Fugalaau

Fomaʻi Echinacea

E tutusa le ituaiga Echinacea e tusa ma le 10 ituaiga o meaʻai: Echinacea pale, Echinacea purpurea, Echinacea narrowifolia, Echinacea tennessian, Echinacea paradoxical, Echinacea toto, Echinacea faʻatasi, Echinacea red red, Echinacea red red, Echinacea red red. O ituaiga e sili ona suʻesuʻeina o le ituaiga Echinacea purpurea.

Echinacea purpurea - O se vailaau faʻapitoa o vailaau faʻasaina o le aiga aster. O fualaʻau e faigofie, amiotonu. O le maualuga o upega e mai i le 60 i le 100 cm. I lalo o tulaga lelei, o le maualuga o siama o echinacea e oʻo ile tasi ma le afa mita. O aʻa e faʻalauteleina i le tele o laasaga e oʻo i le 25 cm le palapala.

Echinacea. © Christopher Craig

O lau o le laau e lautele, e aoina mai e le rosette, basal i luga o petioles umi, ma o laʻau laʻau e pupuu. E fuga i le taumafanafana uma, e fiafia i le mata i fugalaau pupula. Fua - lanu o le tetrahedral lanu 5-6 mm le umi.

O inflorescences i le tulaga o ato e 10-12 cm le lautele ma o loʻo i totonu o le pito i luga ma le pito i luga o le ala. I fesuisuiai, o fugalaau e pogisa pe malamalama lanu viole. I le va o tamai fugalaau fugalaau i luga o le pusa, ua i ai le lanu lanu uliuli ma le prickle.

Sa iloa e tagata Europa e uiga i lenei laau ina ua mavae le mauaina o Amerika. I Amerika i Matu, e ola Echinacea i luga o laufanua ma i luga o le oneone oneone o vaitafe. O vaega laiti o ituaiga Echinacea o loʻo iai i Europa: i Peretania, Slovakia, Czech Republic, Bulgaria, Romania, Hungary, Peleseuma, Siamani, Holland, Farani, Sepania, Suiselani, Norway, Italia, Eleni, Polani. I totonu foi o atunuu o le konetineta Eurasia: Lithuania, Estonia, Iukureini, Moldova, le Malo o Belarus, i le ogatotonu o Rusia, North Caucasus, Urals, Bashkiria ma le Primorsky Territory. O ituaiga echinacea o loʻo galueaiina foi i Ausetalia, Niu Sila, Initia, Iapani, Aferika i matu, ma Aikupito.

Echinacea. © nicolas_gent

Tuputupu ae echinacea

O le Echinacea ua tupu i luga o le laufanua i fugalaau, i tuaoi ma mixborders e pei o le tipiina o fugalaau. Laʻau totō o loʻo totōina i le palapala i se nofoaga i le tautotogo o le tautotogo i se mamao o le 50-60 cm mai le tasi.
Latou te fiafia i laʻau o loʻo tumu i mea oona, ae le o se mea manogi, ae le o le susu. I le faaiuga o le tautotogo - i le tau mafanafana, e tasi i le 30-40 aso, faʻapipiʻi fualaʻau mineral i le aofaiga o le 20 g i le pakete e faaopoopo i le vai mo le faʻavaivai. I le vaitau o le tuputupu aʻe, o lau fugalaau ma fugalaau mamago ua aveesea e faaosofia ai le fauina o fugalaau fou ma faʻalautele ai le vaitau fugalaau.

Nofoaga: O le nofoaga lelei i le la, ae echinacea e faʻafeiloaʻi foi le paolo.

Lulu: Echinacea e puipuia i le maualuga ma le maualalo o le ea.

Faʻasa: I aso vevela ma le matagi ma i le taimi o le lāmala, vai masani, e sili i le vaveao po o le leva o le aoauli.

Faʻaauau foliga vaaia: Aveʻesea ma le faʻamaina o vaega o laau.

Tofiga: Faʻapipiʻi faʻapitoa fatu. Taofia i le tautotogo i totonu o greenhouses po o le eleele avanoa. O fualaau e masani ona fuga i le tausaga lona 2.

Vaeluaina o le vao (i le tautotogo po o le tautotogo) e seasea ona vavalalata, talu ai o le faavae o le aʻa ma togi vave vave, ma le aʻafia e tuai ma faigata.

Echinacea. © 20after4

Faʻapenaina o le Echinacea e Fatu

Fale ua tapunia

O fatu o le Echinacea e seleseleina lemu ao latou vevela. E lūlūina i le tautotogo, i le faaiuga o Fepuari - Mati, i totonu o se atigipusa ma le eleele i le loloto o le afa centimita - centimita, mai luga aʻe o fatu ua nutimomoia ma se vaega manifinifi o le oneone ua fufulu ma faʻamamaina lelei le eleele.

Latou te le vave faʻavave - mai le lua i le lima vaiaso. O fualaau e manaʻomia le mafanafana ma le susu, o lea e sili ai le totoina o laʻau violētini.

O le tausiga o fatu ina ia aua nei mimiti ese fasi laau iti ile windowsill ma e le susu. I le amataga o Me, ua totoina laau toto o Echinacea i fanua matala i se nofoaga lanu. E le gata i lea, o le totogo e tatau ona matala ma faʻafefe faʻafefe. E fiafia Echinacea i le vevela i le vevela i le afiafi.

Tatala avanoa

A lūlūina fatu i luga o le eleele, o le a foliga mai o latou fua ile 2-4 vaiaso. O le totoina o fatu e tatau ona faia ia Me. O a tatou tulaga fesuiaiga e faamalosia ai i tatou e lulu le laʻau viole echinacea i greenhouses i Fepuari - Mati, ona totoina ai lea o fatu i le eleele.

Faʻapupulaina o Echinacea e ala i le vaevaeina o le vao

O le Echinacea purpurea e mafai foi ona faʻaolaina e ala i le vaevaeina o vao. E faia lenei mea i le amataga o le tautotogo, pe a amata ona aliali mai laulaau i laau toto. E talafeagai le vaevaeina o vao i le amataga o le tautotogo, seia oʻo ina matala laulaau ma e le faʻamaoniaina ia faʻavae o fuʻa o Echinacea. Delenka ma aʻa aʻa mo le lelei sili atu o le aʻa e mafai ona tatalia le tele o itula i se vaifofo o se vai puipuia, ma pe a totōina, e faʻafefe i le paʻu mo le aʻafia. Pe a totoina, e le loloto le aʻa o aʻa o le vao, e tatau ona i ai i le maualuga o le palapala.

O le tele o laau toto i taimi nei o loʻo faʻalauteleina e ala i le auala faʻaferenisi. O lenei metotia e mafai ai e oe ona faigofie ma faigofie ona maua ni numera o kopi manaʻomia o ituaiga o loʻo manaʻomia. O le Echinacea purpurea e masani lava ona tupu ma le faʻaauau i fale tausimai, ma o le taunuuga e maua ai le tele o laau faʻasolosolo i le amataga o le tautotogo. Afai na e faʻatauina se laau faapena, ona tatau lea ona totoina i totonu o fagu ma eleele mama ma tausia i le paolo, ae le galo ile vai. A uma le masina ma le afa, ona totōina lea o laau i se nofoaga tumau. E mafai ona vave totoina laau o le Meristem i le palapala, ae e tatau ona e faia se mea e pei o se kiona mo i latou, mo se faataitaiga, ia ufiufi i fagu tetele e aunoa ma se pito i lalo mai le vai. Laititi "sea" faatasi ai ma le tausiga lelei ma le lelei o nisi taimi e taumafai foi e fuga i le amataga o le tau mafanafana, ae e te le manaʻomia ona faatagaina i latou e faia lenei mea.

I le tulaga lautele, o le galueaiina o Echinacea purpurea e le o iai ni faigata tetele. Ma e faigofie lava ona faʻatoʻaina e le au fai togalaau ma faʻatoʻaga.

Maʻi ma faʻamaʻi aʻafiaga o Echinacea

Afai o le eleele ua susu, ona lua ituaiga o sigi o le genera o le churchospora (Cercospora) ma septoria (Septoria), lea e mafua ai foliga o laulaau i lau, vaivai ma le oti, e mafai ona aafia ai le echinacea. Afai e laʻititi le liona, ona aveese lea o laulaau, a leai o latou togafiti faʻamaʻi.

Echinacea e ono aʻafia i vailaʻau faʻamaʻi pipisi e mafua ai le leaga o laʻau, samasama o laulaʻau ma foliga vaaia o fasi manu. Ua faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga faʻapitoa.

Echinacea

Eseese ma ituaiga o Echinacea

E tusa ma le 10 ituaiga o ituaiga i le ituaiga Echinacea. I le avea ai o se togafitiga faʻamalolo, ua matutua Echinacea purpurea (Echinacea purpurea), Echinacea i luga o le vailaʻau (Echinacea angustifolia) ma Echinacea pale (Echinacea pallida). I vailaau, o le rhizomes e masani ona faʻaaogaina, e ui o ulu fugalaau, fatu ma sua o le laau atoa e faʻaaogaina foi.

O le Echinacea purpurea e sili ona lauiloa o se immunostimulant, e masani ona aofia ai i le fomaʻi, malulu, mumū, ma faʻamaʻi pipisi.

I le avea ai o se fale teuteu, e masani ona tupu aʻe Echinacea purpurea ma Eseese echinacea (Echinacea paradoxa), i luga o la latou faavae, o ituaiga o nei aso ma ituaiga o laau totō o loʻo atiaʻe.

O le Echinacea purpurea o loʻo i ai laʻau matagofie (e oʻo i le 12cm le lautele) faʻatasi ai ma se lanu enaena, maualuga e pei o se pito i lalo.

Eseese echinacea - na o le echinacea lanu samasama i le ituaiga; o lona uiga e sili atu le maualalo o le kiona nai lo isi echinacea.

O ituaiga nei echinacea e lauiloa i aganuu faʻale-aganuu:

Faʻatasi ma piniki piniki ma vine: Merlot, Hope, Magnus, Ovation, Pica Bella, Rubinstern (Ruby Star), Ruby Giant, Springbrook's Crimson Star, Raspberry Tart.

Faʻatoʻa paʻepaʻe: White Luster.

Faʻasalaga lanu samasama: O le seleselega masina (Matthew Saul) ma le Sky Sky Sunrise o ni tagata fou Amerika.

Terry: Razzmatazz.

Laititi (55-60 cm le maualuga): Bright Star, Little Giant, Attraction Matagofie, I le vaeluaga o le po (Emily Saulo), Kim's Knee High ma popo pinisi-fugalaau ma Finale White, Cygnet White, Kim's Mop Head faatasi ai ma paʻu papaʻe. O le faʻatusatusaina o nei laau totō e faʻamaonia lelei ai le laina pito i luma o mixborders ma mo le ola i totonu o ipu.

White Swan - o se laau laʻititi (e oʻo atu i le 1 m) ma fugalaau kulimi.

Summer Sky (Katie Saul) - se lua-tone echinacea: petals petals ma se "pale" piniki i le autu. Eseese tele ma fugalaau fugalaau. Laʻau maualuga - e oʻo atu i le 75 cm.

O le Prairie Frost o le ituaiga muamua lea ma laʻau lanu. O le talafaasolopito o le ituaiga eseese e manaia: i le 1996, o laau na tutupu faafuasei na aliali mai i le totoina o Echinacea o le ituaiga Bravado. Fugalaau faʻamaʻi lanu violisi-paʻepaʻe ma se fale-apamemea-lanu moana.

Art Pride - Echinacea faʻatasi ai ma petal-orange petals.

O le Tupu o se laau tele i le maualuga (mai le 150 i le 220 cm) ma fuga lanu mumu-lanu piniki (e oʻo ile 15 cm le lautele).

Echinacea. © Jordan Meeter

Le faaaogaina o Echinacea purpurea i vailaʻau

I le faaopoopo atu i uiga teuteu, e pei ona uma ona maitauina, o le echinacea o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo. Mo togafitiga faafomaʻi, o le echinacea o soʻo se tausaga, e amata mai i le lua i le tolu tausaga.

E faʻaaogaina vailaʻau faʻasaina, gaʻo, fugalaau, laʻau ma rhizomes ma aʻa. O le Echinacea e faʻafofoga tautala mo le fulu, malulu, afaina o le taliga, mononucleosis, faʻamaʻi o le vevela, faʻamaʻi toto. I luga, o le echinacea e faʻaaogaina mo mu, furunculosis, manua, abscesses, urticaria, pipiʻi iniseti, eczema, herpes ma isi maʻi paʻu.

O sauniuniga mai Echinacea purpurea e faʻaaogaina mo faʻamaʻi e mafua ona o le faʻaaogaina o ave o le ultraviolet, faʻamalosia o le radiation, faagasologa masani o le inflammatory, sauniuniga kemikolo, ma togafitiga faaumiumi faʻamaʻi. Faʻatasi ma maʻi o le ate, maʻi o le maʻisuka, faʻafeiloaʻi i vailaau faʻasaina, vailaau mamafa, faʻamaʻi pipisi, iniseti.

O le vailaʻau vailaʻau Echinacea e le gata ina faʻamalosi ai le puipuiga o le tino, ae mafua ai foi le oti o siama, siama ma nisi mea malie. Erycea extracts e taofia le streptococci, staphylococci, Escherichia coli, siama o le herpes, stomatitis, faʻamaʻi. O lea la, o lenei mea o se vailaʻau faʻamalosi malolosi.

O sauniuniga mai le laau e aoga tele i le togafitia o le polyarthritis, rheumatism, faaletonu o le gynnecology, prostatitis, faʻamaʻi o le maualuga o le respiratory tract, faatasi ai ma maʻi pipili, microbial eczema, osteomyelitis. E pei o lotions mai le decoction, e faʻaaogaina mo le faʻamaʻi, psoriasis, siama pipisi, ituaiga uma o manuʻa, o pi ma gata.

Echinacea. © deedavee faigofie

O le toʻatele na suʻesuʻeina le aafiaga o polysaccharides Echinacea. O Polysaccharides e pei o le suka, cellulose, hemicellulose, pectin ma inulin na vavae ese mai le lanu violē, lauulu ma pale echinacea.

O le faʻaaogaina o polysaccharides e faʻamalosia ai le gaioiga o sela o le tino paʻepaʻe, e fesoasoani i le faateleina o le gaosiga o T-lymphocytes. O le a fesoasoani i le aveeseina o siama mai le tino ma sulu na aafia ai i latou ma puipuia poʻo faʻavaivaia le faʻamaʻi.

Polysaccharides siomia vailaau o meaola ma puipuia i latou mai aʻafiaga ma faʻamaʻi. O le aʻafiaga o le togafitiga o le Echinacea i le tino o le tagata. E le gata i lea, latou te faʻaleleia le faʻafouina o le tino.

Caffeic acid glycoside faʻavaveina le faʻamalolo, faateleina le tetee o le tino i faʻamaʻi vailaʻau ma faʻamaʻi pipisi. Echinacin - faʻateleina le faʻamalolo manu.

O lenei aʻafiaga e fesoʻotai ma le gafatia o nei mea faʻapitoa e taofiofi ai le gaoioiga o le enzyme hyaluronidase, lea e oʻo atu ai i se anti-inflammatory ma le analgesic aafiaga faapitoa mo echinacea. O le anti-inflammatory and antimicrobial effect e faʻaleleia e le aofia ai vailaʻau o le hydroxycinnamic.

O le isi mea faʻamalolo o le echinacea o le gafatia e puipuia ai le faʻaumatia o le hyaluronic acid i totonu o le tino - o se mea e tumu ai avanoa intercellular ma puipuia ai le salalau o siama ma siama mai le cell i le cell.

E aofia ai inulin e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le tino, faateleina le leukocyte mobility i nofoaga e maua ai siama, faʻalauteleina le solubility o faʻalavelave puipuia, faapea foi le faʻaleagaina o siama, siama ma isi microorganisms.

E ui o le tuufaatasiga o Echinacea o se vailaau togafitiga, o le a foliga mai, e le lelei ona suesueina, ae o loo natia pea le tele o mealilo. O le mea lea, talu ai nei lava na foliga mai ai o Echinacea o loʻo i ai antioxidants. O le taimi nei o le tele o saienitisi o loʻo suʻesuʻe ma le totoa le gafatia o le laau e faʻafefe ai isi faʻamaʻi.