Fugalaau

Perennial asters: ituaiga o vaʻai alpine, aemaise lava le totoina ma le tausiga

O le lauolaola o le aster i le itu i Saute, i Transcarpathia, i Asia ma Europa, i le Caucasus. I aso nei, o nei laau le lelei ua ola i le toetoe lava o togalaau, e tusa lava po o le a le itulagi. Fugalaau teuteu poloka i puluʻu, e mafai ona avea ma mutia ma lauulu, ei ai le tele o fugalaau eseese o lanu ma lanu.

Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e faia se fugalaau manaia teuteu pe teuteuina se vaega leaga o le togalaau. I le tausiga, e masani ai ona le mautonu le au faʻailoa, ae e tatau ona iloa ni uiga o la latou togafiti.

Faamatalaga lautele, ituaiga, ata

O le laau e aofia ai Compositae ma e tusa ma le 600 ituaiga. Talu ai ona o le mea moni, o tagata aloaʻia e lauiloa i le va o le fuga o le fugalaau, e masani ona taʻua i latou o le taumalulu o le taumalulu po o le octobrins. Laʻau e tusa ai ma ituaiga mafai ona tupu se fugalaau se tasi po o se togavao, ma tupu i le lua mita. O laʻau e amata i le popofou o le tautoulu ma tosina ai o latou mata i ni lanu eseese. E mafai ona i ai ni ata mai le lanu paʻepaʻe ma le lanu violē o inflorescences o asters.

O eseesega eseese e ese i le maualuga o vao. O le maualuga o meaola e masani ona tupu aʻe e pei o le pa puipui pe o tu i le ogatotonu o le togalaau fuʻa. O togi maualalo e faʻaaoga e faʻapipiʻi ai moega fugalaau ma tuaoi.

E ese le taua o asters i fuaitau o fugalaau ma foliga vaaia. Alō mai le fuʻa i le masina o Iuni, ma ia Aokuso ua suia i latou i le tele o ituaiga o ituaiga Italia. I le amataga o le tautoulu, faʻafefe ai le au asters teuteu le togalaau ma fugalaau eseese.

Ituaiga o mea e sili ona lelei

Astra Alpine - ata. O le laufanua e maualalo le tuputupu ae, o lona atumauga o le Alps, e oʻo atu i le 30 cm le maualuga. O ona fugalaau e pei o le chamomile i foliga ma e i ai le lautele o le 4-6 cm. O loʻo i luga o le ala e tasi. O fugalaau e maua mai i le nofoaga lanu samasama ma popo mafiafia o lanu piniki, lanu violē poʻo le paʻepaʻe. Alpine astra amata ona totogo i le amataga o le taumafanafana. O ona togavao ua tupu lelei mo le masina. O le laau e foliga matagofie lava i luga o paʻu alpine poʻo i le faʻavaeina o fatuga ma fualaau vao. O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Variety Wargrave o se laau toto e oo i le 30 cm le maualuga. Fugalaau lanu samasama ma se laumua samasama e tupu mai ia Me ma fuga mo le masina.
  2. O le Mamalu o le Mamalu e iloga i se lanu samasama ma vevela lanumoana. Fugalaau e iʻu i le 4 cm le faʻavae i luga o le fuʻa 25 cm le maualuga.
  3. O le lalelei o Helen o se mea taua ma e maualuga lona 15 cm le maualuga. O lona roalini basal o laulaau e laiti, ma o lau lanu violisa lanu mumu e tutusa ma le tele. O le vailaʻau e foliga mai e sili ona lelei faʻatasi ma laʻau Saina, fetolofi gypsophila ma Iberis.
  4. O le Pogisa Fiafia o le eseesega e iloga i fuga lanu lanu violē-lanu. Latou te fuga mai ia Iulai-Aukuso ma vaʻavaʻai i le tuaoi i tuaoi ma rockeries.
  5. Galiath o se faʻailoga faʻapitoa i se basal rosette lelei, laʻau faʻaloloa, lau laʻau ma le lanu violē. O se laau totogo mo le tusa ma le 30 aso e faʻaaogaina e teuteu ai paʻu, mauga alpine ma se tuaoi.

Sulu aster. O le fanau mai o le laau o Amerika i Matu. Eseesega o lenei ituaiga eseese lapisi lapisi mai le 20 i le 60 cm le maualuga. Mai ituaiga uma o autumn autumn, e vave ona fuga muamua le vao. O ona ituaiga e sili ona lauiloa e aofia ai:

  1. O le Blue Bird ituaiga o se lau laau 25 cm le maualuga. O fugalaau o le fulu o le fulu e maua ai se lanu moana lanumoana ma le lilila shimmer.
  2. O le fugalaau Alba fuga fofo e tupu e oʻo i le 40 cm le maualuga ma e iai ni meaola eseese. O lona gaʻo totogo e samasama, ma o laʻau e pei o le kiona-papaʻe i le lanu.

Astra Fou Egelani. O le laau e oʻo i le maualuga o le lua mita ma fuga sili ona paʻepaʻe papaʻe, mumu, piniki, lanumoana poʻo le lanu uliuli. O le inflorescences e iva le 4 cm fuga i le amataga o le tautoulu. O le vaaiga e talafeagai mo le fatuina o falala. Otioti fugalaau i le vai e mafai ona tutu mo le lua vaiaso.

Astra New Belgian. Laʻau faʻapitoa e maualuga lona 35 cm i le tasi ma le afa mita e ese mai i lanu tele o le lanu violē, lilac, piniki, paʻu poʻo le paʻepaʻe. Faʻalagolago i le cultivar, o le Astelacea novobeliskaya e mafai ona faʻafefeteina, tele-lapopoa pe uumi.

