Fugalaau

Laʻau malosi tele, poʻo le agavaʻa

Vagana ua mafai e le lupine ona tauva ma le mafai ona valiina togalaau ma pupuni fiafia ma lanu lanu paʻepaʻe ma le tama. Ae afai o le pito i tua o se laufanua, laufanua o le vai, o lona uiga o le mea moni o se fetu moni o le mamanu muamua. Po o le a lava le lelei ma le tele, o le a le mafai ona faʻafeiloai le tamaʻitaʻi i le tuufaatasiga, o le a suia ai foliga o le togalaau e faʻavavau. I mea uma, o lenei fale totō e tele naua mea lelei. Ma e le o le mea sili ona itiiti ia i latou - faʻaletonu. O se tamaʻi manaia ma susulu e aoga i soo se faigata e ono tulaʻi mai pe a sauni se laau mo le taumalulu. Ioe, ma e mafai ona e ola i taimi uma lenei aganuu e pei o se pepa.

Agastache, po o le lofia i le togalaau fugalaau. © Gavin Witmeyer

Fugapaʻu laina o sultans of lofant lofant

O loʻo lofituina tamaiti i aso nei. Ae o le mafuaaga mo le lauiloa tele o le laau, o le mea e leaga ai, e le o ana taleni teuteu, ae o ona fale faamalolo. O le maualuga o le faʻamalosia o le laau e avea o se vailaʻau faʻasaina lautele ma tulaga ese na taʻitaʻia ai le mea moni e faapea o le tama teine ​​na aofia ai i lisi o togalaau e sili ona taua. Ma i le tele o le le mautonu i le faavasegaina ma le ituaiga: igoa faafuasei na amata ona suia i se "togafiti" faavavega faavavega - "Tibet", o le fatuina o se mea moni.

E pei lava o soʻo se togalaau togafitiga, e tatau ona faʻaogaina ma le atamai le alo ma lalo o le taʻitaʻiga a se fomaʻi. E le pei o taleni suamalie, mo le umi o lona ola, o le lofant o se agalelei faʻafefe-aromatic ma se manogi manogi manaia. Ma o lona matagofie e le o se masalosalo: o se tasi o laau aupito sili ona lelei ma olaola mai le vasega o le oona. Ma e oo lava i le maualalo o le malulu o le lofant o se talafatu. E le gata i lea, e le fefe le laau i le malulu, e le fiafia i le susu ma le malulu malulu ma e manaʻomia se sauniuniga talafeagai mo le taumalulu i le ogatotonu.

Lofantso latou igoa o meaola Polygon, po o Agastache (Agastache) e le masani ai ma i matou - o laau tetele e tetele ma tetele. O le ausia o le maualuga maualuga o le 1.5 mita, latou te faia ai se matagofie matagofie ma le matagofie o le ie puipui. O 'olo o loʻo ufiufi uma i laʻau manogi ma suamalie, lea e faʻaopopoina ai se pepa o le anise malolo i salakeke. Faʻasalaina i le faʻamalosi, laina laina-faʻamalosi, e masani ona sosolo, latou te faia se laumei lanu meamata e foliga mai e le opa. O ponunuka ua faapaleina i se foliga sili ona susulu i le foliga o se pulumu vavalalata o fugalaau vaiti. O aʻafiaga Lofant e oʻo atu i le 10 ma le sili atu senitimita le umi ma e foliga mai o le fulafula. Ma e tusa lava pe le tele naua, ae saʻo lelei lava: o le vao e foliga mai ua faapaleina i le lane "fufulu," o le faalauiloaina o laina laina i totonu o le mamanu e sili atu ona manino nai lo isi laau totino ma se ituaiga o mea e le o iai.

Le faʻaaogaina o le tama i le mamanu o le togalaau fugalaau. © Mat Taylor

A oʻo ina tupu aʻe e pei o se tausaga taʻitasi, e fesuisuiaʻi pea poloka o agastakha, mai ia Me seia oo mai le toʻa. A oʻo ina tupu aʻe e pei o se tamaʻitaʻi, o le a fiafia tama laiti i le taimi o le taumafanafana, aua ina ia sauni mo le taumalulu, o le a tatau ona vavae vave. Ae o le taimi nei o le ae maua le taimi e fiafia ai i le matagofie o se laau matagofie. O le lanu lanu o le lofant e aofia ai kulimi, paʻepaʻe, lanu viole, piniki, lanu viole, lanu moli.

