Fugalaau

Tiarella

Tiarella (Tiarella), poʻo le tiara - o se fatu laau vao, o le aiga o Stonefoss. O lona lauʻeleʻele o le vaomatua tele o Amerika i Matu. O lenei laʻau faʻapena e sili atu i le 10 i le 70 cm. O le igoa latina o le vine evergreen e mafai ona faʻailoaina o "tiara" poʻo le "pusa". O le foliga o capsules fetal e talitutusa ma nei mea.

A mavae ni nai aso ao leʻi amataina le taumafanafana, e fuga mai le tiarella i le paolo malu o laau vavalalata. O se laupepa laititi o fugalaau paʻepaʻe papaʻe i luga o ie afifi e ufiufi ai laulaau mamanu o le laau. I totonu o le kamupani o le heichera, malu, fern, astilbe, tagata o toga ma gerenium garden, tiarella e mamao mai le mea mulimuli i totonu o le pule o laau malulu. E fiafia le Faatoaga e faʻaaoga vao vao vao mo le teuteuga o auala togalaau ma tuaoi, totoina i fale fale, itu i matu o fale ma pa puipui, aua o lenei laau e sili ona lelei, umi ma tumau.

Faamatalaga o Tiarella

O lau o le tiarella, e faalagolago i le ituaiga, e faigofie pe faigata, mai le 3-5 laulaau. O latou lanu mananaia e tosina i ai le gauai. E ese mai veins e mafai ona aliali mai i luga o le lanu meamata, poʻo le ogatotonu o le laupepa e valiina i le lanu uliuli, pe pei o le paʻu o le paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le lanu lanu meamata o le laupepa. I le amataga o le tau malulu, latou te suia lanu i le mumu po o le apamemea.

O le vaitau fuga o tiarella e faalagolago i le eseese. O le amataga o le vaitau e amata mai i le amataga o Me, ma le pito lata mai i le faaiuga o le taumafanafana. O fugalaau fugalaau laiti e aoina i panicles i le pito o se mea umi umi. O le lanu e masani ona sinasina, ae e tele ituaiga o tiarella ma fugalaau piniki.

Growing tiarella

Tiarella, e pei o se togavao, e fiafia i se ata malulu po o se paolo malu. Ae o nisi ituaiga eseese eseese e manaomia ai sina susulu o le la e faʻaalia lelei ai o latou uiga teuteu. I le susulu o le la, o le a tuputupu aʻe ai le tiarella, o lona fugalaau o le a afa afa, ma o le a lafoaia la latou lanu.

O lenei laau e faigofie ona faʻafefeteina le lamala ma gutu malulu, vave faʻafuaseʻi i le paolo malulu, o lea e masani ona totoina ae le o se 'ie vao.

Ina ia faʻaleleia fua ma aloese mai le fatuina o le tagata lava ia, e tatau ona fufulu ese fugalaau paʻu. Afai e te misia lenei taimi, ona vave puʻeina lea e le tiarella se teritori tele.

E ui lava i le faapalelaina o le lamala, e tatau ona fafaga le fale i taimi uma ma tele. O lenei mea o le a maua ai e le vao o le laau le malosi faaopoopo mo le tuputupu ae vave, tele fugalaau ma le lanu susulu o laulaau.

Landing tiarella

E faapefea ona toto le tiarella

A faʻatau le tiarella mo le taimi muamua, ia manatua o loʻo tupu vave. O le mea lea, e tatau ona toto i se mamao e 20-25 centimita le tasi mai le isi. O le eleele aʻo leʻi totoina, ua faʻamaʻapeina, o aʻa o le mutia vao ua aveeseina ma ua faʻamaligi i vai ina ia faʻaleleia.

Lelei mo le totoina e tatau ona faia sili atu ma le tasi vaetolu o aʻa o le laau. I totonu o le pu aʻo leʻi totoina, faʻaopopo le faʻaleleia o otaota, ona pala ai lea. A maeʻa ona totōina, e matua tele le vai, o le eleele o loʻo faʻasusu i le pefu po o isi faʻamaʻi faʻasusu ma mulimulitaʻi.

Tatala Guunta Tiarella Care

Soo

I le le paleni ma sina palapala eleʻele, e aunoa ma se vai vavalalata vavalalata, o le a lagona e tiarella le manaia tele. O le mulimulitaʻi o le a faʻasaoina mo se taimi uumi meaʻai e siosiomia ai le vao, lea o le a maua ai e ia le avanoa e vave maua ai se aʻa i se nofoaga fou.

