Laʻau

Guzmania

Guzmania, ma ia saʻo - o le gusmania o se laau matagofie lea o tagata fai togafiti e auai i le aiga o le talalelei. E fiafia o ia i tagata e toʻalua ma na o tagata e fiafia i le fugalaau. O lenei igoa na ia mauaina e faʻaaloalogia ai le tagata popoto Sipaniolo A. Guzman. I le vaomatua, o lenei fugalaau e tupu i nisi o eria o Initia, Amerika, Venezuela ma Pasila. E mafai ona ola uma i totonu o se togavao ma i luga o mauga tumutumu.

O lenei laʻau mumu e manaia, e masani ona lanu mumu, ae e tupu o loʻo i ai se lanu felanulanuaʻi - faʻafefe poʻo taimi umi. I totonu o lona laufanua i le vao, o lenei laau i lona pito i luga e mafai ona oʻo atu i le maualuga o le afa mita pe sili atu. O laulaau o le guzmania, e fetaui lelei i le pito i lalo, fai se ituaiga o pesini mo le aoina o le vai, lea e faʻaaogaina e le gata i le laau lava ia, ae faʻapea foi ma le tele o manulele o le tropical.

O le vaitau o le vavalalata e umi, e tusa ma le 15-17 vaiaso, ma o nei taimi uma e tosina atu ai le mafaufau ma lona lanu samasama, lanu samasama po o le mumu. I le avea ai ma totonu o lenei fale laau, ua tupu le Guermania Minor Rondo, i se mea puupuu ua taʻua o Guzmania Minor.

E ui lava i le mea moni o lenei fugalaau e mafua mai i le vevela, o le tausia lelei e faigofie. Ina ia mafai ona amata le fugalaau, e tatau ona faia ni tulaga latalata ile natura, vevela ile 25 ma le malamalama susulu. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamautinoa e le o saʻo le la i le fale, aemaise lava ile aoauli. Mo se laau ua leva ona totogo, o le vevela e le tatau ona maualalo ifo nai lo le 12 tikeri. E fuga i le taumafanafana po o le tautotogo, e faalagolago i le eseesega.

O lenei fugalaau e tatau ona faʻaleleia lelei: e sili atu pe a timu le timu, talu ai e le fiafia le laau i le vai malosi. E le gata i lea, e te manaʻomia le suia o le vai i totonu o le fale tutotonu, e tusa ma le tasi i le 2 masina ma ia mautinoa e le o se mea e teu ai. I le taumalulu, e leai se mea e manaʻomia e vai ai le pusa. E tatau ona fufulu le eleele ma faʻaleleia pe a maeʻa maeʻa. I lenei fugalaau, e vaivai le aʻa, o lea e leai se mea e tatau ona e faʻamamaina ai le eleele, ona o le pala o le laau e mafai ona tupu.

I le vaitau o le mafanafana pe afai foi e malogo le potu, e tatau ona lueina le fugalaau. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina fualaʻau o le mineral i totonu o le vai ma faʻamalolo ai laulaau, e pei ona totoina e le laau. O le fafagaina o se laau i lenei auala e mafai ona na o le taimi e tupu ai.

Talu ai ona o le vaivai o le aʻa, ua na o le totoina e totoina pe afai e tatau ai. Afai o se manaʻoga e tulai mai ona o le totoina o faʻamaʻi poʻo le faʻamalolo o le palapala, o le laau ua totoina i totonu o se tamai ulo.

O lenei laau e totoina e pulu. O auala e faia i le faavae. Afai o le umi o le faaopoopoga e oʻo atu i le 7-10 cm ma ua lava le gaʻo, e mafai ona totoina i le eleele malamalama ma teuina i se nofoaga mafanafana seia maeʻa ona aʻafia.