Fugalaau

Moroznik

Hellebore (Helleborus) poʻo le "malulu o le taumalulu" o se lauolaola olaola mai le aiga o Lyutikov, e faʻailoaina le silia i le luasefululua ituaiga eseese. I tulaga masani, e tupu le aganuu i nofoaga malulu. E taatele i le Peninsula o Balkan ma Asia Itiiti, i atunuu Metitirani. O le maualuga o le maualuga o le laau e 20-50 centimita. O Hellebore e fuga i le amataga o le tautotogo, pe a mafai ona malulu aso ma po, talu ai ona maualuga le teteʻe ma le malulu. Fugalaau e maua mai i le kamupani faatasi ai ma isi fualaau toto - crocuses, kopi, hyacinths. O fai togalaau ma fugalaau fugalaau e fiafia i se palanikeke fugalaau lautele, e aofia ai le paʻepaʻe ma le samasama, lanu piniki ma le paauli, lanu viole ma le lanu uliuli. O nisi ituaiga meaola e eseese i le terry ma le lua fugalaau fugalaau.

O le fuga o le fugalaau e aofia ai se mea vaivai faʻalanu vaivai vaivai, laʻau paʻu o le basal, uʻamea uumi ma fugalaau e pei o le kapeta ma se vaʻaiga mamafa o le uumi. O se laau e le tauagafau e mafai ona malulu ma vevela, o le malulu ma le lamala, ei ai lona malosi teuga, ae e aofia ai fua oona. O lenei uiga e tatau ona amanaʻia pe a tupu aʻe le hellebore i totonu o le togalaau. O ituaiga sili ona lauiloa o le hellebore "Black", "Caucasian", "Abkhazian", "East", "Smelly", "Corsican", "Mumu Mumu", "Vaitaimi". O ituaiga sili ona lelei o le Prexox, Potters Will, White Swan, Rock and Roll, Wester Flisk, Violet, Belinda.

Hellebore totoina

Pe a totoina hellebore

O le taimi fiafia mo le totoina o le hellebore i le avanoa tatala o le amataga lea o Aperila poʻo le ogatotonu o Setema. O Moroznik e le lelei le fesoʻotaʻi i le gafa. O le mea lea, e tatau ona e filifili vave se nofoaga tumau mo laau totō, ina ia aua le faamanualia i latou i le lumanaʻi. E mafai ona tuputupu ae Moroznik i se nofoaga e tasi mo le toeitiiti sefulu lua tausaga.

O le nofoaga o le ola aʻeo se vaʻaiga e mafai ona i ai i le paolo po o le malu malu, i le lata ane o le totoina o laau ma laau toto. O mea e manaʻomia ile meaʻai i le eleele o le māmā, faʻafefe faʻaleagaina, nutimomoia ma le le tutusa. I vaega o le eleele, e manaʻomia vai lelei.

I le itu, o le laau e mafai ona latalata i le tele o fualaau aina e vave ona totoina, ae e sili atu ona totoina le hellebore i ni vaega toalaiti.

Auala e totoina ai hellebore

O le tele o le lua faʻaleleia o laau toto e 30 centimita le lautele ma loloto. O le mamao i le va o vaʻavaʻa e tusa ma le 40 simita.

I le 15 senitimita, ua tumu le lua i le faapalaga, ua tuu i ai se fatu, ma o le a faasolosolo lava ona faatumuina le voluma uma i le togalaau. A maeʻa ona faʻatumu le lua e tulaʻi ai, o le eleele e mālūlūina le suamalie ma o le suavai muamua o le suāvai e faia.

Vaʻaia fafo o le hellebore

I le 15-20 aso talu ona totoina, e manaʻomia e laʻau talavou le tele ma le faʻaleleia faifaipea o le palapala. I le lumanaʻi, o le suʻaina i ni laʻititi laʻititi o le a manaʻomia, ae masani lava.

I le tautotogo, ua faia ni puipuiga e fesoasoani e puipuia ai le tulai mai o ituaiga eseese o faamai ma afaina (mo se faataitaiga, sulufaʻi eleele). O laʻau tuai o le tausaga ua tuanaʻi ua fautuaina ina ia aveeseina aʻo leʻi amataina le vaitau o le fugalaau, aua e mafai ona avea ma punavai o siama.

