Fugalaau

Original cacti: meaola lauiloa ma a latou ata ma igoa

O Cacti o loʻo nofo i se nofoaga talafeagai i le aoina o le tele o fugalaau fugalaau ma ua manatu o se tasi o laau e le masani ai. Ina ia filifili i le filifilia o uluaʻi fesoasoani mo le tuputupu aʻe, tatou te fautuaina muamua e tilotilo i ituaiga o cacti ma a latou ata ma igoa.

Short description ma ituaiga o cacti

O le mea na fanau mai ai nei laau totino o Amerika, e ui lava i le natura e mafai ona maua i latou i vaega o toafa o Aferika, Asia ma e oʻo lava i Europa. Wild cacti e masani ona tele. Latou te ola i le tele o vaega o le paneta, tufatufa atu i Atenitina, Mekisiko ma Chile. O nisi ituaiga o cacti e tupu i totonu o vaomatua, faapea foi i le talafatai o le Mediterranean ma Black Seas.

O tulaga masani o lo latou tuputupu ae e mataʻina, lea e masani ona masani ai le cacti:

  1. E tele ituaiga o meaola e ola i nofoaga tuufua e maualalo le maualalo. E ui lava o loʻo i ai ituaiga meaola e sili ona fiafia i vaega o susu, o le mea lea e ola ai i latou i totonu o vailaʻau.
  2. Cacti ua suia i suiga faafuasei i le vevela, lea i nisi taimi e iai le 50 ° C. i toafa.
  3. O le tele o taimi, o laau e ola i luga o iliili ma oneone oneone, ma le maualalo o le humus, ae o le tele o minerale.

O Cacti ei ai se uiga e le masani ai - o se meaʻai ma le paʻu paʻu. O lenei tulaga e fesoasoani i le laau e fetaui ma le le lava o le susu. Ina ia puipuia lona leiloa, o le cacti o loʻo i ai ni mea patino puipui:

  • vao tuitui nai lo lau;
  • o le lauulu lea e faʻapouliuli ai le laau mai le la vevela;
  • solo e puipuia mai le faʻamaina o le susu;
  • o le fatu o le lipine, i luga o togalaau o le taeao e tafe mai ai le sau i aʻa;
  • O aʻa uumi e puipuia mai le mago.

Ina ia taui mo le leai o laulaau, o le cacti o loʻo i ai ni gaʻo mafiafia. O le tele o ia mea e lafoaʻi, o lea latou te suluina ai le malamalama e tusa ma le aofaʻi tutusa e pei o lau. O nisi o cacti o loʻo i ai ni ivi e saofaga i sina paolo mai le la.

O se laau totino ua tumu i le vai o se meaola lelei tele mo manu feai. Ina ia puipuia mai ia i latou, o le cactus masani e iai vao tuitui. I nisi ituaiga o meaola, o latou faʻapena masani mai le la.

I foliga vaaia, ua vaevaeina cacti i vaega nei:

  • Laʻau
  • laau-pei;
  • mutia;
  • lianoid.

Matou te fautua atu ia e faamasani ia oe lava i ituaiga masani o le cacti i le va o tagata fugalaau i le ata ma igoa.

Desert ma Forest Cacti

E faʻatatau i le nofoaga o le tuputupu ae, e lua vaega taua o cacti e iloga: vaomatua ma vaomatua (telefoni).

I le natura, o le cacti faʻasaʻo e ola i totonu o vaomatua o vaomatua poʻo vaega o le vaeluaga o le lauʻeleʻele o Amerika ma Aferika. O loʻo faʻamatalaina i se maualuga maualuga o le fetuunaiga i tulaga tau le siosiomaga, e iai pupu tetele ma faʻaloloa, vaʻai malolosi.

Desert cacti e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • echinopsis - ei ai ni vaʻaiga mafiafia e pei ona tufatufa atu;
  • prickly pear - e faʻapupulaina i ni fatu mafolafola, lea e foliga mai e pei o pancakes;
  • astrophytums - ua i ai ni pupuʻu i ni vavao mafiafia.