O le manogi o agastakha e tatau ona i ai se vavae ese. E manaia, suamalie, e le gata ina tosina ai pi ma le folasia, e avea ai ma se tasi o fualaau aupito sili ona lelei o le meli. O le manogi o laau totő ma faʻamatalaga anise e faʻaaoga lelei i le kuka. Ma e le gata i le mea e sili ona lauiloa o le anise lofant, ae faapena foi i isi ituaiga o meaola o lo o pipii ai le pepa, lole ma le mint i le manogi manogi

Ituaiga ma ituaiga o lofant

O le sili ona lauiloa i le le tele o ituaiga o tama e tatau ona tatau ai se ituaiga e tasi - agavache faʻailoga. E moni, o lona igoa faʻapitoa e matua ese lava - Polygon, po o agamalche mimilo (Agastache rugosa) Ae e le o se mea e masani ai i le va o faifaatoaga o le "igoa" lauiloa "lea na faasalalauina ai e le au faamalolo nei le lofant - Tibetan lofant ma le mint Mekisiko lauiloa, manogi Korea. O nei igoa uma o loʻo i totonu o le tasi laau - agastakha rugose.

O se meaola lelei tele lea, ma le sauniuniga lelei mo le taumalulu, e mafai ona manuia le taumalulu i le vaeluagalemu (e ui lava o le tele o filifiliga e fautuaina e ola e pei o le tausaga i itulagi ma ogaoga ogaoga). O laulaau o lenei manogi manogi e pei o le anise, o isi vaega pito i luga e manogi e pei o le laisene. O le matagofie lenei, o le laufanua, o lona matagofie e itiiti ifo i isi ituaiga o laau, ae o ona laʻau mumu ua valiina i le lanu meamata, ma puupuu peiseai ua foliga mai e le masani ai le lanu violē lanu viole ma faalauiloa atu i soo se togalaau fugalaau. E sili atu le teuteu nai lo le fale o loʻo i lalo, o eseesega ma ituaiga o meaola e ese mai:

  • Honey Bee cultivar, lea na afaina ai le faigata o le taumalulu i le faaleagaina o lauolaola ma ua ola aʻe i le ogatotonu o se laau o le taumafanafana, ae e susulu vave mai ia Me seia oo mai le malulu;
  • O le "Honey Bee Blue" ituaiga eseese ma laau vao e sili atu i le 70 cm le maualuga ma le susulu o palasi, lea e manogi ai lauulu pei o le anise ma le mint;
  • faʻamalosi le vasega lanumoana "Blue Spike".
Polygon moa, Tibetan lof, Mint Korea (Agastache rugosa). © Carl E Lewis Mnogokolosnik mauga Lofant mauga (agastache rupestris). © Jenn Gray Polygon mexican, Lofant mexican (Agastache Mexicana). © Karelj

E tatau ona sili atu ona lauiloa ma Polygon polygon, po o Lofant mexican (Agastache mexicana), lea e faigofie ona faʻaleleia e fatu ma e tusa lava pe faʻapitoa i le totoina o le tagata lava ia. O le vao o lenei lala eletise, ola i luga o le taumafanafana ma faia ni ie puipui e oo lava i itulagi ma ogaoga malo. O le maualuga o laʻau e mai i le 70 cm i le 1 m, ma e masani lava ona vave fausia ni suauʻu tetele. O laʻau e manaia, fou, ma se lanu samasama, foliga o le fatu ma i se pito sili ona matagofie. O le faʻaaogaina o fulufulu i totonu o pulumu vaʻaia e valiina i lanu piniki ma le lanu violē, e ese le vaʻaia ma lau laʻau ma e foliga mai o ni paʻu mūmū i luga o le lanu matamata. Ole ituaiga o meaola e seasea lava, pe a fai e faatau, e masani ona e maua le ituaiga "Carlile Carmine" ma le tele o laʻau ma le umi o le fugalaau.

Lofant Pallida (agastache pallida), sili atu ona lauiloa o lofant barbers (Agastache barberi) ma i le mamanu faʻapitoa e na o le cultivar "Firebird" e fai ma sui, o lona tupuaga e tele lava ina le mautonu. O lenei laau e tu i fafo mo lona tele ma lacy inflorescences o se lanu moli sesega, lea, faatasi ai ma o latou manumanu uma, e foliga mai o se mea e ofo ai ma le tauagafau. O laʻau fefiloi susu, pulupulu paʻu o wili e tusa ma le 60 cm le maualuga ma tupu mai i le vaeluaga o le taumafanafana i Oketopa e foliga mai e faamaluluina ai le le fiafia o tagata e sili atu nai lo isi tama ma tuuina atu le laau atoa o se foliga tutusa lelei.

