Laʻau

Faʻatoʻa togafiti i le togāvine Tausi i le fale Faʻasologaina Tuputupu mai mai fatu Ata vailaʻau

Vaʻavaʻai fualaau o le gaogao O le inisctivorous fattener nai lo le fafagaina

Zhiryanka (Pinguicula) o le lauiloa sili lea i totonu o togavao i totonu. E fiafia o ia i le matagofie o fugalaau, e pei lava o violets, e fiafia le mata i laulaau lanumeamata lanulaulaula ma se fugalaau susulu. O le Giryanka ua tupu e le gata mo mea teuteu, o lenei laau toto ua avea ma ata moni o le aoina o fualaau aina. O foliga vaaia o le laau e tauagafau ma faigofie, ae o se tulaga uiga ese ua natia i tua o le matagofie.

Faamatalaga o le Botanical

Paʻu, o laupepa laupepa lapopoa ma pito tafatafa o loʻo faʻapotopotoina i totonu o ni soʻo. O laulaau e paʻu, mea malie, foliga faigofie ma, i le taimi e tasi, e susulu. I lalo o se lalelei basal rosette o se manava sese. E tasi le afa o glands o le tamaitai fusiua na te natia se mea manaia manaia, tosina mai iniseti, o isi elemene oona e nafa ma le nutimomoia o le vete. E faʻafetai i laʻau o le faʻamalamalamaina o le pulelaʻau faʻamalosi lea e susulu ai laulaau.

E tusa ai ma le faʻaogaina o masini, o le papaver e foliga tutusa ma se togavao faapena o se mea faʻapitoa. Ae ui i lea, i totonu o se fafine gaʻo, o laulaʻau ua afifi tele, o le tele o taimi e tumau ai pea ona tatalaina. O loʻo i luga o lauusiusi laʻau, o loʻo faʻatagaina ai oe e siaki iniseti laʻititi (ogaoga) e aunoa ma le fusi. Faʻataʻotoina e le suamalie suamalie, o le iniseti o loʻo nofo i luga o laulaula susulu, ma e leai se faamoemoe. O le faʻaogaina o iniseti lapopoʻa e pipii e pei o vibrations i luga o le laumei, ona faʻagasolo ai lea o le faʻagasolo malie o le laulauina o le laʻau, ona faʻapipiʻiina lea o kulūtinitini. E le o se mea faʻafuaseʻi e taʻua e faifaatoaga fugalaau se fusi o se ituaiga Velcro olaola.

Auala e tulituliloa ai se mea taugata

O le mea faʻanoanoa a le fili e fausia i luga o le paʻu o laʻau laulaau. E faʻafetai i le papa e foliga mai e manaia, o le laau e maua lona igoa. E le gata i lea, o se tagata taufaaleaga e taua o se manulele, o se mutia manaia.

Mo le tausaga, o le laau e aofia ai vaitau e lua o le atinaʻe: susu ma faʻagogo. I le tau mafanafana, e faʻasao e le paprika fasi laʻau paʻu, ma i le taumalulu - lau laʻau laiti, o le mea moni lava o pulumu ma mea tuputupu aʻe. O le mea lea, mo le tausaga, o se tamaitai faasee e fausiaina ni laulaau se lua: o se tulimanu moni ma se tasi o le taumalulu.

O lenei vailaʻau o le inisetiva o le aiga Pemphigus, e le pei o isi tagata o le aiga, ei ai aʻa moni. I tulaga ogaoga, o le aʻa e fesoasoani i se fafine gaʻo e ola.

O sui o le ituaiga e mafai ona iloa e foliga tutusa o laulaau ma fugalaau. I luga o se puipui umi umi, o se fuga e tasi e tulaʻi i foliga e pei o se violet. O le pito i luga ma le tolu pito i lalo o le corolla e tutusa lelei lava, o le lapoa o le fugalaau e 2-3 cm. O lanu e aofia ai le lilac, fusi, blue, purple, white ma le piniki e le masani ai, o le ogatotonu o le pharynx ei ai le paolo malu. A uma ona tupu, o fualaau pusa e tupu.

