Laʻau

Saffron Calathea

Saffron Calathea (Calathea crocata) o se faʻalauiloaina o le fugalaau o le rhizome, e taatele i le tau mālūlūlū o le sami i nofoaga i le talafatai i Amerika i Saute. E faʻapuʻupuʻu le aʻa, laʻau lanumeamata lanumoana lapopoa lapopoa e foliga lelei ma oʻo i le 30 cm le umi. O le vaitau fugalaau o fugalaau taitasi e le umi umi (tusa o le 10-12 aso), ma e amata mai ia Ianuari-Fepuari poʻo le amataga o Mati. O fugalaau e valiina i lanu mumu-mūmū ma faʻaputuina i mea e tutupu, o loʻo i luga o ni uumi uumi.

Fale faʻatoʻa fale saffron calathea tausi

Calathea e pei o se fale ile togalaau e sili ona taua ma e manaʻomia tele le gauai ma le onosaʻi. I le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana, e tupu aʻe le fugalaau ma atiina ae ma le matagofie, ae pe a oʻo mai le tau malulu ma le pumoomoo o le ao, e alu atu i se tulaga faanoanoa. Laititi le malamalama faalenatura ma le ea vevela i totonu o le potu ona o le mafanafana mafanafana e oo lava i le oti o le laau. E taua tele le fatuina o tulaga soifua lelei mo calatheas, ma o le atinae atoatoa ma o le ola lelei tele o le a faalagolago ia i latou.

Nofoaga ma moli

O se laau e nofouta i le maualuga o le malamalama e tali atu ma le tiga i le le lava ma le tele o le malamalama. E tatau ona susulu le malamalama, ae leai ni ave tuusao o le la. O le faʻalauiloaina o le malamalama i luga o windowsills i sisifo ma itu i sasae o le potu e lelei mo le saffron calatheas.

Lulu

O le togalaau o le calathea o le saffron e matua fiafia lava i le vevela vevela e aunoa ma le malulu malulu i masina malulu ma e leai se vevela e oso i totonu o le potu. Laʻau aupito maualuga - mai le 21 i le 24 tikeri o le vevela. O lenei tulaga vevela e tatau ona tausia i le gasologa o le tausaga. O le faʻaitiitia o le vevela i lalo o le 18 tikeri e mafai ona oʻo atu i le oti o le laau. Pe a tupu le calathea i luga o le windowsill i le tau malulu, e matua le fautuaina e tatala le faamalama.

Faʻasa

E tatau ona fufulu pe faʻaputuina le suavai vai, e aunoa ma le faʻafefiloi o le lime ma le chlorine. O le tele o le faʻasusuina o le saffron calathea o loʻo faia i le tautotogo ma masina vevela. I le taimi o le tuputupu ae, e taua le faatumauina o le susulu o le eleele. O le faifai pea o le faʻavaivai ma le aofaʻi o vai faʻavaivai e faʻaititia i le taumalulu-taumalulu. I le taimi nei, e tatau ona faʻamamago le palapala ile palapala aʻo leʻi toe faʻafeinu.

Faʻamamaga o le ea

O le maualuga o le maualuga o le humidity mo le saffron calathea e mai le 65% i le 70%. O lenei tulaga e tatau ona faʻaauau i le tausaga atoa. E oʻo lava i le faʻaleleia i aso taʻitasi o le a le mafai ona faia se galuega, aemaise lava i le taimi vevela, pe a maeʻa le ea ona o le mafanafana o le mafanafana poʻo isi mea faʻavevela. O lenei faafitauli e mafai ona foia e faʻaaoga ai se paʻu ma le susu susu ma le faʻaauau pea ona pulumu, faapea foi se pusa paʻu e ufiufi ai le laau i le po. E mafai ona e filifilia le potu malulu poʻo florarium o se nofoaga e ola ai calatheas.

Le palapala

O le paluga fautuaina o le eleele mo le totoina o le saffron calathea e aofia ai le humus, eleele o le peat, le oneone tele (tasi vaega o vaega taitasi) ma laʻau laulaau (lua vaega). Mo le vavalalata, māmā ma le manava manaia o le palapala, e tatau ona faʻaopopo se vaega itiiti o le perlite, o le malala ma le fasi pine paina i le paluga. E manaomia e le laau se palapala eleʻele. E mafai ona e faʻatau se mea na saunia, lea ua saunia mo le totoina o laau mai le aiga o Marantov.

Fertilizers ma faʻamaʻi

O fualaau totogo e manaʻomia tele lava ni laʻei faʻapitoa e faʻamoemoeina mo mea teuteu o totonu o fale i le vaitau o le tuputupu ae. E fautuaina le faʻaaogaina o fugalaau e faʻaaoga soo i vaiaso uma.

Suiga

I le muamua 3-4 tausaga, e manaʻomia e le calathea se faʻaopoopoga faaletausaga, ma ao faasolosolo ina matua, e naʻo le taimi lava e tatau ai ona tupu lenei faiga, pe a le talafeagai le aʻa i totonu o le fagu.

Ona o foliga o le aʻa o le calathea, o le gafatia mo le gaosiga e manaʻomia ona maua lautele, ae laiti i le loloto. Muamua, o loʻo faʻapipiʻi le faʻalavai i le pito i lalo, ona tuʻu ai lea o se laau, o le rhizome lea e ufiufi i moa sphagnum, ona faʻafefiloi lea palapala.

Fugalaau sauni

Aʻo leʻi amataina le faʻapipiʻiina o pupuʻu i le vaitau mai ia Oketopa i Tesema, e talafeagai:

  • Tausia le malamalama talafeagai mo le itiiti ifo ma le 10 itula ao faagasolo le aso;
  • Faʻaaoga soʻo se faʻapaʻu opaque mo le fugalaau i le po.

Faʻafouina o le saffron calathea

O auala autu o le calathea faʻalauteleina e fatu, fatu aʻa, vaevaega rhizome.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi faʻatoʻateleina o loʻo faʻaumatia, vaʻavaʻaveʻa, siama. Auala puipuia mo le calathea - faʻamafanafana masani, ma le faʻaalia o meaola faalafua - togafitiga ma vailaʻau.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

O le solia o tulafono o le tausiga e taʻitaʻia ai faʻamaʻi eseese ma suiga i faʻamatalaga mai fafo o le fugalaau. Mo se faʻataʻitaʻiga: