Laʻau

Laʻei pito i luga luga o laei mo totonu o laau

O se tasi o vaega e sili ona taua o le tausia o totonu o le fale o le pito i luga o laei. Faatasi ai ma le fafagaina, latou te avea ma se vaega taua o taualumaga taua, e aunoa ma se mea e le mafai ona puipuia ai le gata o le matagofie, ae faapea foi le soifua maloloina o meaola. O totonu o laau toto e ola i se tapulaa faʻaitiitia o palapala i totonu o ipu e manaʻomia le toe faʻaleleia faifaipea o le maualuga o meaʻai. O faʻamau i le mea e fai ai le mea lava ia e vave ona faʻaumatia. O le sini autu o le laʻei pito i luga, o le taui lea mo le faʻaitiitia o le palapala ma tausisia lona taua i le maualuga o le tulaga. O le laei sili e masani ona taʻua o le vaega sili ona faigofie o le tausiga, ae, pei o isi lava tulaga o le tausia o totonu o laau, o se taumafaiga a le tagata lava ia ma le tausisia o tulafono e taua mo i latou.

Fafagaina o totonu o le fale ma se vaifofo o le faʻamalolo vai. © FTD

Fertilizing o se faiga faigofie ae taua

O le manaʻoga e faʻaauau pea ona le maua meaʻai e ala i le faʻamautuina o le palapala ile tuusaʻo e fesoʻotaʻi tonu ma le faʻalauteleina o soʻo se laau i totonu o pusa ma fagu fufulu. E le pei o laau totō e tupu saʻo i le avanoa, e manaʻomia e fale o le fale ni fesoasoani faaopoopo faaopoopo i le taimi o lo latou atinaʻe malosi. O le mea moni, pe o loʻo maua e fagafao elemene talafeagai e faalagolago i naʻo latou e ona. Ma o tiute uma mo le "tuuina atu" o laau totino o loo taoto faatasi ma i latou.

Fertilizing e le tatau ona avea o se mea e faʻaleleia ai fua, faʻaleleia, faʻaleleia foliga matagofie o laau totō, ae pei o le faatumauina o le avanoa taua mo laau uma i meaʻai - potassium, phosphorus, nitrogen, elemene ma isi mea tuufaatasia. E le tatau ona galo ia i tatou e toetoe lava o ituaiga uma o laau ei ai ona lava mea e fiafia i ai i mea taumafa o le eleele ma i le tuufaatasiga o fomaʻi.

I le mataupu o le sailia o le auala sili e fafagaina ai, e tatau ona manatua o le tulafono o le "auro o lona uiga" o le faʻamaoniga sili lea o le manuia. Fafagaina e le tatau ona soona tele pe le lava. E tatau ona e taumafai e fatuina tulaga sili ona mautu mo le atinaʻeina o fagafao, aloese mai soʻo se mea sili. Ole tele o mea e fai ile laei pito i luga, e pei ona iai i soo se isi lava tulaga o tausiga, o le a le manuia ai soʻo se aganuu. Faʻaauau, tausiga faʻaleleia e fausia e tusa ai ma le taamilosaga tau atinae ma uiga o le laau o le fua lea mo laʻei pito i luga.

Foliar laau toto

O le a le taimi e manaʻomia ai laʻei luga?

O le mea moni, o le faʻamafanafanaina o laau ole fale e le manaʻomia naʻo totonu o nai vaiaso muamua pe a uma ona faʻavasegaina, pe a lava le tuʻuina atu o meaʻai i le eleele e lava mo le atinaʻe masani. A maeʻa ona faʻaaogaina punaoa fou o le "fou", o le a faʻalagolago le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le fugalaau. Ae o le tele o mea latou te faia o le a faʻaleagaina ai i latou e pei lava o le leai o se ofu pito i luga. Fertilizing e tatau mo laau uma e aunoa ma se faʻasalaga, ae tatau ona fetaui ma o latou manaʻoga, laasaga o le atinaʻe ma fua faatatau o le faʻaaogaina o meaʻai. O laau taitasi taʻitasi, i lona atinaʻe, e tusa lava pe le afaina ai le matagofie, ei ai taimi o le alualu i luma tuputupu ae ma le malologa atoa. I le "taumalulu", o le laei pito i luga e mafua ai le fagua vave, i le le maua o nei faagasologa ao faagasolo le tuputupu aʻe ola, e le lava le tele o punaoa e maua mai ai laau toto ma lau, ma e sili atu foi ina ia faʻasaʻo ai gafa. O le mafuaʻaga lea e fafagaina ai fualaau aina i le taimi o le atinaʻe malosi, poʻo nisi o laau latou te faʻalauiloaina sina suauʻu faʻaleleia i le vaitaimi o loʻo momoe ai.