E tusa ai ma laulaʻau: laʻau o le laulau 5-15 cm le umi, o le limasini e oʻo i le 40 cm.

Carnivorous plant carnivore insectivorous photo

O se tagata taufaaleaga fiafia e faigofie lava ona tupu. O se mutia manaia po o se vaovao papafe o le filifiliga pito sili ona talafeagai mo i latou o loʻo amata nei ona latou puleaina le tausiga o fualaau aina. E ui o le faʻamatalaga mai fafo e le o se mea e sili ona manaia (e ui lava o le faʻapitoa o foliga vaaia ma le tauvaga e manaia), ae o lenei pepe e le lelei, faigata, lelei le fetuunaʻi i tulaga masani.

Ona o lona faauo i fugalaau fugalaau, e mafai ai ona faigofie atu ona tagata tauva: e mafai ona faʻafesoʻotaʻi le le lava o le moli, e le manaʻomia le faʻaleleia o le manogi, faʻafefea ona faʻaleleia i le vai masani (o isi togalaau faʻatoʻaga e manaʻomia ai le faʻaleleia o vai ma vai faʻasaina). O le isi faʻataunuʻuina o le ola umi - i nisi o vine, fugalaau e ono masina. E sili atu le vaivai o le mafaufau sili, ae i le tulaga o lona faauo i tagata e totoina fugalaau, e leai se tutusa o le edema.

O le masaniga masani o puffin o nofoaga faasao o le Northern Hemisphere, e maua i Amerika i Saute, e 12 ituaiga o ituaiga o loo maua i Europa, i le teritori o Rusia, o le papillary masani. Latou te ola i tafatafa o auvai o vaituloto, tafaʻi o le taamilosaga, o nisi e taʻitaʻia ai se olaga o le epiphytic - latou te nonofo i luga o papa papaʻe e ufitia i le galu.

Pe a fuga mai se teine ​​valevale

O le taimi vavalalata o le paprika e paʻu i masina o le tautotogo.

Tuputupuina le pata pata mai fatu

Ginger fatu photo

O fatu fatu e totoina i totonu o se meaʻai mo laau iniseti (faʻatauina i le faleoloa) poʻo se faʻafefiloi o peat, oneone, vermiculite ma le perlite ua saunia (o le mea taua o le eleele o le ea, permeable, ma le vailaʻau).

  • Ave le atigipusa, faʻatumu i le palapala, faʻaleleia, faʻamamaina i se moli lelei, tufatufaina fatu ile luga.
  • Ina ia faatumauina tulaga o le lauʻeleʻele, ia ufiufi i se tioata malamalama poʻo se kiriata luga.

Tuputupu ae paprika mai fatu fatu laau

  • O fualaau o Germinating e tele ni vaiaso. I le taimi lea, ia faatumauina le malulu o le ea i totonu o le 22-24 ° C, tuʻuina atu le malamalama mumulu, faʻafefeteina i luga o le eleele, ma faʻamalosi i aso uma e faʻaumatia ai le condensate.
  • A oʻo mai pupu, aveese le fale ma ola i lalo o tulaga lava e tasi.

Zhiryanka mai fatu fatu vine

  • E tatau ona totō laau i totonu o pusa eseese.

Faʻaleleia fua

I le avea o se mea mo le faʻaleleia o laau, e faʻaaogaina ai tumutumu o le taumalulu (lau). E mafai ona vaevaeina seisi fou i ni vaega ma totoina e avea ma totō tutoatasi, ae ia faia lenei mea ao le i amataina le tuputupu aʻe o le tautotogo. O nisi o manulele i pito o pepa laupepa o loʻo fai ai pepe (pei o Kalanchoe vivi).

Root delenki ma le "fanau" aʻa i totonu o le oneone-peat mixing poʻo le oneone mama. E manaʻomia foi ona e fatuina se siosiomaga mūmū (pito i luga ma se fagu vailaau poʻo se pusa tioata tioata), vevela ma le moli.

Tulaga Tutupu

Zhiryanka Pirouette Pinguicula 'ata o Pirouette

Filifiliga nofoaga ma le malamalama

O le aoga sili o se tamaʻi gaʻo o le mafai lea ona tuputupu ae masani i le le lelei o le malamalama. O le mea moni, mo le tuputupu ae masani, e tusa ma le tolu itula o le malamalama o le pulega i aso taitasi e lava mo ia. Tuʻu le fafine gaʻo e alu i luga o faʻamafanafana o le taeao po o le afiafi i le taimi lea. Aloese mai le susulu o le la, o le aoauli o le aoauli e sili ona matautia. E le gata foi e le taliaina se fafine gaogao o le ata lafoia loloto, ae e matua tupu malie lava i totonu o le paolo.

O le nofoaga aupito sili ona lelei i le itu i sasaʻe poʻo sisifo, i le faamalama i saute e mafai ona e tuʻuina se ulo ma se laau i totonu. O le aganuʻu e faʻafetaui atoatoa i le faʻamalama, e mafai ai ona tupu i florariums ma terrariums ma le faʻasalalauina i moli pupula.

O le mea e le fiafia i ai se fafine gaʻo, o le fesuiaiga e fesoʻotaʻi ma se punavai malamalama. Ina ia taulai atu i le nofoaga o le laau, e mafai ona e faia se faailoga i luga o le ulo ina ia e le faafuasei ona faalauteleina le laau. O suiga masani i tulaga o le malamalama e le manaʻomia.

Tulaga o le vevela

Guatemala Pinguicula Guatemala ata

I totonu o laau iniseti, o le paprika e tu i fafo mo lona gafatia e fetuutuunai lelei i le tele o potu masani masani o le potu. I le taimi mafanafana, na te lagona le mafanafana i se ea vevela i le lautele o le 25-35 ° C, i le taumalulu - 15-18 ° C. E leai se mea e manaʻomia e maua ai se malulu malulu, e lava le faʻaitiitia o le malulu o le ea pe a uma ona faʻaalia foliga o "taumalulu". O eseesega o le vevela e le matautia, ae o le faailoga e le tatau ona paʻu ifo ile 15 ° C. Na o le pau lava le tulaga - aua nei galo e uiga i le itiiti o le fesuiaiga i le ao ma le po i le vevela (e pei foi o le togi, mo se faataitaiga). O lenei mea o le a afaina ai le taimi o le fugalaau, o le a manuia ai le masani ona fausia o laʻau laulaau.

Faʻameli

O le isi tulaga taua mo le alualu i luma faamanuiaina o le mautinoa lea o avanoa i vaalele fou. Faʻasala le potu i aso uma e aunoa ma le fefe i se ata (e ui i lea, e le aofia ai le tele o suiga o le vevela ona o le afaina i le malulu o lele). Mo le taimi mafanafana, e mafai ona siitia atu le taufaʻaipoʻa i le togalaau - o loʻo maua ai ma o le a maua pea le ea fou i taimi uma.

E faʻafefea ona tausi se fafine gaʻo i le fale

Zhiryanka i le fale ata

E faʻafefea vai

E pei lava o laau uma e teu ai, o se iʻa e sili ona manaomia e manaomia ai le suavai mama. E maitauina e mafai ona oʻo mai i le vai o se mea e ese ai. O se tagata matamumuli e mafai ona fafagaina i le timu. I tulaga ogaoga, tuu vai inu vai vai, ae sili atu le le alu i ai, o le lamatiaga o le faaleagaina o le laau e lelei tele.

Mo le mutia manaia, naʻo le loloto o le suāvai e talafeagai (e ala i le sump). Afai o le vai e oso i lau, e mafai ona tupu se faalavelave. Suavai faʻatasi ma le maualuga o fua o le susu. I le taimi mafanafana, vai i le taimi e 1-2 taimi i le vaiaso, i le taumalulu - 1 taimi i le vaiaso. I le taumalulu, e faʻaitiitia le vai ona o le maualalo o le ea, lea e aʻafia ai le fua o le faʻamamago o le masini.

