O le togalaau

O le totoina o le Kolquitia ma tausia i le laufanua eleele teuteuina le toe gaosia

O le genus Kolquitia o le aiga Honeysuckle ma e aofia ai naʻo le tasi ituaiga, o lona uiga, o le mea moni.

Eseese ma ituaiga

Na pau le ituaiga o meaola o loʻo lisiina i lenei ituaiga Kolkvitsiya matagofie - o se laau totō e ola i mauga o Saina. O lenei laau e oʻo atu i le 3 mita le maualuga, i luga o lālā talavou o loʻo i ai se tamai fulufulu, o tagata matutua atu e leiloa, ma o le paʻu i luga latou e maua ai se lanu mumu. O fugalaau e foliga mai i le logo, lanu piniki i le lanu, o totonu e laʻitiiti samasama.

E lua ituaiga e maua mai i le Kolkvitsiya matagofie:

  • Rosea - o ona fugalaau e sili atu le lanu piniki.

  • Pink mano - o le lanu piniki o petals latalata i le pi.

Kolquitia atinaʻe fafo ma tausi

O le totoina o le quolquitia i totonu o le palapala o loʻo faʻatino pe a maeʻa ona mafanafana ma ua le toe i ai le taufaʻataʻu o le malulu - o lona uiga, pe tusa o le masina o Me.

Filifili mo le tulaʻiina e tatau ona avea ma se nofoaga e susulu malamalama, ae i se tulaga masani o le a faia se ata lafoia. E le fautuaina le totoina o vao i eleele maualalo ma nofoaga e tafe ai le vai. O le eleele e sili ona fiafia i le malamalama, ae lelei, ma le faʻavaivai ma le eletise.

Kili le pu mo le totoina o le masina ao le i faia le taotoga. Pe a eli se pu, e tatau ona e taulai atu i le tele o le fatu, ae tele lava mo laau laiti, lapisi o le 50 cm le lautele ma le umi 40 cm loloto e talafeagai.

Liligi ni lobes se lua o le turf eleele ua fefiloi ma le lob sand e tasi ma le lua humus i totonu o le lua. Mo le totoina, e sili atu le filifilia o fualaau laiti e oo i le lua tausaga. I le taimi o le totoina, o loʻo faʻafefiloi se pakete o le ufiufi laupapa i totonu o le meaʻai ma o aʻa o le laau ua lilofia i lenei paluga.

Ona solia lea o le eleele ma faʻaleleia lelei. Pe a faʻafefe le susu, e ufiufi le laufanua i le mulch.

O Scabiosis o se sui foi o le aiga Honeysuckle, fugalaau matagofie e faigofie ona tupu i le totoina ma le tausiga i le eleele. E mafai ona maua fautuaga faʻatupulaia i lenei tusiga.

Faʻasa

E faigofie ona tausia le faʻamaʻi. Ae o le tausiga e sau i le fafagaina, lea e tatau ona faʻatinoina aʻo faʻamalulu le palapala i autafa o le ogalaau-o le eleele e tatau ona fai sina suavai itiiti, ae le o le suavai e aʻafia i aʻa. Mo le faʻaleleia o vai, faʻaaoga faʻaputu poʻo le timu e leai se vai malulu.

Fafagaina o le ave

E faʻaoga faalua faʻalua i le tausaga. Mo le taimi muamua, e faʻamaʻaina le paʻu i le tautotogo ma le mullein infusion (o le tasi vaega o mullein e fafaga i le 10 vaega o le vai).

I Iuni, e 40 kalama o le superphosphate e fafagaina i le 10 lita o le vai - o lenei aofaiga o le fugalaʻau e lava mo le tasi laau.

Faigalotu

I le iʻuga o le fugalaau, pe a manaʻomia, o le teuteuina o le teuteuina, ma o le a vavae ese lālā talavou, e le maua ai le taimi e faʻatoʻa ai e ala i le taumalulu. O le teuteuina mama o mama o loʻo faia i le tautotogo aʻo leʻi pupu mai pupuʻu, i le taimi nei, o maʻi, faʻamago, mago ma momotu lala ua vavae ese.

E le gata i lea, i le taimi o le tuputupu ae o le vaitau, o le a tatau ai ona faʻaumatia le aʻa o le aʻa, lea e faia i le tele ma televave lona tuputupu ae.

Kolquitia transplant

O lenei laau e faigofie ona tatalia le totoina. O le togavao ua elia ma le totoa ma alu i totonu o se lua ma eleele elemene, pe a uma ona totoina, e faia le malosi o le irrigation, ma a maeʻa ona susu, latou te ufiufi le vaega i le mulch.

