O le togalaau

Aʻai i le horseradish, o le ae faʻamaoni

Mai se taimi umi, o se tagata Lusia o se malo faaaloalogia i luga o le laulau o le togavao vine. Na ia ulufale atu i tala, tala, faataoto:

O fualaau vevela e le suamalie.
Elnik, vao vao nai lo le fafie? - Aiseā e faila ai le seoli nai lo meaai?

O le mea moni, o le horseradish o se fualaau lelei. O lona rhizomes o loʻo i ai le suauu taua, o mea e gaosia ai le physiologically active i mea faʻasao. O le manogi ma le manogi masani o le horseradish e mafua mai i le sinapi glycoside, lea e malosi malosi lona aʻafia. Horseradish e aofia ai saluka o le sodium, potassium, iron, sulfur, phosphorus, magnesium, apamemea, manganese, vitamini PP, B2 B2. O ona laʻau e mauʻoa i le carotene (115 mg%), vitamini C (e oo i le 200 mg%).

I le fugafuga, o le hasarela o se mea lelei tele mo aano o manufasi, aspic, moa. O laʻau o le horseradish e faʻaaogaina e avea ma mea manogi mo kukupu vine e maua ai le malosi o le oloa ma le fulufulu, faʻatamaoaigaina i vitamini, faʻamalo le fugalaau ma le meaola. E le gata i lea, o le horseradish e faaosofia ai le manava, faʻaleleia le gaioiga o le intestinal, e faʻamalosia ai le fausia o le vitamini B i le tino. Ae ui i lea, e fautuaina e faʻaaogaina i ni fua talafeagai, talu ai e mafai ona afaina ai le mucous membrane o le manava ma le gaogao.

Horseradish

© Christian Fischer

E i ai se galala i lau togalaau? Leai? Ia, o le mea moni, o le toʻatele o tagata e alolofa ia te oe, e pei o oe, aua nei maua ni siama i le fale, ma le fefefe o le a malelemo isi fualaau faisua. E sili atu ona faigofie le faʻaoga mo le teu ma kukama ma otaota anufe na vavae ese mai le auala poʻo le vao. Ma i le leai o se aoga, e mafai ona maua i totonu o le 'upega tafaʻilagi oloa gafatia faʻalelei. E le gata i lea, o loʻo i ai nei ituaiga faʻatoʻaga o horseradish Atlant ma Tolpu-hovsky, o loʻo faʻaalia i le malosi o le atinaʻe ma le suamalie o rhizomes. Mo le tele o tausaga sa ou ola ai i le vine, seleseleina o rhizomes mafiafia mo le taumalulu, ma susulu, lapopoa, laulaau mama, e alu i ni piko.

Ina ia taofia le gaioiga o le horseradish, e tatau ona e iloa lona biology. O le Horseradish e ola lelei i luga o le oneone mafiafia, oneone, ma le faapaleniina o nofoaga paolo. Faʻaleleia le vevela mo lona tuputupu ae ma le atinaʻe o le 17-20 ° C, o se fale maualuga maualuga e faʻalavelaveina. I se tasi nofoaga, e mafai ona tupu le olive-vine i le 5-10 tausaga. I le ogatotonu o le laina, e tupu mai aʻa ma fatuga aʻa. I nisi o tausaga ma le maualuga o le sola i totonu o ona laau e sili atu i le 2-3 tausaga, o fugalaau fugalaau ma fugalaau paʻepaʻe papaʻe e mafai ona faia le manogi o le lima tauagavale. I le taufaʻaiuga o le vaitau, o nai pulu e fai i luga o ia laau totō, ae o fatu i totonu o la tatou sone e le tupu, e tusa lava pe ua faia. Afai e te lūlūina nei fatu, o le a latou le totogo pe o le a maualalo ifo le fatu. O fatu e na o le itu i saute o lo matou atunuu e tupu. O fualaau fugalaau e sili ona lelei e aveʻesea ina ia latou le faʻaumatia ai le rhizome, lea e faʻafefe foi pe a foliga mai.

Horseradish

O se rhizome malolosi o le horseradish o se taʻiala lalolalalo, o le pito i luga o loʻo ufiufi ai fua e pei o paʻu - o le tele o momoe momoe o loʻo faʻaoʻo i totonu. I le rhizome, faʻaagaga meaʻai na faia i le taimi o le photosynthesis i laulaau e teuina. O Horseradish e faʻapupulaina le tele o meaʻai e ala ia Oketopa, pe a masani ona tatou eli.

