O le togalaau

Tomai tulaga ese o mea manogi: tausiga, totoina ma se ata o se fugalaau

Mo le mamanu o togalaau aina i se auala masani, e lelei tele le faʻatoʻaga o meaʻai. O ona lanu lanu meamata lanu meamata ma lanu piniki e teuteu ai le togalaau mai le amataga o le tautotogo seia oo i le tau o le autumn. E le gata i lea, o le fugalaau e maua ai vailaau faʻaleagaina, ma e masani ona faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa. E faigata ona maua se laau e sili atu ona lelei i le totoina, tausia ma toe gaosia. E oo lava i se tagata fai togalaau e mafai ona ola i luga o lana togalaau.

Faamatalaga, ituaiga ma ata o le pulu lipano

O se vaovao matagofie lenei laau matagofie. o le aiga o Saxifragidae ma e taʻutaʻua mo ona faʻamatalaga malamalama. Aoina i totonu o se fatulaʻau basal, o laulaʻau lanu susulu o le pulu lipano e pei o taliga o se elefane. O le mafuaaga lena e tele lava ina taʻua ai e tagata o le "elefane uʻu." I se tasi o tulaga o se laau, e mafai ona sili atu i le 100 fugalaau, e tofu le lapoa ma le 2 cm.

I le natura, e 10 ituaiga o mea manogi. Faatasi ai ma i latou, o le sili ona lauiloa o ituaiga ia e tolu e masani ona faʻaaogaina. mo le resitaraina o togalaau aina.

  1. O le manogi laʻau manogi e sili ona taatele ma pele i le togalaau, e oʻo i le 50 cm le maualuga e oʻo i le 50 cm. I le amataga o le tautoulu, o laulaau o le frangipani e suia ai la latou lanu i le mumu-lanu enaena.
  2. Faʻalagolago i tulaga eseese ma faʻatupulaia, o le fatu e pei o le fatu e mafai ona ola mai i le 20 i le 40 cm. Na maua lona igoa ona o le foliga o foliga o lau o loʻo faʻapipiʻiina ai le mea lanu violē, lilac poʻo le paʻepaʻe.
  3. O le manogi o le manogi o le Pasefika e lapopoʻa lau laʻau tetele, o lona lautele e 20 cm.

Fuga o ituaiga uma o pulu lipano e tusa ma se masina. O le laau e totoina rhizomes i tausaga taitasi, ma o lea e tupu lelei ai, e peiseai o "tafe" faataamilo i le nofoaga.

Badan: totoina ma tausi ile eleele

O lenei malu-malulu taumalulu-totoa laau e ola lelei e le gata i nofoaga susulu, ae faapena foi ile faapaologa ma ata lafoia. Ae ui i lea, e le totogo le laau i le malulu atoa, ma tupu ai le leaga i le avanoa i le la.

E fautuaina e le au fai togalaau le totoina o se fugalaau pulu lipano i matu, matusasae, po o le itu i matu o sisifo o se vaega papa.

Laufanua Faʻamasinoga

E tatau ona e iloa lena pulu lipano e le taliaina toleniga. O tuutuuga mo lona tuputupu ae e tatau ona latalata i mea masani. Naʻo le tulaga lenei o le a tupu lelei ai le laau ma taofiofi ai ona faʻamalologa.

Mana o le eleele mo mea manogi:

  • o le mea sili e sili ona lelei mo le tupu o le fugalaau o le eleele, ma e le mafai ona e faʻaaogaina se paluga o eleele eleelea, compost ma le oneone;
  • pe afai o le saite o eleele palapala, ona fautuaina lea e faʻafefe i le oneone ma le iliili;
  • e le mafai e le laau ona faapaleniina le suavai, o lona uiga o le palapala mo lea mea e tatau ona suavai lelei.

E sili ona lelei le faʻaleleia i le tautotogo, ae mafai i le amataga o Aukuso. I le saunia o le eleele mo le mea manogi, e tatau ona e eli ni popo avanoa e sili atu ma le 30 cm le loloto. Ona tuu ai lea o rhizomes i totonu ma sausau lemu i le eleele. Ua faʻamamaina le fale.

I aua le faaleagaina aʻa aʻa, o le pu e mafai ona tumu i le vai, ona tuʻu lea o rhizomes i totonu ma ufiufi ile palapala. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamalosia le laau pe a uma le vaiaso.

Tausiga

Tuputupu ae i le tasi nofoaga mea manogi manogi pe a ma le sefulu tausaga. E le manaʻomia e ia se faʻasalaga tumau i se nofoaga fou. E le manaʻomia se fugalaau ma se tausiga faʻapitoa, ae o nisi nuances e tatau lava ona mafaufau i ai.

  1. O le laau e manaʻomia le faʻaleleia masani o le suāvai. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamautinoa e leai se faʻavaivai o le vai i le palapala.
  2. I le tautotogo, e pupuʻu puʻupuʻu tele, ma o le fale lava ia ua faʻamamāina mai luga o laʻau tuai.
  3. Vaitaimi, o le eleele e faʻataʻamilo i le fugalaau e manaʻomia ona tatalaina. O lenei faiga o le a fesoasoani e aloese ai mai le vevela ma le faʻamamaina mai le eleele.
  4. Aʻo leʻi oʻo i le taimi o le fuga, e fafagaina le mea manogi i fugalaʻau mananaia.
  5. I ni nai vaiaso talu ona tupu, o le a amata ona taatia ai fou fou, ma o le tuputupu ae o laulaau ua amataina, lea e amata ona suia ai la latou lanu meamata i le paʻu. I le taimi lea, ua fautuaina e fafagaina le laau i le mineral mineral o Kemira-Kombi.

Faasalalauga

O le laau toto e ala i auala e lua:

  • vaevaeina o le vao;
  • fatu.

Bush division

O lenei metotia o le toe gaosia e le faigata tele, o le mea lea, e oʻo lava i le amataina e le au fai togalaau ona gafatia.

E mafai ona e vaevaeina le vao ia Me-Iuni. E tatau ona faia lenei mea ina ia le faʻaleagaina ai le mea sili ona taua. O le a le faigata ona eli i luga o aʻa fou, ao latou taoto latalata i le palapala. O aʻa taʻitasi e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le lua i le tolu lau ma le tolu aʻa.

Mo le tufatufaina, o le lua 10-15 cm le loloto e sauniuni muamua O le mamao i le va o laau e tatau ona tusa ma le 30-50 cm. Talu ai o le mea manogi e tupu lelei i le lautele, ae le o luga, e leai se mea e manaʻomia e teu ai avanoa.

Ina ia totogo le laau i le isi vaipuna, o le tufatufaga e tatau ona totō saʻo. O le lau laʻau i lenei tulaga e tatau ona faʻafefete i luga ae o le eleele.

Ina ia vave ona maua mai se mea totō e totoina, e nonofo ai vao ma se mauga. O laau e masani ona mauaa i lenei auala. I lenei tulaga, e vave ona ola vave le laau, ma maua ai ni toto fou.

A uma ona totō le fanua ma faʻafefe ma faʻafefete i mulch. Tausia o laau laiti e aofia ai le fausua masani, faʻamalolo eleele ma aveese vao.

Fanauina o fatu

O se faagasologa umi lava lea, o lea e tatau ai ona e onosaʻi.

E sili ona lelei le seleselega ia Mati. Muamua e tatau ona e saunia le koneteina ma faatumu i le eleele. O togalaau e loloto le 0.5 cm e tatau ona 3 cm le vavalalata o le tasi. O fatu laiti o mea manogi e totoina i togavao e tafe i vai mafanafana.

I le vevela i totonu o le potu e le laʻititi ifo nai lo le 20C, o le a totoina fatu pe a ma le tolu vaiaso. Latou te atiina ae lemu tele, e fai ai ni mea laiti. Tausia mo i latou o le taimi e tatau ai ona fafaga.

O fualaau e mafai ona totō i luga o le togalaau i le amataga o Iuni. Ua fautua mai Wells faʻanoanoa 40x40 cm. I le pito i lalo o pu taʻitasi, o le loloto e tatau ona tusa ma le 6 cm, e sasaa le oneone ma tuʻuina ai ia fatu. Mai i luga, o loʻo totoina ai fatu laau i se paluga o le eleele, lea e aofia ai eleele eleelea, humus ma oneone i vaega tutusa.

Aua o le taumalulu o laau e alu tele. E naʻo le lua laulaau e mafai ona latou maua, ma e ola ile tusa ma le 2.5 cm. Mo le taumalulu latou te manaʻomia e ufiufi i lau paʻu pe paʻu. O le fufuluina o le mea manogi o le a tupu i le na o le tolu po o le fa tausaga talu ona totoina.

Fomai faʻamaʻi o le pulu lipano

Rhizomes o se laau e aofia ai vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i vailaau faʻaonapo nei. E faavae i luga fualaau faasaina ua faialea ei ai:

  • gaioiga e le faʻamaʻi, faʻamuamua ma siama;
  • taofiofia ai vaʻa toto;
  • faʻavaivaia le faʻamalosi o le intestinal;
  • faʻamalosi le masini vascular system.

O vailaʻau mai rhizomes o le laau e faʻaaogaina mo le maualuga o le toto maualuga, tonsillitis, stomatitis, faafitauli ma le inumaga ma e oʻo lava i nisi o faʻamaʻi gase.

I le fale, e mafai ona e faʻaaoga se mea teuteu o mea manogi manogi. Ua saunia mai le 10 kalama o se laau, lea ua tumu i le 200 g vai inu, ma vevela mo le 30 minute i totonu o se vai vai. Ua uma ona fufulu ma susulu le gaʻo vevela. E fautuaina e ave tolu taimi i le aso mo 1-2 lepu sipuni.

O le mea manogi na totoina i luga o le nofoaga o le togalaau o le a aumaia ai se "tulaga" faapitoa i le ata o le laufanua. O le a sili atu le manaia i tua o maʻa ma vai. O le fugalaau e taua tele i ni mea e faʻapipiʻi ma vaapiapi, e aofia ai phlox, arabis, ma 'au. O le mafuaaga lena e taua ai le auai i le galueaina o le pulu lipano i luga o le eleele, totoina ma tausia lea o le a le tele se taimi.

Laʻau o le pulu lipano