I le fale, i le vaitaimi o Oketopa - Mati, e sili atu le aua le faʻavaveina le cacti faʻasaʻo. Latou te manaʻomia le faʻaalia i le susulu o le la, a leai o le a latou le fuga. O le mea lea, o laau e sili ona tuʻuina i luga o faʻamalama i saute.

Lalo o ituaiga sili ona lauiloa o cacti i le ata ma o latou igoa i le gagana Rusia.

O le tele o cacti o tagata nonofo i nofoaga maualuluga o toafa ma fanua tuʻufua. Ae o loʻo i ai ituaiga meaola o loʻo tupu i vai vevela. O le natura masani o le vaomatua o cacti o vaega o le vevela o Amerika i Saute, Aferika ma Ausetalia.

Faʻapipiʻi i luga o laau, o loʻo tuʻuina atu i latou i mea faʻavave. Ma luga o papa e pipii atu i aʻa o papa maʻa ma e tumu i sina vaega itiiti o humus. Toeitiiti lava o cacti tropical uma o loʻo faʻamatalaina i se foliga matagofie ma le umi, lau laʻau, paʻu faʻaulu. Nai lo mea masani, o latou lauulu enaena.

I le fale i le malulu malulu, e fautuaina ai le faʻamautuina o le suāvai mo le vaomatua o cacti. Ma i le vevela vevela e latou te manaʻomia le faʻamalosi malosi. E sili ona lelei le tuu i luga i le itu i sasaʻe poʻo faʻasasaʻe i matu.

Fugalaau cacti

E tusa ma le afa o ituaiga uma o le puaa cacti e mafai ona faʻamoemoe e fuga pe a oʻo i le 3-4 tausaga. I le lumanaʻi, e mafai ona latou fiafia i isi tausaga ma a latou fugalaau. O le tele o cacti e fuga i le tautotogo. Ae e mafai ona e puʻeina ni ituaiga o ituaiga o laʻau o le a teuteuina totonu totonu o le tausaga.

O fugalaau e le masani ai e fuga mai i ni ituaiga o cacti o loo tuuina mai i le ata ma igoa.

Ina ia mafai ona ola vave le cactus, e manaʻomia le fatuina o tulaga masani. O le tele o taimi, o fugalaau e naʻo luga o se tupu fou e aliali mai. Ma mo lona foliga mai, e manaʻomia e le cactus se tausiga talafeagai i le taumafanafana ma le filemu i le taumalulu.

  1. E tatau ona e tausia ma le faaeteete ia togalaau, aua e oʻo lava i se tasi ua faaleagaina le tui e mafai ona faaitiitia le ono mafai ona tupu.
  2. I le taimi o le tautoulu, e tatau ona faʻaitiitia le numera o le faʻavaivai, ma latalata i le taumalulu e taofi uma ai. E mafai ona amata faʻamamaina ia Mati, muamua faʻaleleia le cacti i le vai.
  3. I le taumalulu, e aoga le tausia o laau toto i totonu o se potu malulu ma se malamalama mumulu.
  4. Pe a fanau pepe, e le mafai ona gaosia le cacti ma faʻamaʻaina, a leai o le avanoa e tumau ai e aunoa ma le fuga.

O le tuputupu ae o le cactus i totonu o se pupuʻu vavave ua vave ona tupu aʻe. I lenei tulaga, e fautuaina e aua le liliu i le la i itu eseese, a leai o le a le maua le avanoa e fuga ai.

Ituaiga o le puao cacti ma ata ma igoa

Cactus Mammillaria o loʻo i ai se foliga lapopoa o le aʻa, lanu meamata ma le lanu, e oʻo i le 25 cm le maualuga. O lona uiga masani o lanu paʻepaʻe paʻepaʻe ia e fusifusia ai uumi uumi. Pink ma le lilac fugalaau e tuu i luga o le cactus. E masani lava ona foliga mai o ona fugalaau e pei o se fugalaau fugalaau.

