O le togalaau

Gomfrena spherical Tuputupu ae mai fatu pe a totō Toto ma tausi i le fanua avanoa Photo

Faʻatoʻa totoina togafitiga ma togafiti togafitiga Seed cultivation

Gomphrena (Gomphrena) - tasi - po o le laʻau faʻamaina o le aiga Amaranth. O loʻo faʻatupulaʻia le tamaʻitaʻi alofa i le ogatotonu o Rusia e pei o le tausaga, i le gasologa o le vaitau o le a faʻafiafiaina i le lalelei, matagofie, foliga vaaia o pom pom, inflorescences. O se fugalaau mamago - o fugalaau e tumau pea lo latou susulu ma foliga pe a uma le mago.

O 'au o le au mimita o loʻo i luga pe saʻo, o loʻo ufiufi i paʻu laʻau pepa uma, o loʻo i le isi itu, o laulaau e le lava pe faʻapipiʻi i petioles pupuu. O se togavao matagofie e maualuga atu i le 40 cm le umi, e eseese ituaiga.

O le genus Gomfrena e tusa ma le 100 ituaiga o meaola e mafai ona maua i motu o Initia sasaʻe, Ausetalia, Amerika i Matu.

O inflorescences e faʻamaʻapeʻapeʻa, faʻapipiʻi, paolo paʻepaʻe, samasama, piniki, mumu, paʻu.

E faigofie ona tupu ma tausi, faʻafefe o le lamala, o le a aumaia ai le toe faʻaleleia i le fugalaau, togalaau faga, ma o le a avea foi ma se tagata aoga lelei i ituaiga eseese o fugalaau mamago.

Pe a fuga le gomfrena

O se laau matagofie o gomfren e susulu i le taimi atoa o le tau vevela ma le tautoulu, puipuia le susulu o lanu ma le fou, e afaina ai le tele o lanu paʻu mai gutu malulu.

Tuputupuina o se tamaʻi mai fatu

Fatu gomfreny photo

Gagana Gomfrena e faʻalauiloa i se auala gafa (mai fatu).

O fatu, ioe, e mafai ona lūlūina i eleele matala i le tautotogo, ae o le laau e umi lona ola tuputupu ae, o lea o le a tupu mai ai fua i le tafa o le tautoulu. I mea e tutupu ai, o polo e faʻaalia i le taumafanafana, e manaʻomia ona e totoina fualaau.

Le taimi e totō ai fatu mo fatu

Toto i le amataga o le tautotogo - i le faaiuga o Mati-amataga o Aperila, totoina laau toto i eleele matala pe a maeʻa ona fausia se vevela moni, e mafai ona matua faaleagaina ai le togavao.

Muamua togafiti fatu: sasaa i totonu o se ipu fagu, faʻatumu i vai mafanafana, mataʻituina le vevela o le vai ma faʻaosooso i nisi taimi, o lona uiga e tatau ona faʻaalu le fatu e tusa ma le 12 itula. Ona lafoaʻi lea i luga o se faʻamaʻi ma fufulu, faʻafefiloi, toe tuʻu i totonu o se fagu ma tuʻu atu i le vaega o fualaau faisua o le pusaaisa mo le 7 aso.

O le eleele e moomia ai le le mama, lelei, mo se faataitaiga, laufanua togalaau ma humus i tutusa tutusa, pe faatau mai eleele uma i totonu o se fale fugalaau mo le totoina o laau. Mo le faʻamaʻiina o le eleele, faia i le fale, faʻaaogaina se vai mālūlū mālūlūlū o le potassium. E manaʻomia le susu o le eleele aʻo lei luluina, ae le tatau ona susu: ave sina eleele ma togi i lou lima, faʻaleleia, e tatau ona malepe.

E ola Gomfrena mai fatu pe a toto fatu laau

  • Liligi le paluga o le palapala i totonu o se pusa lapoa, ae sili atu le faʻaaoga o kaseti mo le totoina o fatu. Liligi le afa o le lapisi o le pusa, faʻamalamalama le manava ma faʻatumu i le au. Ona faia lea o se pu i lou tamailima ma tuu ai ni fatu se 2, o le loloto o le tulaga o le fatu e 0.5-1 cm.
  • Afai e ola uma fatu e lua, e le tatau ona aveese se tasi o totogo, i le atinaʻe latou te le faʻasauāina e le tasi le isi.
  • O fualaau e manaʻomia ai le malutaga (ata tifaga, faʻamalamalamaina palasitika po o le tioata). Tuu i totonu o se mafanafana (ea vevela i le ea e tusa ma le 20 ° C) nofoaga ma faʻasalalauina.

