Laʻau

Faʻaaoga mea totino ma fualaau faʻasoa ma tumutumu

O otaota masani, e maua i le toetoe lava o togalaau uma, e mafai ona taʻua i le lautele ma o se tasi o fualaʻau aoga. Ma o le mataupu e le gata i aoga o fualaau suamalie suamalie suamalie, ae faapena foi i le matagofie o pito i luga o lenei laau.

E le pei o laʻau o meaola e fesootaʻi, o laulaau o le meaʻai na faʻaputuina i le rosette e lamolemole, e aunoa ma ni lauulu malulu, ae i ai se petile malosi.

O le faʻaalia pe a leai ni salati po o se kapeti vave i luga o moega mo togalaau, e mafai ona faigofie ona suia nei fualaau aina i fualaau aina ma toe tumu ai taumafa a tagata ma fualaau suamalie maualuga.

O le laulau lapopoa o laʻau laiti e faʻaalia i lona lanu susulu, o le leai o ni filo laititi ma le tofo lelei. E le gata i lea, o foliga vaaia o le tasi ituaiga o laʻau e mafua ai le matagofie o le fiafia ma faʻaleleia foliga vaaia o le manaʻo. Faʻalagolago i le ituaiga, o le laulau laʻau e le gata o le lanumeamata, ae o le lanu ulaula, ma o le fatu ma veins e masani ona tumu i le paolo lanumumu lanumoana.

O faʻamanuiaga o tumutumu o vao ma pe faapefea ona faʻaaogaina i Rusia ua leva ona lauiloa. E leai se mafuaʻaga i totonu o ipu faʻalauiloa o meaʻai a Rusia - malveini malulu ma sua suamalie vevela ma laʻau tilati.

O le tuufaatasiga o tumutumu o vao

Afai o tatou tuaa na i ai manatu e uiga i mea aoga o laulaau o le vao e na o ni mea e le lelei, ma e faavae i luga o mea e matauina, i le taimi nei ua malamalama lelei le tuufaatasiga o meaola o le pito i luga.

O le mea muamua e tatau ona iloa, o le maualalo o le kalori o le oloa. I le 100 kalama o tumutumu o vao, na o le 28 kcal.

O le lanumeamata e aofia ai le protein o le 1.2%, 0.1% gaʻo ma le 6% o gaʻolaʻo, na tuʻuina mai i le tulaga o le mono - ma le faʻasoesa. O laʻau 'eleʻele o se puna lelei sili lea o fiva, tele minerals, vitamins and acidic acids.

O le macro-ma le microelement composition o popo fou o vao e aofia ai le calcium, aluminium ma le molybdenum, boron ma le potassium, sodium, magnesium ma le cobalt. I le faaopoopo atu i lenei mea, o le pito i luga e matua mauoa i meaola, manganese ma uʻamea, zinc ma le kopa. O le laʻau laʻau o loʻo iai iodine, sulfur ma fugaku. E le o se mea e ofo ai, o meatotino aoga o tumutumu o vao ma recipes mai ai e le aoga le taua i le asō.

O le tuufaatasiga o vitamini i laulaau o beets o le laulau o le a mataʻutia e le tele o sauniuniga faʻaonapo nei. O iinei, e faaopoopo atu i le carotene ma le acid ascorbic, o loo i ai le vitamini K, B9 ma le B6, B2, B1, PP ma le vaitamini U.

O vaega o pito i luga o le lanu mumu-violet poʻo le lanu paʻu o loʻo mauʻoa i anthocyanins - antioxidants natura.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o laulaau

O le faʻamasinoina e ala i le tuufaatasiga o tumutumu o vao, o lea ituaiga oloa e mafai ona manatu tonu o se mea taumafa ma e faʻaaogaina e avea o se fomaʻi faʻapitoa ma le gasegase mo tagata o loʻo mafatia i faʻafitauli i ituaiga eseese ma tino o le tino.

Muamua lava, o fua o le vao e aoga mo i latou o loʻo maua i faafitauli i le cardiovascular and endocrin system, faapea foi ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

Pe a aofia ai ipu mai laulaau o le paluga i meaʻai i aso taitasi, e mafai ona e faʻaleleia lelei le metabolism, faʻafaigofie le ala o maʻi gastrointestinal, mo se faʻataʻitaʻiga, gastritis ma le maʻi o le peptic. Fiber, faʻatasi ai ma pega o luga o le pi, e faʻamamā lelei ai le manaʻoga ma faʻalavelave ai le atinaʻeina o fomaʻi faʻamaʻi, lea e faʻafefe ai ma le faʻaaogaina masani o le fainumeraina ma oʻo atu ai i faʻamaʻi tuga.

