Laʻau

Cyclamen

I lalo o natura masani, e mafai ona e maua pe tusa ma le 15 ituaiga o ituaiga fugalaau. O le toʻatele oi latou i Europa, o lona vaega tutotonu ma le Metitirani. Ma e na o le lua ituaiga, o le Persian (alpine violet) ma le Europa (lanu violē) ua ola aʻe i se fale mautotogi. E mafai ona e vaʻaia le va o nei ituaiga meaola e lua - o le Persian e tele atu. O lea ituaiga laau e le manaʻomia ai se tausiga faapitoa.

O le cyclamen Europa e taua o le "violet alpine." I le gasologa o le tausaga, e lagona e ia le fiafia tele i luga o windowsills i totonu o le potu, i lalo ifo o le vevela o le 18-20 tikeri. E le noatia i se faailoga o le susu. Mamanu toto mai le tautotogo i le autumn. E faʻatusatusa i le cyclamen Peresia, e le masani ona maua lenei fale i faleoloa fugalaau. O le vaega mulimuli e faatatau i ituaiga o matua mo le tele o vaega o aso nei.

Cyclamen Care i le Fale

Lulu, nofoaga ma moli

E fiafia tele le uila pe a iai se moli susulu e siomia ai o ia, ae o le tuusaʻo atu i ave o le la e le manaomia mo ia, e sili atu le nanaina o le fugalaau mai ia i latou. I le taumalulu, e fautuaina se potu mo se laau, pe a na o le 12 tikeri le ea, e le sili atu ma maualuga le malamalama. I le tau mafanafana, o le vevela vevela e lava lea mo le tuputupu ae lelei o fugalaau

O le cyclamen Purple e le o iai se taimi malolo manino, e masani lava latou te le faia se taumalulu mo ia, ae o le a le afaina ai o ia. I lenei mea, e ese mai i violet alpine, lea, i le isi itu, pe a maeʻa se vaitau o lauolaola (Me-Iuni) e malolo ma amata ona lafoai le laʻau.

O le nofoaga sili mo le tuputupu ae o le cyclone o faamalama sasaʻe ma sisifo. Afai e tu le laau i le itu i saute, e taua le puipuia mai le la susulu. O le potu e faʻateleina ai le cyclamen e tatau ona faʻaosoosoina i taimi uma.

Faʻamamaga o le ea

Cyclamen o se laau e fiafia i le maualuga o le masima. I le taimi o le tuputupu ae, e manaʻomia ona lueina laʻau. O le taimi lava e amata ai ona fuga le uila, e le toe aoga le totoina. Ina ia faateleina le faasinoupu o le suavai, e mafai ona e fatuina se va i le latalata ane o le laau. E mafai foi ona e tuu i luga o se palatusi ma lanu susu. I le taumalulu, e tatau ona tuu mamao atu le uila i totonu o pitonuu tutotonu.

Faʻasa

I le taimi o le fugalaau, e tatau ona e vai ina neʻi pa'ū le vai i aʻa. E taua le tufatufaina o le suavai ina ia leai se vevela pe, i se isi itu, aua le faʻamago le eleʻele. O ituaiga o laau Peresia i le taimi o le taotoga e tatau ona faaitiitia le vai, ae e tatau ona mautinoa e le malogo le eleele, aʻo faʻasaina le Europa i le tausaga lava e tasi.

Le palapala

E taua tele le fausiaina o le alualu i luma o le aʻafia o le cyclamen. E fautuaina le faʻaaogaina o se masini manava manava. Mo le lelei lelei o le palapala, o vaega tutusa o le oneone, humus ma peat e manaʻomia, faapea foi ma le tolu vaega o le eleele lau.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Faʻatumu mea faʻaleleia o minerale, lea e faʻaaogaina i le totoina o laau totō, poʻo le totoga - o le mea lea e manaʻomia le fafagaina o le cyclamen i vaiaso taʻitasi. E tatau ona e amataina lenei mea mai le taimi e ola ai laulaau ma faʻaauau seia oʻo ina fuga.

Suiga

O violet Alpine ua totoina pe a aliali mai lau laʻau fou (faaiuga o Iuni). Faatasi ai ma Europa, e tatau ona faia lenei mea i le amataga o le tautotogo (Mati-Aperila) ma faasolosolo i tausaga taʻitasi. E fautuaina le suʻeina o le laau i se tulaga maualalo ma lautele.

Pe a faʻavasegaina, e tatau ona mafaufau i se tasi o fuainumera, o aʻa o le uila viollamen e ufiufi uma i palapala, ma i Persian o le aʻa o loʻo natia i le eleele ile afa. Ma, seia oʻo ina maua aʻa aʻa, o le faasusu e le tatau ona masani, lelei, ona faateleina ai lea o le faamamaina.

Faʻaleleia o le Cyclamen

E le faigata le faʻalauiloaina o ituaiga Europa, e le faigofie tele i le Peresia. I le tulaga muamua, e tatau ona e alu i le itu o le itu laau ina ia vavae ese ai mai le laau. Mo le isi, o fatu e faʻaaogaina, ma ina ia mafai ona latou mauaina, e te manaʻomia le faʻafefeteina.

E mafai ona oʻo atu i le 7 tausaga le faʻatoaga o totonu o le cyclolamen. A maeʻa lenei vaitau, ua le toe aoga mo le toe gaosia, o lea e tatau ai ona e faʻatau se mea fou. O le faʻapipiʻiina o le cyclamen o se faʻafitauli faigata. Mo mea tau pisinisi, ua faʻalauteleina e faʻaaoga ai fatu. E mafai ona e faia lenei mea e ala i le vaevaeina o le pulou.

Faʻalagolago i le ituaiga, o le umi o le taimi mai le luluina i le fugalaau atonu e eseese. I le avea ai o se tulafono, e manaʻomia le 7-11 masina. E fautuaina e lulu fatu i le faaiuga o Mati. O le mea lea, i le taimi o le tuputupu ae, e mafai ona faia le cyclamen e aunoa ma se faʻamalamalamaga faaopoopo, ma o le a amata ona fuga i le ogatotonu o le autumn.

Mo le totoina o fatu, e tatau ona faia ni tuutuuga talafeagai. O le vevela ole ea e tatau ona tusa ma le 18 tikeri. Maualuga maualuga ma leai se malamalama e talisapaia. O le mea lea o loʻo ola le vao, ua ufitia i se ata uliuli mo le tolu vaiaso. I lalo ifo o le vevela, o le a tupu mai ai le cyclamen i se taimi mulimuli ane. Afai latou te silia i le 20 tikeri, o le a faʻagesegese. E mafai ona e amata ona fufulu fualaau pe a uma ona aliali mai le 3-4 laulaau atoatoa. I le taimi o le suavai, o le tamaʻi pepe e faʻasusulu atoa i le eleele.

Maʻi ma meaʻai

O faamai pipisi ma meaola faalafua e le osofaia ai le cyclamen tele. Ae e mafai ona aʻafia e se siama cyclamen. O faailoga o le a pala, O le maʻi faʻamaʻi muamua i le amataga e le faigofie. Faʻatasi ai ma se faʻaleagaina tele, o sauniuniga faʻafefe o manufeʻai e le masani ona feagai ma le sini.

O faʻamatalaga autu nei e uiga i le tausiga o cyclamen, pe afai e te manaʻo ai, e mafai ona e maua se faʻamatalaga auiliili.