cm. Mo le tele o faatoaga, e faigofie ona faʻaoga laina e faʻatulagaina mai i matu i le itu i saute. I lenei tulaga, e tele taimi e maua ai le susu o le laau i le tautotogo ma e susulu lava.

Totoina o le actinidia ma tausi ai laau

O le totoina o lua mo actinidia ua saunia mo le lua vaiaso aʻo lumanaʻi le fesiitaiga o fualaau i le eleele. Mo le lua tausaga le matutua, o lua e loloto ma lautele o le sili atu ma le afa mita le lava. I le pito i lalo, e aoga le faaluaina o le eletise o le eletise faalauteleina, piliki piliki po o tamai maa. E vave ona gaoioi le actinidia pe a uma ona gafa, ona faʻafefiloi lea o le eleele ma le humus filifilia poʻo le peat e faʻafefiloi ma fugalaau faʻapitoa e faʻavae i luga o le eletise, paluka ma le maika. E mafai ona manaʻomia e le lua e tulaʻi ai:

  • 8-10 kilokalama o le humus;
  • 200 kalama o superphosphate;
  • 50 kalama o le ammonium nitrate;
  • 80 kalama o le suauu paluga e alu i ni ipu se lua o fafie.

E le mafai ona e faʻaaogaina fualaau faasaina ma le chlorine lea e faʻalavelaveina ai le tuputupu aʻe o actinidia, fugalaau fou ma le lime. O le eleele, aemaise lava i le i ai o le paʻu, e aoga e faʻataʻoto.

Afai ua saunia se nofoaga e tulaueleele ai, o le tausiga o actinidia e aofia ai le togafitia o ona aʻa. O aʻa o le laau e nofouta i le vevela, o le mea lea, pe a uma ona aveese le oti po o le faaleagaina o vaega, e sili atu le faʻaogaina i totonu o se vai eleʻele eleʻele.

I le totoina o le lua, o le fatuga o loʻo tuʻuina i luga o se faaputuga palapala palapala faʻamalosia ma meaʻai. Ua faʻamautuina le aʻa, ua faʻapipiʻi le lagolago i tafatafa ane, o le muamua o le a mamafa i le fua o le vine tuputupu aʻe. A maeʻa lenei mea, e faʻapipiʻi totoʻa le fatuga ina ia le alu le ua o le laau i lalo o le palapala. Nofoaga o loʻo tulaʻi ai:

  • ua faʻatulagaina ina ia faʻamautinoa le tetee ma le faʻaaogaina o mea e le mafai ona faʻamalosia pe a uma ona faʻamalosi;
  • sasaa tele i vai mafanafana, mautu;
  • mulch ma se peam-humus mixga.

I le lumanaʻi, pe a tuputupu aʻe le talavou actinidia, o le a manaʻomia ai se lagolago sili atu ona malosi, mo se faʻataʻitaʻiga, solo po o le faitotoa, puipui poʻo puipui o le fale.

I le faaopoopo atu i le lagolago, o le fatuina i le amataga o le olaga e manaʻomia le puipuia mai pusi, e masani lava ona toso pe na o le talepeina o le laau. O le mea lea, i autafa o le ala, o se pa ua faia i le uamea po o se moli paʻu umi e tusa ma le afa mita le maualuga.

Galue tausi pe a uma ona toto

O le Fine East beauty actinidia, pe a totoina ma tuua i le tuafanua ma isi vaega o le ogatotonu o le ogatotonu, ua faatuina e avea o se aganuu ma le le taua. Mo le tuputupu ae lelei ma le mausali o le actinidia, e te manaʻomia:

  • fafaga, ma i taimi vevela ma vevela;
  • faatolu taimi o ofu pito i luga;
  • teuteuina ma le teuteu mama;
  • veleina ma le lafoaʻiina o ogalaau.

E le mafai e le aganuu ona faamamaina mai le aʻa, lea e mafai ona tali mai i le pau o laulaau, fugalaau ma ovaries, o le mea lea, i le taimi mafanafana, ua faasusuina vine i le 60-100 lita i laau matutua.

O le faʻaleleia ma le faʻasusuina o loʻo faia i le vaveao po o le afiafi, o lea ao leʻi oʻo mai le la, o lau o le a faʻamago ma e le ufiufi i ni paʻu o mu.

E faʻatolu ona faʻaaogaina faʻamaʻi:

  • i le tautotogo, ia tausia actinidia ina ua mavae le taumalulu ma lana sauniuniga mo le fuga;
  • i le taumafanafana, pe a ufiufi pulou i ovaries;
  • i le amataga o le autumn ina ua uma le seleselega, e saunia ai le laau mo le taumalulu.

O le afifi o luga o le tautotogo e tatau ona aofia ai vaega e lua o le faʻamalolo faʻasusu ma se tasi o vaega o mea totino ma fualaʻau. I le tau mafanafana, e tutusa uma le maualuga, ae o le maualuga o le tuufaatasiga e vaeluaina. I le tautoulu, ina ia faʻagesegeseina ai le fausiaina o laʻau, tipu fou ma faʻamalosia ai lālā o loʻo i ai, e tuʻuina atu i le potassium ma le phosphorus e aunoa ma le faaopoopoina o le eletise.

Fertilizing actinidia pe a uma ona totoina na o le pau. E tatau ona e faatali mo fua muamua mai le laau pe a uma le 3-4 tausaga. O le gaioiga o le gaosiga e sau na o le 6 tausaga le matua ma e na o le pale lava e teuteuina.

I le avea ai o se tulafono, o le gaioiga a Actinidia e le o toe mafatia mai le malulu malulu. E na o le ola mama e mafai ona malolo, o le mea lea, e teuteu ai i le tautoulu, ma lala e fausia ai le tele o le tino, faaosofia ai le salalau o gasegase leaga, pala, meaola oona, ua aveeseina.

O le seleseleina o le Autumn e faia i le maeʻa o le seleselega, pe a oʻo i le taimi o le tuputupu aʻe ua oʻo i lalo. I le tautotogo, o lenei faiga e faia vave lava, seia oʻo ina fafagu i luga le laau, a leai o le a faamutaina pulapula i sua.

Pe a totoina ma tausia le actinidia i le Moscow Region, o Urals ma isi itulagi, e masani lava ona faia le togavao i ni ogalaau se lua. I le itu i saute, o le taumafanafana e umi ma itiiti ifo i le lamatia o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe o le talavou, e mafai ona e taumafai e tupu se masini faataitai sili atu. E mafai ona e faʻaleleia le matuia o vine e ala i le tipiina malie i latou pe a uma ona fausia le ovary.

O vine laiti i le tautoulu ua aveesea mai le lagolago ma punou i le eleele, ua ufiufi i paʻu, lala laau vevela po o isi mea. O le tausiga o le actinidia ina ua uma ona toto i tua atu o Urals, i Siberia ma le itu i matu o le Europa, e fesoasoani i le puipuia o laau toto mai le malulu. O faʻataʻitaʻiga matutua e naʻo le teuteu, aveeseina o mea ola mama ma faaleagaina laau.