Fugalaau

Red horse horsenut pavia

E masani lava ona iloa le laʻau o ni mea e le fiafia i ai, lea e na o totonu o le taulaga e nonofo ai. Ma afai latou te ola i togalaau, e sili atu ona lelei mo se fualaau o fualaau oona ma vailaʻau ma naʻo totonu lava o vaega tetele. Ae o lenei laufanua faigata ma le matagofie o laulaau matagofie ma laulaau toto e tatau ona i ai se igoa lelei atoatoa. E le mafai ona taʻua ni puʻupega laiti, ae o loʻo i ai faʻamaoni moni. O se tasi o ituaiga meaola e sili ona teuteu o Pavia horse chestnut, o se laʻau matagofie ma matagofie lea e mafai ona avea ma se tagata maoae tele e tusa lava mo se tamai togalaau.

O solofanua mumu lanumumu, po o le solofanua solofanua paʻepaʻe ulaula (Aesculus pavia atrosanguinea). © Manuel

Fiafia I Faatasi Ma Faigalotu

E le o se mea e tupu mai ai le taʻua o solofanua solofanua e sili ona teuteuina i totonu o le aiga tele o nei tagata tino. O le faʻateleina o le tuputupu ae, ae i le taimi e tasi o le "usiusitai", faʻatagaina i latou e manuia le faʻatinoina o soo se tausaga, e ese mai i le paleni o le pale mai le natura. O ituaiga pito sili ona maualuga o solofanua e le sili atu ma le 20-25 mita le maualuga, o laʻau sili ona teuteu e gata i le 3-10 mita. E faalua ifo nai lo mea masani i itu uma - mai le tuputupu aʻe lautele i le lapisi, ae o le pavia horse chestnut e sili atu ona mataʻina. O le tasi lea o ituaiga meaola sili ona matagofie ma le matagofie o le fugalaau ma le maualuga o mea teuteu, lea e faʻaauau i le gasologa o le tausaga.

Horse Chestnut Pavia (Aesculus pavia) - laau laʻau tetele tetele ma laau e maualuga lona maualuga 12 m (musa - 3-6 m). I itulagi ma ogaoga malo, e masani lava ona faatapulaa Pavia i le 3-4 mita le maualuga. Ua ia i matou lenei laau fafao ua taua foi o le "solofanua mumu mumu." O le paʻu e matua malamalama lava, grayish, o le pou e laʻititi, ma o le tuputupu aʻe e telegese (oʻo i le maualuga atoa e leʻi muamua atu i le 10 tausaga). O le pale e vaʻafia, susulu ma teuteu. O lanu e mumu, e le o toe sosolo. O lau o le solofanua solofanua o le afa lena o le solofanua solofanua. Latou te aofia ai 5 vavalalata o lollipini elliptic, faʻatasi ai ma se faʻamau faʻamau ma faʻamatalaga iloga. O lobes a le tagata e le sili atu i le 10-14 cm le uumi. O se malamalama mai le pito i lalo ma faʻamalamalamaga o loʻo faʻamalosi ai le lanu lanumeamata, matagofie ma fou e oʻo lava i le vevela.

O le solofanua kiona mumu, po o solofanua solofanua (Aesculus pavia) o se solofanua mai le solofanua solofanua o solofanua.

O le inflorescence panicles ua manatu o le sili ona maualuga o le mitamita solofanua Pavia. E foliga mai e sili atu le matala, lapoa ma le itiiti ifo e pei o pyramid nai lo le faʻaleagaina o solofanua solofanua masani. O le ausia o se umi o le 15-18 cm, latou te manumalo i se lanu susulu, suiga le masani ai o leo ma le aafiaga o le tino. I totonu o le faʻailoga, e foliga mai o loʻo nofo i luga, e pei o se logo o le logo e pei o le logo-logo, ma, e ui lava i le eseʻesega i le tele, ae o loʻo faia pea se fusi faʻalanusili. O fua o se solofanua mumu mumu e masani ona sili atu i le uumi o petals.

O fua o le solofanua mūmū solofanua. © beautifulcataya

O fua o le solofanua mūmū mūmū e faigofie ona iloa: e ui lava i le foliga e pei o isi chestnuts chestnuts, o latou foliga e matua lamolemole, e aunoa ma ni faʻailoga. Ma o fua lava ia e sili ona tulaga ese: o le pulufana poʻo le lamolemole, ma le foliga elliptical-ovoid, tricuspid, e masani ona le aofia ai se tasi "chestnut", ae o nisi fatu. O fua e oʻo atu ile umi i le 3 i le 6 cm. O lenei chestnut e fua mai ia Setema.

O Pavia e fuga mai i le faaiuga o Me ma fiafia i moligao matagofie ma susulu i le amataga o le taumafanafana. O le lanu lanu o le solofanua lanumumu lanumumu e sili atu nai lo le manaia. I totonu o le fale, o fugalaau e mumu, ma o le pito i luga o le corolla e masani lava ona mama. E faaopoopo i le carmine, e maua foi fugalaau samasama, ma se tuufaatasiga o le lanumumu mumu ma samasama samasama ma togitogi. E tusa lava po o le a le ituaiga ma foliga, o le solofanua mumu mumu e masani lava ona liua samasama i le taimi o le fugalaau.

Peʻa teuteu ma ituaiga o solofanua paina Pavia

O le laʻau faavae o solofanua paolo Pavia i aso nei e sili atu ona itiiti i le lauiloa i foliga teuteu. Ma e le o se mea e ofo ai lenei mea: o le natura masani o Amerika i Matu e itiiti ifo le taumalulu-faigata nai lo le solofanua solofanua masani, ma o lona maualuga maualuga e faatapulaaina ai le avanoa e faʻaaoga. Ae o le filifilia ma le filifilia o ituaiga o ituaiga o laau e sili atu ona manaia o le alualu i luma, ma le tele o lapoa, ma le tele o lanu paʻu.

O le solofanua mumu lanumumu, po o le solofanua solofanua Pavia na vaeluaina (Aesculus pavia sublaciniata). © Mark Dwyer

O foliga sili ona teuteu o solofanua solofanua e aofia ai:

  • O le vaeluaina o le laʻau (sublaciniata) - o se togavao o loʻo i ai le paluga o le palealii, o le lanu vavalalata lanu o lau o loʻo i ai laʻau mumu loloto, o le a maofa ma lona lanu mūmū lanumoana i le taimi o fugālaʻau, ma e matua ese lava ma le malulu o laulaau;
  • uliuli lanu mumu (atrosanguinea) ma se lanu mūmū mūmū;
  • laiti laititi (humilis) faʻatasi ai ma tupuʻaga mataʻina, faia o se vaomatua laʻau matagofie ma le faʻaititia o le tele o inflorescences ma se lanu mumu mumu.

O nisi ituaiga o solofanua chestnut pavia e taua foi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vailaʻau o "Nei" faʻatasi ai ma le gaogao, e peiseai o se mea e tupu i luga, o se faʻasolo i luga o fugalaau ma se taʻaloga o lanu moli fafo ma le lanu piniki mumu i totonu o le fugalaau.

E masani lava i luga o le Initaneti tautala i le gagana Rusia, o lenei ituaiga e mafai ona maua i lalo o le igoa Koebnei, lea e le saʻo.

O le solofanua kiliva pavia vasega "Nei". © gartenknorze

I aso nei, e masani ona faʻaaogaina le fagani mumu mumu mo le fausiaina o pusa. O lona pale atoa, faafetai i le lauulu ma le teuteuina, e foliga mai e ese le matagofie, ma o le ogalaau manifinifi na o le faamamafaina o le matagofie lalelei.

