Laʻau

Alocasia - Sini Shamrock

Alocasia o loʻo taʻua o se tasi o laʻau sili ona teuteu o lau laʻau mo le matagofie o laʻau lanu eseese.. I tala faʻasolopito, alocasia e taua o le "shamrock". Na o ni nai ituaiga o alocasia ua tupu i le aganuu mai ituaiga e 70 o loʻo iloa i le natura e taatele i itulagi mālūlū laufanua o Asia i Sautesasae, lea e faʻaaogaina e avea o ni mea teuteu ma togafitiga.


© Tatters :)

Alocasia (lat.Alocásia) - o se ituaiga o laʻau olaola o le aiga o Aroid. E tusa ma le 70 ituaiga o meaola ua lauiloa e tupu aʻe i vaomatua o Asia, Oseania ma Amerika i Saute.

O le genus Alocasia (Alocasia (Schott) G Don.) E iai pe tusa ma le 70 ituaiga o laau vevela vao o le aiga alofa. O le maualuga o ituaiga eseese e eseese mai le 40 cm i le 2 mita pe sili atu foi, o nisi o ituaiga meaola ua atiaeina i luga. I le pito i luga o le ogaumu, i luga o petioles umi (mai le 20 cm i le 1 m), o le tele o laʻau, e masani lava o laʻau-fuga-foliga, o le umi o laulaau e mafai ona oʻo mai i le 35-40 cm i le 1 mita. O laulaau e tele, toetoe lava o le paʻu, ma vela lauiloa. O lau o loʻo i ai stomata-hydatodes vai e faʻaogaina ai otaota vai i le malulu o le tau poo le tele o le faʻavaivai.

O le fuga i le aganuu e seasea. O le toʻatele e talitonu o le teuteu o le alocasia i la latou laulaau, ma mea e le faʻaaogaina e le o se mea teuteu faapitoa. Ae e tatau foi ona manatua i le mafaufau afai e totogo le laau, ma e oo lava i se ituaiga e le masani ai (o le fugalaau fugalaau umi ma le maualuga e 10-15 i le 30 cm pe sili atu foi, o le sese o se taliga o lanu paʻepaʻe-piniki, atoa po o se vaega foi e ufitia i se ie ufiufi - e le mafai ona taʻua "e le o se mea teuteu faapitoa". O le lautele o le fugalaau e valiina i se lanumumu-lanumeamata, lanu papaʻe ma sinasina.

Alocasia, iloga i le matagofie ma le matagofie o le matagofie, ua tatau ona amanaiaina o se tasi o laau e sili ona matagata teuteu. O faʻamaʻitaʻiga malosi e oʻo atu i le tele o mita le maualuga o se teuteuga lelei o totonu: fale puipui, fale, togavao, vaʻa ma punavai.


© Wayne Cheng

Faʻapitoa

Luga: Thermophilic. I le taumafanafana, a itiiti ifo i le 20 ° C, i le taumalulu e le itiiti ifo i le 18 ° C.

Malamalama: O le taumalulu, i le taumafanafana e te manaʻomia se paolo mai le la susulu. Alocasia apamemea-lanu mumu, Amazonian ma tele-aʻa i le taumalulu e manaʻomia se moli faaopoopo.

Faʻatau: Maoaʻe i le taumafanafana, e le tatau ona faʻamago le fanua. I le taumalulu, faʻafefe alocasia e faʻalelei ma faʻaeteete. Mo le tele o ituaiga o meaola, o le suavai o le eleele e afaina.

Fertilizer: I le tautotogo ma le taumafanafana, e fafagaina alocasia ile 2-3 vaiaso. E faʻaaogaina se mea faʻapitoa mo meaʻai mo totonu ole fale.

Faʻamamaga o le ea: Faʻaauau pea le fufulu ma le fufulu mama o laulaau.

Suiga: O le eleele mo alocasia e tatau ona lelei. Suʻeina i tausaga taʻitasi i le tautotogo, fatu matutua - i le mavae ai o le lua tausaga. Aua neʻi faʻaaogaina oneone mamafa - e mafai ona afaina ai le laau. Laʻau - 1 vaega o eleele laʻau, 1 vaega o le coniferous, 1 le vaega o le peat ma le 0.5 vaega o le oneone. Mo le alocasia o le uʻamea-mumu ma le Amazonian, ua faaopoopoina le paʻu o le softwood (pine, spruce, etc.) i le palapala.

