Fugalaau

Aconite - o se Manua oona ma le agaalofa

E tusa ai ma le tala faasolopito anamua a Eleni, na tupu aʻe le aconite mai le oona oona mai le maile leoli Cerberus, lea na aumaia e Hercules mai le lalolagi i lalo (le sefulutasi o Hercules). O le igoa "fagatuaga" e mafua mai i le Scandinavian mythology: na tupu ae le fagatua i luga o le nofoaga o le maliu o le atua o Thor, o le na ia faatoilaloina le gata oona ma ua maliu mai ana manu. O mea oona o le aconite ua leva ona iloa i aso anamua: o le Eleni ma le Saina na latou faia le mea oona mo a latou laʻau, i Nepal sa latou inuina le pusi mo mea tetele ma le inu vai pe a osofaia e le fili.

Fighter napellus, poʻo Aconite napellus cultivar "Newry Blue" (Aconitum napellus 'Newry Blue'). © basswulf

Faʻalogo! O le laau atoa, mai aʻa i pollen, e matuai matautia lava.

tusia Plutarch e oona Toa aconite Mark Antony aveesea ai lona mafaufau, ma e luai bile. E tusa ai ma le tala, e mai le aloaʻia na maliu le lauiloa Khan Timur - o lona pito i luga sa tumu i le vai inu. O le vevela o le laau e mafua mai i mea o loʻo iai i totonu o le alkaloids (matua aconitine), lea e aʻafia ai le fatugalemu o le tino ma mafua ai le faʻavevesi ma le paʻu o le falemaʻi.

Ole aʻafiaga o le eletise e faʻalagolago i le tulaga o le laufanua (eleele, siosiomaga), i luga o le matua o le laau - i le pito i saute ole sili ona matautia, ma i Nouei, mo se faataitaiga, latou te fafagaina i latou. Faʻaleleia i le aganuu, i luga o fanua laufanua lafulemu, o le aconite ua le toe iai ona mea leaga i le tele o augatupulaga.

O le faʻaaogaina faʻapitoa o lenei laau e matua ese lava; i Tibet ua taʻua o le "tupu o vailaau", na latou tausia ma le anthrax, nimonia; i fomai a tagata Rusia, o le tagata fagatua na faʻaaogaina e avea o se mea faʻapitoa. I le taimi nei, o nisi o ituaiga o aconite o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula.

Aconite, poʻo le Wrestler (Aconitum) - o se ituaiga o vailaʻau oona oona o le aiga Ranunculaceae (Ranunculaceae).

Aconita vao. © Glenlea Greenhouses

Faamatalaga o le eletise

O le ituaiga e sili atu ma le 300 ituaiga, e taatele i itulagi vaʻaia o Europa, Asia ma Amerika i Matu. Laʻau faʻapitoa poʻo le aʻa-pupuʻu faʻamalosi faʻamaʻi ma faʻasaina, e le masani ona faʻaauau pe a faʻafefeteina 50-150 cm maualuga (mo climbers e oʻo i le 400 cm). Rhizomes oblong-ovate i le 5 cm le umi ma le 2 cm lautele. O le loloto o le ulu atu o aʻa i totonu o le eleele e 5-30 cm. O laulaau e pei o ni pama, vavae pe pala, lanu uliuli, faatulaga i le isi faasologa.

O fugalaau e le masani ai le lau o le aconite e lanu moana, viole, e le masani ona sinasina, samasama pe motusia. O le calyx e faʻaleleia i luga o le tino e aofia ai ni paʻu se lima, o le pito i luga e foliga mai o se puloutau, i lalo o lona ufiufi e lua petals ua liua i ni nectars. Fugalaau e aoina i se taamilosaga faigofie pe faʻalauteleina e oo i le 50 cm le umi. Bloom mai ia Iulai e oo i le faaiuga o Setema. Fuga - fualaau lapopoa, faʻatasi ma ni nifo saʻo poʻo le fusi. O fatu e laiti, lanu, enaena ma le uliuli, i le 1 g i le 450 fasi vaega, taofi le germination mo le 1-1.5 tausaga.