I le avea ai o se vaega o salakeke, itu o ipu ma supa, o fua fou o vao e aoga e avea o se mea sili ona lelei mo le atherosclerosis, faapea foi ma le fesoasoani i le tino i le totoina. O lau o le a fesoasoani foi i le solia o le endocrine system.

O aoga aoga o laulaau, e taʻua o le choline o loʻo i totonu o le lanu, e mafai ona puipuia le ate mai le gaʻo ma le vevela o le tino.

O le i ai o vailaau mamana malosi ma le tele o fiber e mautinoa ai le maualuga o le lelei o tumutumu e avea o se antitumor, faamama ma le puipuiga.

E pei o le tele o fualaau faisua ma se lanu uliuli lanu uliuli lanu, o ulu o le vao e aofia ai le tele o le calcium, magnesium ma le vitamini K, lea ei ai le aoga aoga i le tulaga o le ponaivi, o nifo ma le cartilage. O lapisi faʻatasi ma laʻau launiu e mafai ona fautuaina i tagata matutua e avea o se faʻasologa mo le osteoporosis.

O le vitamin K tutusa, ae ua i ai nei faatasi ma le koko ma le uʻamea, lagolagoina ma faʻamaonia le gafatia o toto. O lenei aoga aoga o laʻau o le pusi e maua ai le fesoasoani tele i le fatu ma le vascular system, ei ai se teteʻe ogaoga i le atinaʻeina o le anemia. I lalo o le gaioiga o vitamini K, PP ma le U, o le elasticity o vaʻa toto faaleleia, o aʻafiaga o le faʻaitiitia o le toto toto, ma le faʻasologa o toto e faʻamaopoopo.

Na maua e fomaʻi pito i luga o laulaʻau masani laulaʻau ma laulaʻau lanu meamata laumei, alavai, fesoasoani i le maʻisuka e pulea le suka suka.

O vailaau oona o loʻo i luga o tumutumu o vao o le puipuiga o le loto, ma o le anthocyanine i petioles e sili ona lelei, o se malosi malosi e tetee atu ai, le faʻamamaina ma le faʻasaina.

E maitauina i luga o loʻo i ai mea e aoga mo le soifua maloloina o mata, lauulu ma le paʻu. O le vailaʻau C e saunia lelei le tino ma le malosi, o le vitamini B e lagolago ai le gaioiga o le mafaufau ma le tino. Faatasi ai ma le tele o le faaaogaina o laulaau laulaau, e le mafai ona latou faia se mea leaga, vagana ua latou faasaunoa i lenei oloa.

Faʻaaogaina o meaʻai i luga o vao

Ina ia mafai ona e lagonaina atoa le aoga o lau o le vao, e te le manaʻomia le faʻatau fualaau taugata.

O togafitiga e tupu i totonu o le togalaau, ma mai ia mea e mafai ona e kuka ai meaʻai lelei ma muamua.

Faʻafetai i le fea o kuka, mea lelei aoga o tumutumu o vao ua uma ona tausia lelei? Talu ai ona o laulaau o pipiʻi e le o iai ni vailaau oona i tagata, e mafai ona faʻauluina fou. Ma o lona uiga o luga o laulau laulau ma laʻau mumu malamalama e tatau ona ave se nofoaga talafeagai.

O faʻasalaga i tumutumu fou e tele lava ituaiga suamalie suamalie, kukama ma meaʻai suamalie, ituaiga uma o laʻau, nati ma vine, susulu ma logo logo. E mafai ona e faʻatumuina sea ituaiga o meaʻai ma fuālaʻau fuālaʻau, kulimi kulimi poʻo le sau sau mayonnaise. O le sua o le suamati po o le vailaau palsamic manogi e faamamafaina ai le tofo piquanti.

O le vailaau ma le masima o le a fesoasoani i le puipuia o laʻau vao mo le taumalulu. E ui lava i le masima ma le meaʻai e faʻaaogaina le laulaʻau e itiiti ifo, o le faʻaleagaina e mafai ona faʻaalia i faʻamaʻi o le masini vai ma fatuga.

I le faaopoopo atu i salakeke, o laulaau laʻau e faʻaaogaina e avea o se vaega o ipu pito i luga mo aano o manufasi ma moa. O laupepa e mafai ona tufatufa ma pasta ma pateta, leki ma le araisa.

I le kapeti e taamilo, e pei o le borsch, o pito i luga e suia lelei uma le kāpeti paʻepaʻe. Pepe lapopoa ma pito i luga o laulau eseese o se mea e matua malamalama lelei lava, lelei e tumu i paluga o fale, pusa ma lapisi.

Afai e te manaʻo e kuka le kuka mama ma pipi, e le manaʻomia le faia o paluga. E le masalomia, o tagata pele o le a fiafia i se fatu fatu pi po o se pea, tumutumu mushroom po o se meaʻai vavalaʻau ma fualaau faisua.

Vitio e uiga i pepe laiti ma ona pito