Faʻafouina: E ala i le vaevaega i le taimi o le gafa, faʻapea foʻi ma le fanau, e tipiina mata ma pipi mai se ogalaau vao.


© daviddaviddaviddaviddavid

Tausiga

Alocasia o se faʻalauiloa ma vave faʻalauteleina le faʻalapotopotoga, e le faigata ona tupu e tusa lava mo tagata amata e fiafia i le vaomatua i totonu. E sili ona ia lagona le mea sili i se lanu po o sina paʻu.. E mafai ona tupu i luga o faamalama o sasaʻe sasaʻe poʻo sisifo, e tatau ona faʻasalalauina le malamalama. I luga o pupuni o le itu i saute e manaʻomia ai le kalave. E mafai ona e fatuina se malamalama faʻasalalau mo se laau, mo se faʻataʻitaʻiga, i le gau poʻo le 'ie tulle.
O foliga ma lau paʻu e mafai foi ona tupu aʻe ma le leai o se malamalama, ao le malamalama faʻasalalauina e manaʻomia mo fesuiaiga faʻavae. Mo laau talavou, e tele le malamalama e manaʻomia i le vaitau o le tuputupu ae, ae tatau ona ufiufi le laau mai le susulu o le la.

Alocasia o se mea vevela, i le vaitau o le tautotogo-taumafanafana o le vevela aupito maualuga o loʻo i le va o le 22-26 ° C, i le taumalulu-taumalulu e 18-20 ° C. Alocasia e tatau ona puipuia mai faʻataʻitaʻiga.

Mai le amataga o le tautotogo e oo i le tautoulu latou te suavai tele. O le faʻaleleia o loʻo faia i ni nai laasaga, afa itula pe a uma ona faʻasusu, e tatau ona liligi le vai tele mai le apa. O le vai e sosoo ai e faia pe a faʻamamago le pito i luga o le masini.

I le taumalulu, faʻamalūlū lemu, faʻafeinu i le aso pe a maeʻa le pito i luga o le meaʻai. O le fufuluina o se eleele, faapea foi ma le suavai (aemaise i le taumalulu), e mafai ona afaina ai le laau!

Alocasia e fiafia i le maualuga maualuga, ae ui i lea, i le malulu ma le timuga o le tau, vai ma fufulu toto. Mo le faia o isi faʻaleleia atili o le ea, e mafai ona e tuʻuina se fagu ma se laau i luga o se paʻu ma le susu mafolafola lafoaʻi poʻo ni maama. I lenei tulaga, o le pito i lalo o le ulo e le tatau ona paʻi i le vai. E tatau ona ufiufi e le aunoa laulaau ma se mea susu, faamamaina mai le efuefu.

Mai le tautotogo i le tautoulu, i vaiaso uma e fafagaina ai i latou ma vailaau oona ma mea faʻamalosi mo totonu o laau.

Alocasia mo le tuputupu ae lelei e manaʻomia ai se mea e lelei tele i le susu ma le ea ma se tali malie (pH e tusa ma le 5.5), e aofia ai laʻau, eleele faʻasoa, peʻa ma oneone (1: 1: 1: 0.5) poʻo le humus, leaf, turf land, peat and sand (2: 2: 2: 1: 1). E mafai ona e faʻaaogaina le tuufaatasiga o le faʻafefiloi palapala, e aofia ai laʻau, peʻa, oneone, puʻu sphagnum ma malala (1: 2: 6: 6: 3: 2). Lelei lelei alavai, e totoina laau totō i luga o ipu.

Alocasia ua totoina i le masina o Mati, laau laiti - pe a manaomia, tagata matutua - i le lua i le tolu tausaga, e mafai ona suia le totoina o laau i le fesuiaiga. O le laau ua faʻafefeteina e aunoa ma le faʻaumatia o le otaota i totonu o se potoa telē (2-3 cm le lautele nai lo le muamua).


© quinn.anya

Tofiga

Alongasia e faʻaleleia i le tautotogo.: fatuga, fatu poʻo le tama teine, vaevaega o rhizomes ma vavae.

O fesuiaiga faʻapitoa e le faʻasalalauina e fatu, talu ai e le faʻamauauina ia tala faʻatatau. Tui fatu i le taimi lava e uma ai le aoina, i totonu o se moli malamalama (laulaʻau poʻo le peat land + sand), tapuni fatu papaʻu. Faʻaauau ona lūlūina, tausia le vevela o le 22-24 ° C, ma faʻalosolo i taimi uma. E lua faʻalua ona ola fatu, ona totoina lea i totonu o le 7-centimeter pots. O laau talavou e totoina pe suia pe a uma ona aʻa le aʻa o le eleele atoa. O fualaau talavou e gaosia ni lau lapopoa pe tusa o le tausaga.

