Laʻau

Paludarium - togalaau vai i totonu

O le Paludarium o se tasi lea o auala muamua e aumai ai laau ola i totonu. Ma o le mea e le gata o le faia o sea togalaau ma lona tausiga e manaʻomia ai le tele o taumafaiga. O le Paludarium o se meaola faanatura atoa e tapunia se tino o le vai ma ua faamoemoe mo le totoina o laau toto. Ma afai muamua na avea le paludariums ma se "meataalo mo tagata matutua", ona toe faʻafouina ai lea e le tekinolosi o ona po nei le fiafia ia i latou ma liliu ai o se tasi o ituaiga sili ona tele o ituaiga o florarium.

Paludarium. © DasKnocker

O le Paludarium o se taufusi, ae le o se mea

Paludariums - togalaau vai i totonu. E ui lava i le mea moni o lo latou igoa e sau mai le Latina paluda ma le arium (nofoaga), e le tatau ona mafaufauina na o totonu o le aau. O latou igoa tauvalaau latou te molimau atu i le natura o nei meaola faanatura, lea e aofia ai vaituloto manino ma se fausaga na fausia ai se nofoaga mo le tausiga o laau toto. Faatasi ai ma fugalaau fugalaau, paludariums ua lauiloa e pei o vai mamanu mo laau totő, ma e pei o tafaoga o fale, ma vai vai faasao po o fugalaau papago. O le mea moni, o le paludarium o se kativaʻai o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o se vaʻa e maua ai le maualuga o le faʻaleleia o fua mo togavao mago lelei, o ituaiga ituaiga o florarium ma se vaʻa feaveai poʻo se meaola laʻau. O paludariums e faʻafefiloi elemene e tolu - eleele, ea ma le vai.

O le paludarium e mautinoa lava o se mea matagofie ma le ea: e afaina ai le lagona i le auala lava e tasi e pei o vaomatua ma isi lava vai, aumaia le toʻafilemu, faamamaina le atuatuvale, malolo, fetuutuunai e malolo ma faalauiloa le malologa atoa. O se tasi lea o mea e sili ona aoga e faʻafefeina ai le avanoa, lea e maua ai le lagona ma mafai ai e oe ona lagona lagona uma o fesootaiga ma le natura, e aunoa ma le tuua o lou fale. O le mea moni, o se vaega muamua o le ola o mea ola i totonu o lou fale. Ae o paludariums ei ai isi mea lelei:

  • oi latou o se tasi o auala sili ona lelei o le faʻamaualaloina, tutusa i le faʻaaogaina i soʻo se mea e faʻaaogāina ai mea faʻaletausaga;
  • e ui lava i le tuputupu aʻe o le lauiloa, o paludariums o loʻo tumau pea i se tasi o avanoa sili ona le masani ai ma faʻaleleiina fanua;
  • latou te faʻatagaina oe e iloa le miti o lau togalaau vai, e tusa lava pe leai sau fanua laufanua;
  • e mafai ona latou tupuina le tele o laau toto.

Paludariums e mafai ona faʻataʻitaʻi i atinaʻe faalenatura poʻo a latou mea e vaelua ai. O la latou faatulagaga e masani lava ona taʻitaʻia e alalafaga lelei - manatu i vaomatua, lolovaia, matafaga o motu, vaitafe vaitafe ma vaitafe mauga. Faʻalagolago i lou manatu e uiga i se togalaau lelei, e mafai foi ona e faʻataʻitaʻii se afu, o aʻega papaʻe, taʻavale, vaʻa laugatasi i malala.

Paludariums - o se fesuiaiga o le vai florarium, lea e talafeagai e le gata mo i latou e fiafia i togalaau ma mea faitino ma maua le poto masani i le tausia o le pusa tioata. O le mea moni, o le i ai o nisi aʻoga aoga e le afaina, ae afai e te moemiti i lau lava paludarium, ona e matua maelega lava oe e manuia e aunoa ma se poto masani. E le gata i lea, e mafai ona fautuaina oe i taimi uma. Ae o le filifili e fai sina paludarium laiti, ia saunia mo le mea moni e tatau ona e tausia: e le pei o le florarium masani, lea e tu i fafo mo le faigofie o le tausiga, o le vai terrarium e manaomia ai le gauai atu i taimi uma.

Paludarium. © gy960

O le fausaga o le vai i totonu o le vai

Soo se paludarium e aofia ai vaega e lua - vai (submersible) ma eleele (poʻo talafatai). O latou fuainumera e toetoe lava a le gata ma e mafai ona filifilia i le faitalia ma le mama e ala i mataupu matagofie, filifilia e tusa ai ma lou tofo ma laau manaomia. Ae o le eleele vevela poʻo le gataifale i paludariums e tatau ona sili atu nai lo le puleaina o le vai.

