Fale taumafanafana

E faʻapefea ona totoina se laʻau matagofie matagofie i lau eria

Talu mai taimi anamua, o le arasi na fiafia ai tagata i lona mana masani, matagofie ma le mana faamalolo. Sa taʻua o ia o le tagata e galue, o se tala, o se meaalofa mai atua. Mai le vaitau o le mafiafia o laau o arasi ua avea ma punavai o le malosi faavavega, lea e filemu ma faamalamalamaina mafaufauga, fagua ai le agaga ma taitaiina ai lagona i mea matagofie uma o loo i luga o le fogaeleele. I le gasologa o le fia afe tausaga i le taimi na vaavaai atu ai tagata ia te ia, e le gata ina leiloa lona taua, ae na ia faateleina, lea na faamaonia e le tele o suesuega faasaienisi.

Mea e fiafia i ai e uiga i le arasi

O le vao o se tasi o na laau e le masani ai, o ona vaega uma e faʻaaoga mo meaai poʻo togafitiga faafomaʻi.

O vaomatua Cedar ei ai le mana malosi malosi e tasi le hectare o sea vaomatua o le a lava lea e faamama ai le ea i le aai atoa.

O tagata anamua o Sumerians na latou faʻaaloalo i le arasi pei o se laau paia ma tuʻuina atu igoa sili ona matagofie. O laupapa arasi sa avea o se fuataga o fesuiaiga ma e masani ona sili atu le taugata nai lo auro. O le atua Sumerian o Ea sa mafaufauina o le tagata paia o le arasi, ma e leai se tasi e mafai ona oti i lalo lenei laau e aunoa ma le faatagaga maualuga. O nei mea moni ua faamaonia ai papa maʻa na maua i le taimi o le viliina, lea na amata mai i le 5th-4th seneturi. TLM. Sa tusia foi i luga ia i latou se faamatalaga o le a le foliga o le arasi.

O le teuteuina o le tuugamau o le tupu Aikupito o Tutankhamun o se laau arasi. Mo le 3,000 tausaga, e le gata ina leaga, ae na taofia pea lona manogi manogi. Ona o ona uiga lelei, o le arasi arasi o se tasi lea o vaega o mea e gaosia ai le mummifying, ma na fesoasoani le suauu paranesi e faasao ai le papyrus Aikupito anamua e le mafaatauina e oo mai i le asō.

Na fausia e tagata anamua o latou vaa mai laupapa arasi, ma le laau matagofie o le faila, lea na fausia ai e Noa lana vaa, o se arasi o loo ola i vanu o Mesopotamia.

Laʻau faʻamatalaga

O le arasi maualuga o le aiga o Pine pine. O nei mea e tasi e tasi, o laau vao e oo i le 45 mita le maualuga, faatasi ai ma le paleni tele-pyramidal spreading crown. E umi taimi e ola ai ma oʻo atu i le 400-500 tausaga. O le paʻu sinasina uliuli i luga o laau laiti e lamolemole, luga o mea tuai - ma fusi ma fua.

Olela o ni nila faʻapipiʻi, pala, malosi ma prickly. O lona lanu i ituaiga eseese eseese e eseese mai le lanumeamata lanumeamata ma lanumoana-lanumeamata ma siliva-lanu. O ni manulele e fusia. O fugalaau fugalaau, pe afai e mafai ona e taʻua o pulou, e oʻo atu i le 5 cm le umi ma le tele o sima laiti ma isi. E fuga mai le vao i le tautoulu.

Cones e tupu i luga o lālā taʻitasi i le taimi, faʻatulaga saʻo, e pei o moligao. Ripen i le lona lua po o le tolu tausaga ma faʻasalalau i le taumalulu, faʻasalalau fatu i le matagi. I le taimi lava i tulaga lelei, latou te ola pe a mavae le 20 aso.

O fatu o Cedar e le pei lava o nati. E laʻititi, ma e iai ni apaau mo le lelei o le toe nofoia i le matagi ma le leai.

E manaʻomia e Cedar le malamalama, e le faʻapipiʻi i luga ma manava manava. Latou te matua nofouta i vai inu. Fiafia i eleele e le lelei i le lime. I luga o tumutumu o mauga e aofia ai le limasone, latou te mafatia i le chlorosis ma e masani ona oti.