Le tele o lauiloa aconite napellusO ia o le lanumoana. O se mea e matua fesuisuiai ituaiga, masani i le tele o Europa, lea o nisi taimi e vaevaeina i ni mea laiti i le lotoifale. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamaoni ma le maualalo o le aconite e iloga i totonu o le Carpathians, ma le eletise i Alps.

O le fesuisuiai o lenei ituaiga, e mafai ai ona e filifili mai le tele o ituaiga, fesoasoani i lona tufatufaina atu i togalaau, ae mafua ai foi se fenumiai mataga i igoa. O isi ituaiga meaola, na faʻalauiloaina foi i le aganuʻu, e leʻi faʻaopoopoina le manino. O le panicle aconite - ituaiga o Europa i Saute, faʻatasi ai ma se laina faʻala. Fugalaau i luga o pedicels uumi uumi e fatuina ai se pulumu vavae, fatu ma le apaau e tasi. Aconite eseese - pei o se sootaga vavalalata i le va oi latou, faʻapipii faʻamaoniga o le lua. E fetaui ma i latou i nofoaga lava ia, aemaise lava, i le Carpathians. Ma mulimuli ane aconite kammarum lua-tone Shterka, poʻo le ofoofogia - o se uʻamea o le moa ma le lanumoana, o mea uma lava e fenumiai uma lava. E tuufaatasia ai uiga o matua uma, ae e sili atu ona manaia, e masani ona lua lanu o le fugalaau. O lenei mea na saofagā i le mea moni ua leva ona nofo mausali o ia i totonu oa matou togalaau, ma fai mai ituaiga eseese: "Bicolor" ('Bicolor') - faʻapitoa ona fesoʻotaʻi, faʻatasi ai ma faʻapuupuuga pupuu o fugalaau paepae ma le lanu viole. Grandiflorum Album ('Grandiflorum album') faatasi ai ma le tele o pusi o fugalaau sinasina papaʻe, "Pink Sensation" ('Pink lagona') piniki.

Wrestler, poʻo Aconit Lamarck (Aconitum lamarckii). © Carl Lewis

Aconite faʻatoʻaga

E tele ituaiga o Aconite e matua taumalulu-faigata. Pe a tuu i totonu o se togalaau e tatau ona mafaufau i lena mea Aconite Antorra (Aconitum anthora) ma Aconite Karmichel (Aconitum carmichaelii) e manaʻomia ona totō i nofoaga maualuluga. O isi e faigofie ona faʻaleleia ma le suavai.

Aconites latou te taliaina lelei le gaosiga. E faigofie ona fai i le tautotogo po o le autumn, pe a oʻo ina le matua tupu pe ua uma ona tupu. O le tele o le lua e faʻaleleia ai se lua e tatau ona faʻapitoa i le rhizome. A o leʻi totoina, ua tumu le lua i le faʻaaogaina o minerale (15-20 g i le totoina o le lua). O le aʻa ua matua loloto ile 1-2 cm.

Aconite e matua faigofie lava ona faʻasalalau vegetative i le vaevaeina o rhizomes: i le tautotogo po o le autumn, e faigofie ona vaevaeina le vao i ni vaega. O le mamao o le tau e tatau ona le itiiti ifo i le 25-30 cm.

E mafai foi ona toe gaosia e fatu. Ae i Aconites, e le o atoatoa le atinaʻeina o le fatu pepe, o lea e mafai ai e fatu ona totogo pe a mavae le tausaga, pe a oʻo ina latou vevela. E mafai ona ausia vave le fugaina o fatu e ala i le sauniuni muamua o le toto, aemaise lava, le faʻamalosi. O fualaau e masani ona fuga i le 2-3 tausaga. Eseese uiga ile taimi o le faʻalauteleina o fatu e le puipuia.

Aconite Care

O le tausiga o le Aconite e masani lava: faʻamalo, lalaga pito i luga, veleina, aveʻesea o mea eleʻele, i taimi vevela - faʻafeinu.