Astra o le Italia. O le laau o se togavao, o le maualuga e mafai ona oʻo i le 70 cm. Faʻailogaina i totonu o faʻamaumauga i lalo - ato, e aoina mai fugalaau o le piniki, lilac, samasama po o le lanumoana. O le fuga e amata i le tuai o le taumafanafana.

Tausaga o le tuputupu ae o tagata faʻailoga

E fiafia tele le 'au i nofoaga lafulafu ma eleele papaʻe. Latou te tuputupu aʻe aemaise lava i le maeʻa o calendula ma tagetis.

Faʻamasinoga

O fualaau aina e sili ona totoina ile eleele le lelei. Afai o le palapala i luga o le 'upega tafaʻilagi ua faʻaumatia, ona tatau lea ona faʻamaʻaina. Le faia o lenei, mo sikuea mita taʻitasi ua faia:

  • mai le 2 i le 4 kilokalama o le compost poʻo le humus;
  • 15-20 g o le ammonium sulfate ma le masima tiso;
  • 20-30 g o le superphosphate.

O le saite muamua aʻo leʻi totoina le 'au asters e faʻataʻapeʻapeʻe, ufiufi ma tatalaina. O fatu e totoina mai le tasi i le isi i se mamao e 20 cm. O togalaau mo i latou e le tatau ona loloto. Mai i luga, o loo totoina ai fatu i le eleele ma faʻafeinu. Ona lua 2-3 aso latou te le manaomia ona fafagaina. Lua vaiaso mulimuli ane, o laau laiti e fafagaina faʻamaʻi faʻamaʻi.

O fanua lapopoa e le talafeagai mo le totoina o togalaau aina. O le laau ua tupu i luga ia i latou e masani lava ona afaina i le paʻu palapala, ma iu lava ina maliu.

Alpine aster


Vaega o tausiga i fafo

E le manaʻomia le faʻaleleia o le tausiga masani, ae o le suāsusu, e tatau ona veleina ma faʻaleleia le palapala. A mimiti le palapala, e leai se mea e teuteuina ai le vaoma a latou ato na mago.

Ina ia faʻamalosia ma faʻavavevave le tuputupu ae o le aʻa ao le i tupu aʻe, o loʻo taʻaina vao i le maualuga o le 5-6 cm. I le taimi o fugālaʻau, fufulu ma fufulu fugalaau fugalaau e tatau ona faʻaalu i se taimi tatau.

Aʻo le tausia o tagata faʻalelei, aua nei galo e fafaga i latou. A le o lena, o le a totoina e le laau ni nai fatu, ma e le matua tele lava lona fuga. Vaitau E faalua ona fafagaina le aganuu. Lua vaiaso talu ona totoina, superphosphate, potassium sulfate ma le nitrate ammonium e tatau ona faaopoopo. A oʻo mai pupuʻu ma i le amataga o le fuga, o loʻo fai na o le superphosphate ma le potassium sulfate.

Perennial asters i le taumalulu

O le tele o ituaiga o asters e malulu, ae o loʻo i ai nisi ituaiga e manaʻomia ai le malulu mo le taumalulu. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga laʻau moli, laʻau matutu poʻo le peat. Aʻo leʻi malulu, e vavae faʻamago. A maeʻa le vevela i le tautotogo, ona aveese lea o le fale, faʻafefe le palapala ma tatala.

I se tasi nofoaga e tupu aʻe ai vaovao mo le lima tausaga. I le faaiuga o lenei vaitau, i le tautoulu, eliina vao, vaevaeina ma totoina i se nofoaga fou. I lenei tulaga, e fautuaina e le faʻaleagaina le aʻa ina ia le afaina ai laau pe a uma ona gaosia.

E ono tupu faigata faigata

E le mafai ona afaina i le togafitiga o le asters i nisi o faʻamaʻi ma faʻamaʻi:

  1. Astral jaundice o se faʻamaʻi vailaʻau lea e susulu muamua ai laʻau, ona faʻaulu ai lea o pulumu ma le laau atoa. O le faʻamaʻi e ave i faʻamaʻi, o le mea muamua e fai o le faʻaumatia lea. Mo lenei mea, e faʻaaoga ai iniseti.
  2. O le manogi o asters e faʻaalia i le foliga mai o se fula i luga ifo o le lau. Laʻau e amata ona mou ma faʻagogo. O aʻa o le 'ele e pa'ū mai conifers, o le mea lea e tatau ai ona tupu ese mai fua mai ia i latou. Afai e aliali mai le maʻi, ona togafitia lea o togavao ma se vaifofo o le 1% o le Bordeaux i vaiaso taitasi.
  3. Fusariosis o le masani lea o le maʻi foma. E foliga mai ua i ai i se tagata matua, lea e amata ona lanu samasama i le isi lima ma matua mamae. E le togafitia le faʻamaʻi i soo se auala, o le mea lea, e tatau ona faʻaogaina ni puipuiga. Mo lenei mea, e tatau ona mataituina se aganuu i luga o le saite.

I nisi o meaola faalafua, o se taufaamatau i le aulelei o le asters o se sosolo, bud aphid, apogaleveleve mite, taliga masani masani, pusa vao. O lea e le mafai e iniseti ona faatoilaloina le laau, le palapala i totonu o le togalaau eli lelei i le tautoulu, aveese vao. O vao mamago o laau e susunuina. E tatau ona lava le mamao i le va o laau toto. Faʻasaʻo, humus ma le lime e fautuaina i le palapala. I lenei tulaga, o le a ola maloloina laau ma mafai ona tetee atu i meaola faalafua ma faamaʻi.

Asters o laau ia, faatasi ai ma le totoina lelei ma le tausiga, o le a mafai ai ona teuteuina le togalaau i le autumn. E le gata i lea, o le a latou aumaia ni lanu susulu ma ni tusi fiafia i totonu.