Fugalaau

Fancy figelius Tubes

E ui lava o le mea moni o le tagata o Paulo o se taʻaloga malosi, ua tupu na o le taʻitasi tausaga. O se laau manaia ma le tetele e foliga mai e faʻaaloalo ma paʻi i le taimi o le fugalaau. I luga o pupuni ufiufi o figeli, mea e le masani ai le ea malulu ma ni uumi uumi o fugalaau e foliga mai o se mataua po o se maataua matagofie e oso aʻe ma sogi. Mai le mamao, e tutusa ma Penstemon, o le tausaga lenei o le a le mautonu ai le tele. E faigofie ona ola fua o figeli, e manaia ma atoatoa lelei i le tulaga e mafai ona latou faaaogaina i le togalaau.

Figelius ua amataina 'Sunshine' (Phygelius x rectus). © Jude

Faʻatoʻa faʻaleleia vavave malosi

Figelius (Phygelius) - o se tasi o pailate pito i maualuga i le taimi faʻaonapo nei o le faʻataʻitaʻiga o le laufanua. O loʻo tu i le laina tutusa i le lapopoa i laufanua laufanua ma e matua ese lava mai fetu masani masani. I lona atunuu, i Aferika i Saute, na ia faatumuina avanoa tetele. Ae e mafai ona malulu i totonu o le palapala i na o le malu malu.

O fualaʻau e tele laau toto mai le 80 i le 120 cm le maualuga. Latou te fausia ni paʻu, pupuni malolosi, faigofie faʻafefe o tagata e nonofo i fugalaau, lush ma lautele. I lalo ifo o laupapa e na o ni foliga masani. O lanu lanu meamata lanu meamata ma laupepa lapopoa ma o se mata faʻamau e faia ai se pale matagofie mataʻina.

O le amataina o se laulaau matagofie o fugalaau i luga o Figelius e mafai ona matauina ia Iulai, ae i itulagi ma le malulu, e masani ona faaali mai figeliuses i le vaaiga o le togalaau ia Aokuso-Setema. O le laau e le faʻavaivaia, e oʻo i le kiona, faʻasaʻo fugalaau fou i luga o puipui, e foliga mai e faʻaauau pea ma e matagofie i taimi uma. Figlius e le gata na fuga mai, ae o le amataga. I luga o mea mamana, maualuga maualuga, e toetoe lava tutusa i le uumi i le laʻau laʻau o le vao, lanu tetele, ma le manaia e pei o le logo-talo e pei o se talo e tutusa ma le 5 cm le umi. O fugalaau fugalaau e foliga mai e tautau mai lala laau ma foliga pei o mataʻu malulu. O le faapipiiina o paʻu vaivai ma se foliga e pei o le aufana ma fugalaau uumi e ese le ofoofogia ma e foliga mai ua avea ma ni lala lea e maligi ai loimata (e le o se avanoa na maua ai e le laau le igoa faaigoa o le "cuckoo tears"!).

O le lanu lanu o Figilius e le o se sui, ae o loʻo faʻaalia lelei le matagofie o le laau. Pink, kulimi, mumu, samasoni, piliki i fugalaau e muffled ma iloa o se natura masani.

O le tuputupu aʻe o le Figelius o se tulaga aloaʻia

Figelius o se faifaatoaga ola ma matagofie. Ae o le malulu atoa o le malulu. Afai e te manaʻo e faʻatoʻaina lenei laau e avea o se togalaau, ia saunia mo le tele o galuega. O pupuni lapoa ma se mamana mamana ma le oʻo mai o le tau malulu e mafai ona tuʻuina i totonu o fagu ma pusa, ona tuʻu lea i se potu mafanafana. O le tuputupu ae o figelius i le taimi o le tau malulu e pei o se ulo, o le ae faʻafefeina vao seia oʻo i le tautotogo ma e mafai ona e totoina i latou ile eleele. Ae na oi latou e lava le avanoa ma le taimi e mafai ona maua ai se taugata tele. A uma lava, o le taulimaina o vao tetele o Figilius e mamao lava mai le faigofie e pei o pelargoniums. Ioe, ma le eliina e le o se aafiaga lelei i le tele o le fugalaau ma le ola maloloina o laau.

Figelius Cape (Phygelius capensis). © Lotus Johnsona

Eseesega o fuainumera

O lenei laau e le mafai ona mitamita i se ituaiga tele "ituaiga". E na o le lua laau totino i le genus Figelius, lea e naʻo le faʻaaogaina lelei o le mamanu figelius cape (phygelius capensis). Ae o se mea e seasea ai ituaiga meaola: o le tele o fua o loʻo ola i totonu o togalaau o ni faʻalavelave. E faavae i luga o fesuiaiga o felius, o taumafaiga a le au faifaatoʻaga ua fafagaina le tele o ituaiga eseese ua faaleleia ai uiga. O vailaʻau faʻamalosi e masani ona maua i luga o le faʻatau, e sili atu ona filifili e tusa ai ma le lanu o fugalaau.

Figelius e faʻaaogaina i le mamanu togalaau:

  • o se faamamafa tele i fugalaau mo togalaau ma tau;
  • mo le teuteuina o moega fugalaau tetele;
  • e pei o se talaʻaga, faʻatumuina talaʻaga i totonu o le moega o fugalaau ma le ogatotonu - i le au maimoa e lua;
  • o se solo solo i luga o se mutia;
  • mo fugalaau fugalaau i tafatafa o se nofoaga faafiafia;
  • mo le matagofie o le ufiufi o mea faitino laiti - arbors, faapaologa, faʻatagata;
  • latalata ile fale, faapaologa po o le faasitepu ona o lona foliga vaaia.