Opuntia cactus e i ai laʻau paʻu e ufiufi i tuitui laʻau. O le mea lea, pe a tausia se laau, e tatau ona ave le tausiga lelei. E faigofie lava ona momotu ese ona toto ma pipii i le paʻu o le tagata. I le taumafanafana, e susulu Opuntia i fugalaau lanumeamata moli. O fua e mafai ona nonoa, lea e saunia ai ipu eseese i Amerika. Opuntia ua tupu i tulaga eseese eseese: i vaomatua ma coniferous forest, desert and semi-desert, savannas, i luga o le matafaga o le sami.

Cactus peyote mai le genus Lofofora laitiiti, lanu-lanumeamata, e aunoa ma ni vao tuitui. I le natura, tuputupu ae i Mekisiko ma nisi o setete o Amerika. O nofoaga e sili ona fiafia i ai o kalave lelei. O le pito i luga o le cactus e pei o lafolafola pala, ma o le vaega pito i lalo o le au o loʻo i lalo. Fugalaau i luga, paʻepaʻe poʻo le piniki. O fua e fua i laʻau mūmū ua lanuina i luga o le taumafanafana.

O le faʻatoʻaga o Peyote i Rusia ua faʻasaina e le tulafono talu mai le 2004 ona o le hallucinogenic substance mescaline, lea o loʻo i ai i le pipi o laau.

Cactus Cereus - O se mea o le mitamita mo le tele o faifaatoaga. O le kolar stalk ei ai le mafiafia o galu i nisi taimi e maualuga lona maualuga e oo i le 1 m. O le iʻuʻai o le ogalaau ma umi. I le taumafanafana, e amata ai ona totoina Cereus. O nisi o ona ituaiga e fugalaau e oo i le 15 cm le umi. O le mea e malie ai, o le fuga o ituaiga eseese o Cereus e le tutusa. O nisi ituaiga fugalaau e fuga mai i le ao, aʻo isi i le po.

Cactus echinopsis faaliliuina mai le faa-Eleni o lona uiga-pei. O le laau e iloga i se laʻau lanumeamata lanumeamata ma ni manoa malosi ma ni vavao pupuu. I le lumanaʻi, o le aʻa e mafai ona avea ma paʻu. O fugalaau tetele e pei o nifo e mafai ona oʻo i le 20 cm, oʻo mai i papae, lanu mumu po o le piniki. E amata ona fuga i le afiafi, ma i le vaeluaga o le po e matua malosi lava le manogi manaia. O le fugalaau e amata i le tautotogo ma faaiu i le tautotogo. O fugalaau e tumau i luga o le ala mo 2-3 aso.

Cactus Gymnocalicium faaliliu mai le Eleni o se ipu e leai se ipu. O le cactus spherical, lea o loʻo faʻaalia e fugalaau faʻapitoa ma se umi umi e leai ni lauulu ma vao tuitui. I ona aʻa e leai se chlorophyll, o lea la e samasama, mumu, piniki. I luga o le lipine o loʻo i ai i luga o le ogaumu. O le cactus e amata ona fuga vave, i le 3-4 tausaga.

E ese lava, e taua le taʻua o le Euphorbia malie mai le aiga o Euphorbia, lea e taua foi o le Euphorbia cactus. O le laʻau lenei ma laʻau laititi ma faʻapupulaina ai le mea muamua. Afai e te tausia lelei le laau, e tusa ma le 25-30 faʻataunuʻuina e mafai ona ola i luga i le taimi e tasi. I le natura, Euphorbia e taatele i konetineta uma. I Rusia, e mafai ona vaaia i luga o auvai o vaitafe, latalata i auala ma fanua.

Euphorbia o loʻo i ai le sua oona. E mafai ona faʻafefe ai le mu o le paʻu ma le mucous membranes, faʻapea foi ma le solia o le mea o le meaʻai pe a ulu atu i le manava.

Euphorbia e le mautonu i tuutuuga o le taofia, i le taimi atoa ei ai foliga vaaia. I le taumalulu, e tatau ona tuʻu le fale i totonu o se potu malulu ma e le faʻafefeina e puipuia ai le pala.