Pe a totoina laau e le tamaititi po o le tama teine, vaevae ai rhizomes ma ni mea e seleseleina ai, o nofoaga e tipi ai e fuga i le malala. O le taofiofi e lelei ona fai i totonu o se mea mama (o se faʻafefiloi o le peat land and sand) faʻatasi ai ma le vevela maualalo. E taua le tausia o le vevela e le o lalo ifo o le 20-23 ° C, faʻaauau pea ona sasaa, faʻavaʻa le meaʻai ma faʻamalosi i taimi uma.

Sauniuniga saogalemu

O le vailaʻau oona ma mafai ona faʻafefe tele ai le mucous membranes, o le rhizomes o nisi ituaiga o alocasia o loʻo oona foi. Alocasia leaves e aofia ai se mea oona - hydrocyanic acid. E fautuaina e galue ma totigilima, ma a maeʻa le galuega, fufulu ou lima i le fasimoli. Alocasia e tatau ona tuʻuina ina ia le mafai ona avanoa i tamaiti laiti ma meaola.

O aʻafiaga ono tutupu

Faʻalautele le tuputupu aʻe o le faʻatoaga

O le mafuaʻaga atonu o le leai o se meaʻai i le eleele. E taua le fafagaina o le laau i se vaifofo o le urea (1g / l).

Fading leaves

O le mafuaʻaga e mafai ona faʻaalu pe faʻafefeteina ai se foma. Fetuunai le fafaga. O le isi mafuaaga e ono avea ma mea mamafa tele. Sui le masini ma se mea sili ona talafeagai.

O laʻau ua le toe lanu, o laulaau ua paʻu

O le mafuaʻaga e ono leai se malamalama. Fetuunai le malamalama. Afai o le laau o loʻo i lalo o le paolo mo se vaitaimi uumi, ona tatau ai lea ona masani masani ona faʻalauteleina le malamalama. I le taumalulu, o le susulu i le susulu o moli e manaomia.

Laʻau lanu enaena lanu enaena

O le mafuaʻaga e mafai ona vevela tele i totonu o le potu poʻo le leai foi o se vaiinu.

O le masani alofasia maʻi o le laʻau lau o se taunuuga o le afaina o aʻa. E mafai ona tupu lenei mea o se taunuuga o le faʻaleleia o le eleele poʻo le taimi foi e faʻapipiʻiina ai se fale ile eleele mamafa. I lenei tulaga, o le togafitiga ma se fofo o le fundozole o loo faia, ua aveeseina laulaau ua faaleagaina, ma e manaomia foi le gaosiga o le alocasia i le eleele vavalalata.

O le isi faʻatele sesega fugalaau - felauaiga i le taumalulu. Afai o foliga o se foliga foliga mai o le ulupua e aliali mai i luga o laulaau o lau alocasia, e tutusa ma maʻi suka, ona tatau loa lea ona vavae ese le vai mo sina taimi.

Brown sikola i luga o laʻau e faʻaalia ai le paʻu paʻu. E mafai ona e faʻaumatiaina e ala i le fesoasoani a fusi paʻu e pei o le oxychoma, polycarbacin, cuproxate. Topopa, baseazole ma colloidal sulfur e lelei foi. O auala masani e fesoasoani tele - felafolafoaʻi ma fufuluina le faʻailoga mai laʻau faʻatasi ai ma se fasimoli solution.


© cipher

Meaola

Tele-aʻa alocasia - Alocasia macrorrhizos.

Homeland - Initia, Sri Lanka, Malaysia. O le laau e telē lona lapoa-cm. ata o le laau. E oʻo atu i le 2 m le maualuga ma le sili atu, o petioles e sili atu ma le 1 m le umi. O le lau lau o le ovate-cordate faʻatasi ai ma lobes diverging lobes i lalo o le lau, ma le umi o le 50 i le 90 cm ma le 40-80 cm lautele. Pipi seʻia oo i le 30 cm le umi, ma se veli lanumeamata-lanumeamata, 18-24 cm le umi, o le paʻu e tutusa ma le uumi o le veli. O laʻau e mumu, e susulu i le 1 cm le lautele. I le avea ai o se togalaau faʻamalolo ma vailaʻau (tubers - o le talo tele) e taatele i le vailaʻau. O le sua o le laulaʻau o le mea oona (aofia ai le hydrocyanic acid), e ui i lea, e faʻaaogaina le laau i togafitiga Farani. E faʻaaoga sauniuniga mo tiga i totonu o le manava, iniseti, toothache, ma le cholera. O le pulumu paʻu e faʻaaogaina i tumutumu eseese. O sauniuniga mai laʻau ma le laau atoa e fautuaina i togafitiga o le niumonia ma le gasegase.

