O le togalaau

Uluaʻi pateta ia Iuni

Ou te fia taʻuina atu pe faapefea ona ou vave totoina pateta. E leai ni o matou tulaga mo le teuina o pateta (o nisi ei ai potu malulu). O le pateta o loʻo taoto i le pito i lalo o le fale, lea e faʻatutuina ai tamai laulau, ma e matua mafanafana lava iina. O pati vave e amata ona tupu i Fepuari, ma mulimuli ane ia Mati. O le mea lea, tatou te 'aina a tatou faatoaga seia aulia Aperila, ona leai lea o ni pateta. Sa tatau ona ou tilotilo mo se auala e alu vave ai pateta. Sa tonu ia i matou e taumafai e ola i luga o laau, ma o mea uma lava na suia lelei. E le gata i lea, ina ia tatou le faalavelave tele ia i tatou lava (tatou nonofo i le aai i le taumalulu), tatou te totōina ni fatu laiti: na o le 30 vao. O le a ou taʻu atili atu ia te oe.

Potato Sprouts (Popo totogo)

I le faaiuga o Mati, ou te ave 30-35 vave pateta (adretta, Zhukovsky, failaitu po o soo se mea) ma tuu i luga o se tautotogo. E oʻo mai i le taimi nei, o le taimi muamua ua uma ona tuʻuina mai ni totogo laiti. Ou te faʻamamaina lelei i se vaifofo o le vaivai o le potassium i taimi uma. Afai e mafai, ona ou maua mai lea o le fana moli e faʻafefe ai se ulugalii i nisi taimi ile lua vaiaso. A maeʻa le lua vaiaso, ona tupu ai lea o le pateta ma faʻapogisa. E pipiʻi puʻepuʻu i nai laʻau vaivai, ma ou te totōina.

Fugalaau fugalaau

Ou te ave le susu susu susu pepa, tipi ese i luga, pe tusa ma le tasi le tolu ma sasaa 2-3 cm le palapala i totonu. Sa ou tuu pateta i luga o le eleele ma moe lelei i le eleele, faasusu. O mea uma lava, toetoe lava. Sa ou tuʻuina afifi i luga o le fola e le pulu ma faatalitali mo le pateta, o lona uiga, o lona totogo, e oso ese mai le palapala. Pe a tupu lenei mea, ou te faʻafeinu ma faʻapipiʻi paluga o pateta, ae le o se faamalama malulu ma susulu. E oo atu i le amataga o Me, o tamai laau ua leva ona o ese mai ato. I aso popofou o Me, ou te totoina nei vao i totonu o se moega ua leva ona saunia i le maualuga. Ma o iinei o le mea autu e le o le tafeina o pateta, aua o lo tatou Vologda Oblast o le amataga o Me e masani lava ona mafanafana, ona mafai ai lea ona kiona (o le masani lea o le manava pe a uma le aso 9 o Me). Ou te totōina ina ia le mafai ona vaaia le vao mai le eleele ma ufiufi i latou i mea ufiufi. I le pito i luga o le tane e tuʻu ai arcs ma tusi se ata i luga o latou. O lea e tu ai le pateta seia oo i le faaiuga o Me, ma o iina e tupu malie ai. O mea ufiufi e mafai ai ona tupu ma e le faalavelave. I aso mafanafana, aveese le ata tifaga, ae tapuni pea i le po. I le faaiuga o Mei, i le amataga o Iuni, e totogo ai pateta. Ia mautinoa e tipi ese uma fugalaau ma e oʻo lava i ni afifi. O lenei saoasaoa ua amata ona matua. I aso mafanafana, e tatau ona aveese uma fale puipui. I le masina o Me, e toetoe lava o taimi uma tatou te nofo ai i totonu o le nuu ma tatou maua le avanoa e pulea ai le tau. Ma i se tasi aso, pe a ou manao moni i pateta fou, e tupu i le aso 15-20 o Iuni, ou te alu i le togalaau ma eli i luga le togavao muamua, ma o loo i ai le 10 pateta matagofie, ma e le laiti, ae tele, e le itiiti ifo i le moa. E tele atu, ma e i ai ni nai mea laiti, ae o mea uma o le a aluese: e tele auala e kuka vave ai pateta. Ua lava a matou pateta sei aulia Aokuso, ma o le vaega o le pateta ua totoina i le auala faaleaganuu ua tupu ai iina.

Faʻataʻitaʻiga mai se tusi a le kolisi. G. Fisher, Jena 1900