Laʻau

Muraya (Murraya)

O laau vao ma laau afu Muraya, poo Murraya (Murraya) o sui o le aiga o Rutov. O lo latou atunuu o India, Indochina, faapea foi motu o Java ma Sumatra, ae o lenei aganuu e fiafia e ola i vaomatua. O lenei laau na faaigoa i le tagata Suetena o le suiseni o Johan Andreas Murray, o ia o se tagata aʻoga o Carl Linnaeus. O lenei ituaiga e fusia faatasi ai ituaiga e 8, ae i le fale na o le toatasi e totoina, e pei o le mea e sili ona lelei, poʻo le faʻanoanoa.

Vaega o Murai

I tulaga leaga, paniculata muraya, e taʻua foi o le muraia paniculata, o se ogalaau vao po o se laau, e oʻo atu i le maualuga e 7 mita, ao le ogalaau e tusa ma le 13 inisi le lautele. O nei meaola e iai foi ni pepa, e le sili atu i le 200 cm le maualuga. O mea lamolemole lamolemole laulau e le totogia, e aofia ai 3-9 lau. O laʻau o se manogi manaia. I luga o laʻau laʻitiiti o loʻo i ai le pubescence, aʻo i luga o papatusi matutua o se mea lamolemole. O fugalaau manogi, i le lautele e oo i le 20 mm, e mafai ona valiina i totonu o se kulimi poʻo se lanu paʻepaʻe, e 5 o latou paʻu e toe faʻafoʻi. O le fua o se tamai laʻau mumu lea e matua tupu pe a ma le fa masina talu ona maeʻa. I le taimi lava e tasi, fugalaau fugalaau, pulupulu, ma e oo lava i vine atonu o iai i luga o le vao. I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua lenei ituaiga i Saute Saute ma Asia i Saute, o motu o Java ma Sumatra, Ausetalia i Matu, Taiuani, Initia, Malacca, Filipaina, Saina Saute ma le itu i saute o Amerika.

Tuputupu ae Muraya mai Seeds

O le tuputupu aʻe o le paʻu i le potu o tulaga o fatu e faigofie lava. I lenei tulaga, e tatau ona e iloa o le fatu e tumau pea le aoga mo se taimi umi lava. A o le lūlū, e tatau ona teuina fatu i le vai inu mo le 2 itula, ona tatau loa lea ona tufatufaina i luga o le eleele, ma aofia ai le oneone ma le paʻu (1: 1). E le gata i lea, e mafai ona totoina ni laau toto i ni paʻu peatusi poʻo ni vailaʻau palapala, e aofia ai le oneone ma le laupepa palapala. E te le manaʻomia le tanumia o fatu i totonu o le meaʻai, e tatau ona ufiufiina i se fasi 'iemole (0.5-1 cm) o le palapala palapala i luga. O pusa i le pito i luga e tatau ona ufiufi i le tioata po o le ata tifaga, ona latou siitia atu lea i se nofoaga malamalama lelei lea e leai ni manogi tuusao o le la, aʻo le ea vevela e tatau mai le 22 i le 28 tikeri. O fua muamua e tatau ona aliali mai pe a mavae le 30-40 aso talu ona lulu, ma a maeʻa ona latou faia ni pusa laʻau moni se lua, e tatau ona latou lafoina ia fasi laau i totonu o ipu taʻitasi. Muraiya, tupu aʻe i totonu, e lauiloa ona o lona natura le faʻaleagaina.

Tausiga o fale mo le faʻamalosi

Malamalama

O le potu o loʻo i ai le fugalaau e tatau ona faʻalauteleina le faʻaogaina. E tatau ona faataapeapeina le moli, ae mai le 2 i le 3 itula i le aso e mafai ai ona susulu le la. I le taumalulu, e taua tele le lava o le malamalama. E fautuaina e tagata tomai e tuu se fugalaau latalata i se faamalama o loo i le itu i sasaʻe ma sisifo o le potu.

Lulu

I le tautotogo, mafanafana ma le tautoulu, e manaʻomia e le meaʻai lenei vevela (mai le 24 i le 28 tikeri), ma i le taumalulu e tatau ona faaitiitia le vevela i totonu o le potu i le 17-20 tikeri, aua o le muraya e i ai se taimi filemu filemu.

Teuteu

E le tatau ona tatu pe lulu le vao, talu ai ona mafai e le laau ona fausia lona palealii lava ia. Ae ui i lea, i se tulaga e le masani ai, atonu e talafeagai le faapuupuu o se ata umi umi. Ina ia mafai e le togavao ona maua se foliga manaia, e tatau ona fesuisuiaʻi faʻapipiʻi faʻatasi ma le pusa faʻataʻamilo i ona tua.

E faʻafefea vai

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le a manaʻomia e le muraya le tele o meaʻai, ae le o le faʻasusu. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona e fafagaina le vao pe a maeʻaeʻa le eleele ile 1/3 o le vaega. E faʻaaogaina le vai e aunoa ma le chlorine ma le susu (faʻafefiloi ma sina vaega ole acid citric). I le autumn ma le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le vai, ae o tulafono e tumau pea e le suia, o lona uiga, o le vao e tatau ona faasūsūina pe a maeʻa ona faʻagogo le eleele ile 1/3.