Alocasia macrorrhizos telefoni, e le fefefe i le lafoaʻi, faʻapipiʻi ma le ufiufi. O le faia o se aganuu, e mafai ona ola i potu ma mafanafana mafanafana. A. macrorhizos, ona o lona telē tele, ua sili atu ona fetaui lelei mo ofisa ma faleoloa.

O le ituaiga o variegata (Alocasia macrorrhizos var. Variegate) - e ese mai le uluai ituaiga o laʻau e iai laʻau eseese ma ni lanu paʻepaʻe lapoa ma ni lapopoa laiti.

Aromatic alocasia - Alocasia odora.

E ola i Himalayas, i le itu i saute o le Indochina Peninsula, i Taiwan, i Filipaina. O se laau laʻau faʻamalosi ma se vaʻaiga mamafa, malosi, puupuu, toetoe lava o le palasi. O le lanu e oʻo i le 1m le maualuga. O laʻau e manaia, i luga o laʻau umi, paʻu, tino. O le umi o laʻau e mafai ona oʻo i le 1 mita ma le lautele o le 60-80 cm. O laulaau lauulu, o mea tuai e vaapiapi, e toetoe lava o le laina, ma se faʻavae faʻavae. O vaega pito i lalo ifo o le ipu ua faʻafefiloi ma le petiole. O le inflorescence o se taliga o sana. Fugalaau sedentary ma se manogi faapitoa. O le lautele e tusa ma le 20 cm le umi, e ufiufi ai le taliga, lanu-lanumeamata i lanu. E le seasea toto i totonu o le potu.

Maea uila alocasia - Alocasia cuprea.

Homeland - e uiga i. Kalimantan. O se tasi o alokese aupito sili ona teuteu ma lautele. E oʻo i le 10 cm le umi. (masani ona taʻialalo). O le petiles e 20-30 cm le umi, o le lamina o le fatu-ova, faatonutonu saʻo, e oo i le 25-35 cm le umi, 14-17 cm le lautele, afa-paʻu, paʻu-lanumeamata i luga ma se paʻu uila, lanu violē i lalo; o le petiole o loʻo faʻapipiʻiina i le uila (e le o le pito o le ipu, ae i se mamao mai ai); i le nofoaga o le faʻapipiʻi i le pito i luga o le ipu - foliga faʻaleleia. Na faʻapipiʻi gaʻau i le 2-3 i le 10-15 cm le umi, lanu uliuli. Ufiufi i luga le 15 cm le uumi ma se lautele o le 8 cm; o le taliga e puupuu lava nai lo le ufiufi. I le aganuu e le fua mai. O le vailaʻau o loʻo i ai le sua oona, lea e mafua ai le faʻaleagaina o le tino, o lea e tatau ai ona e galue i totigilima ma fufulu ou lima i le maea ai o galuega.

Alocasia Black Velvet (Alocasia reginula A. Hay 'Black Velvet').

Homeland - Borneo. E oʻo i le 10 cm le umi. Petiole e oo atu i le 15-25 cm le umi, o le lau o le laʻau-ova, veveve, paʻu-paʻu i luga, veins e fai ma se paʻepaʻe paʻepaʻe, pito i lalo lanu meamata e oo i le 25-35 cm le umi ma 20-25 cm lautele. Pipi seʻia oo i le 10 cm le umi, o le ufiufi e sinasina-sinasina, 7-9 cm le umi. ma se taliga piniki. E masani lava ona fuga i tulaga o potu.

Alocasia reginula (Alocasia reginula) -Faamilosaga mai le 'Black Velvet' i ona laulaau e lanu meamata ma lanu meamata ma se pito i luga. A. reginula ma le 'Black Velvet' e faʻapitoa, faʻafeiloaʻi le susulu o le la, ae tatau ona ufiufi i le aso. Fausia ma le ufiufi.


© Naʻo le vevesi