O le togalaau

E tāua le iloa o tomato faʻamaʻi i le tagata ina ia mafai ona tuʻuina atu le fesoasoani taimi i le fale

O tagata faʻapitoa e vaevaeina faʻamaʻi faʻamaʻi i ni vaega tetele se lua - faʻamaʻi pipisi (e tupu mai i le ulu atu o le pathogen i totonu o le tino) ma e le aʻafia (mafua mai i mea faʻatau).

O maʻi e mafai ona:

  • siama
  • siama
  • musika.

Mafaufau pe faʻapefea ona taulimaina tomato faʻamaʻi o vaega taʻitasi.

Faitau foi le tusiga: mamate kukama ma ata laau!

Patate Tomato Faʻamaʻi

O siama o microscopic organic organisms. Latou te nonofo i siosiomaga uma. O le tele oi latou o loʻo i le palapala ma vai. Latou te ulu i totonu o le laau e ala i le stomata ma le faʻaaogaina o masini, ia nofo i totonu o tamato ma faʻateleina, ma aʻafia ai i latou ma mafua ai faʻamaʻi.

Mea faʻamalosi faʻamalosi

E le masani ona tupu. O le faailoga autu o le leaga o laʻau. I le taimi muamua e ufiufi i lanu enaena enaena e 2-3 mm i le lapopoa, ona latou piʻo ai lea ma feoti. Fualaau aina ma fualaʻau e itiiti lava le ono aʻafia.

Mamo: Pseudomonas syringae.

O le faʻaleleia e tupu mai i vao mamafatu, i le maualalo o le vevela ma le maualuga o le faʻamalolo, siama faʻaititia le siama.

Puipuiga: Lafoaʻi o eleele ma fatu aʻo lei totoina, puleaina o le tau ile fale koli.

Togafitiga: afai ua uma ona afaina, ona togafitia lea o le laau ma le Fitolavin-300 poo sauniuniga e aofia ai le kopa (1 ipu o le copper sulfate i totonu o se pakete vai). Ua aveeseina laupepa afaina. Faʻaititia le faʻaleleia o le ea.

Paga o le kanesa

E afaina uma ai le laau: aʻa, lau, fua, fatu. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e amata ile lau. Faatasi ai ma le le lava o mata e mafai ona e vaai ai i petioles tuputupu aʻe enaena - o malo o siama. O le aʻa e afua mai i totonu, ua gaogao, samasama. Paʻepaʻe paepae e aliali mai i fua i fafo. Ua leaga le fatu, aua nei atiaʻe ma e le tupu pe a toto. O le laau e pipisi i isi, o le siama e mafai ona i luga o le laau lava ia, ma i le palapala, i fatu. O fua e le talafeagai mo meaai.

Mamo: Clavibacter michiganensis.

Puipuiga: aʻo le i totoina, fatu fatu i totonu o le TMTD, faʻamalolo le aganuu ma fomaʻi.

Togafitiga: Ua aveeseina laau mamaʻi. O le puipuiga o togavao maloloina e faia i sauniuniga apamemea: paluga Bordeaux, Copper sulfate, copper oxychloride.

Faʻataunuʻuina o laau toto i le tau vevela, matauina o rhythms circadian: 10.00 - 12.00 ma le 16.00 - 18.00

Faiga paʻu

O le maʻi e vave ona tupu: i ni nai aso ua mamae le laau i luma oo tatou mata. E ui lava e lava le vai i totonu o le palapala, e le ulu i lau. O laʻau e enaena mai totonu ma leai se mea. E le togafitia Tomatoes mo le siamaina o siama, o le a tatau ona faʻaumatia le laau, ma o le mea autu e manaʻomia ona fai o le puipuia lea o vao o loʻo totoe mai faʻamaʻi.

Mamo: Pseudomonas solanacearum.

Pagaria e ola i le eleele ma faʻamaʻi aʻa aʻa o laau, faʻasalaina toto toto. E mafai ona e vaʻai pe faʻafefea ona faʻamalolo mai le siama siama mai vaega na aafia.

Puipuiga: fuga o fatu aʻo leʻi totoina, faʻamalo o le palapala, faʻamamaina o mea o totoe i le tausaga ua tuanaʻi.

Togafitiga: Ua aveeseina laau totō, o se faʻalavelave o fua faʻasaina o loʻo faia i le Fitolavin-300 solution (ia le itiiti ifo i le 200 ml mo faʻavalaʻau taʻitasi)

O le kanesa aʻa

E seasea, afaina aʻa. O le gasegase mafua mai e ave mai isi laau ile eleele. E mafai ona ulu atu i totonu o le laau e ala i vaega fou i aʻa, manua. O le vaitaimi ole faʻalavelave e 10-12 aso, ona oʻo mai ai lea o tuputupu ae i luga o aʻa, i totonu o colonies o siama.

Mamo: Agrobacterium tumefaciens.

E faaopoopo atu i tamato, e aʻafia ai le sili atu ma le 60 ituaiga o laau. Mafai ona ola i le palapala mo le tele o tausaga.

Puipuiga: faapaleni eleele i le taimi o le totoina, togafitiga o fatu i le solution a Fitosporin-M (mo le 1 lita o le vai - 2-3.2 g), faasaoina o le faamaoni, ma aloese mai manuʻa ao faagasolo le gaosiga.

Togafitiga: Ua aveeseina le laau mama, o le eleele o togavao lata ane ua togafitia i ni fofo o sauniuniga o carcotide po o le ox-sichloride.

Lavea o le fusi

O faʻamaʻi pipisi e salalau e iniseti ma isi vailaʻau faʻamaʻi. Mea taua mo le atinaʻeina - maualuga maualuga ma le vevela i luga aʻe o le 28 tikeri. O le tele o faʻafitauli i le faʻamaʻi o fua ia e totoina i luga o le eleele. O ituaiga tomato ei ai le gene gene growth grow e puipuia i le maʻi.

O le faamai e aafia ai fualaau suamalie, latou te vaivai, faapogisa ma pala.

Mamo: Erwinia carotovora.

Puipuiga: faʻaumatia vailaʻau iniseti, faʻaleagaina o eleele aʻo le i totoina

Togafitiga: Ua aveeseina le laau mama, ua togafitia togavao tuaoi ma Fitolavin-300.

Lave Necrosis

O le pathogen e ulufale atu i le laau e ala i fatu, palapala ma isi laau. O aʻa e aafia ai: e aliali mai i luga o latou fasi lanu enaena muamua, ona tupu ai lea i le tele o paʻu, o laʻau, o laʻau ma fualaau ua mate.

Mamo: Pseudomonas corrugata.

Puipuiga: uila poʻo le faʻaputuina o le palapala aʻo le i totoina, aua o le pathogen e mate i le vevela i luga ae o le 41 tikeri.

Togafitiga: ua faʻaumatia le aganuʻu ua afaina, o le palapala ua togafitia i le 0.2% fofo o Fitolavin-300.

Nofoaga laititi o siama siama o tamato

E mafai e siama ona faʻaumatia e oʻo i le 50% o le seleselega, e aafia ai vaega uma o le laau, sei vagana aʻa. E maua i luga o tamato meaʻai, lea i le taimi e faateleina ai le lapoa ma faʻapogisa. O le bacteria e matua teteʻe i eseesega o le vevela, e mafai ona tupu i le malulu ma le vevela, teuina i fatu mo le tausaga ma le afa. E fano i latou i le vevela i luga o le 56 tikeri.

Mamo: Xanthomonas vesicatoria.

Puipuiga: togafitia o fatu aʻo leʻi totoina ma Fitolavin-300 poʻo le trisodium phosphate, togafitiga faʻasolosolo o fualaau i le taimi e tasi i vaiaso uma ma le 1% Bordeaux ma le Kartotsidom.

Togafitiga: ua vavae ese le laau, ua aveese nofoaga ua afaina, o togavao lata ane ma le palapala ua togafitia i fomaʻi.

Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi

O le mafuaʻaga o faʻamaʻi o siama, o le faitau selau taimi e itiiti ai siama. E leai ni vailaʻau e aʻafia ai faʻamaʻi vailaʻau faʻamaʻi, o lona uiga e tatau ona vavae ese ma faʻaumatia le mea na pisia. O avelaʻau o vaega uma ia o vailaʻau faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le tele o le tausiga e tatau ona totogi i le puipuiga, lea e aofia ai le tele o auala e faʻafefe ai faʻamaʻi faʻamaʻi:

  • togafitiga ile eleele aʻo lei totoina: disinfection, calcination;
  • tapenaga o meafaitino, mea faʻapipiʻi muamua;
  • vavaeeseina o laau mamaʻi;
  • usitaia o tulafono o le totoina: le mamao i le va o vaovao, vai ma le malamalama;
  • fetaui ma isi aganuu, aua nei totoina tamato ile laau toto - ono mafai ona ave faʻamalosi, aveese vao;
  • puleaina o manu.

Aspermia

O le isi igoa o le leai o se fanau. Ole siama e afaina ai vaega o le laau. Fugalaau ola faatasi, ua pala, fatu e le fua i fua. I le ata o tamato e afaina mai le aspermia, ua iloa ai o laulaau o le laau toto e laiti, o le aʻa e vaivai, e le mafai ona atiaʻe e le paʻu.

Itū'āiga: Tomovirus aspermy cucumovirus.

O le aspermia virus e maua ai tamato mai iniseti po o isi laau (mo se faataitaiga, mai chrysanthemums)

Polokalame puipuia e aofia ai:

  • vavaeeseina ma le faaleagaina o laau mamai i greenhouses;
  • tau faasaga i aphids;
  • otaota vao;
  • faʻatoʻatoʻa ese tamato ma le chrysanthemums.

Bronze

O se faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi i le laupepa apamemea o le foliga mai o se uiga masani i luga o fualaau aina ma lafoaʻi foliga o lanu enaena. O mea autu o loʻo faʻapipiʻi. E mate le siama i le vevela i luga atu o le 45 tikeri.

Mamo: Tomato spotted will virus.

Puipuiga: faʻaputuina o le eleele aʻo leʻi totoina fatu, o le faʻaumatiaga o vaovao.

Suʻe lanu samasama

O le siama o le siama i fualaʻau e afaina ai laulaʻau e laiti, pala, lanu le lanu. O le vao e le tupu maualuga, o fua e le o fusifusia.

Mamo: Tomato yellow leaf Curl virus.

Puipuiga: O le avetaavale o le siama e masani ona avea ma papaʻe. O le mea lea, o fua puipuia e faʻamoemoe e puipuia ai le toe gaosia o nei iniseti.

Apelo bushiness

O le faʻaaliga o le maʻi ua muaʻi matauina i laulaau. Ua i ai ni togi paʻepaʻe i luga ia i latou, ona pogisa ai lea. O le lau o le laʻau e faʻalavelave, o le veins turn blue, o le lau lava ia e faʻataʻapeʻape i luga o se pito i luga. O le vao e avea ma foliga.

Mamo: Tomato bunchy top viroid.

Puipuiga: Aphids, fatu pisia e afaina ai le siama. E faʻagata le siama i le vevela o le 75 tikeri. O togafitiga e aofia ai le galue ao lei totoina ma faʻaumatia aphid colonies.

Mose

E mafua mai le afaina mai fatu afaina. O le tele lava o taimi e maua ai laau totō i luga o le eleele. O laulaau e ufiufi i le malamalama ma le pogisa, e pei o se mosaic, i luga o fua - lanu samasama.

Mamo: Tomato mosaic tobamovirus.

Puipuiga:

  1. Toto togafitiga aʻo lei totoina.
  2. Ua aveese le laau mamaʻi.
  3. Ua susunuina vao tanu.
  4. Mai togafitiga faʻaleagaga, ua tuʻuina atu e togafitia togavao laiti 3 taimi i le masina ma susu ma Uria.

Stolbur (phytoplasmosis)

O le afaina e tupu i laulaau, gaʻo, fugalaau, ma fua. Lea suia le lanu, liliu le lanu piniki i le taimi muamua, ona faʻapogisaina ai lea, avea ma vevela ma pala. O le pito o loʻo afifiina ma o le pepa e pei o se vaa. Fugalaau e ola faatasi, faaumiumi, gaʻo totogo laiti. E masani lava e le tupu fua mai ia fualaau aina, pe o sina tamato laiti e foliga mai, ma le lanu paʻepaʻe, papaʻe ma le malosi i totonu. E le mafai ona e 'ai.

O le tele lava o taimi, o le siama e aʻafia ai aganuu i saute, o ona taʻavale autu o le gaogao.

Itū'āiga: Lycopersicum virus 5 Smith virus.

Puipuiga: faʻaleagaina o mea totō ma eleele, vavaeeseina o tamato mai isi fualaau faisua, pulea o vailaau iniseti.

Fungal mate o tamato

E mafai e le anufe ona aʻafia soo se vaega o le laau. O le kulupu masani lea o faʻamaʻi.

O 'afaʻupu e mafua ai le pala o fua e taʻua o le pala. E mafai ona eseese ituaiga: salu lanu enaena o tamato, paʻepaʻe, sinasina, lauulu, aʻa, vetex. O le natura o leona ma mea puipuia e taatele. Mafaufau i ni ituaiga o pala.

Paʻu paʻepaʻe

O le anufe e ulu atu i le laau i luga o le eleele. O fua o loʻo ufiufi i laʻau paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe.

O le tele o taimi, e afaina ai eria nofoaga - i le vaeluaina o le paʻu o le fetus ona o le tele o le tuputupu aʻe, faʻaleagaina faʻainisinia, faʻapea foʻi ma le solia o tulaga tau femalagaiga ma le teuina.

Itū'āiga: fua o le genus Sclerotinia.

Puipuiga: faʻaleagaina eleele i le taimi o le totoina, tausisia tulafono o felauaiga ma le teuina.

Togafitiga: Faʻasaina o laau toto ma se vaifofo o le sulfate copper, uro ma le zinc, faʻafefe i le vai.

Gau pala

E mafai ona faʻaumatia le 50% o le fua. O le fatu mycelia e ulu i totonu o le aʻa ma fualaau, o le necrosis mea e tupu, latou te faamaluluina ma ufiufi i se lanu enaena. O loʻo iai le tele o vailaʻau o le mushroom ma faʻaauau i le palapala mo ni nai tausaga. E mafai foi ona salalau mai isi aganuu (faatusa, kukama). O le faʻamaʻi pipisi i le ea ma le vai.

Mamo: fua o le genus Botrytis cinerea.

Puipuiga:

  • faaitiitia le maualalo o le vevela;
  • aveeseina o laau mamaʻi;
  • puipuia ai manuʻa laiti ma le gasegase e mafai ona tupu ai siama;
  • vaitaimi taimi o le faʻapalapalaina o greenhouses.

Togafitiga: vailaau faʻasaina (Bayleton, Paʻu), togafitiga ma le sodium humate. O se meafaigaluega lelei o le faʻapipiʻiina o leona faʻatasi ai ma le paluga faʻamalosi e fefiloi ma le kulupu CMC. O lenei faiga e tatau ona toe faaluaina i le 2 vaiaso ina ia leai se mea fou e aliali mai.

Laʻu aʻa o tamato

O le isi igoa o le vae uliuli. E afua mai i foliga vaaia o le nofoaga ua afaina: o le vaega pito i luga o aʻa i le ua o le ua ua le mafiafia ma le papa. I le maea ai o le laau atoa ua mate. E salalau le anufe i le palapala susu, teuina i luga o fatu laau ma fatu. O maʻi mai le Peraimeri e sau mai eleele tuai ma peat. O le maualuga o le susu e sili atu le malosi o le maʻi.

Mamanu: fualaau o le genus Rhizoctonia solani.

Puipuiga: mataituina le puleaina o le suavai, afaina fatu ma eleele aʻo lei totoina, mo se faataitaiga, Pseudobacterin-2 i le fua faatatau o le 1: 100 l o le vai, sauniuniga o le sulfur e aoga foi

Togafitiga: aveese le laau ua afaina mai le aʻa, togafitia le eleele ma le taofia 0.25% o le Ridomil Gold, aua le totoina tamato i lenei nofoaga mo le 1 le tausaga.

O le isi vaega o puʻupuʻu e afaina ai laulaau ma eseese lanu. O le mea lea o lo latou igoa o le sulu. O loʻo i ai uliuli, sinasina, lanu paʻepaʻe, lanu enaena samasama i lau o tamato.

Septoria

O le isi igoa o le paʻu papaʻe. O le anufe e afaina ai laulaau, e ufitia i lanu susulu, pala ma faʻagogo. O tulaga e sili ona lelei mo le galo o le vevela mai le 15 i le 27 tikeri ma le ea mai le 77%. O le galo o loʻo taofia i luga o toega o le laau.

Mamo: Septoria lycopersici le ogatotonu.

Puipuiga: aveeseina o laau toto, tausia le mamao i le taimi o le totoina, tuu ese tomato mai isi po.

Togafitiga: felafolafoai ma fomai.

Cladosporiosis

O le igoa lona lua o le lanu enaena. E afaina ai laulaʻau e aliali mai ai lanu mumu-lanu enaena, lea e pogisa i le gasologa o taimi ma ufiufi i le pusa. E pei o musika uma, o le faʻamalolo o le faʻamaʻi o le tomati e tupu i le maualuga ma le vevela. Feeseeseaiga e tumau pea mo le 10 tausaga. O faʻatoʻaga e faʻaleleia le faʻaleleia o ituaiga tamato, faʻavaeina ituaiga o meaola e puipuia i le cladosporiosis.

Mamanu: anufe o le tino Passalora fulva ma Cladosporium fulvum.

Puipuiga: le faʻaaogaina o ituaiga e puipuia mai i le faʻamaʻi.

Togafitiga: totoina o fualaau faasaina: HOM, Abiga-Peak, Polyram.

Macrosporiosis

O le isi igoa o le fulufulu lanu o lau o tamato. O le suʻesuʻega o le faʻamaʻi e tutusa lava. I luga o paʻu ua afaina, o lanu lanu enaena-enaena ua faia. Latou te faʻatuputeleina le lapoa, e fesoʻotai fesoʻotai, e aafia ai mea o loʻo i totonu o le pepa. Ua mate le laau.

Mamanu: fua o le genus Stemphylium solani.

Puipuiga: faʻamamaina o le palapala ma fatu aʻo leʻi totoina, tausisia le faigamalama mama.

Togafitiga: felafolafoai ma fomai.

Alternariosis

O le anufe e aafia ai laulaau, gaʻo ma fua o tamato. I le taimi muamua, o le faʻamaʻi o loʻo agaʻi i luga o laulaʻau, ua ufitia i ni lapopoa lanu enaena uliuli ma faasolosolo malie lava. O le aʻa foi e faapogisa ma oti ai. I luga o le fualaau aina, e afaina ai i le meaʻai, ma le lava o le suasusu, e afaina ai fatu o le silo. O le tumutumu o le tomato e pouliuli, faanoanoa, ma se paʻu veveve. O le fugalaau e tupu tele lava vave i le vevela o le 25-30 tikeri ma le maualuga maualuga.

Fomaʻi: fesuiaʻi lauulu Alternaria solani Sorauer.

Puipuiga: togafitiga o fatu ma eleele ma sui faʻamaʻi (Trichodermin, Fitosporin, ma isi), filifili ituaiga o tamato e teteʻe i le maʻi.

Togafitiga: togafitiga ma sauniuniga apamemea (Ridomil Gold, Skor) i le vaitau o le vegetative, pe afai o fua e foliga mai - meaola o meaola.

E le mafai ona e totō ni tamato i se nofoaga na ola ai le pateta, isalaʻelu, kapisi, pepa tupu lena.

Anthracnose

Anthracnose tumato o tagata totō matutua e pau i le maʻi. O le anufe e mafai ona aʻafia laʻau ma fua. I le mea muamua, o laʻau ua mamae, o le aʻa ua aliali mai, o aʻa ua pala, ua vaivai ma manifinifi, o le laau e faigofie ona momotu. I vaega na aafia, e mafai ona e vaʻai i faʻamaufaʻailoga laiti uliuli e aofia ai le mycelium o le fuga.

Afai o le mushroom e taia fua, ona ufitia ai lea i luga o ni mea lamolemole.

Mamo: Colletotrichum mushrooms.

Puipuiga: togafitiga o fatu ma Agat-25, i le vaitau o le vegetative - faatasi ai ma Quadris poʻo Strobi, poo le faavae o hay bacillus.

Togafitiga: I le taimi o le atinaʻeina o le faamai, e fautuaina e le au fai togalaau le totoina o vao i Polyram faatasi ai ma le fua faatatau o le taumafaina o le 2.53 kg / ha.

Verticillosis

Se faʻamaʻi faʻamaʻi e aʻafia ai laʻau tomato tuai. O le gaosiga o le chlorophyll ua faʻalavelaveina, o le mea lea o laʻau ua mou ma mate.O le fungal mycelia e teteʻe i suiga o le vevela ma tumau ai mo se taimi umi i le palapala ma luga o otaota. O aʻa ma togitogiga mulimuli ane e aʻafia ai. O le faʻamaʻi e salalau mai lalo e oo i le 1 mita le maualuga. E leai ni vailaau faʻamalosi e faʻatoʻilaloina atoa ai meaʻai. Pe a filifilia ituaiga o tamato, e tatau ona totogi le tausiga i le tetee i le verticillosis.

Toto: kulimi o le ituaiga o Verticillium.

Puipuiga: le faʻaaogaina o ituaiga e puipuia mai i le faʻamaʻi.

Togafitiga: Ua faʻamavae le falemaʻi mama, ua tuʻuina atu le eleele fou i lona tulaga, o le faʻaleleia o eleele o loʻo faʻaalu i le tau o mea totō e pei o le rai, pi, sinapi. Latou te saofagā i le atinaʻeina o meaola ninii e faʻaumatia ai gaʻo leaga.

Malosiaga malosi

E mafai ona lavea tele vaega. O masini microscopic o le fuga e pei o se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o lau o tamato. Ua faaleagaina le laau ua aafia. O vaega o le laulaau e matala, o le a vaivai ma mate le laau. E tele taimi e atiaʻe ai i totonu o eleele puipuia.

Itū'āiga: faʻasalaga o le ituaiga o Oidium erysiphoides Fr.

Puipuiga: le faʻaaogaina o ituaiga e puipuia mai i le faʻamaʻi, le faʻatinoga o fua e faʻaaoga ai vailaʻau.

Togafitiga: faʻapipiʻiina o fuluʻi masini, sodium humate 0.1 ma le 0.01% faʻaumatia atoa le anufe; Topaz, Quadrice, ma Strobi e lelei foi.

Ascochitosis

O le igoa lona lua o le kanesa o le taʻavale, ona o le mea moni e afaina muamua le afu i gaʻo o laau totō, ona oʻo atu ai lea o le maʻi i lau ma fua. Nofoaga e afaina ai, ua i ai i luga o latou susu susu. Fesoasoani i le atinaʻeina o le malie i le malulu ma le timuga tau. O meaʻai o le ogo e tumau pea mo se taimi uumi i le eleele, i luga o fatu laau ma fatu. E masani lava ona aʻafia ai laau lanu meamata, e seasea mauaina i nofoaga tatala.

Mamo: fua o le genus Ascochyta lycopersici.

Puipuiga: togavao ma fatu laau aʻo lei totoina, faateleina le vevela i le faaitiitia o le vevela, faʻaleleia o greenhouses.

Togafitiga: togafitiga o laʻau e faʻapipiʻi pasi faapitoa, faʻapipiʻiina ma le faʻatupulaia o tulafono faatonutonu (Agat-25, Immunocytophyte)

Fusarium oe

O se faʻamaʻi tutusa i le va o le po. E i ai ituaiga fuamato e puipuia i le fusi Fusarium, e tatau ona e gauai atu i lenei mea pe a totoina. Afai e leai se faailoga faapena, ona taua lea o le puipuia o faʻamaʻi.

O le maʻi e aliali i luga o laula ma atiaʻe mai le pito i lalo. Muamua, o foliga o le chlorotic e foliga mai, ona pala lea o le lau ma ua mamae lauu. Afai e te tuʻuina se lala o le mea na pisia i totonu o se ipu vai, a maeʻa le 1-2 aso e mafai ona e vaʻai i filo lanu papaʻe o musipolo.

O le anufe e mafua ai le afaina tele i fualaau aina, e aʻafia ai le vascular system of plants. E mafua mai le afaina mai otaota.

Mamo: fualaau o le ituaiga Fusarium oxysporum.

Puipuiga: Fagalu aʻo lei totoina ma le Pseudobacterin -2, benzinimidazole, fua o le seleselega, toe faaleleia o meaola.

Togafitiga: O vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi o Trichodermin, Benazole, Planriz.

Paʻu mumu

O faʻamaʻi masani o tamato i luga o le eleele. O le fugal mycelia ile eleele e aʻafia ai le aʻa ma le aʻa. O laulaau e ufiufi i lanu mumu, i le pito i tua e mafai ona e vaʻai i se paʻu o le lanu enaena. O lanu enaena vaivai e fai i luga o fua, o le a pala ma pauu. E mafai ona tupu mai le afaina mai isi paolo (pei o pateta).

Popo: Phytophthora infestans fungi.

Puipuiga: faʻamalo o le eleele aʻo leʻi totoina, togafitiga ma le Pseudobacterin -2, i le vaitau vegetative - faatasi ai ma le sodium humate.

Togafitiga: aveeseina o vaega ua pisia o le laau, totoina o laau ma le 0.5-1% Bactofit solution faatasi ai ma le va o le 8 aso po o le Agat-25.

O aʻafiaga Tomato e mafua mai i mea faʻatau

E aofia ai faʻafitauli o le kenera, tau leaga o le tau, tausiga le talafeagai.

Vertex Rot Fruit

E atiina ae i fua lapopoa ona o le le lelei o le eleele poʻo faʻafitauli o le kenera ma le leai o ni konateini. O fua o loʻo ufiufi i lanu enaena i le apex, o nisi taimi e nofo ai le tasi vaetolu o le tamato.

Puipuiga: o le faʻaaogaina o fomaʻi e aofia ai le calcium, faʻataunuʻuina o le puleaina o le suavai.

Fatu fua

Pe a le faia e le maʻi ni fatu. E iʻu i le soliga o faiga palota ma le leai o meaʻai (aemaise lava le potassium)

Puipuiga: tausisia o fautuaga mo le totoina o fualaau o tamato, puleaina o le suavai, filifilia o eleele, ofu pito i luga.

Fuga o fua

O poloka i tamato e aliali mai pe a tele le susu i le palapala. E tupu lenei mea pe a uma le mamafa o le timu poʻo le faʻainuina, aemaise lava i fualaau aina ma fua tetele ma lanu paʻu. Mo le soifua maloloina o le laau atoa, o lenei mea matautia e le matautia. O fua e tumau pea ona faʻaleleia, ae fautuaina e aveese vave mai le vao i le taimi nei, e pei ona matauina, e pei o le pala o le pala e mafai ona faʻapipiʻi i le manua.

O vailaau tetele e masani lava ona malepe i le ratius, ao laiti ituaiga, mo se faataitaiga, cherry, i se liʻo. O le puipuiga e aofia ai le mataituina o le pulega o le suavai ma le aoina vave o fua tetele.

Lafoaʻiina (mummato tamato)

E maua i fualaau tetele. O lenei mea matautia o se taunuuga o le fusi o fugalaau. O le mafuaʻaga o le tele o le eletise i le palapala ma le le lava o le maika. E ola le vao, e le vavae ese fugalaau. Ua taʻua i latou o le "terry." O le taunuʻuga o se fua laʻau faʻapitoa e le lelei le fuaina ma ni maʻila e taua o "vasega". Puipuiga - aveese ua uma ona fausia ni fugalaau faalua, mataʻituina le tuufaatasiga o minerale o le eleele.

Lanu samasama tomati

Afai e leai se mea oona i totonu o le palapala, o le maualuga o le eleʻele ma le maulalo o le phosphorus, o le maʻi e mafai ona mafua ai le matua le lelei o le fua o le "maʻi samasama". O na tamato e leʻi oʻo i le pito, o loʻo totoe le afa samasama. I totonu latou e manaia, faigata ma le leai se aoga. O le auala ese o le faʻavaeina lea o le metabolism i mea taumafa.

Sunburn

Tomatoes e le fiafia i le susulu o le la ma le vevela. Laʻau ma fualaau aina e mafai ona maua ai le la. O le 'upega tafaʻilagi i nei nofoaga e faʻamalo. O pala o le pala e mafai ona ulu atu i manua o le fomaʻi, o lea e sili ai le aveeseina mai le vao. Mo le puipuia, filifili nofoaga mo tamato mafiafia, ma eleele lelei pe faʻapipiʻi mama mama.

Odema

E foliga mai i ni foliga o tamai tubercles i lau o le tamato. O lenei faʻalavelave e mafua mai ona o le le lelei o le faʻaleleia o vai, solia o le tauvaga ma le masima masima masima. E tatau ona toe fetuutuunai le laau i se nofoaga e sili atu le vateatea, faʻamalosi ma faʻafefiloi ma sauniuniga apamemea.

Lanu lanumoana o laʻau ma le au

O nisi taimi, pe a uma ona toe totoina laau, e matauina e le au fai togalaau se suiga i le lanu o le laau: o le aʻa o le tamato e liliu atu i le lanumoana, ma o laulaau e ufiufi ai se paolo lanu viole. O le tele o taimi e tupu lenei mea ona o se suiga tele i le vevela. Afai e le o iai ni isi faailoilo (wilting, foliga vaaia o mea, ma isi mea) o loʻo matauina, ona leai lea o se mea e popole ai - o le lanu o le a toe faʻaleleia pe a oʻo i luga le maualuga o le vevela i luga atu o le 15 tikeri.

Ole malosi o le laau ile suiga ole fesuiaiga, e tatau ona faʻamalosi!

O suiga i fafo e mafai ona taʻu mai ai le leai o ni elemene mo le laau. O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai faʻailoga e mafai ona suʻeina ai le tele o elemene o meaʻai i tomato o tamato.

Tagata faʻatoʻaina ma faʻataʻitaʻiga o loʻo ofoina atu ni auala fou e faʻafefe ai faʻamaʻi tomati. I totonu o le faʻatoʻaga o le faʻatoʻaga o loʻo i ai meaola o meaola, vailaʻau, ituaiga fou o tamato e puipuia i faʻamaʻi faʻaleaga. O se seti o fuataga o mea tau eletise, o le tausisia o tulafono o le totoina, o le puipuiga vave o le a fesoasoani e puipuia le fua.