Fertilizers ma faʻamaʻi

E pei lava o isi mea totō, o le a le faʻafefeteina e le mea faʻapitoa le tiarella ona fafaga. E tatau ona faaluaina i le vaitau - i le amataga o le tautotogo ma le maeʻa ai o le tiarella. I nei tulaga uma e lua, o loʻo faʻaaogaina faʻamalosi faʻamalosi tino. E le gata i lea, o meaola mai meaʻai mai manu, manulele manu poʻo le mutia e faʻaaogaina e lagolago ai laau totō.

Suiga

I le matua o le 3-4 tausaga, o le tiarella e faʻaalia le vaega pito i lalo o le togavao, o aʻa o aʻa o loʻo i luga o le eleele. O ia ituaiga laau e sili atu lona leaga ma e le foliga foliga matagofie. Latou teliina, vavae ese, pe a talafeagai, i ni vaega, ma toe totoina i le eleele, ufiufi aʻa ma eleele i le ua.

Wintering tiarella

A o lei amataina le tau malulu, o le eria o loʻo ola ai le tiarella e faʻamamāina o toega o laau taʻitasi tausaga taʻitasi, mutia vao ma tatala. O le palapala o loʻo siomia ai le laau e faʻapipiʻi faʻapipiʻiina i lau paʻu poʻo lau paʻu. Ua faia lea mea ina ia le maua ai aʻa o le vao tiarella i le maualalo o le malulu. O totogo o le tausaga muamua o le olaga e tatau ona ufiufi i se mea e le o lalagaina ina ia mafai ai e le fale ona taofimau i le eleele. I le tautotogo, o le malulu malulu e aveese atoa pe afai ua uma le tau o le malulu.

Faʻapenaina o le tiarella

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

A oʻo i le 4 tausaga le matua, e mafai ona vaevaeina ina ia maua atili ai mea totō. E sili ona lelei le faia o le vaevaega i le amataga o le tautotogo, ona maua ai lea e le delenki le taimi e atoatoa lona aʻa ma maua ai le malosi aʻo leʻi taumalulu.

O se tagata matua ua eliina ma vaevaeina i ni vaega ina ia aofia uma ai 2-3 le tuputupu ae o fatu ma se vaega o aʻa. A maeʻa lena mea, e totoina i se nofoaga tumau, ae le galo e amanaʻia le mamao i le va o laau.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

E faigofie ona faʻasaʻo le tilalala e ala i tipi. Mai se tagata matua matua o se naifi malosi e vavaeese ma se rosette. A o lei oʻo i le eleele e togafitia ma "Kornevin." I le taimi muamua, o le vaʻaiga e matua malulu ma malulu mai le susulu o le la, ma faʻaputu foi mo le taumalulu.

Faʻaleleia o le tagata lava ia

E masani lava, o le tiarella e faʻalauiloa e le fatuina o ia lava. Ae ui i lea, e leai se mautinoa o se laau e tutusa ma le tina o le a ola mai le fatu. O fatu o ituaiga o vao o le tiarella i le tele o tulaga e le o iai ni uiga varietal.

Fanauina o fatu

Ina ia maua le laau o le ituaiga o mea e manaomia, o le mea ua suia ua sili ona faatauina i le faleoloa. E totoina i le aoga i le amataga o le tautotogo, pe a lelei le mafanafana o le palapala.
Tiarella e laʻititi lava fatu pe afai e lūlūina, e tatau ona fefiloi ma le oneone ma lūlūina i luga e aunoa ma ni fatuga loloto. E mafai ona e fufulu mālū i le oneone ma ufiufi i se ata tifaga pe tuu i totonu o se kati. Faʻasalaga o le fale lauʻeleʻele e tatau ona faʻalelei, faʻafetaui i luga o le ea, ina ia leai se mea e sili atu le susu.

A oʻo mai moli matagi, ua aveese le ata. Tiarilla paʻu i luma o 3-4 laʻau moni. Ma talu ai ona o le faatali, pe a malolosi laau, latou te totoina i le eleele i se nofoaga tumau.

Maʻi ma meaʻai

Tiarella e matua tulaga ese lava e le fiafia iai iniseti leaga. E mafai foi ona puipuia vao i ona lava, ma faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi.

Tiarella e mafai ona maʻi mai na o le tausiga le talafeagai poʻo le nofoaga e tulaʻi mai ai. Faʻavaveina e le faʻamaʻi, e mafai ona osofaia le laau e slugs ma gata. E mafai ona e tauina i latou i le fesoasoani a granules, pe o le aoina faʻatasi.

Ituaiga ma ituaiga o tiarella

Tiarella hearty - O lenei ituaiga o meaola o loʻo faʻaalia e lala o fetolofi ma se maualuga o le maualuga o le maualuga e oo i le 20 simita. Green lau lanu mumu-lanu enaena i le autumn. Fugalaau e sili atu nai lo isi ituaiga, paʻepaʻe poʻo le paʻu kirimulu i le lanu, e faʻaputuina i paʻu o le pulumu. E fuga mai i le amataga o Me. A maeʻa ona totogo le laau, amata ona amataina i luga o laau. Latou te vave puʻeina le teritori saoloto ma tuputupu ae ai i se kapeta mamafa. I le tasi vaitau, e mafai e le tasi vaovao ona tuʻuina atu i le 20 vaʻa. E tele ituaiga vao ma lau lanu felanulanuaʻi.

Tiarella laʻau lau tolu - o lapopoa lapopoa e tolu. E fuga mai i le lanumoana lanu moana mafiafia. E vave faʻaleleia vave le vao ma le fatuina o le tagata lava ia. O le tele o ituaiga o popo eseese ma le onosai tele e mafua mai i lenei ituaiga o tiarella.

Tiarella tulaga masani - tupu e oʻo i le 45 centimita le maualuga. E faigofie lava ona faʻaitiitia le vevela. E pei o se ituaiga o meaola, ae e toʻatele le au faifaatoaga latou te fiafia mo le tumau.

Tiarella verry - o se pepa faʻatumu lea e oʻo atu i le maualuga e 30 senitimita. E fuga mai i fugalaau paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le piniki i le taumafanafana uma. E le tuʻuina mai ai aʻa, ma e le talia ai le maualalo o le vevela, e manaʻomia ai le malulu i le taumalulu. Vailaʻau o tiarella Verry e matua teuteu, ona e ese lanu lanu o laulaau.

Tiarella multifoliate - e oʻo atu i le 50 centimita le maualuga. E fuga mai i fugalaau lanu piniki. E le fetaui lelei mo le galueaina i le vevela.

O ituaiga ituaiga eseese o tiarella

Tiarella Jeepers Creeper - e ese mai i isi ituaiga o laau o loo susulu ai ona lanu lanumeamata lanumoana i vela lanumumu lanumoana. O le matagofie o le ufiufi latou te maua ai se foliga mamalu.

Tiarella Heronswood Mist - tosina mai le gaioiga o foliga mataga ata o laulaau. I luga o se laumei-letusi tua o le laupepa o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga o lanu paʻeʻeʻe papaʻe, ua faʻapipiʻiina i le pito i lalo o laʻau o lanu piniki mumu.

Tiarella Sugar ma Spice - E ese le matagofie i le faʻavaeina o vaega ma taʻitasi. Lanu lanu i le pito o lanu meamata, ma i le ogatotonu o loʻo valiina i le lanu viole. Faatasi ai ma fugalaau piniki mumu, o lenei ituaiga e foliga manaia.

Tiarella Cordifolia Octoraro - E ese mai isi ituaiga. O lanu lanumeamata e valiina ma le matagofie i le lanu violēuliuli. Asterisks o fugalaau lanu piniki e fetaui lelei ma le mamanu. O lenei ituaiga o loʻo faʻaogaina mo le faʻaputuina o ampel.

Tiarella Pink Skyrocket - o le fugalaau e teuteuina mo le taimi atoa. O laʻau ua vaneina e tipiina i vela lanu viole, ma o latou foliga e foliga tutusa lava ma laʻau paʻu. E manino lelei le agai atu i luma o le eleelea. O o latou foliga ma lanu e pei o ni rockets o fugalaau piniki, ua saunia e alu ese mai sina matagi i le maualuga o le lagi.

Tiarella Appalachian Trail - fatuina se kapeta lanumeamata lanumeamata o laulaʻau lanumeamata ma vela enaena ma fugalaau paʻepaʻe sinasina i luga o pupuʻu pupuu.

Tiarella Crow Feather - i le taimi o le fugalaau, faʻafefeteina i se lanu piniki piniki i fugalaau maualuga.