Faʻamamaga o le ea

O le malulu o le ea e aafia ai le tulaga o le laau. I le tulaga lelei, o le maualuga o le susu e tatau ona 60-70%, ae o le 40% ua lava (pe afai o lenei faailo e tumau). O le i ai o se mea faʻapipiʻi i luga o laulaʻau e le faatagaina ai le pulupuluina o se pata, taele i totonu o le fagu poʻo isi faʻalavelave, e aofia ai laumei vai i luga o laupe ma laupepa. O le faateleina o le maua o le ea e maua e ala i le faʻaaogaina o afi eletise poʻo ni mea faʻalelei faapitoa. E mafai foi ona e fufuluina le ea i totonu o le potu, ia tuu i se taimi se pusa e iai se laau i luga o se fata ma vai susu (faalautele le ele, pebbles, moss). O se filifiliga sili e faatumauina se siosiomaga malie o le tupu aʻe i se terrarium poʻo florarium.

E faʻafefea ona fafaga se tamaʻi gaʻo

E le manaʻomia e Zhiryanka ona faʻapalaina i lalo o le aʻa. Iniseti na o le pau lea o le filifiliga o le fafaga. I le taimi mafanafana, o le a taulimaina atoatoa e le laau le galuega o le tosina mai o iniseti - o le a fesoasoani ia te oe e lafoai ai namu ma laʻau i totonu. I le taumalulu, e mafai ona faʻasalalauina vaega o le seleseleina i tafatafa ane o le laau, lea o le a tosina atu i ai le taimi o Drosophila (laʻitiiti laiti). O lenei fuataga e faitalia, talu ai e aʻafia ai le afaina o totonu.

Suiga o fusi

E faʻafefea ona faʻaaogaina se ata gaosi fafine

O le totoina o laau talavou (lalo ifo o le 3 tausaga) e faia i le tausaga, ona - tasi i le 2 tausaga. E fautuaina le maua o le taimi e toe totoina ai i le amataga o le tautotogo (seia oo i le ogatotonu o Mati), ma o le a tuputupu ae le malosi o le laau i le taumafanafana. O le aʻa e le tupu tele, o le palapala e toetoe lava a le lolovaia, ae mo fua masani masani e manaʻomia ai avanoa.

Soo

E pei o le eleele, e sili ona lelei le faʻaaoga o se mea faapitoa mo fualaau iniseti. I le saunia o le palapala ia te oe lava - e tatau ona avea ma se mea e mafai ona pala, ma faʻafefe. O se mea faʻapipiʻi faʻasolosolo faʻatasi ma le faʻaopoopoga o vaega vavalalata (perlite, oneone lapoʻa, vermiculite) e talafeagai. E mafai ona e faʻaaogaina se paluga o solofanua solofanua, oneone oneone ma sphagnum moss.

Faʻafefea ona vaʻaia

E faigofie le gaosia o se fafine gaʻo:

  • Matou te aveese le laau ma se paluga eleele mai le fagu, ia aveese ma le faaeteete le sui mai aʻa.
  • I totonu o se koneteina fou ua tumu i se meaʻai, matou te faia se mea itiiti o le atuatuvale (lava e fetaui ma aʻa).
  • Faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le fugalaau i le malologa, faʻavasega le meaʻai ma ia mautinoa e faʻafeinu i vai faʻafefe.
  • I le taimi lava e maeʻa ai le gafa, tuu le fale i lalo o le moli susulu ma faʻamautinoa le maualuga o le suasami o le ea (taofi i lalo o se ipu fagu poʻo se pulou mai se fagu pipi tioata pe a ma le vaiaso).

Maʻi ma meaʻai

Zhiryanka i le fale ata

O le isi mea e le faʻaaogaina o se tamaʻi gaʻo, o lona faʻanatinati lea i mea faʻamaʻi, o le a avea ma se "taumafataga" mo ia. O se tagata aulelei taufaaleaga e puipuia foi i faamaʻi.