Ua fautuaina le au faifaatoʻaga tomai e mulimulu le palapala pe a uma ona fufulu fugalaau. Mulch o loʻo faʻalauiloaina i le eria faʻataʻamilo i laau. Faʻasusu poʻo le paʻu pala e avea ma mea lelei mo mulch.

O le tausiga o le eleele e aofia ai le faia masani o le veleina, vavalalata.

E manaʻomia e le puluvao ni meaʻai faaopoopo i le fomaʻi, lea e tatau ona faʻaogalua i le vaitau o le taumafanafana. O le taimi muamua e faʻaaoga ai fugalaʻau o minerale, o le taimi lona lua o le falaoa o le ponaivi ua faʻaofiina i le palapala.

Hellebore pe a uma ona fuga

O se tagata matua matutua e tetee atu i le malulu ma le malulu e le manaomia se fale mo le taumalulu, ae o le puipuiga mai le malulu o le taumalulu o le a le taofia ai laau laiti, aemaise lava i nofoaga e itiiti le kiona po o le kiona. O le malupuipuia saogalemu mo fugalaau o le a avea ma lau lauʻeleʻele po o lala laau e salalau solo i le togalaau poʻo le togalaau fugalaau.

Hellebore faʻapupulaina

Fanauina o fatu

O le faʻalauteleina o le fatu e masani ona faʻaaoga e le au fai togalaau ma faʻatoʻaga. O fualaau o le suamalie o le hepebore e seleseleina i aso mulimuli o Iuni. Ma o le mea o le fatu e le pa'ū i le eleele, e fautuaina e fai ato gau i luga o pusa fualaau suamalie, lea e paʻu ai fatu mama. E mafai ona vave totoina ni fatu fou e totoina fatu. O lenei mea o le a manaʻomia ai le eleele humus faapitoa, muamua ona susu ma tatala. O le loloto o le totoina o fatu e tusa ma le 1.5 simita. O fuālaʻau malosi o le a amata i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati. Tausia o laau laiti o le faʻaleleia lea o le eleele i taimi uma. Totoina o laau toto ma le 3-4 laupepa atoa e sosolo i totonu o le nofoaga, o loʻo i totonu o vaega malulu. I lenei nofoaga ua tupu le hellebore mo le 2-3 tausaga, ma ua maeʻa ona siitia atu i se nofoaga tumau. O taimi faʻaleleia mo le faʻaaogāina o le amataga lea o Aperila poʻo le amataga o Setema. O le muamua fugalaau o le a na o le fa tausaga.

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

Totogi a itiiti ifo ma le 5 tausaga e talafeagai mo lenei faʻalauteleina auala. A maeʻa le tautotogo o le tautotogo, e fautuaina ia vao ole hellebore e 'eli i luga ma vaevae le rhizomes i ni vaega. O nofoaga e tipi ai e tatau ona fufuluina i le malala poʻo le gaʻo faʻaleleia, pe a maeʻa ona vaʻaia vave tufuga i luga o se moega fugalaau poʻo se fugalaau i le sauniuni o ni pu. O nisi ituaiga o hellebore, mo se faʻataʻitaʻiga, "East", faʻasalalau i le vaevaeina o le vao i le tautoulu.

Maʻi ma meaʻai

O Moroznik e sili atu ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi eseese. I se tulaga e le masani ai, o meaola faalafua e aliali mai, ona sosoo ai lea ma isi metotia po o sauniuniga faʻapitoa faapitoa mo le laveaʻi. O pepe taʻitasi e iai lana lava meafaigaluega faʻaalia ma aoga:

  • O faʻailoga ma slugs o le a aoina ma le lima;
  • E mafai ona faʻaumatia manulele e se vailaau faʻapitoa, lea e tatau ona toso i totonu o na nofoaga na faʻaalia mai ai le taʻi manu;
  • Aphids o le a maliliu pe a uma togafitiga ma Biotlin poo Antitlin;
  • O le anufe o le 'aina o lau o le hellebore o le a mou ese atu pe a uma ona faʻaleleia ma Actellik.