Laʻau e masani ona aʻafia i paʻu palapala.

Hemsley Wrestler, poʻo le Aconitum Hemsleyanum. © beartomcat

Toto fatu fatu

Aconite e faʻaleleia e fatu, vavae, vaevaeina o le togavao po o le tama teine. O fatu e totoina i le tautoulu o le tausaga o le aoina i ni vaega malulu paʻu ile eleele susu. E foliga mai i le tautotogo o le tausaga a sau. I le totoina o le tautotogo, o fatu e ola pe a uma le tausaga ma o latou germination ua matua faaitiitia.

E faʻamalosia vaega e lua i le vevela: i le vevela i le 20 ... 25 ° C mo le tusa o le masina ma le malulu i le 2 ... 4 ° C mo le tolu masina, mulimuli ane o fatu e ola faʻatasi i le vevela o le potu. I le laasaga o le tasi poʻo le lua laulaʻau, o le olaola o le olaola o loʻo ola i se mamao e 10 cm, ma i le tautoulu ua totoina i latou e tusa ai ma le 25 x 30. mamanu. Eseese uiga ile taimi o le faʻalauteleina o fatu e le puipuia.

Faʻapenaina o le aconite

O ituaiga meaola o le aconite e vaevaeina ma totoina i le tautotogo, ituaiga o le aʻa-tuber i le tautoulu, i le afa muamua o Setema. O le mamao i le taimi o le totoina e tatau ona le itiiti ifo i le 25-30 cm, e pei o le vave ona tutupu o vao. Ina ia faʻaleleia le vaomatua, e tatau ona vaeluaina i le fa tausaga ma faʻafeiloaʻi i se nofoaga fou. Aua le faapipiiina faaaogaina mutia talavou shoots a maualuga o 10-12 cm, lea e atiina ae i le amataga o le tautotogo mai overwintered tubers. O aʻafia matutua e le aʻafia ona o le lūlū.

Feteʻenaʻiga, poʻo Aconitum curly (Aconitum volubile). © Ben Rushbrooke

Le faʻaaogaina o le aconite i le togalaau togalaau

O le fagatuaga e faʻaaogaina i le faʻapitoa ma le faʻavae vaega laiti, mixborders. O le aʻei luga o faʻamatalaga e ofoofogia i le faʻaogaina o eleele o arbors ma verandas. E le mafai ona faʻaaogaina mea e faʻaaogaina ai meaʻai. O le tipi e faia pe a fuga le tasi vaetolu o fugalaau. Used in medicine. O nisi o ituaiga o meaola o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula.

E ui lava o teuteuga o le eleele e teuteuina i le vaitau atoa faafetai i le lanu ma matagofie o laʻau lau, e faaopoopo atu i ai le fiafia ia i latou. Muamua e fugamaualuga maualuga (Aconitum septentrionale) - ua i ai i le faaiuga o Me ona faʻaalia ai fugalaau. Fulufulu faʻamalosi fulufulu (Aconitum lasiostomum), ona White lutcher (Aconitum leucostomum) 'ave i luga o le paʻa ia Iuni, ia Iulai ua latou tuʻuina atu aconites oak (O le fagatuaga o le vaifofo, po o le Aconite Antora (Aconitum anthora)), panicle (Fagatuaga vao (Aconitum cammarum)), o nisi ituaiga o kammarum, ma ua leva ona fuga mai ia Aokuso Faigafaiva faʻatauvaʻa (Aconitum fischeri), ituaiga o meaola ma le tele o vaega patipati patetae lanumoana (Aconitum napellus) O le lau o le aconite e umi, e masani ona faʻalautele mo se masina pe sili atu foi.

O le fagatua po o le Aconite e matua paʻepaʻe, pe paʻepaʻe, poʻo le paʻepaʻe (Aconitum leucostomum). © Jan Wolf Fulufulu faʻamalosi fulufulu (Aconitum lasiostomum). © Laumas Strazdinas Wrestler poʻo Aconit Fischer (Aconitum fischeri). © Caitlin W.