O aʻafiaga ono ono aʻafia ma le le lava i le tausiga:

  • E le totogo Zhiryanka ona o le leai o se malamalama;
  • O le faʻavaivaia o le palapala (aemaise lava i le faʻatasi ma le maualalo o le vevela o le ea) e oʻo atu ai i le pala o le puff. E tatau ona e aveese nofoaga e aafia ma faia se faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea o le a aʻafia ai le tulaga o le fale. Aua e te faatagaina na ituaiga, saunia le suavai mama;
  • Pe a faʻaalia i le susulu o le la, e mafai ona e mu - o le a aliali mai lanu samasama i laulaau;
  • Paʻu pepa mago ma le maligi - le lava le suāvai poʻo le maualalo o le maualuga o le susu.

Afai i le taumalulu o le a veleina ni laulaau, ona mumu ai lea - aua e te fefe, o se faiga masani.

Ituaiga o le gaʻo fafine faʻatasi ai ma ata ma igoa

O le ituaiga e tusa ma le 65 ituaiga laau. O le Zhiryanki o ni mea faʻapitoa iloga o laau: latou te matua malamalama lava i le faʻaleagaina o le siosiomaga ma suiga o le tau. E matua aʻafia lava i latou i faatosinaga a tagata i vaega o le gaogao - o nofoaga autu e tofia i nofoaga puipuia.

I totonu o le aiga, e 5 ituaiga o paprika, ogatotonu i Amerika Tutotonu, ua matutua. Latou te fetaui lelei i le tuputupu ae o le pot ma le olaga nofo ai.

Moranian Pinguicula moranensis

Peranise Moranian Pinguicula moranensis photo

Na maua nei ituaiga i Mexico i le 1789, na maua foi i Kuatemala. E pei o tamaʻitaʻi uma i le vaitau o le tuputupu aʻe e maua ai laʻau laʻau e lua. O le taumafanafana e tele ma e sili atu le mataʻina: o laulaʻau lauulu e oʻo i le umi o le tusa ma le 13 cm, maua lelei le lanu ma le lamolemole, e faʻapipiiina i lauulu, o le lanu samasama samasama-lanu meamata. O lau o le taumalulu e leai se sili atu nai lo le 3 cm le umi, e ufiufi i se fulu mafiafia, e aunoa ma ni lauulu, o le numera o laulaau e mafai ona oʻo atu i le selau. I le vaitau o le vavalaʻau, e maua mai i le 7 'au o loʻo i ai faʻatasi ai ma le lautele e oʻo i le 7 cm, o le paolo o fugalaau o le kiona-paʻepaʻe poʻo le lanu viole.

E lua ituaiga: o le papilla tele Morana (Pinguicula moranensis var. Grandiflora) ma le papillaria lalelei Morana (Pinguicula moranensis var Neovolcanica).

Roundworm Pinguicula cyclosecta

Roundworm tamaitai Pinguicula cyclosecta ata

O lapisi laʻau o le ovalu e tusa ma le 3 cm le umi e aoina i totonu o se lapisi basal flat. O laulaau o loʻo faʻatulagaina i ni laina se tele, e pei o le aʻeaʻe i se siosiolio, faia o laau totō. O le fuaina o laulaau o le siliva-lanu enaena, o pito o le lanu violē-paʻepaʻe, lea e palasi agai i le ogatotonu o le laupepa. I luga o se vaʻaiga matagofie, o le fugalaau e tusa ma le 3 cm le umi e tusa ma le 3 cm, ona o le lanu viole lanu e fetaui lelei ma laulaau.