Faʻamamaga o le ea

O le suamalie i totonu o le taulaga e talafeagai lelei mo lenei fugalaau, o lea e le manaʻomia ai ona faʻafefeteina i aso uma mai se fagu moli. Ae e manaʻomia pea ona e fufuluina laau mai lea taimi i lea taimi, aemaise lava i aso vevela.

Fertilizer

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le muraya e manaʻomia le fafagaina lelei: 1 taimi i 15-20 aso. I le tautotogo, e manaʻomia e le fugalaau le gaʻolaʻau ma le eletise, lea e fesoasoani i le tuputupu ae malosi o le lanu meamata. E fautuaina le faʻaaogaina o fugalaʻau ma vailaʻau faʻasolosolo mo le faʻaofuofu pito i luga, aʻo faʻaeteete ia aua le sogi le fugalaau. I le autumn ma le taumalulu, e le mafai ona faaopoopo faʻamaʻi faʻasamaʻi i le faʻafefiloi palapala.

Muraya totoina

O faʻataʻitaʻiga talavou e totoina i tausaga taʻitasi. O laau totō matutua e totoina faʻapitoa i le 2 poʻo le 3 tausaga, ae o tausaga taʻitasi i le tautotogo, e fautuaina e faufautua le sui o le pito i luga o le palapala i totonu o ipu. E tatau ona filifilia le ipu ina ia le laʻititi pe tetele. E manaʻomia le faʻafefiloi eleele ma faʻafefe ma meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fatuina, e mafai ona faʻapipiʻi le eleʻele ma le lau laʻau, humus ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 2: 1: 2. E le gata i lea, o le murabu e mafai ona faʻapipiʻiina i totonu o se faʻafefiloi o le eleele ua saunia mo fualaau suamalie. Aua neʻi galo e fai se vaʻalele lelei vaitavai aʻo leʻi tulaʻi i le pito i lalo o le tane. O loʻo faʻaaogaina le faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o le metotia fou, aʻo taumafai e faʻamautinoa e le faʻaitiitia le eleʻele.

Fuga

Aʻo faʻalauteleina i luga o se vaomatua, e faʻaalia ai le tele o paʻu kirimoli poʻo fugalaau manogi paʻepaʻe, e oʻo atu i le 20mm le lautele. O le fuga o le fugalaau e aoga tele ma e mafai ona avea ma teuteuga sili o soo se potu, aemaise lava pe ae mafaufau o le taimi o le fugalaau e tusa ma le 6 masina (i nisi tulaga, e umi atu le umi).

Le lava o le fugalaau

O nisi tagata fai togalaau ua faitioina e le mananao a latou togavao e fuga. Atonu e mafua mai mafuaaga eseese. O lea la, afai ua tupu le Dutch, o lona uiga e tatau ona e manatua mai le taimi o le faʻatau atu i le fuga muamua, e mafai ona ave mai le 3 i le 4 tausaga. E le gata i lea, e le mafai ona fuga le vao ona e tupu i totonu o pusa tele, e pei o se tulafono, pe a uma ona totoina i totonu o se potoa tele, e vave ona amata ona fuga le vao.

Murai faʻateleina

Murayu e mafai ona faʻasaoina e ala i fatu. Le auala e faia ai lenei mea o loʻo faʻamatalaina auʻiliʻili i luga. E le gata i lea, o lenei laau e mafai ona faʻaleleia e ala i le tipi, ae ui i lea, e tatau ona maitauina o lenei auala e le faʻatuatuaina. Semi-lignified cuttings e vavae ese mai vine e tasi le tausaga. Mo le aʻaina, e tatau ona totō ni vavae i le oneone susu, perlite, peat, pe mafai ona tuʻuina i totonu o se ipu vai. E manaʻomia le vevela (mai le 26 i le 30 tikeri), e tatau ona ufiufi i se pulou manino e faia i le polyethylene poʻo se ipu fagu i luga. O le a matua lelei lava pe a fai e tuʻuina mai i lalo mea vevela.

E mafai ona faʻapipiʻi faʻamalosi i le seleselega ia Setema-Novema. E tatau ona faʻapipiʻi faʻamavaeina i totonu o ipu taʻitasi e tumu i le faʻapalapalaina o palapala eleele, ae i le pito i lalo e tatau ona e faia se alavai lelei.

O faamai ma meaola faalafua o murai

Afai e le lava le malamalama, e le gata foi i le maualalo o le maualuga o le timuga poʻo le faʻafeinuina le talafeagai, e mafai ona amataina faafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tupu i luga o se vaomatua po o ni apogaleveleve po o ni paʻu, e fafagaina i luga o le suauʻu masusu mai vaega eseese o le laau. Ina ia faʻamaʻi faʻamaʻi, e tatau ona togafitia faalua pe faatolu faʻataʻitaʻiina i se vaifofo o le acaricide (Karbofos poʻo le Actellik), ae o le vaeluaga i le va o sauniga e tatau ona tausia i le va o le 7 aso. Afai e aʻafia le togavao i se maʻi faʻaleagaina, ona tatau lea ona suʻeina i se vaifofo malie (Fitosporin-M, Fundazol, Oksikhom poʻo se isi vailaʻau faʻasaina). Ae peitai, ina ia togafitia se laau, e taua tele le amata ona tausia faalelei, faapea foi ma le faia o ni tulaga sili ona lelei mo lona tuputupu ae ma le atinaeina.