O le faʻaaogaina o le paʻu paʻu i le teuteuina o togalaau

E talitonuina o le solofanua pavia Pavia e sili ona talafeagai mo vaega solo. E totō moni lava e pei o se tagata solo solo i luga o se mutia po o se togalaau mai se laʻau. Ae e le pei o isi solofanua, e maua ai avanoa e sili atu. Ona o le aʻa o le aʻa, e le fiafia tele le laau o le chestnut, ae e mafai foi ona faaaoga i ni vaega:

  • i le tulaga o le maualuga o le siʻosiʻomaga mo le togalaau i luma, faʻatoʻaga teuteu teuteuga;
  • e pei o se laau tele i totonu o togalaau laiti, o se puna o le paolo mo se nofoaga faafiafia i se vaega laitiiti;
  • i le tulaga o se faʻavae faʻapitoa faʻapitoa mo vaega teuteu faʻatasi ai ma laʻau faʻasaina ma laau toto;
  • i talatala ma a latou faʻamatalaga;
  • i vaega faifai pea o vaomatua;
  • i le tele o laina o le laufanua.
Faʻavae lanu mumu mūmū mūmū solofanua. © Manuel

O le solofanua mumu mumu, e pei o isi ituaiga o solofanua, fesoasoani e faamama le ea, e le fefe i se elemene eleelea ma latalata i le auala. E le gata i lea, e mafai ona avea o se aganuu e faʻaleleia ai le faʻamamaina o le ea.

Tulaga Manaomia Pavia Horse Chestnut

O se tasi lea o laupapa pito sili ona le taua. O fugalaau lanumeamata mumu e fuga mai ma tutusa ma le la susulu ma le paolo, lea e mafai ai ona faaaoga le laau i vaega faigata ma faatasi ai ma fale.

Pavia chestnut o se sui masani o solofanua. E fiafia o ia i le eleele fou, susu ma le lafulemu, e le tupu lelei i le le amanaiaina, siakiina, mataʻu pe oneone. Faʻatoʻa lelei mo lenei mea faʻavave.

Totoina o paʻu

O le solofanua mumu mumu ona o le tele o lona lapoa ua mafai ai ona e latalata atili i fale ma isi laau toto nai lo isi ituaiga o solofanua. Laʻau solofanua solofanua E mafai ona totoina ia Pavia 1-2 mita mai fale poʻo isi laau, laupapa - i se mamao e 2 i le 6 mita (o le mamao pito sili ona lelei e siaki pe a faʻatau pepa teuteu ma ituaiga).

E fautuaina le faʻaleleia o le eleele aʻo le i totoina le itiiti ifo ma le masina ao lei totoina. O le faapalaga mataʻamuʻa, humus, oneone ma le loloto o le eliina o le a fesoasoani i le faʻaleleia lelei o le eleele mo lenei fale teuteu. I luga ole eleele eleʻele, o le faʻamapulaʻa e tatau ona faʻamaonia.

O le solofanua kiona lanumumu, po o le solofanua chestnut pavia (Aesculus pavia). © Jerry Oldenettel

O le totoina e foliga tutusa ma isi pusa. Pavia ua tuʻuina i vaeluaga o le lua ma le loloto ma le loloto pe a ma le afa mita, i luga o se aluga o otaota ma oneone. O le aʻa o se solofanua lanumumu lanumumu e tatau ona i ai i le maualuga o le eleele. A maeʻa ona faʻatumu le lua tulaʻi i le palapala (e mafai ona faʻafefiloi ma se vaega o le faapalaga po o le meaʻai), e tatau ona faʻapipiʻiina se lagolago e lagolago ai le ogalaau vevela ma maua ai le tele o vaiinu. O le lagolago e aveeseina pe a maeʻa ona faʻamalosia le chestnut. I le lua vaiaso talu ona totoina, e le tatau ona faatagaina se lamala atoatoa.

Tausiga mo le paga le lelei

O le solofanua kiona lanumumu - o se laau faigata. Ma o le tausia lelei o ia e faigofie tele, i le mea moni e oʻo mai i lalo o ni nai faʻataʻitaʻiga i le tausaga:

  • faʻasuina i le mataʻu matala (e pei o pusa solofanua uma ma se aʻa o le eleele, e iloa le pavia i le le lava o le susu ile eleele);
  • lafoaia o palapala, veleina poʻo mulching (mo pavia e sili atu le filifilia o sitiva, peʻa po o meaʻai laupapa, paʻu paʻu);
  • le aveeseina taʻitasi o ni otaota leaga ma le vevela (ma i totonu o fagu ua faia i luga o se au poʻo se pale pale - faʻapena foi ona teuteuina) i le amataga o le tautotogo;
  • O le mea lea, o le a amata ona amataina le amataga o le tautotogo i le amataga o le tautotogo, e faʻaaoga ai fugalaʻau faʻasaina ma le afa o le fua o le faʻamaʻi faʻamalolo (Urea, nitrate ammonium i le 15 g i le 1 laau ma se pakete vai) ma le pa'ū, poʻo le nitroammophoski ua lava).
O solofanua paina Pavia vasega "Rosea nana". © hgeers