I le amataina o le taumalulu, o vaega eletise o isi laau o loʻo totoe o le a feoti, ma o vaega eleele lalo ifo e alu i totonu o se malo malolo. O le mea moni, o vailaʻau faʻasaina o loʻo faʻaaogaina e le laau i le taumalulu, aʻo le tamaoaiga. Horseradish faamalulu gutu ile -45 "C. I le amataga o le vao e sosoo ai, o pulumu i luga o rhizomes e fafagu ma laulaau fou ma ua amata ona fausia.

E faʻapefea ona faʻamatalaina le taua tele o le horseradish? O aʻa i le pito i tua e loloto lona loloto i le eleele e faigata ai ona eli uma. E leitioa e masani ona taʻua o le hasaresea o se vao. I le tasi taimi i le tautoulu, a o teuteuina vine, sa ma totoina ai ma loʻu toalua ni otaota i totonu o se paluga palapala, e aunoa ma le iloaina ua i ai se tamai fasi rhizome iina. Mai lenei fasi laau, na tupu ai se laau totoa atoa ma vave vave ona pulea le au atoa. E oʻo mai i le tautoulu, sa i ai ia te ia ni malosiaga mamana ma uumi e le mafai ai ona matou toli atoa. I le tautotogo, o aʻa o aʻa na oʻo i luga o le faapalaga fou, o laulaau na aliali mai. I le tau mafanafana, matou te tipiina laʻau i ni nai taimi, i le tautoulu na ou filifilia e tusa lava po o aʻa laiti, ae i le tausaga lona tolu, e aunoa ma se mea, o fualaau o le horseradish na faaalia i luga o le faapalaga o le faapalaga.

Horseradish

O le mataupu na fesoasoani e aveesea ai le horseradish. O se tasi o vaitau sa matuai matutu, ma o le olive e fiafia i le susu. O le tuputupu ae o laulaau na vaivai, ma e oʻo lava i le vaitau o le taumafanafana na faʻaumatia ai laau toto. Mo le sailia o aʻa, e tatau ona ou toesea uma le faapalaga i oʻu lima. Ma e na o le mavae lava o le osofaiga o le tautotogo o le "manumalo" i luga o le matou kapaila na taofi.

O lenei ua ou ola i le oneone o le oneone i se naʻo le tele o eleele. Muamua sa ou suia pakete tuai mo lenei mea, masini vevela e aunoa ma se pito i lalo, ma eli 2/3 o le maualuga i le eleele. Ae ui i lea, o ia tulaga e itiiti mo se laau mamana faapena. I le auala, o le taele tuai na vaivai, muamua matou te tuu ai le faapalaga i totonu, sasaa le palapala o le togalaau mai luga, ma matou o mai i lalo o vaega o le horseradish rhizomes. O le rhizomes na tupu aʻe i totonu o le faletaele na foliga mai e matua sogi ma manogi, e oʻo lava i le mafiafia. O le ata mai lala malolosi o le horseradish e leʻi faalavelave i isi fualaau aina fualaau aina, talu ai o le taele e tu i tafatafa o se pa puipui i le pito i lalo ifo o le nofoaga.

Ou te eliina rhizomes ma togalaau togalaau 1-2 tausaga talu ona totoina, pe a amata ona liu lanu samasama, fufulu aʻa mai le palapala, ma tipi lau. O faʻataʻitaʻiga sili e alu mo meaʻai, mea laiti mo le totoina.

Talu mai lena taimi ua ou totoina le olive oona i le taele. I le tautoulu, ou te totoina ai vaega e fitu o le rhizome pito i tua e 15 cm le umi ma le 0.5-1 cm le mafiafia i totonu ma ufiufi ile palapala i se vaega o le 4-5 cm. A o le i totoina laau, ou te fufulueseina le otaota, aveese le ogatotonu ma tuu ai na o vaega pito i lalo ma pito i luga 3-4 cm le umi. O seleselega mai vaega eseese o le rhizome e faʻalautele mea faʻalautele. O oloa aupito sili ona lelei e maua ai mea e ave mai le pito i lalo o le rhizomes.

E faigata ona matauina fatuga o le vavaeina, o le mea lea, mo le faʻatulagaina lelei (luga-lalo) pe a totoina, ou tipi ese le pito i luga o le tipi i le taumatau saʻo, ma le pito i lalo - i se tau mafiafia. Ou te taofiofi le tipi i le palapala ile pine i le maualuga o le 45 °.

E mafai ona e totoina ni vine i le tautotogo, ae o le mea muamua e tatau ona tupu i le lau.

Horseradish aʻa

Horseradish e tali i le fausiaina, i le tausaga matutu ou te faʻafeinu i le tele o taimi, pe a talafeagai, i le fua o le 10-20 lita o le vai i le 1 m2. Faatasi ai ma le tele o le susu, o aʻa e pala, ma le le lava o le malo. Mai le amataga o le tautotogo ou te fafagaina le galala ma le urea po o le ammonium nitrate (10-15 g i le 1 m2), ma le vaivai vaivai pe a maeʻa le 2-3 vaiaso toe faʻaleleia i le vai ile fua ole 1: 10.

Horseradish e sili atu ona puipuia i faʻamaʻi, nai lo isi laau kapisi, ae mai meaola faalafua o nisi taimi e faaleagaina ai fulu faʻasalaga, pulou tipeti, moa, moa, ma le kili paʻepaʻe, o le mea lea, mo le puipuia, ou te pefua le laau ma le pefu tapaa ma le pefu.

Ma o le aʻa o le tele o aʻa e le tupu, i le tautotogo ma se naifi malosi ou te aveeseina ai le faʻaopoopoga o laulaʻau, e le sili atu ma le lua i luga o se tasi laau. I le faaopoopo atu, i le amataga o le taumafanafana, ou te tosoina le eleele ma aveese uma tumutumu pito i luga, ma tuua ai na o le tasi, ma toe togiina laau. E fesuiaʻi se lanu lamolemole lamolemole. I le taimi o le taumafanafana, e masani lava, aʻo faʻapipiʻiina le palapala, ou te faʻaalu le papaʻu. O le poto uma lena. Ma le mea mulimuli, ou te aumaia ni meaʻai.

Horseradish

Recipes mai Tinamatua

I le masaniga masani a Rusia, sa masani lava ona kukaina le sarelala i le laulau ma taumafai e aua le tuua mo le sili atu i le 1-2 aso, talu ai ona o le talitonuga e tatau ona leaga le olive oona i le isu ", ma tuu mo le silia ma le 2 aso talu ona kuka ua maeʻa. E le gata i lea, i le gagana Rusia, e masani lava ona kukaina le olive oona e aunoa ma le vineka (i le gagana Polani), lea e "fasi" ai le malosi o le horseradish ma avatu ai i lona taimi mulimuli ma le faanatinatiina, e le masani ai i ipu a le malo Rusia.

O Horseradish, na kuka i le Rusia, sa i ai lona tofo suamalie ma le malosi tele, loimata, mafiafia "fefeteina," o le maota autu lea o le faa-Rusia. Sa i ai se mealilo i lona faʻaogaina: na naʻo le taimi na uma ai ona tiʻetiʻe ma na o sina siʻisiʻi (ae leʻi faʻapala!) Se isi fasi iʻa po o aano o manufasi. O i latou e le iloa lenei mea faalilolilo, o nisi taimi e oso i luga, ma tagi i lalo o le talie a tagata malaga.

O Horseradish i le "lomiga Rusia" na taofi ai lona natura o le natura ma auauna atu e le gata ina ia faaleleia le tofo o ipu, ae ia taofia ai foi le atinaʻeina o le scurvy, flu, faamai pipisi o le tumutumu o le respiratory tract, faapea foi ma le puipuia o faamai pipisi.

Horseradish

Lisi vao vevela

Na galo e Tinamatua ia siliva, faamama, tipiina le umi o se atigipusa. O fasipepa taitasi na sasaina i fasi pepa e pei o se mea tutusa. Sa ou tuuina se filo i se nila ma ni manoa i luga o se filo, tuu i luga o le puipui o le umukuka e faamago ai. I le taumalulu, a o mai ai malo, na ia aveeseina ni nai selu, ma paʻu i totonu o se pusa ma tuu i totonu o se ipu malamalama ina ia maua ai le suamalie mago, afa o le vailaau ma le masima, e ufiufi i se fasi keke falaoa. Ina ua mavae sina taimi, na aveeseina le falaoa, ma o se manogi malosi na togi ai le isu mai le ipu malamalama - o le 'horseradish "ua ola". O le taimi nei e mafai ona faʻaaogaina e avea o se faʻavaitau mo aano o manufasi, aspic.

Horseradish ma Beetroot Taimi

Pe tusa ma le 700 g le mamafa o aʻa, e taofi mo le 24 itula i le vai malulu, pasi atu i se mea e teu ai meaʻai, faaopoopo le 1.5 kapu o le vai malulu ua kuka, faʻafefiloi, togi le sua i totonu o se isi apa. Grate se tasi o le siʻosiʻomaga, faʻafefete i le vai mo le 24 itula, faʻafefiloi le sua, faʻafefiloi ma le suamalie, faaopoopo
2 teaseti o suka gaosia ma masima, 400 ml o le pati vine. Liligi le mea e fai ai laei i totonu o le puluperisi puluper, faʻafefiloi lelei ma faatulaga i faletupe. Ufiufi i le faavaa, teuina i se nofoaga malulu.

Horseradish