Ituaiga ma ituaiga o muraya

Ua uma ona taʻua i luga e faapea, i tulaga o potu, e na o ituaiga o paniculata murai e totoina togalaau, mo se faataitaiga:

  1. Min-a-min. O lenei vāʻau o se faʻatulagaga faʻapitoa o le ituaiga togalaau o le Choice Choice. O le maualuga o se laau totogo e tusa ma le 100 cm, o lona uiga o le tuputupu vave vave. I totonu o itulagi ma se toʻafilemu ma le mafanafana o le tau, e mafai foi ona ola lenei ituaiga laau i luga o le togalaau, faia ai ni puipui matagofie.
  2. Minima. O le maualuga o sea ituaiga laau toto e mai le 0.4 i le 0.6 mita, o lona uiga o le alualu i luma o le tuputupu ae, ma o le fugalaau e amata i le tausaga muamua o le olaga. O lenei ituaiga e sili ona lelei mo le faʻatoʻaga i totonu.
  3. Faʻasoʻatoa le tau. O le eseesega lenei, o le maualuga o le vao e le sili atu i le 10-15 senitimita, o le umi o laʻau pepa o le vaimatua e tusa ma le 0.5 cm. O lenei ituaiga o loʻo sili ona manaʻomia mo le tausiga ma le faʻalauteleina o tulaga.

E mafai ona e maua i nisi taimi ni faʻasalalauga latou te ofoina atu e faʻatau ai le Dutch holyu. Ae o lenei mea ua naʻo le paniculata muraya, lea na faaulu mai mai Holani mo le faʻatau.

Faʻaleagaina o le muraya: faʻaleagaina ma manuia

O mea faʻamalolo o le fuga

Ua i ai i Aikupito anamua na latou iloa o le fuga o loʻo i ai vailaau faʻaleagaina. E tele tala faʻasolopito e uiga i lenei laau, ma o lona talafaasolopito ua lilo i le mea lilo. Ae o le a le mea ua taua e lenei laau o le "laau o tagata Iapani" e aoga mo? Hesperidin o se vaega o le laʻau - o lenei vailaʻau oona e aʻafia ai le gafatia o capillaries. O lenei vailaau e iai foi lona faʻaaogaina o le anti-inflammatory, faʻapipiʻiina ma faʻamalolo ai, o lea ua faʻaaogaina ai i isi vailaʻau mo gastritis, manava manava, o le dysentery ma isi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, faapea foʻi ma manuʻa eseese. E faʻaaogaina foʻi laʻau i fafo mo tiga ma sooga. Ma o le suamalie e maua mai lau laʻau e faʻamalo lelei ai le ulu o le ulu ma le toothaches. O fua o lenei aganuʻu e aofia ai meaola faʻalauiloa, e pei o: antioxidants ma vitamini. Afai e te 'aina le 3 poʻo le 4 o nei fua i le aso, ona avea lea o se puipuiga sili ona lelei o le matua tuai. E faʻaaogaina foi mo le maʻi fatu fatu, toto maualuga ma isi faʻamaʻi o le cardiovascular system. Ma o loʻo faʻaalia foi mo le maʻisuka, ona o le faafetai ia i latou, ua faʻaititia le maualuga o le suka i le toto e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau.

O le faʻaogaina o le faʻamalama e faigofie lava, mo le mea lenei e tatau ona e ave le laʻau ma laʻau i le fua tutusa tutusa. Muamua, o fatu e aveeseina mai vine, ona latou malepe ai lea. O le taunuuga o le masini ua sasaaina i totonu o se ipu tioata, lea e sasaa ai vodka, ma 2-3 tbsp. l o le paluga e ave 0.25 lita o vodka. E faʻamamaina se vaʻa faʻapipiʻi i se nofoaga malulu ma pogisa mo aso e 15, ae e manaʻomia le faʻavevesiina o le vai. O le tinite tinese o loʻo maua i le 20-30 faʻafefe faalua pe tolu i le aso mo le 30 minute. ao lei faia le taumafataga. E fesoasoani i le faʻavaivai o le fatu, faʻamaʻi i le fatu fatu, faʻatasi ai ma le tele o femalagaaiga i taimi uma ma avea o se mea e puipuia mai le faʻaleagaina o le myocardial.

Contraindications

I le faʻaaogaina o vine, laʻau ma tupe mai murai, o aʻafiaga e le manaʻomia e iloa. Ae ui i lea, o le ava malosi o le muraya e fesoasoani e maualalo ai le toto, ma o lea e fautuaina ai e faʻaaoga ma le lapataiga i tagata mamaʻi. Ae, e le fautuaina e tagata atamamai le faʻaaoga sese o fua o lenei laau.