O le togalaau

I luga o le moega e le tatau ona tumu

Afai o le fua o le lūlū e sili ona maualuga, ma e masani ona tupu pe a laʻititi fatu, e pei o kāloti, beets, leks, letus, radishes, pasesa, fuifui, ona tuputupu aʻe ai lea o laau, faʻatautaia i latou lava mo le malamalama , meaʻai paleni eleele, vai. O le mea lea, a oʻo mai ni lau moni se lua pe fa, faanatinati e vevela le toto. O le le lava o le malamalama, aemaise lava i vaiaso muamua o le tuputupu aʻe, e taʻitaʻia ai le faʻalauteleina o laau totō, o aʻa o le togalaau ua tuai ona fai pe leai foi (mo se faʻataʻitaʻiga, radishes), e le o fusifusia se ulu o le kapisi i le laisi. E le gata i lea, o meaola faalafua ma pathogens "osofaiga" ua vaivai ai laau. Seʻio tatou tilotilo i le faʻataʻitaʻiga o mea totō patino, pe faʻafia taimi ma pe o le a le mamao e tatau ona faʻatupuina.

Carrot

Thinning e sili ona lelei i le afiafi, o le a le taimi e itiiti le manua o laau. Pe a faʻaleagaina aʻa o aʻa, o aʻa o mea o loʻo totoe e faʻaalia. O loʻo fufuluina i le eleele, faʻapipiʻi ma le faaeteete ma faʻafeinu mai se mea faʻafeinu ma se mea e fai ai se mea itiiti. O galuega faʻavae e sili atu ona faigata, ae e tauia, aua o le ae maua ni fualaʻau lelei lelei, ae le o ni "siʻusiʻu gutu", e pei o nisi taimi e tupu ai ni tagata e leai ni poto masani.

Pasili (pasili)

Tele o ituaiga beets mai fualaau taʻitasi (glomerulus) o loʻo tutupu aʻe ni fatu. A oʻo ina vevela mo le taimi muamua, tuu le 2-3 cm i le va o laau totő. A aʻa le aʻa o le togalaau ma le lapoa e tusa ma le 1.5 cm, faʻafefe ese le beets i le mamao 5-8 cm. meaʻai. Aʻo aʻafia ma totoina laau toto, o aniani ma isi fualaʻau fuamoa muamua o le a saunia mo le seleseleina. Ina ia faʻaitiitia le afaina o aʻa o pene, e totoina i ni pu na saunia muamua ma se pine. O laau toto mo le totoina e le tatau ona sili atu i le 10-12 cm, o aʻafiaga aʻa e maua mai i mea tetele.

E mafai ona totō uma aʻa faʻatoʻaga ma aʻafiaga aʻa (radishes, turnips, rutabaga, ma isi mea) - e le faamataʻuina i latou i le faʻalauteleina o aʻa o loʻo maua i le pito sili ona maualalo o aʻafiaga i le lumanaʻi.

Beetroot (Beet)

Lulu ma susulu mimiti ese, alu i le va o laau i le laina 4 cm. rutabaga o laʻau e tele, o lea la e tatau ona 10 cm le vavalalata o laau i le laina. O fualaau o le fugalaau e maua ai le fua lelei pe afai o le mamao i le va o le laina 4-5 cm, ma mulimuli ane 6-8 cm.

O laau totő e iai aʻa tetele (kāloti, pasili, parsnips, ma isi) e le mafai ona totōina, ona o le tele o lauulu o lauulu e tufatufaina atu i luga o le vaega atoa o aʻafiaga i le lumanaʻi ma e oʻo lava i le itiiti ifo o le faaleagaina o le aʻa o le aʻa e mafua ai le faʻalautele. O se taunuuga, o aʻa o le aʻa e fai ai se uumi, mataga, ma aʻa e fefiloi.

Lulu (Turnip)

Fatu laau kāloti O le aʻa o totoe i le eleele e vave ona fufuluina i le eleele, aua pe a faʻafefeina laau totō, e faʻafefeteina ai suauu taua, lea e mafai ona tosina atu ai se lele. E tuu ai fuamoa i luga o se aʻa e leai se aʻa, e ulu atu ai i totonu ia manua ma fusi ni fuainumera i totonu. O se taunuuga, o laau talavou e mamago, pe a faʻamaʻi i se tausaga mulimuli ane, o le aʻa o mea totō e leaga ma e oʻo lava i anufe.

Pasili O le mea e te manaʻomia na o le pasesa, e mafai ona fai le vevela i le taimi o le taumafanafana e faʻaaogā ai laau mamago e pei o lau laʻau fou i le laulau.

Parsnip minoi na o le leva o le afiafi, e pei o le la o le lafoaʻiina e le laau mea gaʻo e mafua ai le mumu o le paʻu. O le a aoga le ofuina o totigilima. Parsnip leaves lapopoa, o lea o le mamao i le va o laau e tatau ona 10-12 cm.

Radisa

Mea e faaaogaina:

  • T. Zavyalova, Faʻamasino o Sciences Faʻasaienisi, St. Petersburg