O nisi o iniseti leaga e ave faʻamaʻi pipisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o aphids o le autu autu lea o le vaʻaia. O vaega o laau ua faʻamaʻiina e lenei faʻamaʻi ua fautuaina ina ia faʻamamaʻa atoa ma susunuina, ma o vaega totoe o le soifua maloloina ma isi mea totino e le afaina e tatau ona togafitia i le maʻi.

O faailoga autu o anthracnose o le tele o lanu o lanu uliuli-enaena i luga o laupepa o le hellebore. O ia lau laʻau uma e fautuaina ina ia faʻaaogaina. O lenei faamai matautia e mafai ona faatoilaloina i ni vailaau faapitoa o le kopa o loo faaaoga mo le totoina o laau toto.

E faigata le togafiti o le palapala. O le laau e taofi le tuputupu aʻe, o laulaau fou e le toe aliali i luga, ma ua i ai nei mea o lo o ufiufi i ni pogisa i le tasi itu, ma le fuga o le lanu enaena i le isi itu, ma ua maeʻa ai pe ua pala. Fuaina o le faʻaleleia o fua o le totoina o fualaau aina, o le teuteuina atoatoa lea o laulaʻau uma ua faaleagaina ma le gaioiga faʻatasi ai ma vailaʻau faʻapitoa. "Previkur" ma le "Copper oxychloride" ei ai se aafiaga lelei.

E masani lava o le faʻaalia o le faʻamaʻi i le hellebore e fesoʻotaʻi ma le solia o tulafono o tausiga ma tausiga. O ia solitulafono e aofia ai le tele o le susu i le palapala, le lava o meaʻai, faʻalosolo umi, filifiliga le talafeagai o le totoina o le nofoaga ma le le talafeagai o le eleele i luga o le togalaau ma isi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o aʻafiaga o le fugalaau e le lelei le fesoʻotai ma le eleele ma maualuga maualuga. Mo le fuafuaina o lenei vaega, e tatau ona e faia se suʻega faigofie. O sina vaega eleele mai se fugalaau poo se fugalaau (1-2 teaspoons) e sasaa i luga o le tioata o taoto i luga o le laulau, ma faʻafeinu i le 1-2 laulau punetini o le vineka. O le manogi tele o le a faʻailoa mai ai le tuufaatasiga o le eleele, ma le le mautonu, ma o le leai o se pulu e taʻu mai ai le maualuga o le eletise. I le mataupu mulimuli, ua fautuaina le faʻalauiloa o le falaoamata o le falelotu po o le pefu laupapa i le eleele i luga o le saite.

Mea aoga ma faʻamalolo o le hellebore

Faʻaaoga vailaʻau faʻataʻitaʻi le hellebore i togafitiga o le tele o faʻamaʻi. O le vailaau faʻamalositino e faʻaaogaina mo urolithiasis ma cholelithiasis, mo faafitauli i le manava ma le manava, ma le fatu ma toto toto, mo le maʻi ma le rumati. Hellebore e aafia ai le toto toto, ei ai lona aafiaga ole totoga, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino ma faʻavaivaia le ulu o le ulu, togafitia osteochondrosis ma le malulu masani, fesoasoani i le tau faasaga i le oncology i le amataga ma faʻamamaina le toto. O le lisi o uiga faʻamalolo e mafai ona faʻaauau mo se taimi umi.

O le mea autu autu mo togafitiga faʻale-aganuʻu o le aʻa o le laau, lea e saunia ai deco deco ma tinctures. Ae o le vaega sili ona aoga o le faamaloloina o le paʻu na maua mai le aʻa o le hellebore ua maeʻa.

Faatasi ai ma le tele o tulaga lelei o se togafitiga faafomaʻi, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i le mafai ona fai ma faʻasalaga ma le faʻaogaina, e foliga mai ma se filifiliga tutoatasi o togafitiga. E naʻo le maeʻa ona feutagai ma se fomaʻi e mafai ona faʻaaogaina le faʻaaogaina o sauniuniga, talu ai e aofia ai le tele o mea oona.