O le togalaau

Barberry pe totoina lole!

Na iloa e Papelonia anamua ma Initia e uiga i le barberry. O le tusiga i luga o maʻa maʻa ile 650 tausaga BC o loʻo taʻua ai fua o le barberry o se auala e fufulu ai le toto. O le sua Barberry e suia le sua o le lemon. Faʻaaogāina e avea o se vailaau aoga o vailaau. O se teuteuga o aʻa e fesoasoani i le paumonia, tale, fiva, faʻaitiitia le vevela o le tino, faʻasaʻo le fiainu. Berries e faaosofia ai le manaʻo, faʻamalosia le manava, faʻaitiitia le toto maualuga, faʻamalosia le musika o le fatu, faʻaleleia le toto.


© ndrwfgg

BarberryLatina - Berberis.

Se ituaiga o vao o le aiga Barberry. O loʻo faʻaalia i se ipu e ono-laʻau, o le nimbus lava ia, e lua lauulu i totonu o tamaʻi taʻavale taʻitasi, 6 uʻamea, sessile, capit stigma ma le 2-, 3-, 4-, 9-seed berry.

O le mea sili ona taatele o le Barberry masani (Berberis vulgaris L.), o se laʻau faʻalaʻau faʻatasi ai ma ni taamilosaga tripartite, i ona tulimanu o loʻo faʻapuupuuina ai lālā faʻatasi ai ma laʻau o le vavae, i luga o le pito i lalo o laʻau faʻamaʻaina lelei ma ni petioles pupuu.
Malamalama lanu samasama, fufuluina o fugalaau e faʻaputuina i pulumu pipi; sima e matagofie le paʻi. E fuga mai i le tautotogo o le tautotogo. O vine e lautele, mumu.

E fafagaina i togalaau ma e masani ona maua i le va o laau afu i matu i St. Petersburg, faapea foi i le itu i saute ma totonugalemu o Europa, Crimea, le Caucasus, Peresia, Sisifo Siberia, Amerika i Matu.


© ndrwfgg

Teuga

O le tele o siakiisi e matua teuteuina ma faʻaaogaina i se vaega taʻitasi poʻo se vaega vaega o togalaau, pitonuu, ma ituaiga o meaola - i luga o mauga papaʻe ma i le tulaga o tuaoi.

Le lanu o laulaau o varietal barberries e matuā ese lava ma e le gata o lanu meamata. E mafai ona samasama, lanu violē, faʻasaina (faʻataʻitaʻiga, lanumeamata ma lanu paʻepaʻe paʻepaʻe i le ituaiga "Kelleris" poʻo le lanu violē ma le paʻepaʻe, piniki ma le lanu uliuli i le ituaiga "Harlequin"), faatasi ai ma le tuaoi (lanu violē ma se fasi auro auro i le ituaiga "Golden Ring" ) E le gata i lea, i totonu o le pitonuu o loʻo i ai tagata maualuluga, O le pikiina o se vao o soʻo se maualuga mai le 30 centimita i le tolu mita e le faigata.

O fualaau oona e lelei e le gata e pei o laau laʻau teuteu, ae o loo fuga mai pea i le matagofie. Fugalaau laʻitiiti, e pei o logo faʻapitoa, pe faʻapitoa pe i totonu o mea faʻapitoa e ufitia uma ai paranesi mai le ogatotonu o Me. O latou lanu e masani lava o le lanu samasama, o nisi lanu moli ma le aofia ai o lanu mumu. I le vevela o le tau, o fugalaau e momoli ai se manogi suamalie, manogi. O taʻavale taʻitasi e lua ni nectaires, o le faʻaleleia o le manino manino e faʻafefe lea e toso ai iniseti. E le gata i lea, o fugalaau e fuga mai ma fua mai ai e le gata i le la, ae faapena foi ile faapaologa. Barberry - o se fale matagofie o le meli. Faatasi ai ma linden, buckwheat, fugalaau, ei ai le meli berberry.

O togalaau e lelei le taliaina o tulaga o le taulaga. E le lelei le tulaga o le palapala, faʻafefe o le lamala, e le faʻafefeina ai susu susu, faʻaleleia atili i le malamalama, ae faʻafefe foi le paolo.