O le solofanua i le solofanua Pavia

E ui lava i ona aʻa, ae o le pavia o le pavia, o le malulu ma le malupuipuia, ma e faigofie ona malupuipuia e oo lava i le sili ona leai o se kiona ma le malosi. E le gata i lea, ua lelei le lelei o le pavia pe a uma ona taisa. I tulaga o le itu i matu, ua fautuaina e faia se isi mulumuluga o le taumalulu o le palapala ma se faaputuga o laʻau matutu i tausaga taʻitasi. Mo laau laiti, e sili atu ona lelei le faia o se masini. O le matua ua tupu le laau, o le maualuga foi o lona tetee i le kiona.

O le solofanua mumu mumu e faigofie lava i lua malulu, aemaise i le talavou. Ia Fepuari, e sili atu le afifiina o ogalaau o le laau ma le tele o fasi 'ie, ma siaki ma le faaeteete laau totő i le taimi o le taumalulu mo ni aʻafiaga o afaina o le paʻu ma vave ona faia ni fua pe a oʻo mai ni paʻu. O le teuina ua puipuia mo le taumalulu ma fale pusa uma.

O le solofanua mūmū mūmū, po o le solofanua solofanua. © Paco Garin

Puipuia o Pest ma Disease

O se tasi o faaletonu o solofanua uma o solofanua ua saʻo le mafaufauina o se tulaga lamatia i moli moth ma mothini. I le taimi lava e tasi, o le puipuiga e le fua mai i taimi uma, ma o le tauiviga e oso i nisi taimi i le aoina atoatoa ma le faʻaumatia o lau paʻu. I nofoaga o loʻo aʻafia ai laau toto, o le pavia e mafai ona aafia i le paʻu palapala, o se fafie.

Vaʻalele Horse Chestnut Pavia

O le solofanua mumu e le masani ai ona o ona gafa e mafai ona ese mai nai le solofanua i le lautele. O le auala aupito sili mo le totoina o le maua mai o laau fou mai fatu.

E manaʻomia e Chestnuts le faʻataʻitaʻiga muamua. O le faia o lenei mea, aoina fatu fou na paʻu mo ni nai aso, e tatau ona faʻafefiloi i le vai mafanafana, ia suia i taimi uma ina ia faatumauina ai le vevela. A maeʻa, ona tanumia lea o pusa i le oneone susu ma auina atu mo le vevela i le vevela pe a ma le 3-5 tikeri le vevela. Stratification e tatau ona tusa ma le 3-4 masina. O le totoina o le germination e faia i eleele matala, i le suaina o moega, pe a maeʻa le taufaamataʻu o le toe foʻi mai o le kiona. I le masani ai, ua totoina Pavia horsenuts i Me. Mo le laau e te manaʻomia e saunia ai le meaʻai maualuga. O fua e tanumia 10 cm i se mamao talafeagai mo le ola mo le 2 tausaga. A o lei aveina atu i se nofoaga tumau, e lua lua tausaga le matutua e fufuluina lelei, aveʻesea le eleele ma faʻapuʻupuʻu le aʻa aʻa i le tolu o le umi mo le faʻaleleia o le rhizome ma le lush spreading crown.

O le solofanua kiona lanumumu, po o le solofanua chestnut pavia (Aesculus pavia). © Mark Dwyer

E masani ona faʻaaoga:

  • Cherenkovanie (e maua ai pupu fua e maualalo le aʻa pe a uma togafitiga ma mea e ola ai le tuputupu ae, naʻo lalo ifo o se pulou, vevela ma tumau le tausiga o le eleele);
  • tuueseeseina o aʻa o le fatu po o le aʻafia o le taatia i totonu o togavao (e tusa ma le tele o le inu).