Kolquitia i le taumalulu

E ui lava o se togalaau e sili ona malulu, ae afai e itiiti le kiona i le taumalulu, o le a leai lava. O le taulaʻi atu i lenei mea moni, i le taufaʻaiuiuga o le autumn, latou te faia ai taualumaga e saunia ai le vao mo le taumalulu. O le togalaau ua ufitia i le 11 cm o le peat mulch, o lala o laau e leʻi atoa le lima tausaga ua totoina i le eleele ma ufiufi i lala lala, ma a maeʻa le kiona latou te lafoina ai le kiona.

I taimi o le maualalo o le vevela, e mafai e le paʻu ona malolo lelei, ae e le o se faafitauli ogaoga, talu ai o lala ua maeʻa e ola vave i le tautotogo.

Tofiga

O le ogalaau o kolkvitsiya e faʻalautele uma e fatu ma vegetative.

O le faʻaaogaina o fatu o le faʻafitauli aupito sili lea ona faigata ma le le faʻatuaoia. Muamua, latou te manaʻomia se umi umi mo le tolu masina, ma le lona lua, o le faʻalauteleina o le tino e maualalo.

E sili atu ona faigofie le faʻaogaina o le vaomatua. I le taimi o le totoina, ua vaevaeina le vaomatua i ni vaega ina ia vaevaeina ai aʻa ma aʻa. I le isi itu, ua totoina vaega i le taimi masani o le totoina o le laau. Ae o le mea moni o le tele o vao e masani lava ona le toe totoina, ma vaeluaina uma lava e foliga mai e tiga.

Faʻaaogaina Kolquitia e ala i le taoto

Le auala pito sili ona faigofie e faʻaoga ai. O le paga matua ua punou i le eleele, ua faia se mimiti ma ua ufiufi i palapala, ua tuua ai le paranesi i lenei tulaga.

E tatau ona faʻamamaina le faʻalauleʻa ma i le aluga o taimi o le a mauaa, ma o le tautotogo e sosoo ai e mafai ona vavae ese mai le matua.

Faʻapenaina o faʻaupuga e ala i le vaʻaia

O le tipiina e mafai ona faia i le tautotogo ma le autumn. I le tautotogo, e seleseleina mea e faʻaaogaina ile laititi ma faʻapipiʻiina ile eleele mama. Ae o cutisi e seleseleina i le tautoulu ua i ai se sao tele ola - ua afifiina i le polyethylene ma teuina i totonu o le pulou seia oʻo i le tautotogo.

I le tautotogo, o le meafaitino e togafitia ma se auala e faaleleia atili ai aʻa ma totoina i totonu o se fale. O seleni e seleseleina i le tautotogo e tatau foi ona tupu aʻe i totonu o se kiona. I totonu o le eleele vevela, e tupu le seleselega i le tausaga seia oʻo i le tautotogo e sosoo ai, ona mafai lea ona totoina i totonu o le togalaau.

Maʻi ma meaʻai

Kolkvitsiya e gasegase ona solia tulafono o le tausiga poʻo le leaga o tulaga tau. Pe a amata le tele o vai solo fatu - o le vaega palau e tatau ona teuteuina ma togafitia i se filogide, ae faʻatasi ai ma se faʻaleagaga faʻaleagaina, e le mafai ona ola pea le fale.

Suʻe faʻamaʻi pipisi e mafai ona oʻo mai ile vevela - faʻasolosolo, aphids ma apogaleveleve mite.

Aphids faʻaalia i luga o le laʻau i ao uliuli ma tuʻu ai i tua o se faʻamalamalamaga manino manino, lea e mafai ona avea o se maunu mo maʻi faʻamaʻi. O lenei iniseti e tau i le fufuluina o lālā ma laʻau i vai o le fasimoli poʻo se faʻasalaga o citrus poʻo le kalaka.

Spider mite E inu foi ava ma ona o lenei mea laʻau lanu samasama, pa'ū ma mimiti. E le gata i lea, o lenei meaola e tuʻuina ai ni pupuʻu manifinifi. Latou te tau ai i le auala lava e tasi e pei o aphids.

Thrips o le mea sili ona leaga ma leaga ona o le vave gaosia. O nei anufe e mafai ona aafia ai vaega eseese o vao, ae o le tele lava o nei laʻau ma aʻa. Vaega afaina lanu samasama, ma o le aʻa o le polokalama e mimiti. Afai e foliga mai lenei meaʻai, ona lelei lea i le vave ona faʻaaogaina i mea oona.

Actellik poo Aktar o le a fesoasoani e aveesea uma ia meaola faalafua e tolu, ae fautuaina e le faia se togafitiga e tasi, ae o nisi e iai le va o le 7-10 aso.

O nisi taimi e faʻaaoga ai galuega anufe. Afai o se mea itiiti, ona mafai lea ona e aoina le pusi i le lima, ma le tele o le mea e sili atu, e masani lava, e teu i mea oona.