I le togalaau, tatou te gauai atu e le gata i lanu o laulaau ma le maualuga o le vao, o lona foliga e taua tele. E masani lava o le mea lea e sili ona taua pe a mamanuina fanua. O le tele o siaki, e pei o se tulafono, o loʻo i ai se pale faʻafefete o le hemispherical. O le tele o laʻau e masani ona faʻasalalauina vao ma lala paʻu, e ui lava o loʻo i ai se vaega sili ona manaia i totonu oi latou na faʻatutuina, faatulagaina saʻo le vaʻa, e fai ma faʻataʻitaʻiga, green-leafed "Erecta" ma lanu violisa "Red Pilar". O oe lava e mafai ona sau i luga ma se fualaau ma le size barberry, ausia lenei lauulu lauulu. Ua vaeluaina atoatoa, latou te faia ni ata sili ona matagofie, mo se faataitaiga, o le fulafula i foliga. Aua e te fefe e tipi, o se gaoioiga sili ona manaia, ma e mafai ona e faia toetoe lava o soo se taimi o le tausaga.

O le lau o le autumn, o le laʻau lanumeamata, e manaia, o lau lanu e lanu moli-lanu violē, ma lanu violē lanu violē ua ola mumu ma lelei i le tautoulu, o lanu samasama e toetoe lava a le suia i le tautoulu. A maeʻa lau lauʻau, e teuteuina e le vao ia lanu mumu mo se taimi umi, seia oʻo i le tautotogo.. E le 'ai manu, e ui lava e le oona.


© search2dream

Faʻamasinoga

O taʻavale e le faʻafefeteina i eleele; latou te ola lelei i nofoaga susulu ma le la. I totonu o le paolo, o foliga teuteu-leafy o barberry (lanu, ma mea lanu ma tuaoi) e maumau ai la latou lanu. O le tele o le malamalama ma le la, o le sili atu foi ona susulu o le la.

O faʻatoʻaga faʻapipiʻi faʻatasi ma se aʻa faʻamaufaʻailoga e mafai ai ona faʻafetaui lelei le gasologa o le vaitau. Laʻau e leai ni aʻa e mafai ona totō i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi amataina, pe o le autumn, pe a uma le amataga o lau lau.

Faatasi ai ma se togalaau e tasi o le barberry, aua le latalata atu i le 1.5-2 m mai isi laau: i nofoaga tumutumu, o le a leai ni mea e maua ai le togavao. Afai e te manaʻo e faia se pa, ma le totoina lelei - totoa ni laau se fa mo le mita laina, ma se laau laʻau - lua. I le taimi lava lea e tasi, e sili atu ona faigofie le eliina o se vili atoa, nai lo le nofo toʻatasi. Faatasi ai ma se tau e tasi, e lava le lua 40x40x40 cm.

E taua le saunia lelei o le mea e fai ai - e faʻamalamalamaina ma lelei. E masani lava ona latou faaopoopo i ai humus, peat, turf land, ae i se tulaga aoao, o mea uma e faalagolago i tulaga patino o le saite. Faʻaopopo le lime po o le efuefu i eleele palapala. Afai e faaopoopo atu le superphosphate, o le a tuputupu ae le malosi o le laau ma sili atu ona maloloina ma o le a sili atu ona mafai ona faapalepale i le taumalulu.

I le lona lua o tausaga talu ona totoina, e mafai ona fafagaina le laau i fugalaau faʻapitoa. O le a ia manaʻomia foʻi le veleina masani, togavao ma fafaga.

O le teuteuga mama e aofia ai le aveesea o lala tuai ma maʻi.


© xerofito

Nofoaga

E le ofoofogia le taulaʻi o paʻu. E matua leai lava se lapataiga i eleele, latou te le fefe i matagi malolosi, latou te talia lelei le lamala, e le mafai ona latou tutu na o le malulu. O i latou uma e faʻapitoa, ae ola lelei i le paolo malulu, e ui lava o loʻo i ai le tele o mea. Ina ia mafai ona maua se lanu paauli i laulaau lanu violē, ia tutupu aʻe i le la atoa, i na vao e ola i le paolo, o lanu lanumeamata o laulaau o loo manino lava i le lanu meamata.

E tele naua ni laumei samasama. E iloa e tagata uma le barberry laulamu a le Thunberg "lanu samasama" i le lanu e tusa ma le mita le maualuga. E mumu i le la, e manaʻomia ai se penumbra nofoaga. O le samasama fou o le Bonanza Gold e le fefe i le la, ae e puupuu.


© goforchris

Tausiga

O luga o laei e tuʻuina atu mai le lua o tausaga talu ona totoina. I le tautotogo, e faʻaaogaina ai le faʻamaʻi faʻasaina (20-30 g o Uria i le pakete vai). Ona faʻafefeteina lea i le 3 i le 4 tausaga. E taua le folasia o faʻamaʻi faʻapitoa i microelements, mo se faʻataʻitaʻiga, Kemiru universal. Faʻasaina tasi i le vaiaso. E masani ona vevela ma veleina. A maeʻa ona totōina, mulimulitaia le mulching. O le teuteuga o le aveeseina faaletausaga lea o vai vaivai ma le le lelei. Vaovao tuai e mimiti i le tautotogo. Pe a faʻapipiʻi puipui, o le teuteuga e faia i le tausaga lona lua talu ona totoina, vavae ese mai le 1/2 i le 2/3 o vaega eletise. Ona sosoo ai lea ma tausaga mulimuli ane, o le teuteuga e faia 2 taimi i le tausaga: i le afa muamua o Iuni ma amataga o Aukuso. E le mafai ona vavaeina ni laʻau o le barberry, e talafeagai lelei mo le vaevaeina o le togalaau i totonu o atunuʻu.


© kafka4prez

Meaola ma ituaiga

O le aiga barberry e tele. Ae o ituaiga e tolu e masani ona masani - barberry masani, Thunberg ma Ottawa.

Barberry masani (Berberis vulgaris). I le eria o Moscou, o le barberry vao o le malulu, o le malulu o le lamala, ma le lūlūina o le palapala. O ituaiga sili ona fiafia e tolu o barberry vulgaris o:

  • Berberis vulgaris f. aureo-marginata - lafoaʻi ma se laina auro.
  • Berberis vulgaris f. atropurpurea - lanu violē-violē, vao e oo i le 2.5 mita le maualuga.
  • Berberis vulgaris f. alba-variegata - lalaga ma lanu paʻepaʻe ma fasi.

E i ai ni fomu ma fualaau paʻepaʻe ma samasama.

Barberry Thunberg (Berberis thunbergii) O lona lauʻeleʻele o mauga maualuga o Saina ma Iapani. O se laau toto e tasi ma le afa mita le maualuga ma laulaʻau lanumeamata ma fugalaʻau. Laititi laiti ma tuaoi e faia mai, vavaeina o le nofoaga i ni vaega, vaega teuteu o laau ma lanu lanu eseese, tasi laau totō ua totoina i luga o se lanu matamata. O le Thunberg Barberry e lelei mo le togalaau Iapani. E sili ona manaia i le tautoulu, pe a lanu lanu samasama, moli, mumu, po o le lanu viole. Barberry Tunberg e tele ituaiga o mea teuteu ma ituaiga:

  • Berberis thunbergii f. atropurpurea - 1-1.5 mita le maualuga, o laulaau e lanu uliuli.
  • Berberis thunbergii f. faaipoipoa - e oo i le 1.5 mita le maualuga, e lanu samasama samasama, auro.
  • Berberis thunbergii 'lanu mumu'- felafolafoaʻi, lau lanu uliuli.
  • Berberis thunbergii 'Tupu Mumu' - faʻapipiʻi, lau lanu mumu.
  • Berberis thunbergii 'Rose Glow' - lanu mumu-lanu-mumu, ma lanu paepae ma paʻu.

Ottawa Barberry (Berberis ottawiensis). E seasea lava ona tatou vaai i lenei meaola, ae o se laau matagofie e lua-mita o le a teuteu ai so o se togalaau. Na maua e Ottawa le mea sili ona lelei mai ona matua - Barberry Thunberg ma Barberry masani. I le tautoulu, o ona lanu piniki piniki ma le paʻepaʻe ua avea ma lanu ulaula mumu ma fua susulu e tumau i luga o vao mo se taimi umi foliga matagofie. O Ottawa Barberry e masani lava ona faʻatau i ituaiga nei:

  • Berberis ottawiensis 'Superba' - umi (2.5-3 m) faʻasalalauina o vao i lau lanu mumu ma fuga samasama ma se mumu lanu.
  • Berberis ottawiensis 'Auricoma' - e oo atu i le 2-2.5 mita le maualuga ma lanu mumu lanu mumu lea e liu moli i le autumn.
  • Berberis ottawiensis 'Purpurea' - vao e oo i le 2 mita le maualuga ma lanu lanu enaena uliuli; masani i Europa.


© Drew Avery

Pest ma faʻamaʻi faʻamaʻi

Barberry aphid: e taʻitaʻi atu ai i le vevesi ma le faʻagogoina o lau. I le taimi nei, i le tautotogo, e faia le pulupulu ma se vaifofo o le fasimoli tagamea (300 g o le fasimoli i le 10 l o le vai) poo le tapaa (0.5 kilokalama o le paʻu ua gaosia i le 10 l o le vai ma le soapkins sa solo i totonu).

Moto fugalaau 'ai ia fua. Pe a fua mai fuamoa fetolofi, e togafitia laau i decis (0.05-0.1%) poʻo chlorophosomas (0.1-0.3%).