O le taimi o le faʻamafanafanaina e filifilia i taimi uma e tusa ai ma mea e fiafia ai le tagata ma le tulaga o lona atinaʻe. E masani lava, fafaga e amata i le amataga o le tautotogo, pe a amata ona ola le uluaʻi talavou ma togo e amata ona ola. O le faʻamaʻiina e taofia pe a maeʻa le tuputupu aʻe o le ola. I le masani ai, o le vaitaimi o le faia o lavalava i le olaga o tagata taʻitasi e toʻaga mai Mati e oo i Setema. Ae o aso patino ma vaitaimi mo le faʻamaʻiina e tatau lava ona filifilia mo laau totō. O le mea lea, o laau totō e fuga i le taumalulu po o le natura e fuga mai i le tau malulu e manaʻomia le fafagaina atili mai ia Setema-Oketopa ia Iuni, i taimi e le masani ai.

O le faʻaofiina o le fugalaʻau faʻamalosi umi mo faʻalaʻau i totonu. © tagata fai togalaau

Taimi masani ma fua o luga o laʻei

Ae afai o le aganuu a le potu taitasi o loʻo manino manino taimi e tatau ai ona fafagaina, ona o le tele o taimi, o mea uma e mamao mai faigofie. O nisi laau toto e manaʻomia le faʻamalosia lelei i vaiaso uma, ae o isi e manaʻomia e le naʻo se faʻasologa o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le taimi e tasi i le masina, ae faʻaititia ai foʻi le mamafa o le faʻamalosi o le faʻasusu. O le auala pito sili ona faigofie mo na tagata fai togalaau o loʻo faʻaaogaina fualaʻau faʻasili: ua faʻaopopoina e tusa ai ma faatonuga a le kamupanī i luga o le eleele e sili atu ma le tasi i nai masina. Ae latou te le fetaui lelei mo laau totō uma, ma o le suavai matagofie ma le foliar top dressing e manaʻomia ai le tausisia e le gata i faatonuga a le kamupanī, ae faʻapea foi ma mea e fiafia i ai laau taʻitasi. Fafagaina i se taimi e tasi i le 1 taimi i le 2-3 vaiaso e manatu o se aga masani poʻo se tulaga masani. Fertilizers e masani ona faʻaaogaina mo fua tele o fua o laau totō po o taumafanafana, faʻaitiitia le tele mo faʻalaʻau ma otaota vao.

A filifilia filifiliga, e le lava le na o le mulimuli i faatonuga a le kamupanī mo faʻamaumauga faʻapitoa. O togafitiga faʻapitoa ma mea faʻapitoa i fualaau oona e fafagaina ai tu masani masani. Ae mo laau totō e matala i le tele o meaʻai, paluga, vailaʻau po o mea totō e ola aʻe i le vavae, togavao ma mauga, o le fua o le faʻamaʻi vavae ua vavaeina.

Faʻamaʻi faʻamaʻi umi mo ogaoga i totonu

O le faasologa o mea e fafaga ai o se fesoasoani, ae le o se taimi e faʻaumatia

O le faʻamaoniga aupito sili ona mautinoa o le a le faʻaseseina oe i le faʻaofiina o le fertilizing o le faʻatulagaga o taualumaga mo laau taʻitasi ma mo lau aoina atoa. O le a tele ni itula e tusi ai faʻamatalaga talafeagai ma aumai i totonu o se polokalama se tasi. Ae i le isi itu, e mafai ona e faʻamavae ese mea sese i le tausiga, ma e mafai ona e mautinoa o loʻo maua uma e laau totino i totonu o lou fale ia meaʻai e manaʻomia. Mo laau taʻitasi tusi:

  • sili ona fiafia i taimi e ai ai;
  • taimi fautuaina o taualumaga;
  • ituaiga o fomaʻi ma a latou metotia.

I le tuufaatasia o "faailoilo" i se laulau se tasi, e mafai ona e fausia se faiga lelei ma faigofie e aveesea ai ni mea sese.

12 tulafono laiti mo le faʻamaʻiina o totonu ole fale ole fale:

  1. Mulimuli i fautuaga taʻitasi mo laau taʻitasi.
  2. Ia mulimuli i faatonuga a le kamupanī.
  3. Aua le aloese mai le faasologa o meaai, filifili e tusa ai ma manaoga o laau.
  4. Filifili fua le taimi ma tuʻutuʻuga pe a fafagaina meaʻai i totonu. I aso vevela tele, mo laau toto i le susulu o le la po o le pito i luga i le vevela i le aoauli i le taumafanafana e le aoga. Fertilizers e sili ona faʻaaogaina i le taeao po o le afiafi, i le aoauli - na o aso puaoa lava.
  5. Aua nei faʻaaogaina le faʻaaogaina o le suavai.
  6. Aua le faʻamalolo le eleele matutu i lalo o soʻo se tulaga. O le meaʻai i totonu o le fagu e tatau ona susu, aʻo leʻi faʻaaogaina faʻatoʻaina e tatau ona fai le muaʻi faʻasusu (e le sili atu i luma ole laʻei pito i luga, ae le itiiti ifo i ni nai itula ao le i faia le taualumaga). E faʻaaoga lenei mea i le faʻagogo faʻamafanafana o le faʻaosoosoina o gaioiga, lea e mafai foi ona faʻaaoga i na o le susu o le eleele, ma le folia top dressing.
  7. A faʻaaogaina metotia faʻaigoa pe a uma ona pulupulu, ia fautuaina e faia se togafiti faigofie i vai mama i le afa itula e faʻaitiitia ai le lamatiaga o mu.
  8. Faaopopo elemene e manaʻomia e lau laau. Sui le tasi le meaʻai i le isi, faʻafefiloi mea faʻafefiloi ma ni mea eseese e le mafai ona i ai i soo se tulaga. O le maualuga maualuga o le tasi elemene e le mafai ona suia le toesea o se tasi.
  9. Aua nei fafaga vave pe a uma se togavao ma faʻatali 2-3 vaiaso aʻo lumanaʻi le isi faʻatulagaga.
  10. Amata le totoina o fualaau aina pe a uma le 2 vaiaso o le faʻamaʻiina mo mea totō faatoa maua. Ma afai o le laau e mamana, ola maloloina, e ola i se mea e sili ona lelei, e sili atu le amata ona faʻamaʻaina pe a uma 2-3 masina.
  11. Tetee i luga o laʻei pe afai ei ai se masalosaloga o le atinaʻeina o aʻa, fatuga le lelei, ma le filifiliga sese o le meaʻai mo le malosi. Leai se tulaga e le fafagaina ai laau toto e afaina i faʻamaʻi ma faʻamaʻi, aemaise lava i latou e nonofo i le palapala.
  12. O togafitiga uma a tagata, e aofia ai pela suamalie, kofe kofe, lauti, ma isi. Pseudo-fertilizers e le taliaina.
O le faʻaofiina o le fugalaau umi mo 'āiga i totonu o laau