E ui lava i le ono mafai ona faʻaleleia, o mataupu faavae o le fetuʻutuʻunaʻiga o paludariums uma lava e tutusa:

  1. I le pito i lalo o le fagu, o loʻo tuʻuina ai se vaega eleele poʻo le palapala lea e totō ai laau toto. E mafai ona ese le palapala - o se mea faʻapalaina faʻaleagaina, o le faʻafefiloi o le palapala ma le iliili i se fua faatatau o le 1 i le 3 faatasi ai ma le faʻaopopoina o le malala paluʻu poʻo le eleele faapitoa mo togalaau vai ma se pusa tioata.
  2. Vaevae le avanoa o le paludarium i totonu o le vai ma vaega o le talafatai - ia faatulaga se vaeluaga ma faatumu le "matafaga" mai alavai, eleele lelei ma teuteu, faia o eleele. E masani lava ona tuʻuina i le puipui mamao o le tane pe tuʻu i se tasi tulimanu. Faatasi ai ma le fesoasoani a palasitisi, tioata poʻo fevaevae, o le paludarium e mafai foi ona vaevaeina i se tele o vaega eseese, e pei o se vaomatua.
  3. Laʻau totoina ua totoina: vai - tuusaʻo i totonu o le palapala i lalo, ae faʻavae i luga o le eleele poʻo totonu - tuʻu i le eleele o le sone i le sami, poo totonu o pusa e teuteuina ma ufitia ai. Pe a toto i le palapala, e tatau ona e mautinoa o le vai e le "lolovaia" aʻa. E sili ona lelei le kuka: i lenei tulaga, e sili atu ona faigofie le aveeseina o fualaʻau afaina, ma e mafai ona e suia le mamanu o le togalaau i lau mea e te manaʻo i ai (e le o taʻua le mea moni o le tausia o le paludarium e faigofie).
  4. O le vai e tumu i vai mama (talafeagai mo aquarium) i le tulaga e manaʻomia.

Le itu taua o le paludarium

I le masani ai, o le palaudariums o loʻo faʻapipiʻiina i meaola vai, e masani ona faʻasalalau, ae o nisi taimi i ni mea lapotopoto. O le tele o tane tane e mafai ona vaʻavaʻai mai le tele o le konekarate i le telē, e sui ai puipui o mea faʻapipiʻi. Na o le pau lava le parakalafa manino e le mafai ona solia: o paludariums e le o tuu i totonu o koneteina e maualuga ifo i le 50 cm le maualuga. I faleoloa fagafao e mafai ona e faʻatau ai ni kuki ua saunia ma e oʻo lava i le galue i paludariums. O loʻo i ai foi ni pusa faʻapitoa poʻo ni mea faʻapipiʻi mo le paludarium, lea o le puipui pito i tua o loʻo avea ma talipupuni o mea e mafai ona faʻaoga i ai laau - paʻu, papaʻe, oneone, lala. O lea ituaiga talaaga e mafai foi ona faia i se tulaga tutoatasi e ala i le tufaina o se laupepa i mea talafeagai, ona toe faapipiiina lea i totonu o se pusa tioata ma le malu po o le na o le faatuina o se talaaga.

O le faigata o le faatulagaina o se paludarium ma le tausisia o tuutuuga talafeagai mo laau totino o le mafuaaga autu lea na mou atu ai le floricum i le faaiuga o le seneturi talu ai ma e na o tagata na filifilia na muamua lava vaifofo fugalaau ma meaola na iloa. Ae o le faafitauli ogaoga o sea "aau i totonu o le fale" - faatumauina o le vevela, vevela ma moli - o aso nei e mafai ona foia e ala i le pulea o le tau. A aunoa ma se mea e sili ona faigofie, e le mafai ona i ai paludariums. O nei togalaau vai i totonu o fale e manaomia ai:

  • vevela ile palapala (masani ona faia i le faaaogaina o tele terrarium cords or controllers temperature);
  • faamama poʻo le pamu e faʻafefe ai vai i le okesene;
  • pito i lalo;
  • suauʻu faʻavavevave mo faʻalavelave faʻapitoa uma;
  • Faiga faʻavaivai (afai e te le faʻapipiʻiina, e tatau ona e fufulu lima i le lima 2-3 taimi i le aso).
Paludarium. © rumirunto

Meafaigaluega i totonu o le palladium e masani ona natia i tua o elemene teuteu. Toto i le eleele ma o nisi taimi i le vaega o le vai ua "totoina" i luga o maa, fasi paʻu, lala, aʻa, snags. E mafai ona e faʻatauina ni mea e faʻaaogaina ma faʻaaogaina o fafie ma driftwood ua maea ona faʻaaogaina i soʻo se faleoloa fagafao. Afai e te aoina ni fasi vaega teuteu o laau i lau togalaau po o vaomatua, ona e manaʻomia lea ona faʻapipiʻiina se faʻavae i se vai inu, sogi i se iniseti poo se saline solution, ona faʻavelaina pe sola.

