Fugalaau

Laulelei Sandersonia, po o le Lili Uila o le Vanu

Ua mavae atu le taimi talu ai na mafaufauina ia fugalaau o se meatotino a physalis. Faatasi ai ma pusa oloa e le masani ai o lenei laau teuteu ma fualaau faisua, o se tasi o mea taua e sili ona taua, o le matagofie o sandersonia, faigofie ona taunuu mo le siamupini. O fugalaau o lenei laau ofoofogia e pei lava o moli paʻu, e peiseai o le a pauu mai le vao ma alu i luga o le togalaau. O le foliga mai fafo o Sandersonia, o se mea faʻalavelave faʻafefete, e naʻo le faʻamalamalamaina o laʻau e le masani ai. Ae o le tulaga o se mea e le masani ai e le o se faʻalavelave faʻafuaseʻi: o lenei matagofie e le faigofie ona tupu. Ma ina ia manuia i le itulagi ma le malilie tele, o le a manaomia lou galue malosi.

Sandersonia o se moli, poo le Lili Lili o le Vanu. © shosa mike

Exotism mai le vaega taugofie

E le mafai ona e valaʻau ia Sandersonia o se fale masani. O se mea e seasea ona tupu, e sili atu le lamatia, o lona galueaiina e mafai ona aumaia ai le tele o fiafiaga ma faanoanoaga. I le uma, o Sandersonia e tele naua manaʻoga e faigata ai ona faʻamalieina i latou i se tau e le mafaatusalia. Ae afai e te faʻaalia le maelega ma le faʻamaoni, o lau aoina o le a teuteuina i se matagofie o corms matagofie, lea e le mafai ona maua tutusa.

E na o le tasi le laau i le aiga Sandersonium - sandersonia orange, po o moli (sandersonia aurantiaca) I le vaomatua, o lenei Aferika Aferika i Saute-liana e masani lava e le tupu: e tulaga lelei o se ituaiga e le masani ai ma sili atu ona lofituina. Ae i le aganuu o Sandersonia ei ai se nofoaga faapitoa.

O le lanu a Sandersonia e taʻua i nisi taimi o le lili auro o le vanu, o le logo auro po o le sulu a Saina.

O le tulaga le masani ai o Sandersonia ua faʻaalia e oʻo lava i ona aʻa. O lenei mea toto e tupu mai i le fatu, e leai se tasi, ae e lua ni pulupulu. I le taimi lava e tasi, o le fuga o le fugalaau ma laulaau e tupu mai i pu taitasi, ma a maeʻa le taamilosaga, e lua ni fatu teine ​​fou na faia mai ia i latou ma toeitiiti lava faafouina le laau. I le faʻaopoopoga i le sui fou o le tama teine, o loʻo faʻapipiʻiina foi tamaiti i le pito i lalo o le paʻu, ae o lo latou atinaʻe e aʻafia ai le fausia o le faʻamaʻi lona lua ma fualaau uma, aʻo faʻaleleia sandersoniums i luga o se gaosiga o falemaʻi, latou te tauivi ma ia tamaiti e taofi le fugalaau ma faʻalavelave faʻafuaseʻi. Ae mo le au fai togalaau e na o le fiafia e fiafia i le matagofie o Sandersonia, e le mafai ona e popole e uiga i na ituaiga. Ae o le mea e le tatau ona e faʻagaloina, o le mea moni e faapea o fatuga o Sandersonia e le na o se mea e le masani ai, ae e le gata foi i le vaivai. O fatugaʻo, fatu teine, ma aʻa autu e tafiese ma le faigofie e oʻo lava i le eliina ma le le faʻaeteete e mafai ona afaina.

O faʻamaʻi, lea e "nonoa" e pei o siʻosiʻomaga mimita, ua suia i tua atu o le tolu masina, faʻalautele ma faʻalelei, ma maua se foliga masani. O le ogaumu e maualuga (e oo i le 60 cm), e malosi, ae talu ai o le laau o se vine, e taoto, ma o nisi taimi e pipiʻi, fetuutuunai ma palasitika. O laina o loo i pito o lauusiusi e faigofie ona pipii i lagolago, e aunoa ma le totoina o lenei laau. I luga o laʻau, o laʻau faʻamalosolo e foliga mai e foliga tutusa ma se lanu paʻepaʻe, lea e faʻafefiloi lelei ma logo logo.

Sandersonia orange (Sandersonia aurantiac). © zinniabuzz

O le tuputupu ae o sandersonia e matua maoti. O le laau e alu i se taamilosaga atoa i le 4-5 masina, pe a maeʻa ona alu lea i totonu o le tulaga o le nofo tumau. Afai e leai se malulu i le taumalulu, e tumau lava Sandersonia i le palapala mo le umi 7-8 masina e aunoa ma le itiiti ifo o le faailoga o le tuputupu aʻe. I eria e le gata o ogaoga, ae o le malulu foi, e matua eliina le laau aʻo leʻi oʻo i le taumalulu.

O Sandersonia o se tasi o laau e sili ona totoina o corms. O le valaʻau o le fuga o le sandersony na o le teuteuina o le a avea o se solitulafono: o mea fou e le masani ai ma le alofa tunoa e avea o se mea totō faapitoa, e le pei o isi aganuu faʻatoʻaga. Afai e tuputupu aʻe Sandersonia i ni tulaga lelei, o le a faʻaleleia e le fugalaau e le gata i le matagofie, ae faʻapea foʻi ma le tele o faʻalautele. Ae o le mea autu i Sandersonia e le o le aofaiga atoa o fugalaau ma e oo lava i le tele. Na amata ona lauiloa mai logo e le gata i le maualuga o le 2 cm i se umi e umi atu le uumi, ae o le foliga o se moliuila lelei. Na foliga mai na vaneina i latou e lima, o le tele o petals na mafua ai ona fugalaau fugalaau toetoe lava o vela. Ma o le lanu moli lanu moli, lea e le mafai ona taʻua o se mea e ese mai i le auro mumu, na o le faʻaleleia o le le malamalama.

Le faʻaaogaina o sandersonia i le teuteuina o togalaau:

  • e pei o se maliega matagofie, faaofuofu;
  • i le matafaioi o le teuteuina o fugalaau, togalaau muamua, nofoaga o faafiafiaga;
  • mo le teuteuina o mea faitino laiti, e aofia ai ma se siʻosiʻomaga e gauai atu;
  • ia faamamafa le mamanu ma faalauiloa muamua paʻi muamua;
  • e pei o se mea totō;
  • pei o se togalaau seleselega.

Laasaga eseese mo le tuputupu ae o se laau e tasi

O le auala masani e tupu ai le oneone i le ogatotonu o le atinaʻeina o sandersonia e pei o se mea e faʻaleleia ai ma seli mo le taumalulu. Ae o le tekinolosi mea taufaatoaga e le tutusa lelei ma gladioli poo dahlias, isi bulbous ma corms: e sili atu le totoina o oneone i totonu o se ipu ae lei totoina i le eleele.

Mo i latou e mananao e faʻafaigofie le galuega ma sili e faamemelo le oneone i totonu o koneteina ma i le taumafanafana, e aunoa ma le totoina o le laau i le eleele, o se isi fuafuaga e talafeagai. A uma mea uma, ma tutusa le manuia, o lenei matagofie o le a fuga i totonu o ipu. O le mea moni, faatasi ai ma lenei filifiliga, ua tupu aʻe le oneone oneone e pei o se totonugalemu o fale poo fale kosi, lea e ave i luga ole ea fou i le taumafanafana. Mo le taumalulu, e le toe eliina rhizomes, ae na o le tipi ese pito i luga ma ave pusa i totonu o se potu malulu ma pouliuli. Faatasi ai ma vaiinu mama, o Sandersonium e pasia le tulaga o le malolo atoa, ma Fepuari e ala i luga. E momoli atu i potu nonofo, tuputupu ae seia oʻo i le tau mafanafana, ona ave lea i fafo i faletua, terraces poʻo le togalaau.

O tulaga sili ona lelei mo sandersonia e mafai ona fausia i totonu o greenhouses ma conservatories, lea e sili atu ona faigofie ona pulea uma le vevela ma le malamalama. Ae maise lava o le lelei, e le maluelue, ae malulu lauusiusi, lea e mafai ai e le matagofie ona taumalulu i le eleele e aunoa ma le eli.

Sandersonia Orange. © Karl Gercens

Tulaga Manaomia e Sandersonia

Ina ia manuia i le tuputupu ae o le oneone, aemaise lava i itulagi ma le malulu leaga, i le ogatotonu, o se nofoaga mo le totoina o mea e manaomia e sili atu nai lo le lelei. O lenei laau laʻau e mafai ona tuʻuina i luga o se la, o le a le tatau ona totogi le puipuiga mai le matagi ma faʻataʻitaʻiga. Afai o le nofoaga o le a faʻafefiloi ai le vevela ma le moli susulu, o le a le masani ona iloa e Sandersonia nisi o le le lelei o faailoga o le vevela.

O le eleele e tatau ona gauai faapitoa. Mo oneone oneone, o le eleele e tatau ona lafoaʻi, faʻaleleia alavai poʻo le vai ma le gaogao o le ea. Ae o isi mea taua e taua foi: o le fausiaina, le faaituau poo le itiiti ifo o le gaioiga (o le pH faatagaina e mai i le 5.0 i le 6.0) ma se laupepa, malamalama.

O le tuputupu ae o lenei laau e le faigofie ona o le faateleina o le faalagolago i le vevela ma le malamalama. O lenei lalelei e manaʻomia ai tulaga tumau, o le umi o le ao ma le mautu lelei. O Sandersonia foi e nofouta i le vevela o le vevela. I itulagi i se vaitau puupuu, atonu e le totogo, aemaise pe afai e le masani le tau. Ma e tatau ona e saunia mo mea le fiafia: i tausaga uma, o le tulaʻi mai o Sandersonia e pei o se lotoa. Ae i le isi itu, o le "maua" sili atu nai lo le taui mo le lamatiaga o le toilalo. Ioe, ma ogaoga ogaoga pe a tuputupu aʻe e seasea tulaʻi mai, ae o ni tuusaunoaga i le tulafono lautele. Afai o le a fesuisuiai manuia Sandersonia mo ni nai tausaga, o le a oʻo lava ina itiiti ifo lou poto masani: i tausaga taʻitasi e sili atu ona fetuunaʻi i tulaga i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e faʻamaʻaʻaina ma faʻaitiitia ai le maaleale.

Faʻaeteete: Sandersonia o se laau oona, ma e tatau ona e galue ma ni fatu pe a teuteu ma totoina na o totigilima ma faʻataʻitaʻiga uma.

Sandersonia Landing

O le totoina o lenei laau i vaipanoa ma ogaoga malologa o se galuega faapitoa. E tatau muamua ona totō Sandersony i totonu o fagu poo pusa. Ma e tatau ona vave faia, i le faaiuga o le taumalulu. Ioe, ma e tatau ona e faʻamalosia le "fafagu" oe lava gaʻo: E tatau muamua ona togafitia Sandersonia i se vaifofo o fomaʻi, ona faʻafefiloi lea i le vai mafanafana ma teuina i le vevela o le 25 tikeri Celsiu seia oʻo ina tupu aʻe. Ma e na o le maeʻa lava ona faia le uta i totonu o le tane. O le totōina i totonu o fagu ma le palapala eleelea mo sandersonia e tatau ona faia i le faaiuga o Fepuari. Laʻau e masani ona faʻafeinu, ae le fafaga ma tausia lelei ma i le malamalama. O le totoina o laau i lenei auala seʻia oʻo ina faʻamautuina le mafanafana o le tau, o le a malosi oe ma talafeagai lelei, e mafai ona faʻataʻitaʻiina mea faataitai.

I le masina o May, pe a uma le taufaamatau o gutu malulu, ua siitia atu Sandersonias e tatala le palapala. Afai e le maluelue le tau, e malulu lava po, e sili atu le tolopoina o le gaioiga ma ave na o laau i fafo mo se aso i le togalaau mo le faʻamalosi. O Sandersonia o le a le tu e tusa lava pe itiiti ifo le kiona. Aʻo lei toe faʻaleleia, e tatau ona faʻaleleia le eleele e ala i le faʻaopopoina o faʻamaʻi faʻasaina. E mafai foi ona faʻaleleia uiga o le eleele i le peat, sawdust, paʻu, pe a le o le palapala le palapala. O nisi taimi, ao le i totoina, o le eleele ua faʻamaʻi (faʻaaoga le methyl bromide poʻo le chloropicrin).

Sandersonia tubers. © