Fugalaau

E i ai sou potu faʻapitoa? Matou te iloa le auala e fesoasoani ai.

Fugalaau o fale e manaʻomia ai le tausiga faʻapitoa. Latou te fesili lemu mo se fesoasoani, faʻamaonia le faʻavauvau i se foliga mataʻutia, faʻapipii paʻu, faʻagogo lau. O le galuega a le tagata fai togalaau e tatau ona malamalama i le taimi pe o maʻi le fale i totonu o le fale poo isi fagafaʻi ma tuʻuina atu le fesoasoani taimi. E na o togafitiga maloloina o le a faatumulia le fale i le mafanafana ma le soifua maloloina, puipuia le aura ma fesoasoani e toe maua le filemu o le mafaufau.

Tina o le Adiantum

Adiantum e iloa e se isi igoa, fern. I le natura, mai le sili atu ma le 300 ituaiga, ae i le fale e mafai ona na o ni nai mea teuteu ma le le taua. O le tele lava o taimi e mafai ai ona e mauaina lauulu vavalaʻau totonu. O se mea laʻau e iai laʻau laʻau laititi o loʻo i luga o petioles e pei o le lauulu uliuli. E toʻatele i latou ma faia se ao po o se afu o lauusiusi, e faalagolago i le eseesega ma tulaga o le taofia.

O le mea na fanau mai ai lenei fale o loʻo i luga o le mauga, o vaituloto ma gorges o le 'auʻau. O le mea lea, e manaʻomia ai se fern i le taimi e tasi:

  • malamalama susulu, ae o le ufiufi mai ave susulu;
  • mafanafana, ae le vevela;
  • ea fou, ae leai ni pepa;
  • mimilo faifai pea i le ea ma le eleele, ae aunoa ma le togi;
  • i le taumalulu, o le vevela e le tatau ona pau i lalo ifo o le 10, ona le umi lea.

I lalo o tuutuuga talafeagai, o le fern e faʻamalosi e spores, e tele ma ua faʻafeiloaʻiina i totonu o le otaota i le taumafanafana uma. E vave ona tupu vave, masalosalo le lanu matamata i tausaga taʻitasi. O le faʻapipiʻiina o faʻavae i le va o papa Adiantum, faʻatasi ai ma atigi ma laisene, toe faʻafouina ai le laufanua matagofie o le vailaʻau. O rhizomes e taalili ai le faʻalauteleina faʻavaveina vave.

Tausia le adiantum i le fale

E na o le matauina o tulaga ola o se potu sui, e mafai ona e maua se vaomatua matagofie, lea e aumaia ai le paleni ma le toʻa i le aiga. O le mea lea, o le mauaina o se sui fou o le alalafaga, e tatau ona e faʻaleleia le fatuina o tuʻutuʻuga muamua.

Mo le adiantum, ua filifilia le faamalama i matu ma ua tuu le laau i se taofiga ina ia le mafai ona paʻi i ai ave ave o le la. E manaʻomia le faʻafeinuina o le fale i aso taʻitasi, ae ia leai se vai o le vai. O le taele i totonu o le fagu tasi i le vaiaso e faʻafeiloai. E tatau ona faʻafefiloi le vai faʻafefe, vaivai, e aunoa ma le chlorine. O luga o laei e le masani ona fai ma e na o le suʻeina mai fugalaʻau.

I le taumafanafana, o le vevela o le potu e tatau ona tusa ma le 22 tikeri, i le taumalulu e tusa ma le 16-18. I se ituaiga o siosiomaga, ma e tusa lava pe i ai ni laʻau felafolafoaʻiina, o le le maua o tusi ma asu tapaa, o le a lelei le fale. Afai e saʻo le filifilia o le eleele, ia tausia e tusa ai ma manaʻoga, faʻamaʻi ma meaola faalafua e le o taufaʻatau

Faailoga o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi

E mafai e le tasi ona filifili pe aisea na faʻaitiitia ai lau leaf mo le tolu mafuaaga: faʻafefe, lolovaia, faʻamaʻi ma meaola faalafua.

O le a iai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le a iai se faʻalavelave faʻafuaseʻi ao leʻi oʻo i faʻaaliga o le faʻamaʻi. O aso uma e tausia ai se fagafao, o le a ia matauina:

  • laiti laulaau lau;
  • tuputupu ae o le tuputupu ae;
  • leiloa o laulaau o laulaau;
  • o foliga vaaia o le malamalama po o le pogisa.

Ua oo i le taimi e siaki ai pe ua suia tuutuuga o le taofia. E tatau ona manatuaina i totonu o laau toto suiga e tutupu mo le lelei ma le leaga mo se taimi umi, e tatau ona faia le auʻiliʻiliga i le lua vaiaso talu ai. Masalo o le mafuaaga o le a maua ma faʻaitiitia vave.

O faʻamaʻi uma ua faʻavasegaina mai faʻasalalauga mai fafo, faʻalavelave poʻo le faʻaoga, mai i mea sese. O foliga vaaia o meaola faalafua e mafai ona mafai i soo se auala. Fuaina o fuataga e tusa ai ma le faʻaaogaina o vailaau faʻasolosolo poʻo le suia o tuutuuga o le taofia.

I soo se tulaga, naʻo se fale vaivai e mafai ona maʻi i totonu o se avanoa vavalalata, pe a tuʻuina atu e se tagata le faʻamaʻi, i se tasi auala. Ata ma vitio o loʻo i luga o le itulau o le a fesoasoani e faʻamaʻi maʻi pipisi.

O laulaau o le adiantum ua pogisa, lanu enaena, o le faailoga lea e siaki ai le elemene o le palapala ma se suʻega o le eleele. E tatau ona i ai i le lautele o le 5.5-6.5, ia avea ma siama. O le fafagaina o mea faʻafefiloi e mafai ona suia ai le tino. O le mea lea, afai e le fetaui le eletise i le palapala, e tatau ona faaputuputu i totonu o masima, ma faʻapipiʻi le mea e sui. E mafai ona fufuluina le eleele i le vai, ae o le toe totoina o le laau o le a sili atu ma itiiti le tiga. Muamua e tatau ona e siaki pe afai e lolovaia aʻa, pe o le fugalaau e malulu. Afai e te le faia fua mo le faailo muamua, o le a mulimuli mai le faapouliuligia o lau o le adiantum ma le faamamaina.

O lau laititi e gaoioi e ala i le faʻamamaina mai le faʻamalosi i soʻo se faʻafitauli. O le maualuga lea o le vevela o le ea, ma le ulaula tapaa, ma le malolo o se potu e le faʻasaga. O ave o le la e paʻu saʻo i luga o laulaau ma faʻamalamalamaina. Afai e malogo laulaau o le adiantum, e amata mai i le fautuaga, e mafai ona faia lenei mea i lalo o le faatosinaga o ata, mai le ea mai pamu paʻu, e le gata ina mafanafana, ae mago foi.

E mafai e laʻau lanu samasama ona iloa, e le mafai e le aʻa ona taulimaina, ma na i ai faafitauli. Ae o lenei lanu e mafai foʻi ona faʻamaonia ai le leai o ni faʻamaʻi faʻamalosi i le pito i luga. E mafai ona fai se faʻamatalaga e uiga i le le lava o meaai paleni ma aʻafiaga e le lelei pe a fai e le tupu le pala.

Afai o faʻamaʻi o faʻamaʻi poʻo foci e pala i luga o aʻa, e manaʻomia le toe faʻaaogaina o le laau ma le sui o palapala ma ipu. Ae i le taimi lava e tasi, fufulu, togafiti togafitiga e tatau ona teu i se vaifofo malie. O le eleele e tatau ona togafitiga mai faʻamaʻi ma faʻaopopo i luga o le eleele le fomai fautuaina umi mo ferns. E le mafai ona e faʻaaogaina, e pei o ferns e le taliaina le saliniina eleele. I le taimi o togafitiga, e tatau ona utiuti le faimalaga, e le aofia ai lavalava. E sili atu le faʻaitiitia o le avega i luga o le laau e ala i le tipiina o le vai. Pe a faʻafouina se laau toto, e tatau ona faʻavaeina ni tulaga mafanafana lelei.

Afai o le lau o le adiantum e faʻapogisaina mai le pito, ma mulimuli ane o le lanu apamemea e faʻasalalau i le vayu atoa, o se maʻi faʻamaʻi lea e leai ni auala e faʻaumatia ai. E mafai ona e faʻafeiloaʻi i isi patches ma le mea faigaluega. E tatau ona e faʻaumatia se fugalaau faapena. Sa faʻalauiloa e Thrips lenei siama.

Ae faʻapefea pe a fai e mimiti le mimiti mo le leai o se mafuaaga? Ona e manaʻomia lea e te vaʻai i mea e le o vaaia. Faʻapa oe lava i se tioata tetele ma suʻesuʻe le laau mo:

  • apogaleveleve mite i tua o laupepa;
  • fern aphids;
  • lapoʻa iniseti;
  • vavae;
  • mealybug.

Ina ia togafitia mea faʻamaʻi, e tatau ona e faʻaaogaina se vaifofo-soap solution. Afai e le fesoasoani togafitiga fale, ona latou faaaogaina lea o actellik, phytoverm ma karbofos. Aveesea mai le paʻu ma se vaifofo oona. O faailoilo o foliga mai o laʻau e o mai faatasi ma foliga vaaia o lanu enaena, lea e gaosia ai, salalau ma ufiufi i ni afifi fou. O le iʻuga, latou te faʻamalamalamaina le gum, lea o loʻo tumu ai le mushroom sooty, o le a faʻaumatia le laau e aunoa ma se fesoasoani. E faʻamafunaina le faʻamaʻafai pe a solo le laau i le suauu.

Strawberry nematode, lea e fafagaina i luga o le mea vaivai o laulaau i le va o veins ma stains i lanu enaena, e mafai ona faʻalelei i luga o le fern. E mafai ona iloa pe afai e tuʻu le laʻau susu i luga o se lanu pogisa. O anufe ma se uumi o mm o le a iloagofie, latou te o mai mai le laulaau. E tatau ona aveese uma Wii mai i le laau. Latou te faʻamago le mea faʻapipiʻi ina ia le mafai ona gaoioi le kesi.

Aphids e viliina le vai, mulimuli ane latou vevela. O le taua faasaga i aphids o loʻo faia i se fofo ma se vailaʻau faʻasolosolo. Afai e matago le lau i le adiantum pe a uma le faʻafefete muamua, e tatau ona e vaʻai mo se apogaleveleve. Latou te lagona lelei i le mafanafana ma le malulu. Ina ia faʻaumatia lenei pest, o le ae manaʻomia faʻafesoʻotaʻi le togafitiga faʻatasi ai ma iniseti, o le mea e sili ona leaga i totonu o le potu o le a oso mai.

Thrips ola i lalo ifo o laulaau. Faʻatasi ma le malosi o le toe gaosia, latou te mafua ai laʻau mamago o le adiantum. Aua neʻi faʻaumatia faʻamalosi i togafitiga i le fale. E na o togafitiga faʻatasi ma fualaau malolosi i aso uma e lima e mafai ona laveaʻiina ai le laau mai faʻamaʻi.

Mo le vaitau o le galuega ma iniseti i totonu o le potu, e tatau ona e faia fua o lau lava puipuiga. Ia mautinoa e aveese mai nofoaga o tagata o loʻo nonofo ai, manulele, iʻa, manu ma tamaiti.

Ae ui i lea, o tagata e fiafia i totonu o le fale e tatau ona faʻamautinoa - e seasea maua ona faʻaalia le laau i meaola faalafua e mafua mai i le faapitoa o le sua.