O le togalaau

Matou te ola vao

Tarragon ma le wormwood e tutusa lelei lava ma o le fausaga o loʻo faʻamalosia ai lenei sootaga. O laulaau o tarragon ua faʻaloloa, lautele, vavalalata, pei o laumei wormwood. E le pei o le wormwood, o le pito i luga o le tarragon ua lalagaina, e pei o le laulaufaiva faiva. O le mea lea o le igoa Latina o le laau "dragon" - dracunculus.

Tarragon, poʻo le taʻavale, poʻo le tarragon (Artemisia dracunculus).

Tarragon, po o le tarragon, poʻo le tarragon (Artemisia dracunculus) o se laʻau faʻamaina, o se ituaiga o ituaiga o le Wormwood i le aiga Astrovidae.

O le laufanua o tarragon (tarragon) e taua o Asia, ae i totonu o le vaomatua ua salalau le laau mai Europa i Sasaʻe i Asia Tutotonu. E tele i Saina, Pakistan, Mongolia, ma Initia. Ua nofoia e Tarragon se faʻailoga i le tele o setete o Amerika. I Rusia, o loʻo iai vaega taua i itu uma o Europa ma Asia.

O loʻo ola le vao i nofoaga matala i luga o alavai papago, o nisi taimi e pei o vao i le fanua.

Faʻamatalaga puupuu o le tarragon

Tarragon, poʻo tarragon - vao vao vao. I totonu o le taumafanafana, o fale o loʻo salalau i totonu o le vaomatua ma le faʻaleleia o fale.

O aʻa o le Tarragon e malolosi ma tele aʻa tetele. Maʻea le taimi - lignified. Mo se foliga faalialiavale, o le Farani e pei o le mutia e pei o vao.

O laina o tarragono e saʻo, e lanu-lanu enaena, talavou - lanumeamata, 30-150 cm le maualuga.

O le ituaiga o lau o loʻo i le pito i lalo ma pito i luga o pito i lalo o loʻo i ai le eseesega o foliga. Tuʻu lauusiusi e aunoa ma se vavae. O le pito maualalo o loʻo i ai se mea itiiti e afaina i le pito o le lau lau; i le apex, e faʻavaeina, e peiseai o le laʻau, e pei o se gagana tautala. Luga pito i luga - atoa, vavaeʻesea, faʻamalosolo, faʻalata i le pito. O le lanu lanu o lau vao e lanumeamata, e masani ona lanumeamata, o nisi taimi o le siliva-siliva.

O laʻau o le tarragon e mauʻoa i suauu tāua ma sina manogi manogi o le anise. E manaia le tofo, e leai se vevela oona.

O le fugalaau fuga o le tarragon o loʻo i le tumutumu o le au, faʻapouliuli faʻalavelave. O fugalaau e laiti, lanu samasama, lanumeamata. Pulapula ia Aokuso-Setema.

I le taufaʻaiuga o Oketopa, o fua na aina - o se gasegase (elrest does not have). O laʻau o le Tarragon e laʻititi le lanu enaena po o le enaena enaena. E mafai e togavao ona fausiaina le tagata lava ia.

Eseesega o taʻavale mo le ola i totonu o le atunuʻu

Ua vaevaeina le Tarragon i ni ituaiga eseese. I nisi o gaioiga o galuega, e manatu tagata atamamai o ni ituaiga eseese:

  • Tusia Rusia - o loʻo i ai se manogi manogi. E masani ona faʻaaoga i meaai fou. O se uiga tulagaese - o fugalaau e lanu enaena lanumeamata, ma o le au ma laulaau e tele.
  • French tarragon - E faʻaaogaina e tagata faʻapitoa o meaʻai e pei o ni meaʻai vevela-mumu mo se malamalama, piquant aroma. E ese mai i se laulaau manifinifi ma lau laititi.
  • Taea masani masani - ei ai se manogi le lelei e faʻafefe ai iniseti. O se laau tetele o loʻo faʻaalia i se foliga le lelei o laulaau laulaau. E i ai se mea oona.
Tarragon po o le tarragon poʻo le tarragon (Artemisia dracunculus)

Faʻatoʻaina o vao

Talosaga mo le siosiomaga

O le Tarragona e aʻafia i le kulupu o laau malulu ma e faigofie ona faapaleni gutu o -30 ° C. Photophilous. Ae e mafai ona tuputupu ae i se vaega o le paolo. E le faʻafeiloaʻi nofoaga papaʻu, maualalo, pogisa. Mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻe, e matua faigata lava i le susu o mea o loʻo i totonu o le eleele, ae aunoa ma le lolomiina umi o le aʻa. O le maualuga o le vevela i le taimi o le tuputupu ae o le + 18 ... + 25 ° С. I se tasi nofoaga, o le tarragon e oʻo atu i le 15 tausaga, ae mo le taumafa o le a latou ola aʻei le 4-6 tausaga i le foliga o se ie puipui i le 3-5 bushes.

Faʻaleleia eleele

Mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o tafele e sili ona fiafia ile eleele malamalama, faʻaleleia lelei, faʻafefe faʻafefe. O le mea pito sili ona lelei o le oneone oneone, i luga o le mamafa e tupu malie tele. O eleele faʻaleagaina e faʻaseseina i le penisina po o le falaoamata o le dolomite, ona faʻasalalauina lea i tausaga taʻitasi se ipu paʻu i lalo o le togavao.

O le vaega o loʻo faʻaagaga mo le tarragon e tatau ona saʻoloto mai vao vao. Umi 25-30 cm. I lalo ifo o le autumn, ia faia le 1 sq. Kilomita. m 0.5 pakete o le humus po o le faapalaga ma le 30-35 g o fuluʻi ma paluga faʻamalolo. I le tautotogo, aʻo leʻi lūlūina fatu po o fualaau aina, o aʻafiaga laau vegetative o tarragon, e le sili atu i le 10-15 g o le ammonium nitrate o loʻo faʻaofiina i le totoina o pu. O le tele o fomaʻi faʻamalolo e mafua ai le tuputupu aʻe o le biomass, ae faʻatasi ai ma le tofo o le manogi.

Totoina o le Tarragon Seeds

I totonu o le eleele, e totoina fatu vao i le amataga o le tautotogo. O le laau o le malulu lea, o lea e mafai ona e totoina i le tautoulu. Mo le luluina, o le eleele ua tipiina ma le faaeteete, talu ai o fatu e laiti. Ma o le lūlū e le faaputuga, o fatu e fefiloi ma oneone oneone. O le mamanu o le lūlū e masani lava, i luga o le susu susu, sosoo ai ma le pefu i palapala. Vaʻai vao pe a mavae 2-3 vaiaso. O le vevela aupito sili ona lelei mo tipu o le +18 ... + 20 ° C. O fualaau i le laasaga 2 e lamolemole ile mamao i le 10 cm. O le tuputupu ae o fatu vao o se vaitaimi umi ma o lenei metotia e le manuia mo itu uma. O le mea lea, o le tele o taimi e totōina i fualaau.

Tarragon, poʻo le taʻavale, poʻo le tarragon (Artemisia dracunculus).

Totoina vao vao

E ui lava i le teteʻeina o le kiona, o fatu tarragon e le tupu mai i le sone o Non-Chernozem. I totonu o nei itulagi, ua totoina le tarragon e ala i laau toto.

I fualaau aina, o le luluina o le tarragon fatu e faia i le afa muamua o Mati i ipu saunia poo ipu palasitika. O le eleele e tatau ona malamalama, susulu, susu susu, ae le susu. O le mea lea, o ato e sili ona tuʻuina i fata ma faʻafeinu mai le pito i lalo. A faʻamaligiina mai luga, e sili atu ona aoga le faʻaaogaina o se fana fana.

O pusa faʻatoʻaga e tuʻuina i totonu o le kiona poʻo luga o faamalama malulu. I le laasaga o le 2 laulaau, ua solia ai laau mama, ma tuu ai le malosi o laau toto i le umi o le 6-8 cm. I le masina o Iuni, e totoina ai laau toto i luga o le eleele, 2 vaega taitasi. i le tasi pu. O fualaau toto e totoina i le susu ile palapala e tusa ai ma le lautele o le laina 30x60-70 cm Mo se aiga, 3-6 togavao ua lava.

Tausi Tausi

O le Tarragon o se fale e le lelei ma e le mafua ai le tele o faafitauli i tagata e ona. O le tausiga autu - faʻamamaina le saite aʻo lei totoina / totoina mai vao, aemaise lava aʻa, ma faʻamalosi e sili atu ona maua aʻa i le ea.

Faʻasalaga e faʻalelei. Laʻau e faʻafefe e fuafua ile tau ile 2-3 vaiaso. Fafagaina o taʻavale e faʻatautaia i le taimi o le tautotogo pe a maeʻa muamua le veleina po o le faʻaulu. Latou te fafagaina i le faʻafefete o mullein, lea e gaosia muamua aʻo leʻi faʻaaogaina ma le 5-6-fold le fuainumera i le masini, poʻo le faʻafefeteina o le efuefu.

E mafai ona e fafagaina i lalo o le fafaga i le eleele mu i le fua o 1-2 mata tioata i le togavao, e faʻatatau ile tausaga. E tali lelei le Tarragon i le laeiina o meaʻai poʻo le faʻafefiloi o faʻamaʻi - faʻaopoopo 10 laulau punetini o le vai i le teaspoon o le superphosphate ma le chloride chloride. E mafai ona faaopoopo se ipu ufiufi i lenei paluga, aemaise ile eleele pala.

O le lanu lanumeamata o le tarragon e seleseleina i auala eseese. E mafai ona e tipi le laumei lanumeamata ao tuputupu aʻe le vaitau aʻo tuputupu aʻe, ma tuʻu ai ni suauʻu 12-15 cm. Ae sili atu ona aoga pe a maeʻa le seleselega muamua o le matamata lanu meamata e tiʻetiʻe uma aʻa i tafatafa o le eleele ma le vai. E vave ona tupu vave le tarragon ma e le pine ae vavae ese mai ai ni lau laau fou e taofi ai o latou manogi manaia mo le faaaogaina i meaai po o le faamamaina. E masani ona faʻagogo lau.

Afai na amata ona liu samasama ma taʻele mo le le iloa, ona tatau lea ona vavae ese ma aveese uma le pito i luga o luga o le nofoaga. O le nofoaga e tatau ona togafitia i soʻo se meaola olaola o le eleele (mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi). Faatasi ai ma le matua o le soifuaga masani, ua galo ai vao vavalalata a latou meatotino: o le manogi o laulaau ua faaitiitia, o lo latou tofo ua leaga, o le laumei o loo misa. O le mea lea, a mavae le 4-5 tausaga, toe faafouina vao, e faʻaaoga ai mea e momotu ai, tuʻuina, ma vaevaega rhizome mo le toe gaosia.

E maua le lauulu aupito sili ona lelei pe a tipi le tarragon mai le sefulu tausaga lona tolu o Aperila i le tolu sefulu tausaga o Iuni. E mafai ona e faia se oti atoatoa mo le faʻamago aʻo lei fuga. O laʻau tipi ua faʻamaluluina i le paolo ina ia faʻasaoina ai le lanu meamata lanu meamata o laʻau. O laulaau mamago o tarragon e vavae ese mai le auʻau, o loʻo paʻu i le va o alofilima o latou lima ma teuina, pei o isi mea totō. A maeʻa ona vavae, e masani ona tupu le vao i le 30-40-50 aso.

Tarragon po o le tarragon poʻo le tarragon (Artemisia dracunculus)

Faʻapenaina o taʻavale e ala i le vavae

I le tausaga lona tolu o Me, e selesele le umi o le 15 cm le umi. O le pito i lalo o loʻo aʻafia i se vaifofo o aʻa poʻo se isi faʻatoʻaga. O le aso e sosoo ai, ua totoina ai vao vao i se paluga o oneone ma eleele ma humus 1: 1: 1, faʻalauteleina ile 3-5 cm. O le ata tifaga e masani ona siitia mo le ea. O le eleele e masani ona susu. A maeʻa le masina, ona totoina lea o aʻa i se nofoaga tumau.

Faʻasalalauga i luga o le tarragona e ala i le taoto

O se vaʻaiga lelei e lua tausaga le matua o loʻo i lalo o le vaitau o le tautotogo, i totonu o le vaʻaiga e leai se paʻu poʻo se togi, faʻatasi ai ma se lauulu V e pei o le laupapa ma faʻafefete i palapala. I le vaega pito i lalo o le au o loʻo feagai ma le eleele, e tele ni vaʻaiga mataʻutia ua faia. I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le eleele o loʻo susuina le susu. I le tautotogo o le tausaga na sosoo ai, i le vavaeeseina o le aʻa o aʻa mai le tina, ua totoina i se nofoaga tumau.

Faʻapenaina o le tarragon e le rhizome

O le vao e mafai ona ola i le tasi nofoaga, e pei ona uma ona maitauina, e oʻo i le 15 tausaga, ae i le faiga o le togavao e tupu lelei ma atiina ae mo le muamua 4-5 tausaga, ona tuputupu ae ai lea o aʻa ma aʻa ma isi laau totő, o lau laititi e laiti ma leai ai le manogi. Ina ia faasaoloto le taupulepulega, eliina ai se togavao vao, vavae ese tuai, ua pipiʻi, aʻa. Ua vaevaeina le rhizome i ni vaega ina ia tofu ma le 2-4 vegetative buds. Na totō Delenki i se nofoaga na saunia muamua.

O le Tarragon e mafai ona vave faʻasaoina e aʻa. I le togavao o le vao, o le tele o vine ma aʻa ua eliina i le tautotogo po o le tautoulu. O le aʻa e faʻapipiʻiina lelei ma totoina i se nofoaga fou. Pe a totoina, o le a oʻo i le 4-5 cm le loloto o le ua, faʻamafa tele ma mulumulu. A maeʻa ona totōina, ona faʻapuupuuina lea o le eletise i le 15-20 cm.

Le faʻaaogaina ma le aoga o meatotino o tafe

O kukama anufe, tomato sili ona manogi lelei o le a avea ma ipu fiafia i luga o le laulau i le taumalulu uma pe a faaopoopoina laulaau tarrati fou ia i latou i le taimi o le seleselega o le taumalulu. I le avea ai o se meaʻai e faʻafefe ai meaʻai e masani ona faʻaaogaina i le sauerkraut, faia o vaʻavaʻa, tafe o apu. O se manogi manogi manogi e maua ai salama o se tulaga matagofie o le fou. I Ukraine, Moldova, Transcaucasia, Asia Tutotonu, eseese ituaiga o salalaʻau o tarragon ua uma ona gaosia. I Siamani, o laulaau fou o tarragon e gaoia mai aano mai lago.

Faʻamamaina lelei (ae le o ni lanu uliuli ma laulaau) e masani ona faʻaaogaina tarragon mo teas ma meainu, faʻafouina ma soifua maloloina. O laulaʻau ma vine laiti o tarragon e tele i vitamini, microelements ma isi mea e aoga mo le tino, lea e aʻafia ai le aoga o le cardiovascular system, o le gastrointestinal tract, ua faʻaaogaina o le anthelmintic, ma le tele o meaʻai masima e leai ni masima.

Tarragon po o le tarragon poʻo le tarragon (Artemisia dracunculus)

Eseesega o taʻavale mo le ola i totonu o le atunuʻu

E fautuaina e le au faifaatoaga togavao tarragon mo le galueaina o fale i le avanoa Tupu, Dobrynya, Aztec. O nei ituaiga eseese uma e eseese o latou meatotino. Aztec e sili atu ona lelei mo le faʻaaogaina i le kuka, ma Dobrynya e sili atu ona talafeagai mo le sauniaina o meainu faʻamalosi.

E leʻi tupu aʻe, ae sili ona manaia mo ituaiga o le tuputupu ae o aiga:

  • Tarri Gribovchanin (tuʻu le fou ma le susu o lau mo se taimi uumi),
  • Faʻatau tutusa (lelei etheronos)
  • Tatala vao tarragon (fautuaina mo le kuka ma avea o se mea manogi mo sauniuniga i le taumalulu),
  • Green Green (faʻaalia i se vaitaimi uumi o le faʻasaoina o laulaau e aunoa ma le vevelaina o le lau lau),
  • Tarragon Zhulebinsky Semko (faʻafefe o le malulu ma se manogi faapitoa).

Mo nisi o itulagi o Rusia ma atunuu, oa latou ituaiga ma ituaiga eseese o tarragon o uiga ia, ei ai uiga taua i le fausaga o le togavao, foliga, manogi o laulaau, ma isi. Distinguish Tarragon Transcaucasian, Georgian, Armenia, Farani, Gribovsky 31 (faavae - Igilisi varietal mea) ma isi.

Puipuiga o tau mai meaola faalafua ma faamaʻi

E seasea lava ona i ai se taʻavale, ae na faʻaleagaina pea, e masani lava i aphids, wireworms, bedbugs, spider mites. E leai ni faʻasologa o le epiphytotic, talu ai o le tarragon lava ia o se iniseti insecticide lelei.

Pe a tupu le ola i ni vaega laiti i totonu o le fale, e lelei tele le faʻaaogaina o meaola ninii mai meaola faalafua lea e mafai ona faʻaaogaina e togafitia ai eleele ma laau (Actofit, Bikol, Bitoksibacillin, Nembakt, Aversectin-S ma isi).

O laau afaina e afaina i meaʻai ma teuteuga o laau, iniseti (yarrow, chamomile, calendula). E mafai foi ona aafia i le paluga o tapaa ma le pefu pe na o le paʻu paʻu. O togafitiga faʻasoifua maloloina e le fautuaina.