Ituaiga o fomaʻi ma foliga o la latou filifiliga

Ina ia mafai ona e filifilia le mea lelei mo lau laau i totonu ole fale, e muamua ona e manatuaina le manaʻoga e mafaufau i uiga patino o laau taʻitasi ma mea e fiafia i ai. I le mataupu o le filifilia mai le tele o sauniuniga eseese mo meaʻai i totonu, e le taliaina le vaavaai mo se fofo lautele e talafeagai mo laau uma i le tele. Iloiloga o faʻamatalaga e uiga i meaʻai e manaʻomia mo se vailaʻau faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai le ituaiga saʻo poʻo le ituaiga o fugalaau faapitoa e mafai ona faʻaaogaina i lau faiga.

Tolu ituaiga ituaiga o fualaʻau mo laau i totonu:

  1. fugalaʻau lautele e fetaui ma le tele o meaʻai totonu ma nofoaga faʻataʻavalevale;
  2. fugalaʻau mo le totoina o fua o faatoaga, o le aoga autu o le matagofie o le fuga;
  3. fuālaʻau mo laʻau laʻau laʻau, o le vaega pito sili ona matagofie o laʻau.

Ae naʻo le tolu ituaiga o ituaiga e manaʻomia mo tagata taʻitasi e teuina ai le "seti" o le faʻamalosiina e le faʻatapulaaina. O suʻilaʻau, olati, rhododendrons, pei o le tele o isi laau totō, e manaʻomia ituaiga faapitoa o fugalaʻau.

E tusa ai ma le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o faʻamalosaga mo vaomatua i totonu ole vaeluaina ole vaevaeina ile:

  • fuālaʻau vai e faʻaaogaina faʻatasi ai ma vai mo le faʻavaivai - o le filifiliga sili ona lauiloa, saogalemu lautele;
  • O le faʻamalosiina o meaʻai o loʻo tuʻuina i totonu o le meaʻai ma faʻamalolo vave meaʻai, e mafai ai ona e lafoaia le laei masani mo se taimi umi (ma faʻafaigofie le tausiga);
  • fomaʻi faʻapitoa mo le fafagaina o le fafagaina, lea e sosolo i lau o le laau.

Fertilizers o loʻo i totonu uma o le suavai, ma i foliga o le paʻu, palulaʻau, pulufana, capsules.

Lafoaʻi suamalie suamalie mo gaioiga i totonu. © fatu laau

Fertilizers mo totonu ole vaomatua e aofia ai meaʻai taua e tolu ile tutusa tutusa pe i ni vaega eseese, e fetaui lelei ma manaoga o fualaʻau patino. Nitrogen, phosphorus ma le potassium, faaopoopoina i elemene, phytohormones, tuufaatasiga o meaola, ma o nisi taimi o siama aoga, punaoa gaosiga ma mea uma e tatau ai mo le alualu i luma, atinae, soifua maloloina ma le matagofie. Fertilizers mo 'āiga i totonu e mafai ona faʻasaina (faʻaaoga le fusi, manu felelei, vermicompost ma isi organics), faʻamalosi tino minerale pe faʻaopoopoina - sauniuniga faʻapitoa. O faʻamaʻi faʻamaʻi e sili ona lauiloa ma lautele. I le taimi nei, e tele ituaiga o meaola ninii ma fou o fomaʻi faʻatau i luga o le faʻatauga o mea uma lava, natura, saogalemu ma e leai ni "kemisi".

Po o le a lava lau fomaʻi e te filifilia, mafaufau i mea e te manaʻomia ma mea e te manaʻomia. E tatau ona e suʻesuʻe ma le totoʻa ma matuā usitai i fautuaga a le kamupanī.