Gypsum gypsum Pinguicula gypsicola

Gypsum gypsum Pinguicula gypsicola photo

I le natura natura ua fesuisuiaʻi i le toetoe lava o le mafanafana. O loʻo ola i luga o mauga papa (o maa tioata, lanu manifinifi o le gaogao palapala) i Mekisiko, maua i Pasila. O le tele o lapisi laʻau e tusa ma le 2 cm le umi, e faʻapipiʻiina i le fausaga - o le leaf rosette o loʻo faia ai foliga o se pa puipui. O foliga vaaia e sili atu ona tauagafau, e sili atu ona leaga nai lo isi sui o le ituaiga. Fugalaau e iai le lapisi o le 2-2.5 cm e maua ai le lanu piniki ma le paʻepaʻe. E fuga mai i le vaitaimi o Iuni-Novema. I le filifiliga o meaʻai e tatau ona faʻafesoʻotaʻi taitoatasi: o le faʻafefiloi e tatau ona aofia ai le tutusa o le vermiculite ma le oneone, talu ai o lenei ituaiga meaola e tupu i luga o le papa maʻa.

Alpine malosi Pinguicula alpina

Ata maualuga o le Pinguicula alpina photo

O le basal rosette o loʻo faia i laupepa laupepa o le pito i tua o le foliga ma le pito i lalo. Faatasi ai ma le lautele o le tusa ma le tasi ma le afa senitimita, e 13-15 cm le umi. O lanu e samasama i le lanu. Faʻasolo pito i luga o le kiona-paʻepaʻe paʻepaʻe ma le lanu samasama samasama, i luga o le pito i lalo ifo o le pito i lalo o loʻo i ai se lapoʻa tele o le samasama samasama susulu, faʻamaeʻaina le mafanafana o le tuufaatasiga. Calyx le lavalava, corolla lobes ua faʻagaloaina, tusi. E fuga mai ia Iuni ma Iulai. O fualaau aina alpine o se Siberia ma Europa ituaiga o gingergrass, ua salalau i luga o mauga ma itu i matu. I le faʻaopoopoga i le carnivores, e maua ai meaʻai e ala i le pueina o ata.

Common Firewort Pinguicula vulgaris

Zhiryanka ordinary Pinguicula vulgaris photo

Oval, vavalalata i lalo o laulaau laulaʻau o loʻo iai le 2-4 cm le uumi ma le 1-2 cm le lautele. E lanu lanumumu-lanu samasama, e pei o se paolo pupula. Peduncles 15-17 cm le uumi uumi i fugalaau sili ona tutusa ma violets. O loʻo paʻu i lalo, ma e oʻo i le 3 cm, e ufiufi i lauulu lauulu. O le faʻamaʻi foliga ma le vine lanu-lanu paʻu e faʻaalia ai le matagofie o le laau. O le vaitau vavalalata o loʻo i le ogatotonu o le taumafanafana.

Telefoni ifo-Zhiryanka Pinguicula grandiflora

Telefoni faʻapitoa Zhiryanka Pinguicula grandiflora photo

Laʻau sili ona ofoofogia mo le ola i totonu. O le matagofie o le matagofie o le matagofie e fiafia i ana tala faatino. O fugalaau e tele, e faʻafefeteina ma le faʻafefe, ma le tele o petals e faʻapotopoto i tubules, gramophone, e foliga tutusa lelei ma fugalaau faʻamalo.

Tamai Mamoe a Agnatha Pinguicula agnata

Tamai Mamoe a le Agnate Pinguicula agnata ata

O se faʻalavelave faʻalavelave, o le eseesega o lona uiga o le sau tele i luga o lau. E sili ona taʻutaʻua i totonu o vaomatua i totonu o le fale ona o le matagofie o laʻau o laʻau o loʻo susulu i le la ma le malamalama faʻapitoa. Le lanu o laulaʻau e mafai ona mumu, lanumeamata, lanu viole.

Mea aoga o le gaʻo

Fugalaau fuga i le fale ata

O mea faʻamalolo o mea faʻafefete ua leva ona lauiloa. E faʻaaogaina le sipuni i le togafitiga o le tale, fomaʻi, malulu. I togafitiga o vailaʻau, o sina gaʻo itiiti e faʻaaogaina e avea o se laxative.

I Scandinavia, laʻau faʻafefeteina faʻaaoga se mea faapitoa faapitoa e taʻua o le tetmyelk. O pusa laumei e faʻapipiʻiina i le susu, ma liua i se masini viscous - o se meaʻai.