O le a aliali mai le lanu pe a maeʻa le 10-14 aso, o le mafanafana o le mafanafana e fesoasoani e faatelevave ai le gaioiga. E tatau ona faʻaauau pea le falemalama i aso uma e faʻaumatia ai le faʻasalaga. Moisturize le palapala e ala i le pulumu, aua nei faʻatumu, ona o le tele o le susu, o se vae lanu uliuli e tupu. I le pito i lalo, o le fatu ua paʻu, o le totogo ua amata ona vaivai, e masani ona mate. O le faʻaitiitia o le faʻalavelave e faʻamalo ai le palapala, fufulu i se fasi manifinifi o le efuefu, aua e te inu vai mo sina taimi.

  • A maeʻa, ona aveese lea o le malutaga, o le moli e tutusa lava - faataapeapeina, faʻafeinu - faʻalelei.
  • A maeʻa ona faia se pea o laulaau moni, totō i latou i ni atigi pusa eseese (ipu palasitisi, ipu pusa). Faaaoga eleele o se mea tutusa.

O le mea lea o le a maua lelei ai nei laau i le avanoa, e tatau ona faʻataʻitaʻia. 10-15 aso ao le i fuafuaina le toe suia i se nofoaga tumau o le tuputupu ae, amata ona ave ni pusa ma laau toto i luga o le auala, muamua o le taimi e faaaluina i le ea fou e tatau ona tele ni itula, seia oo ina mafai e laau ona faaaluina le 24 itula i fafo.

Filifiliga o le nofoaga ma totoina fatu

Fugalaau gomfreny ua saunia mo le totoina o ata

Mo le totoina o gomfrena, e tatau ona filifili se avanoa e matala ma susulu ma le susulu o le la. E manaomia e le laau le mafanafana ma lava le avanoa, e sili ona totoina mai le itu i saute, mafaufau i le manaomia mo puipuiga mai le ata.

O le eleele e leai se mea, nutimomoia. Afai e pala le palapala, muamua (i ni nai vaiaso ao le i totoina) i lalo o le eli, faʻapipiʻi le faʻaaogaina o minerale, e le taliaina e le laau mea faʻalenole, e le faʻasalaga le muti poʻo le faapalaga.

A oʻo ina tupu aʻe e pei o se aganuu, o se mea o loʻo taua i lalo e fetaui lelei: turf ma laʻau laʻau, oneone, peʻa.

Fuʻe se 'upega tafaʻilagi, aveese maʻa ma vao, faʻavasega le palapala ma faia ni pupu i le tele o aʻa ma se vaega o le eleele. Aveese ma le faaeteete fualaau mai le ulo, o aʻa o aʻa e alu i tala atu o tuaoi o le coma e mafai ona vavaeeseina, ia toe totoina i vaieli. Faʻaopopo le aofaiga o loʻo misi o le eleele, lolomi le palapala ile taʻai ma ou lima, vai. Pe a totoina i le va o laau totō, taofi le 20 cm, i le va o le umi - 30 cm.

Falemai o fafo

Gomfrena i le togalaau Pictured Las Vegas Mix Gomphrena

O le Gomfrena e puipuia i le lamala, ae o le vevela vevela vevela ma le vevela, e tatau ona faʻafeinu lelei.

E matua faʻasaina le faʻaaogaina o meaola faʻapitoa e pei o se laʻei pito i luga; faʻalauiloa le faʻalavelave faʻalavelave o minerale e aofia ai le potassium, fuamasi ma le vailaʻau. O le faʻateleina o le suauu e taʻitaʻiina ai i le faʻatupulaia malosi o le laʻau, o le numera o inflorescences o le a le taua. Afai o le eleele e lafulemu, e le manaʻomia ona e fafagaina. E tusa lava pe tupu i luga o le eleele lafulemu, fafagaina se ulugalii pe tolu taimi i se vaitau ua lava. Fafaga mo le taimi muamua pe a uma le masina e tasi o le tuputupu ae i le eleele tatala, ona - i le tulaga o le faapipiiina o mata, ma le masina foi talu mai le amataga o le fuga.

E le gata ina vevesi le foliga mai o moega fugalaau, ae ave foi le susu ma meaʻai mai le palapala. E masani ona vela vao gomfrena.

Le seleseleina o mea leaga

E mafai ona tipi ni gafa i soo se laasaga o le fugalaau, lea o le a aoina ai "polo" o lapisi eseese (diameters). Seiloga ua aliali mai ni lanu enaena i luga o fugalaau, e le tatau ona aoina. E leai ni seleni seleni poʻo ni seleulu o le a manaʻomia mo le seleseleina: vavae ese laʻau mamago i totonu o laʻau. Faapotopoto i fusi ma tautau i lalo i lalo e malogo ai.

Faʻasoaga o le tausiga pe a faʻatupulaʻia falemaʻi i totonu o se fagu poʻo se fugalaau

O le tuputupu ae o le tagata i totonu o se ulo, e tatau ona e inu sina mea itiiti (o le eleele e tatau ona susu pea). Ia faʻaaoga foi faʻamaʻi faʻamalosi faʻapitoa i le masina o Iuni-Iulai ma le tele o aso e 14.

Maʻi ma meaʻai

Gfren toetoe lava a le toe maʻi. E ono mafai ona afaina i le cercosporosis (e iai ni lanu enaena i luga o laulaau, e latalata ane i se lanu mumu). Tausia togalaau faʻatasi ma se sauniuniga malie.

O le fueina o le eleele e tupu mai le suavai vai, aveese nofoaga ua afaina, ma togafitia laau i le fungicide.

E pei o se fugalaau mamago, o meaola faalafua o tagata e le o se mea e fefe ai. E seasea lava, e mafai e aphids ona faoa fualaau. Ua lava le fufuluina o laau ma se vaifofo o le apa po o le fasimoli tagamea.

Fatuina fatu

Aoina fatu i le faaiuga o Aokuso ma le amataga o Setema. E tatau ona maitauina le tele o mea e tutupu i luga o fatuga tutotonu ma nonoa i le gau ina ia le ala mai fatu i le eleele. Tipi ma fufulu ese mea leaga - o fatu o le a avea ma gau. E mafai e le au faipule ona sopoia, o lea ia mautinoa o loʻo i ai fatu i totonu o sela muamua aʻo leʻi pikiina.

Wintering gomfreny

E oʻo lava i tamaʻitaʻi aloaʻia e le taliaina le taumalulu o Rusia tutotonu. E mafai ona eliina vao, toto i totonu o ipu ma auina atu i le taumalulu i totonu o se potu mafanafana, faasusu mama, o le moli e manaomia e faasalalauina.

Afai e te manaʻo ai, taumafai e alu mo le taumalulu i le laufanua, ae o le a manaʻomia le malutaga lelei. I le tautoulu, tipi ese lago mamago, ufiufi le togavao i vaovao po o se ie, ma taatia le ata i luga. Faʻaliliu le kiona i le tautotogo, aveese le fale ma faatalitali mo le tulaʻi mai o tupu.

Gomfrena i le mamanu o le laufanua

Gomfrena i le mamanu o le laufanua I le ata, o le ituaiga Gomphrena globosa 'Fireworks'

Homphrenia vavao vao e faʻaaogaina i totonu o le faʻaiʻuga, faʻalaʻau, togalaau, e talafeagai lelei mo soʻo se ituaiga o moega fugalaau, aemaise o le "autumn".

Gomfrena i le mamanu o le ata o le togalaau

E matagofie le tuufaatasia o Gomfrena i le fugalaau ma le cosima, matthiola, hydrangea, salvia, amaranth, gelichrysum ma isi fugalaau.

Gomfren e pei o se fugalaau mamago

Fugalaau fuga lau fuga

I le avea o se fugalaau mamago, e matagofie le gomfrena, e mafai ona tauva ma le tala faʻapitoa.

I totonu o se pusa ola o loʻo faʻapipiʻiina faatasi ma laʻau sili ona lalelei, mumu English roses, dahlias, zinnias, scabiosa, geraniums; tulaga matagofie ma le aufaʻatasi; lelei i le kamupani o isi fugalaau mamago: berselia, scabiosis, craspedia.

Faamalologa meatotino

O Gomfrena e le gata o se fale teuteu matagofie, ae o loʻo i ai foʻi faʻaleagaina meatotino. Faʻaaogaina e fomaʻi faʻapitoa i le tele o atunuu ile togafitiga o le tale, bronchitis, tuberculosis, fesoasoani e faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, toe faʻafoʻi le malosi pe a maeʻa se maʻi ogaoga poʻo umi. Vailaʻau (teuteu, lauti fuga) faʻamamaina le totoga ma le ate, aveese mea oona mai le tino, ma faʻatonu le tino i vitamini.

Auala e kuka ai se teuteuga: ave le 2 sipuni tele o fugalaau mamago, sasaa le 300-400 milliliters o le vai inu ma tuʻu ai mo le 7-10 minute. O le vaiinu ei ai se suamalie suamalie, e mafai ona inu ma mafanafana.

Mo le teuteuina o le laʻau fugalaau, e te manaʻomia 1 sipunni o fugalaau mamago, lea e mafai ona faʻaopopo i le taʻaloga ma le lanu uliuli poʻo le lanu meamata, sasaa vai inu (pe tusa ma le 300 ml). Inu i ai 2-2 taimi i le aso.

Ituaiga ma ituaiga o homfrens ma ata ma igoa

Faatasi ai ma le sili atu i le selau ituaiga, meaola e totoina ai nisi. O i latou taitoatasi e tulaga ese ma lelei i lona lava auala, o le tele o ituaiga o meaʻai e fafagaina foi.

Gomphren spherical Gomphrena globosa

Gomphren spherical Gomphrena globosa photo

Le ituaiga tagata sili ona lauiloa. Tausaga taʻitasi i luga o le vao, e sili atu i le 35 cm (i le mafanafana o le togavao e oʻo atu i le 70 cm). Pepa e tusa ma le 10 cm le umi e ufiufi ai ia upega, ua ufiufi i paʻu paʻu. O le lanu lanu o inflorescences e aofia ai paʻepaʻe, kulimi, mumu, lanu viole, lanu moli. O le paleni o le polo e tusa ma le 6 cm. E i ai se mea e ese ai (Gomphrena globosa var. Nana compacta) ma le maualuga o le 15 cm, o mea faʻapitoa o le paʻe paʻepaʻe ma le mumu.

Eseesega na fafagaina e le au faipese:

O Gomfrena e lanu papaʻe i luga o se ata photo Gomphrena globosa 'Ping Pong White'

Buddy White - paʻu o le kiona-paʻepaʻe;

Baddy Purpur - o se paolo o le lanu violē;

Baddy Rosea - fugalaau lanu piniki;

Pixie Mix - lilac-lanu piniki po o le papaʻe-cream inflorescences.

O laau afu uma (15 cm le maualuga), faatasi ai ma mea e sili ona afaina-polo e 4 cm le lautele.

Gomfrena purpurea

Fugalaau viole ata i le togalaau

O le lalelei ma le lanu violē e fai ai se fala. O ogalaau e oʻo atu i le 30 cm le maualuga.

Gomfren strawberry

Gomfren Strawberry Glade photo

E i ai le afa mita mita. O le igoa na tuʻuina atu i le ituaiga meaola e faʻafetai i faʻalavelave faʻapitoa o le lanu mumu, faʻamanatuina o le mea na taua. O le faʻaleleia o luga o le 'upega tafaʻi foliga e pei o le faʻamalo o le vaovao

Na faataapeapeina Gomphren ia Gomphrena faataapeapeina

Na faasalalauina e Gomphren le ata o Gomphrena dispersa

E ese mai le tele o ituaiga o meaola o loʻo salalau, "faasalalauina" i luga o le eleele, e mafai e se tasi togavao ona ufiufi se vaega o le 1 mita. A o tuputupu ae i totonu o se ulo, latou te tautau lelei, ma faʻapupula foliga vaaia. Faʻasaga i tua o le laumei lanumeamata, faʻapena foliga tutusa o se moli-auro-pine.

Ole Pink Pinhea o le ituaiga sili ona ofoofogia o ituaiga meaola, e tumu uma i le lanu piniki.

Gomfren Haage poʻo Golden-flowered Gomphrena haageana

Gomfren Haage poʻo Golden-flowered Gomphrena haageana

Faʻailoa gomfrena ma le maualuga o le laau e 30-40 cm. O inflorescences e lapopoa, moli lanumoana i le lanu, faatasi ai ma faʻaupuga auro i luga o fugalaau fugalaau.