Malosiaga malosi: O le sui mafuaʻaga o le paʻu paʻu o le barberry. O se parasite sili ona faapitoa, o lona uiga e na o le aʻafiaga lava o fualaau. O le faʻamaʻi e faʻaalia o ia i se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o pito i luga ma pito i lalo o laʻau, faʻapea foi i luga o le mama ma fua. O le fata e aofia ai le mycelium ma le spores e faʻaaoga pea lava pea pupuʻu ma vao. O le autumn, laʻititi, uliuli, tino o le clericothecia tino o loʻo faia i luga o le mycelium, lea e faʻaauau ai le ogo seia oʻo i le tautotogo.

Faaaoga le pulupulu ma se vaifofo o le sulfur colloidal (0.5%), o le sulfur-jester mixing or sulfur-lime broth (o le taimi muamua i le amataga o le fuga o lau, ona 2-3 2-3 vaiaso). Viliva malosi afifi ma laulaau ua aveeseina ma susunuina.

Roto: pe a faʻaaoga fualaau aina i nuʻu i tua, e tatau ona manatua i le mafaufau o le tele o ituaiga meaʻai (barberry masani, barberry siberia ma isi mea) o se augatotonu o le galo rust e aʻafia ai fatu. Mo lenei mafuaʻaga, e le taliaina le totoina oi latou i tafatafa o saito. I le tautotogo, e aliali mai lanu lanumoana i luga o laulaau o vao i le itu pito i luga, ma moli moli moli o le etsia foliga i le itu pito i lalo, ma o le tele o spores e mafiafia, e salalau uma i vaovao vao ma gaosia. Faatasi ai ma le malosi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le vevela malosi ma le pala o laulaau e mafai.

O le pulupuluina o le 1 - 1.5% o le vaifofo o le sulfur colloidal poʻo le 1% o vaifofo o le Bordeaux vai e faʻaaoga lelei (o le taimi muamua pe a maeʻa lau lau, ona faalua i le 20 aso). O le barberry a Thunberg e le afaina i le ele.

Lanu mata o loʻo faʻatusalia e le tele o fualaau pathogen. E tofu i latou uma ma se tulaga faʻapitoa. I luga o lau, lanu eseese o foliga ma lanu, o lau e mago ma paʻu vave. I lenei tulaga, ua leiloloa le teuteuga o le vao, ua faʻalavelaveina le gaioiga o meaola oona, o paʻu ua matua le lelei, o se taunuuga lea e mafai ona latou malolo ai i le taumalulu.

Faʻaaoga le oxychloride copper (30-40 g mo le 10 l), 2 togafitiga, aʻo lei tupu pe a maeʻa; ma Apikapik (40-50 g mo le 10 l), - 2 togafitiga.

Wilting barberry faʻaalia i le faʻamaina o lālā ma le faʻamagoina o totō taʻitasi i le tasi itu o le vao, ma faasolosolo malie le salalau atu i le laau atoa. Brown vaega o vaa e vaaia i vaega o lala. O le gaosi mafuaʻaga o se malie o le ituaiga Fusarium, ma o le maʻi e mafai ona taʻua saʻo o le tracheomycotic wilting, talu mai le aʻafia o le palapala ile aʻa, mafua ai le pala, ona salalau atu ai lea i le toto i totonu o vaʻa.

E ese lava, e tatau ona matauina fufulu ese totolea e sili atu i le 14 ituaiga o meaola o loʻo faʻamatalaina) e faʻalauteleina i lalo ifo o le paʻu ma luga o le fogaeleele. E faʻamago le vao, e paʻu laʻau ma fevaevaeaʻi lala, ae e le o fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le vascular system, ae faʻamatalaina i le faʻamamaina o le paʻu. I lenei tulaga, o le teuteuina o taimi o polo mama e mafai ona taofi le faalauteleina o le mala.

Barberry bacteriosis mafua ai pseudomonas siama. O nei siama mafua ai ona maua le kanesa faʻamaʻi ma ni foliga mataʻutia, taʻi pipisi, ma ni aʻa tetele. I le taimi muamua, pouliuli, vai, laitiiti (2-5 mm), o fasi manu e fai i luga o laulaau, petioles, ma moli laiti, lea e iu lava ina maua se lanu uliuli lanu uliuli. E afaina ai paʻu o tausaga uma, ma faʻatasi ai ma se faʻaaliga malosi o le paiotio, e vave ona paʻu'ū. I luga o paranesi, e maua ai e le lanu se foliga lautele, fusi, fuga ma mea lanu enaena, ae o le paiotisis e le o iai i luga o fugalaau ma vine.

Sauniga o le taumalulu: Barberry o Thunberg "Aurea" i le muamua 2 - 3 tausaga, e pei o isi ituaiga, ua ufitia mo le taumalulu faatasi ai ma lala toto, laulaʻau mamago po o peat.


© Tim Green aka atoach