Polenisia mauga, po o Lofant mauga (Agastache rupestris) o loʻo faʻatupulaia e pei o se tagata vaalele, ae mafai ona ia taumalulu i le ogatotonu, pe a tuʻuina atu le faʻaleleia o le alavai i le taimi o le totoina ma se fale malulu. E sili atu le tauagafau i le maualuga, mai le 45 i le 90 cm, ae sili atu foi le pala. Laina laulaau ma se lanu enaena e foliga manaia, ma o le manogi e mafai ona faʻafefeteina e oo lava i le mafiafia o le lofant. E sili ona lelei le filifilia o ituaiga e fuga i le tausaga o le lūlūina mo le totoina i itulagi ma le matuia o tauvaga:

  • lanu piniki ma le umi "Desert Sunrise";
  • motii moli-lilac half-mita-maualuga ituaiga "Sunset" faatasi ai ma foliga matagofie lanu lanu i inflorescences;
  • manogi manogi manogi "Loto Paʻu" ma se manogi manaia mint.
Le faʻaaogaina o le tama i le mamanu o le togalaau fugalaau. © Kathy Diemer

I le teuteuina o togalaau, e faʻaaogaina ai loli:

  • mo le teuteuina o faʻafefiloi ma felaʻuaʻiga i fale lanu;
  • ia faia ni lanu lanu ma matagofie, i vaega tetele;
  • i totonu o togalaau i le faiga o laufanua, modern, fore-guard and other styles modern;
  • i le tulaga o se faʻaauau ole ala faʻaonapo nei;
  • mo le teuteuina o nofoaga e leai ni mea;
  • mo le faia o le siʻomaga ma le fua i luga o moega mo fugalaau tetele;
  • i le mamanuina o fugalaau e lata ane i nofoaga o tafaoga ma fanua;
  • i togalaau manogi ma togalaau teuteu;
  • e pei o se laau e mafai ona toe faʻafouina i laʻau tetele poʻo ni vaega o le togalaau;
  • i le matafaioi o se faatulagaga o le laufanua o le laufanua;
  • e pei o se atigi pusa lapoa, faʻatumu i mea manogi ma faletalimalo, nofoaga faʻafiafia ma gazebos;
  • e pei o se fale o le meli;
  • e pei o se laau totogo vevela mo meaʻai vevela, meainu;
  • e pei o se laau tipi;
  • e avea o se mea faʻapitoa faʻataʻitaʻi.

Paʻaga sili mo Lofant: lupins, astilbe, rudbeckia, veronica, catnip, mint

Tuputupu ae o le lofant

Tulaga e Manaʻomia e Lofants

Mo le lofatua e avea ma fetu o lau aoina o vaʻaia, e le manaʻomia tele - malamalama lelei ma maualuga le palapala.

Lolo fugalaau matagofie ma ola e masani lava na o nofoaga malulu. Soo se le lava le malamalama e afaina ai le matagofie o lanu meamata ma le tele o inflorescences, faʻapea foi ma le faʻaogaina o suauu taua i vaega eseese o le laau. O le mea lea, mo lenei faʻailoga e sili atu ona lelei le filifilia o nofoaga sili ona matala ma susulu. Lofant e fiafia ma vevela nofoaga.

O le palapala mo le loloa e le tatau ona lelei, ae le tatau ona galo le alavai lelei. O le lofant e mafai ona ola na o luga o le vai ma le manava, eleele palapala. O le sili atu ona lelei, o le sili atu, ae o le a totogo i luga o le eleele sili ona pala, e ui lava ina itiiti ifo le ofoofogia.

Agastache, po o le lofia i le togalaau fugalaau. © Paul

Lofia le tau

O fualaau laiti o le tama e totoina i se mamao e 20-25 cm mai le tasi. Aʻo faagasolo le faʻatinoga, e fautuaina e aua le faʻaleaga le eletise o le eleele, i le faʻavasegaina o se mea e itiiti ifo le faʻamalosi pe a mafai. E manaʻomia le faʻaleleia o le eleele aʻo leʻi totoina, faʻaopoopo mea faʻalaʻau ma pe a uma ona eli loloto.

Lofant Care

O le Lofant o le a manaʻomia le suāvai mo le fugalaau sili ona mataʻina. O lenei mea totō e faigata, ae le o le lauʻeleʻele papaʻi. Ma i le umi o vaitaimi e aunoa ma se faʻafefe, o le a manaʻomia ona faʻafeinu. Ae o le faʻamoemoe o le faʻaleleia o le suavai o le taui lea mo le tau, ae le o le faʻamauina o le palapala maualuga. E tusa lava pe o iai i lenei taimi, e le aoga i le faʻaleleia o le suavai le tele i luga o le agavaʻa: o lenei faʻalauiloaina e le faʻafefiloi ma le susu.

