O le togalaau

Chistets

Pe a eli le 'upega tafaʻilagi, leai, leai ma le faʻapitoa nodules e foliga mai o loʻo pipii faʻatasi paʻu papaʻe o le a oʻo mai. O aʻa ia o le faʻamamā. E te le filifilia se nodule i le taimi - ma o le vao o le a faʻaalia o ia lava. Ona taʻe ai lea, loimata o le a le fesoasoani. A uma, o le malosi uma o loʻo i totonu o nodules o totoe i le palapala. O le tipi ua toe tupu, ma o le vao e le mafatia i le faʻaleagaina. Latou te faʻamamā le mama mai le 'upega tafaʻilagi e ala i le fesoasoani a vao o vao: e malolosi tele ma o le a le faatagaina le vao e faʻamalo. O le mimita masani pe tipi foi e taofia ai le tuputupu ae o le faamama, taofi lona atinaʻe ma le faia o fatu.

O le a le mea mama? O se laufanua lauiloa lenei, e foliga mai o le gaogao vavao, ma o latou foi, o aiga mai le aiga labiaceae tutusa.

Chistets (Stachys)

Chistetsov i totonu o la matou laufanua o le tele o ituaiga meaola. Ae maise lava o le toatele oi latou e maua i luga o mauga o le Caucasus. Ioe, ma i totonugalemu o Rusia, o le purgatory e le o se mea masani. E lua ituaiga o meaola e sili ona taatele - o le vaomatua ma le masini faamama. E mafai uma ona maua i latou i le togalaau e pei o vao leaga. O le aʻa o nei meaʻai e faʻanofoina, faʻavae pe faʻafefe tele, faʻapipiʻi vavalalata i le ape. Talu ai ona o lauulu, e foliga mai e faigata, faʻafefe.

O laulaau o le vaomatua e mama, foliga o le fatu, tusi i le apex, pito i luga o lauga tetele. O laulaau, sei vagana ai pito i luga, e iai ni petilesi umi. O le faʻaogaina o le vaomatua e umi, o laumei e lanu uliuli, o latou afu o loʻo tupuga mai. O le pito i lalo o le corolla e toetoe lua faalua le umi e pei o luga. E ese foi i le valivali - o lanu paʻepaʻe e vaaia i luga o se lanu pogisa. Chistets fugalaau uma i le taumafanafana, i le fiafia o bumblebees ma pi. E leitioa a manatu le au tausi manu o se laʻau lelei o le meli. Afai, ona o le le lava o iniseti, e leʻi tupu ai le felauaiga o le fugalaau, o le sigā o le fugalaau e punou i lalo, paʻi i le uumi umi - faʻaleagaina o le tagata lava ia. O le ata o lenei laau ua pueina e Vladimir Soloukhin: "Ua uma ona ou faaali atu laʻu fugalaau fugalaau mai le mutia mai le vaomatua, na ou lafoina ai ni lanu viole o vao vao," matou te faitau i itulau o Vladimirskiye Selo.

Chistets (Stachys)

O le galu o le Chisty e tupu i luga o lau lau, i birch paʻu, i autafa o le vaitafe, i le auvai o vaitafe ma vaituloto, faapea foi i nofoaga e palu ai suavai, feiloai ai iina o se vao. O fugalaau e lanu uliuli ma lanu viole, o le pito i lalo ifo o le eleele e matua vavalalata, o le ufiufi e ufiufi i lauulu ulu.

Lafoaʻi i petioles pupuu, pe oʻo lava ina leai se mea. I pito o le rhizome e fetolofi, ua tupu aʻe le fatu samasama. Ma e toʻatele i latou, mai le 10 i le 50 i le vaomatua. Afai e te fuaina pe fia fatu o mama o le a iai i le "selau" o le vao mama, e foliga mai o lo latou mamafa atoa o le a silia ma le 100 kilokalama! Toeitiiti i luga o le pati ma le pateta.

O fualaau suamalie e mafai ona taumafa, 'ai e pei o pateta poʻo asparagus. Talu ai nei, na fiafia ai le au faifaatoaga i lenei laau. Masalo latou te faalogo e uiga i nei tulaga? A uma mea uma, o le mea lava lea e tasi, e le o le vaomatua ma le marsh, ae o le Japanese tuberous. I le auala, ua leva ona lauiloa le aoga o faamanuiaga o meaʻai. Fai mai le tusi tuai, "O aʻa o se mea mama e malosi ma e mafai e tagata ona kuka ma 'ai." Aʻau ma eleele ae le o falaoa e mafai ona tautua, pe a manaʻomia. "

O pito i luga o le Chistets ua faʻafefea e solofanua ma povi. Mo solofanua, o nei laʻau e masani lava oona - ei ai alkaloids. E sili atu le "lagolago" a puaa puaa, ae latou te le 'ai i luga, ae o rhizomes ma tubers. Mamoe, 'oti, ma manu feʻai foi, pei o solofanua, toe faʻasolo i luga. O le amataga muamua o le cystica vao ua faatonuina mo tumutumu malo. O se mea oona, faapea foi ma le toto toto eletise, na saunia mai le purum (vaomatua po o le pusa). E tusa ai ma le au atamamai, "o sauniuniga mai lenei fale e lua taimi e malosi atu nai lo sauniuniga mai le tina."

Chistets (Stachys)

I gagana a tagata, o le vaomatua e lauiloa o le tinamatua, vao vao ma le afi faamumu (faʻapipiʻi pepa mai le igoa Latina). Ua maua e le fuʻa faamama le tele o igoa tauvalaau. I totonu o le Urals, sa taua o le Ramen marshmallow ma fuamoa e tasi; i totonu o Vyatchina - talone, fafasi; i Mogilev - vao vao. O le igoa anamua o le tagata faamamaina o le papa oisa. O le igoa Rusia masani mo le vao - mama - ua tuʻuina atu mo le meatotino a nisi o ituaiga o laau vao e faʻamama ai le paʻu mai isi suppurations ma scrofula.

Mea e faaaogaina:

  • A. Strizhenov o se tagata faifaatoaga.