Ituaiga ma ituaiga o aconite

Fomaʻi o le Potato, po o Aconite napellus o ia Aconite Blue (Aconitum napellus) e afua mai i Eurasia. (I le auala, na taua ai le taualuga o le au monike o le "pulou", o lea o le igoa o le igoa). O ia lea e masani ona maua i togalaau Rusia. O vao tetele (e oʻo i le 2 m maualuga) ma le lilac liuliuli, o nisi taimi e toetoe lava o fugalaau uliuli e le naʻo le matagofie uma o le vaitau, ae e le manaʻomia foi le tausiga - o latou gaʻo e malolosi ma tumau. Ina ua fana fuga vaega tutotonu, itu fugalaau, mafua fugalaau pe tusa o le tasi le masina. E tele ituaiga o natura o lenei ituaiga.

  • Faʻamau faʻasolosolo (Aconitum napellus subsp. nanum) E oʻo i le 1 mita le maualuga. O fugalaau e fulufulu-lila pe paʻepaʻe. E fuga mai i le afa muamua o Iulai.
  • Apite napelliform e fai ai le lisi (Aconitum napellus subsp. lobelii) O le maualuga 1.2-1.5 m. Fugalaau i faʻalavelave eleelea e lanumoana pe lanumoana. Ma le foliga o Glechreise (Glecherries) - o se fomu ma fugalaau paʻepaʻe. Latou te fuga i le amataga o Iulai.
  • Aconite pyramidal shape shape (Aconitum napellus subs. paniculatum) Maualuluga 1-1.5 m. O fugalaau e lanu violē-lanu moana, tele tele. O lenei laupepa o le punavai o ituaiga sili ona matagofie. Fugalaau 'Newry Blue' aquamarine. E fuga mai ia Iulai ia Aokuso.
  • Aconite napellus o le tavric (Aconitum napellus subsp. tauricum) E foliga mai e tusa ma le 60 cm le maualuga. E afua mai Salzburg ma Tyrol.
Aconitum napellus po napellus aconite (Aconitum napellus). © PETER GREENWOOD

Eseese o le Aconite napellus:

  • 'Laupepa Sulu' faatasi ai ma fugalaau lanumoana-lanumoana ma se nofoaga autu paʻepaʻe, na faʻaputuina i ni paʻu mafiafia,
  • 'Bressingham Spire' (maualuga 90 cm) - ma le lanu violē.

Aconite lua-leo (Aconitum bicolor) i nisi o punavai e faatatau i le faʻavae o le acronite napellus, ae ui i lea, o le tele o taimi e vavae ese ai i se isi ituaiga. E foliga tutusa lava, ae o le aconite e lua lanu lanu o fugalaau e papaʻe ma se lanu violē-lanu moana.

Wrestler poʻo Aconite bicolor (Aconitum bicolor).

Wrestler, poʻo le Aconite e fesuiaʻi (Aconitum variegatum) mai atumauga o Europa Tutotonu. E sili le fiafia i vaomatua e sili atu ona ola i laau. O fatuga e oʻo i le 2 mita le maualuga, o laʻau e matua vevela, o fugalaau e tetele, lanumoana, papaʻe ma se lanu moana po o se paʻepaʻe papaʻe. Taimi o fugalaau - faaiuga o Iulai - Setema. O le Motley aconite foi e iai ona uiga masani:

  • Aconite e faʻafeiloaʻi foliga faʻalelei (Aconitum variegatum subsp. togi), o se laʻau matagofie ma faigofie ona tupu, maualuga e oo i le 1 m;
  • Aconite varianted form of Judenberg (Aconitum variegatum subsp. judenbergense) faʻatasi ma le malosi, ae le o se mea e sili ona mausali e silia ma le 2 mita le maualuga.
Feteenaʻiga pe faʻanoanoa Aconite (Aconitum variegatum). © Sylvain BEZY

Faatoʻaga o le togalaau, po o faʻatoʻaga faʻatoʻaga (Aconitum cammarum) - o vailaʻau lautele na maua e ala i le laasia o le aconite napellus, o le aconite e lua-lanu ma le moa motumotu. E talitutusa lava ma i latou, ae o laumei e sili atu ona vevela (manaʻomia se laumei moli), o laulaʻau ua tipiina i totonu o lobes, ma o fugalaau e i ai le pulou lautele. O loʻo i ai ni ituaiga e le o aofia ai ma ni mea e le mafai ona latou faia, latou te le manaʻomia se pa. O le nofoaga sili ona lelei mo le aconite x saber e faʻapipiʻiina pe vevela, ae puipuia mai avega saʻo i le taimi vevela. Eseesega o togalaau aina:

  • 'Rubellum'- fugalaau fuga lauulu enaena;
  • 'Eleonora'- fugalaau paʻepaʻe-e sinasina le lanumoana;
  • 'Nachthimmel'- ma fuga lanu violē tele tele;
  • 'Franz marc'ma'Caerulleum'- ma fugalaau lanumoana.
Wrestler poʻo le Aconite garden "Lua-tone" (Aconitum cammarum 'Bicolor'). © Oldpicruss

I le faaopoopo atu i nei, o le masani ma faigofie ona ola aʻe i le aconites, e tele lava e seasea ona maua, ae sili atu ona lelei meaola.

North Wrestler, po o Luteru maualuga, po o Taupulega masani (Aconitum septentrionale) Muamua mai Suetena. E talitutusa lava ma le faʻasalaga luko. E ese mai i na o le lanu o fugalaau: latou palapala elelac. O lona 'Ivorine' ituaiga o fugalaau paʻepaʻe e lauiloa. O le ituaiga lea e sili ona fugalaau, o le amataga o le olaola e tupu i le faaiuga o Iuni.

Wrestler poʻo Aconite i matu, maualuga, pe masani (Aconitum septentrionale). © naturgucker

Wolf aconite (Aconitum lycoctonum) E afua mai i Europa, e tupu aʻe i vaomatua, vao uumi, ma vaomatua, i luga o auvai ma vaitafe. O le maualuga o upega e mai i le 60 cm i le 2 m. O fugalaau o le efuefu-lanu samasama i lanu, ma le maualuga o pulou e toeitiiti lua taimi le lautele o le fugalaau.

Wolf aconite (Aconitum lycoctonum). © naturgucker

Vrestrest wrestler, po o Aconite Antora (Aconitum anthora) Vaaiga i luga o le mauga, maualuga e na o le 30-40 cm, ogatotonu - Alps, Pyrenees, Caucasus. O lapataiga saʻo e faapaleina i fuga lanu-samasama tetele. E alofa o ia i le le mautonu ma le lelei o eleele. I luga o le fualaʻau, e ola i le 60-90 cm. E fuga i le ogatotonu o Iulai.

Aconitum anthora po ANTOR aconite (Aconitum anthora). © Carl Lewis

Karmichel Wrestler, po o Aconite Karmichel (Aconitum carmichaelii) Muamua mai Sasaʻe Mamao ma Saina. Vaʻai matagofie i le vaʻetaʻe maualuga (e oʻo i le 2 m) sipuni ma fugalaau tele. E fuga mai le leva, i le faaiuga o Aokuso - Setema, ma na o se la o le la susulu. O fugalaau e lanumoana. O loʻo i ai se mea faʻapitoa i se lanu uliuli lanumoana - o le aconite Karmichel o le fomu Wilson.

Wrestler poʻo Aconitum Karmichel (Aconitum carmichaelii). © Patrick

Tino manaia Currest Wrestler, po o Faʻasusu Aconite (Aconitum volubile) faʻatasi ai ma fusi faʻapipiʻi (sili atu ma le 2 m) afifi faʻataʻamilo. O lona atunuu o Korea, Siberia. O laʻau matagofie matagofie, vali lanu enaena paʻepaʻe matagofie i pusi vavalo e tautau mai lagolago, e pei o ata siliki silica. E i ai se fomu ma fugalaau paʻepaʻe. O lenei meaola e manaʻomia ai le paolo.