E fafaga fualaau pe a matutua i latou o se mea teuteu. Afai e fuafua e laau toto le seleselega, aoina mai mata mo meaai, e pei o se vevela, mo mea tau vailaau, ona le tatau ai lea ona fafagaina le agastakh. Mo le teuteuina o lomu, o le laei pito i luga e faʻaaogaina 2-3 taimi, e amata mai ia Iuni ma le sili atu nai lo Aokuso, faatasi ai ma le va o le 3-4 vaiaso i le va o laei. Mo lenei mea totō, e sili atu le faʻaaogaina o fualaʻau minerale atoa. I le faʻaleleia atili o fugalaʻau i le tautoulu, e sili atu ona lelei le mulimuluina o vao ma mea faʻalaʻau - compost poʻo humus. E aumaia foi i latou pe a tulaʻi.

E tatau ona aofia i totonu ole polokalama ole tausiga ole vao. E le pei o le lupin lava, o le agafakha ma vao e le mafai ona gafatia. Ma a itiiti ifo i le 2-3 laei i taimi uma mo ia e sili atu ona lelei le fuafua. E faʻapena foʻi ile vaʻaia o le eleele: e tatau ona faʻatinoina le faʻatinoga vave pe a uma le mamafa o timuga ma faʻavaivai taʻitasi. Mai tiute uma e lua e le sili ona manaia, o le mulching o le palapala o le a faigofie ona laveaʻiina oe. Lofant e fiafia i mea tau laau.

Lofant i le togalaau fugalaau. © joepyeweed1

Lofia le taumalulu

O le sauniuni mo le taumalulu o se vaega taua o le manuia i le tuputupu ae o le tama i le ogatotonu. Ina ia mafai ai e le laau ona tauleleia le taumalulu, e tatau ona ala mai ona tumutumu. Ma mo lenei mea e tatau ona e tipiina vave vaega o le laau i le vave, i tua i le ogatotonu o Setema (ma leai mulimuli ane). E naʻo le 10 cm le maualuga o pulumu e totoe mai le vaʻaia. Aʻo lei oʻo mai muamua le kiona, e tatau ona ufiufi le laau i le auala vevela: e tatau ona ufiufi le eleele, ona tatau lea ona ufiufi le laau i laʻau ma lala vavae poʻo le itiiti ifo ma le tasi o mea. O le manuia o le taumalulu tuusao e faalagolago i le masini pe a leai le susu. Ma o le mago e sili ona taua. E le gata i lea, e le fefefe lava gutu i lenei laau.

Puipuia o Pest ma Disease

Faʻafitauli i le tuputupu ae o le tama e tulaʻi mai na o le le talafeagai ma le tausiga poo le suavai o le palapala. O lenei laau e soli ai le mamao fautuaina pe a totoina, i le mea sese, o le susu o le eleele e mafai ona avea ma paʻu palapala paʻu. A le o lena, o lenei faʻailoga e matua faʻaauau.

Agastache, po o le lofia i le togalaau fugalaau. © thetreefarm

Agastahe totoina

O le lofant o se tasi o mea sili ona fesuisuiai i auala o le faʻalauteleina o togalaau. E mafai ona maua se tupulaga fou o laau toto:

  1. Vaeluaina o laau. E mafai ona e faia le faiga i le tautotogo ma le amataga o le tautoulu. O le mealilo autū o le vaevaeina o manava malolosi i ni vaega tele, ia taitasi uma ia le itiiti ifo ma le 5 faʻafouina o tumutumu ma se vaega tele lava o le rhizome o le a tumau pea. O le faʻaaogaina o se mea fou i se nofoaga fou o le a manaʻomia ai le faʻaogaina o le suavai, e aunoa ma se mea masani e le mafai e le laau ona fetuunai masani.
  2. Faʻamauina o ni meaʻai (i le mataupu faavae o laau toto).
  3. Tuputupuina o laau. Afai e te lūlūina fatu laʻau mo fatu i totonu o pusa lapoa e iai se mea maualuga i le aso muamua o aso e sefulu o Aperila ma maua ai ni mafanafana mafanafana ile fale, o le a tuʻuina atu e le lofant fatu ni vaʻai faauo. Ma o le ae maua fua o vaovao i lenei tausaga. A maeʻa le lua lona lua o laulaau moni, e tatau ona lafoina laau i totonu o ipu taʻitasi ma ola seia oʻo ina mou atu le faʻafefe o gutu.
  4. E ala i le totoina tuusao i le nofoaga o le galueaiina. E mafai ona lūlūina fatu i le eleele ia Me, i togavao ma le loloto pe a ma le 2 cm. E masani lava, o nei tafaoga e ola vave, ae o le fugalaau i le tausaga muamua e le mafai ona faatali, ma o le a puupuu.