E le gata i lea, o isi mea faʻaleaganuʻu e faʻaaogaina i le mamanu o paludariums - maa, maa, oneone o le aquarium. E taʻitaʻia e mafaufauga faʻapitoa. Ina ia fatuina ni ata faʻavae, latou te masani ona faaopoopoina i le tuufaatasiga o sikulima ma fuainumera, mo se faʻataʻitaʻiga, o mea leaga ua faaleagaina po o "malelemo" oa.

Laʻau e mafai ona faʻaaogaina i paludariums

O le tuʻufaʻatasia o fualaau aina e fiafia tele i tulaga palau ma e talafeagai mo paludariums e fai si itiiti. Ae pe a faʻapipiʻi se togalaau vai i totonu o se pusa tioata, e leai se mea e tatau ona faʻatapulaʻa na o meaʻai i totonu. I le faʻatulagaina o palladiums, e mafai ona e faʻaaogaina le ato atoa o laau e talafeagai mo le teuteuina o vaituloto ma togavao.

I totonu o le vai o le paludariums, latou te masani ona faʻaaogaina fua o loʻo faʻaaogaina i meaola mamanu - lagenander, cryptocorynes, Anubias. Ae e mafai ona e faʻaogaina togalaau o le togalaau na e faʻaaoga e mamanu ai vaituloto.

Lua laau "manaomia" mo le vaega terrestrial o le paludarium - tillandsia ma tagata faʻatau. E taua i latou o mea masani ma e toetoe lava a manaʻomia mo le togalaau i totonu o le pusa tioata. Ae leai se leaga mo le teuteuina o le paludarium ma spathiphyllum, selaginella, ferns, malala, aglaonemes. Afai e totō i totonu o fagu, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se laau e pei o le maualuga o le masima. I le pito i tua, e mafai ona e faʻafoeina soʻo se tala.

Vaavaai i luga o paʻu, lala, maʻa ma mea teuteu. O elemene teuteu faʻatasi ma i latou e mafai ona faʻatau i le faleoloa faʻanoanoa, pe mafai ona tupu aʻe i vaega eseese o le paludarium ma javanese moss, isi bryophytes ma latou lava.

Paludarium

Tagata nonofo i Paludariums

E ui lava i le mea moni e faapea, o le palaudariums e taʻua o aquarium mo laau, o loʻo i ai se nofoaga mo manu i la latou mamanu. O le mea moni, e le mafai ona e faʻapipiʻiina se vailaʻau mamana masani ma se togalaau tafe, ae o nisi o loʻo nonofo i le fagafao o le a fesoasoani e liliu lau "florageum" i totonu o se tamai vavega. O le a faanatinati le fagafao po o le aisa e nofo fiafia i le paludarium.

Paludariums o se tafaoga lelei mo manu e manaʻomia se tuufaatasiga o le vai, fanua ma mea e teu ai laau - o ituaiga meaola e tele. Ae i lenei tulaga, e tatau ona matua pulea lelei tuutuuga, ia faʻapalapalaina le paludariums, taulai atu i le avanoa e tatau ai mo le manu ma faaaoga na o meafaitino ma laau totino, o le atofaʻi o le a faʻamaonia e le fomaʻi. O le faʻatulagaga o le paludarium maota e sili atu ona faigata.

Paludarium Care

I tulaga taitasi, o le tausiga e manaomia e laau ma tagata o le paludarium e ese. O vaega taua o le tausiga o togalaau vai e aofia ai:

  • tausisia o le maʻemaʻe (e aunoa ma le faʻapipiʻiina o masini otometi - faʻapipiʻi e oʻo atu i le 3 taimi i le aso);
  • o le le aofia ai o le salalau o le siʻi ma le faʻaogaina (o le faʻaaogaina o vai faʻafefeteina, vavaeeseina o laau totō ma lo latou faʻapalapala i se mea itiiti o le faʻaleagaga);
  • talafeagai le aveeseina o vaega mamago ma faaleagaina o laau;
  • fufulu mama;
  • vai e sui ai (20% o le telefoni i se taimi e 1 taimi i le 2 vaiaso);
  • laei pito i luga (o le fuafuaga e filifilia e tusa ai ma manaoga o laau totino).