Latou te lagona le lelei i nofoaga matala lafoaʻi, ae i luga o le eleele e sili atu ona lelei latou te ola lelei i le paolo.

Nofoaga

O nofoaga e toto ai laau arasi i soo se mea o le itu i saute ma sasaʻe o le talafatai Metitirani. O laau e sili ona fiafia i vaomatua ma vaitau malulu ma malulu malu. E maua foi i latou i tua o le Himalaya, i North West Africa, i Lepanona, lea o le arasi o se tasi o faatusa faalemalo ma o loo faaalia i luga o le fuʻa a le malo ma le ofutino.

I Rusia, o le arasi e na o luga lava o le talafatai i saute o Crimea, o loʻo faʻataʻitaʻia lelei ma faʻateleina le faʻaleleia o fatu. I isi itulagi, e na o totonu o togalaau togalaau ma tausi fale e maua ai. Ma o lena laau, lea ua taua o le arasi Siberia, o se sui o le ituaiga o pine ma ua sao ona taʻua Siberia, Europa po o Korean pine. Faatasi ai ma arasi, o nei ituaiga eseese ua tuufaatasia e se aiga e tasi. Ae o tagata uma e sili ona fiafia i ai ma sili ona aoga "pine pine" e maua saʻo le pine pine Siberia.

Ituaiga o Cedar

O le ituaiga o arasi e 4 ituaiga:

  • Atlas - Cedrus atlantica;
  • short conifer - Cedrus brevifolia. I nisi o punaoa, o lenei ituaiga o meaola e mafua mai i le vaega tupe a Lebanese;
  • Himalayan - Cedrus deodara;
  • Lepanona - Cedrus libani.

O le fausaga o kiona o arasi ma pines e foliga tutusa, o le mea lea, mo se taimi umi o le lisi lisiina na manatu tutusa. Ae o suʻesuʻega faʻasaienisi fou ua faʻafitia nei faʻamaumauga, ma o lea ua vaeluaina nei ituaiga i le faʻavasegaga.

Atlas

Atlas o le arasi e tupu i luga o le tumutumu o Atlas Mountains i Algeria ma Morocco. I le natura natura e maua i luga o le maualuga e oʻo i le 2000 mita luga aʻe o le sami. O le laau e mamalu tele, e tafe. O le tele o faʻataʻitaʻiga e oʻo atu i le 50 mita le maualuga, ma o latou laʻau o le 1.5-2 m. O nilala o loʻo fusifusia ma maua ai se mea lanu-lanumeamata. O le fafie e sili ona manogi ma manogi, e faʻalauiloa ai le suauu manogi i le manogi. O ituaiga o Atlas e mafai ona tuʻuina gutu i lalo -20 ° C ma faʻafefete lelei i le lāmala.

I atunuu o Aferika, o laau arasi e faʻaaogaina e avea ma fafie. O le suāuʻu e iai mea lelei faʻapipiʻi ma e faʻaaogaina lautele mo faamoemoega faʻalelei.

Atlas o le cedar e pei o le totoina o laau ua ola i Europa i saute, i vaega maugā o le Caucasus ma Asia.

O le laau o le boneai, lea e masani ona tupu e pei o se togalaau poo totonu o le fale, o le cedar Casi.

Himalayan

O le hita Himalayan e tupu aʻe i sasaʻe ma sisifo o Asia, i le pito i lalo o mauga Himalaya, i Afghanistan, Initia, Nepal ma Pakisitana. E maua i luga o mauga i luga o le maualuga e oo atu i le 3500 mita. O ituaiga o Himalayan e le maualalo ifo i le Atlas i le maualuga ma le fusi o le ogalaau, i se faatusatusaga, o loo i ai lona palealii lautele. O lala o se tagata matua e tutusa ma le eleele. O le fafie e umi ma e iai se manogi malosi, o le lanu samasama ma se lanu mumu-lanu enaena. O nila e matua vaivai, moli, ma se lanu sinasina-lanu.

Cones ua sili atu ma le tausaga, ona malepe. O fatu e laiti, e le mafai ona faʻaaoga, resinous. O ituaiga o Himalayan e mafai ona faʻatagaina le ufiufi lelei nai lo isi, e ui i tulaga masani o loʻo nofo ai i le pito i luga o le vaomatua. O faʻataʻitaʻiga taʻitasi e ola i le 1000 tausaga.

O le Cedar Himalayan o loʻo ola faʻateleina ma e masani ona faʻaaogaina i malae vaʻalele i le itu i sautesasae o Europa ma Crimea.

Lepanona

O le arasi Lepanona e le maualalo ifo nai lo isi maualuga ma le pusa. O le palealii o laau laʻau e faʻamalosi, i luga o tausaga e faʻaaoga i luga o se foliga sili atu ona faʻalelei. O laulaau e lanumoana-lanu-lanumeamata, ola 2 tausaga, o loʻo fusia.

I le 25-28 tausaga le matua, ua amata ona fua mai le laau. Cones o loʻo faia ile lua tausaga.

O lenei ituaiga e faʻaalia i le faʻatupulaʻia o le tuputupu aʻe, faʻafeiloaʻi fulufulu pupuu e oo atu i -30 ° C. E sili atu le fiafia i nofoaga, malamalama lelei lau laʻau, e mafai ona ola i luga o eleele leaga, ae le gafatia le susu tele.

O le arasi Lepanona e taugata mo lona malamalama, vaivai, ae i le taimi lava lea e tasi le laupapa mumu mumu.

Ituaiga o Cedar Pine

E ui i le mea moni e tusa ai ma faʻamatalaga lata mai faʻasaienisi, o Kanata, ituaiga Korea ma Siberia o ni arasi moni e na o se aiga vavalalata, o igoa e taatele i tagata uma. O le keta Kanata o le ituaiga Tui o le aiga o Cypress.

Kiona arasi Korea

Korea po o le cedar cedar Manchu o se paina pine laau tufatufaina i Asia i sasaʻe, Saina, Korea, Iapani ma le Rusia i Sisifo Mamao. O se laau malosi maualuluga ei ai lona pale mafolafola papaʻu ma aʻa papa-pepelo. O nila e mumu-lanu meamata, umi, ola i ni afifi e 5 vaega.

Cones e selesele i totonu o le tausaga ma le afa ma malepe i le tautotogo po o le taumalulu. O kopa taʻitasi o loʻo i ai le tele o nati. Fuga o laau Korea i nai tausaga uma.

Sipaina paina cedar

Siberia cedar, poʻo le pine pine Siberia o se laau ola, i lona siʻitaga e itiiti lona taua nai lo lona aiga lauiloa. E ola i le 500-700 tausaga, e ese mai i se pupuʻu tele, e masani ona tele le vetex ma lala lanu. O nila e vaivai, umi, ma le fuga mai. E ola le laau i se aʻa malosi, ma i luga o le oneone oneone e fausia ai aʻa o taula e ulu atu i loloto loloto. Faatusatusa i le paolo o arasi arasi, faatasi ai ma se vaitau puupuu e tuputupu ae.

O le laau ei ai tane male fafine. Latou te matutua i totonu o le tausaga ma le afa ma pau i le amataga o le tautoulu. O popo taʻitasi e aofia ai le 150 fatu. Mai le tasi laau e oo i le 12 kilokalama o pine pine. O le arasi Siberia e amata ona fua mai i le leva, i le averesi i le 50-60 tausaga.

O sima ma sima e auai i le togavao laau, lea e salalau fatu i luga o mamao.

O le faʻaogaina o fatu o arasi ola

E totoina e fai togalaau Rusia le paina arasi Siberia, ma masani ona taua o le arasi. E leai se tasi e mumusu e maua se lalelei Siberia matagofie ma ni meaʻai manogi ma faʻamalolo ai nati i luga o la latou 'upega tafaʻilagi, ma mo mea tauagafau o loʻo i ai mea e maualalo le tuputupu ae e le tele se avanoa. Tatou te aʻoaʻoina le auala e tupu ai le arasi i le faʻatauina o se fatu i se vasega pepe.

Pe a filifilia se nofoaga, e tatau ona manatua i le matua, o le manaʻoga mo se laau i le susulu o le la e na o le tuputupu ae, o lea e tatau ai ona e filifilia se nofoaga e aunoa ma se ufiufi. A mafai, e faʻatau le laau arasi ma se aʻa faʻamaumau. E sili ona lelei le aʻafia o aʻafiaga e leai se taimi e faʻamago ai ona aʻa, o lea ia fautuaina e filifili se fatuga faatoa uma ona eliina. E le tatau ona itiiti ifo i le afa mita le lautele o le paʻu o le eletise ma faʻapipiʻi i se paʻu susu ma le palasitika.

E faʻapefea ona totoina se paina arasi

A o lei totoina, e tatau ona eli i luga le vaega atoa o le togalaau lea e fuafua e toto ai laau. Laupapa o loʻo faʻaleleia sina mea itiiti e sili atu nai lo le masima. O le mamao i le va o lua e tatau ona le itiiti ifo i le 8 m. O laau arasi laiti e vave totoina i eleele eleele, ma o le oneone ma le pea e faʻapipiʻiina i lalo o eleele.

I le pito i lalo o le lua, e sasaa ai sina palapala laitiiti ma tuu ai se fatu laau, ma salalau aʻa. O le aʻa uʻu e le tatau ona laʻititi nai lo le tulaga o le eleele. Afai na tupu uma lava mea uma lava, e ave le fatu ma sasaa atu se eleele laitiiti. Ma, eli se pi i tafatafa o le laau ma sasaa le palapala i luga o le pu, fai sina mea faapipii. O le totō o le totō e matua malulu, o le eleele i totonu o le ogalaau o loʻo faʻasusuina i le paluga faʻasusu, o le vao po o le paʻu paʻu.

I totonu o le lua vaiaso, aʻo aʻafia le fatu, e faʻamamaina pe a uma le 2-3 aso, pe a leai se timu.

Matou te olaina se arasi mai se kulimi

Afai e le mafai ona maua se fatu laau i totonu o le vasega pepe, ma fualaau paʻu paʻu i totonu o se vailaʻau e taʻu mai ai se manatu faapitoa, lagona le saoloto e filifili le tele ma se atigi atoa - o le a matou taumafai e tupu se arasi mai fatu i le fale. O le faagasologa o le totoina o nati e le faigofie, ae sili ona fiafia:

  • o fatu e tuʻuina i totonu o le vai ma tausia mo le 3 aso, e suia ai i lea taimi ma lea taimi;
  • 'aveʻeseʻeseʻese' aveʻeseʻese, ma o isi o loʻo tausia mo le tele o itula i se paauli piniki piniki o le potassium i aso taʻitasi;
  • otaota faʻamaʻiina o loʻo tuʻuina i totonu o se mea susu ma faʻamalosi mo le itiiti ifo i le 3 masina;
  • ona toe inu ai lea o fatu i le potassium mo le aso ma ua malogo;
  • lūlūina i totonu o le eleele tapunia (fale tafaoga poo fale tifaga) i le eleele ua saunia, lea e aofia ai le 20 vaega o le peat, 2 vaega o le apa ma le 1 vaega o le superphosphate i le loloto o le 2-3 cm;
  • ao leʻi amataina, ua faʻamaluluina pusa.

I totonu o le eleele tapunia, o laau toto ua ola mo le 2 tausaga. A mavae lena, ona aveese lea o le fale. 6-8 tausaga le matua ua saunia mo le toe gaoioi i se nofoaga tumau.

O le tausiga o le arasi siberia Siberia e aofia ai vaiinu masani, mulumulu le pitonuʻu lio, o le eleele e amata i le leai o le mulch ma faʻaaogaina le faʻalalolo faʻasaina faatolu i le vaitau. Ina ia faia lenei mea, 20 g o le sulfate sulfate e fafaga i totonu o se pakete vai ma faʻafeinu ai laau taʻitasi.

E lua ituaiga o pine arasi e lauiloa i totonu o faifaatoaga - "Tusitalafaamaumau" ma "Icarus". O nei mea uma e sili ona teuteu, faʻapitoa i le lapoa, e le lelei ma e fua tele.

O le vao, lea na tupu mai i se lau, o le a le pine ae avea ma laau sili ona pele i luga o le saite. Ma pe a matua o ia, ma i lona ata lafoia o le a mafai ona malolo, tuuina atu le tele o minute manaia, aumaia le toʻa ma toe faafouina le ea ma se manogi malosi.