O paaga silisili mo Figelius: Veronica, yarrow, catnip, mullein, sage, nettle, wormwood.

Tuʻufugaga Faʻamafanafana Figelius

O lenei taumafanafana tele e mafua mai i le vevela alofa-alofa ma le alofa. Mo figeli, e tatau ona e filifilia naʻo le mafanafana, puipuia mai matagi ma faʻataʻitaʻiga. O le malamalama mo ia e tatau ona sili ona susulu: i nofoaga la, o le fugalaau e sili atu nai lo se isi mea.

Figelius tutusa lanu papaʻe 'Snow Queen' ituaiga lanu piniki 'Sani Pass' (Phygelius aequalis). © Lois Sheinfeld

O le eleele e sili atu ona faigofie le pikiina. Figelius e sili ona lelei, eleele lelei ma suavai lelei. E fou, ae e le mafai ona faʻaleleia le palapala ile totōina: afai e te faʻaaogaina le faapalaga ma isi mea faʻamalolo ma faʻaleleia meaʻai, o le mea lea o le a faateia oe i le tele o fua. I nofoaga e iai le lamatiaga o le susu i luga o le nofoaga, e mafai ona faʻamautuina alavai, taui mo le le lava o le suavai.

Figelius Care

E le manaʻomia se tausiga faʻapitoa ma le lapopoa, aua o le faʻailoga e tauagafau lava i ona manaʻoga.

O le vaega pito sili ona faigata e uiga i le tausiga o lenei laau o le fausiaina masani. E mafai e le figelius ona fuga ma le matagofie ma mo se taimi uumi na o se faiga masani e faʻamamaina ai le eleele, ae i le taimi e tasi o le a le manaʻomia tele le tele, faʻamalosi malosi. Mo figeli, ua lava lava le faia o le taualumaga ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le vaiaso, e totogi ai le le mautonu o le vaʻaia. Aua nei faatagaina le suavai o le eleele, malosi tele o le palapala i le susu.

Figelius tutusa

O lenei flyer e manaʻomia se laʻei sili ona lelei. I luga o le eleele lalelei lelei, o le a manaʻomia e le figeli ona faʻaaoga le fatịlaʻau i le naʻo le tasi, ma e oʻo lava i le tulaga o mea faʻalautele. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le faapalaga mo figeli, faʻapipiʻi solo faataamilo i le pupuni poʻo le totoina i totonu o le eleele i le taimi o le tau. E mafai ona suia fusi luga i luga o le tino i se tasi o laʻei pito i luga ma le faʻaaogaina o minerale atoa. Afai e tupu le figeli i luga o le eleele le lelei, mo le vaitau e mafai ai ona faia ni laʻei 3-4 mo le faʻamalosi atoa pe o le faʻamalolo.

E pei lava o soo se laau e oʻo atu i le mita ma e leai ni laʻau, o le a manaʻomia e le figu se pusa. Mo pupuvao o lenei tau mafanafana, o laupepa pito i faigofie e talafeagai, lea e nonoa ai le vao i se auala vaʻaiaʻi, e peiseai o le faʻasolosolo. I aso lelei, o le a le pala lava le mati, taoto i lalo. Ae o timuga mamafa ma timuga umi e mafai ona oo atu ai i le solia o le saʻo o le ie puipui.

E mafai ona e teuina le laau mo le tau malulu i na o itulagi ma se mafanafana o le tau, ma e tatau lava i figu ona manaʻomia le mulumuluina o le palapala ile lau vevela. I totonu o itulagi ma ogaoga malulu, e mafai ona tuʻuina atu i totonu o se ulo ma tuu i totonu o se potu ma le malulu ma le malamalama lelei seia oʻo i le tautotogo. I le tautotogo, aʻo leʻi oʻo i le ala i le togalaau, ua vaeluaina vao vao i le maualuga o le 10 cm.

Maʻi ma faʻamaʻi

E seasea ona maʻi le figelius. O se faʻalavelave faifai pea ma le faigata lea e mafai ona mafatia mai le vavalalata i mea totō e aʻafia i le paʻu palapala ma aphids. E sili atu ona lelei le taulimaina o faʻafitauli e aliali mai i luga o laau i le taimi nei ma le faʻaaogaina o mea oona ma iniseti.

Figelius Cape (Phygelius capensis). © Stan Shebs

Faʻataʻitaʻiga o le faʻaleleia o figelius

Vaeluaina o vao.

O lenei metotia e faʻaaogaina mo na o le taumalulu ile taumalulu ile fale. A o leʻi totoina i latou i le eleele, e vaevaeina i le 2-4 vaega, i le taimi lava e maeʻa ai, ona totō vaega taʻitasi i se nofoaga tumau. O laʻau e tuʻuina i se mamao e tusa ma le 40 cm mai le tasi i le isi, o puʻupu uma e faʻapuupuu i pamu e leai se maualuga atu i le 10-15 cm.

Laʻau.

I le taumafanafana, e mafai e togavao o fualaau ola maloloina ona vavaeeseina mo le tausaga a sau. O le tumutumu o laau mama e faigofie ona aʻafia i totonu o eleele vevela i soo se eleele gaogao ma lauolaola. Faʻaauau pea le faʻamafanafana, o laau e mafai ona faʻatupulaia seia oʻo i le tautotogo e sosoo ai, ona faʻaaogaina lea o ni mea totō. O laau talavou e tatau ona taumalulu i tulaga malulu (12-15 tikeri), faʻamalama lelei.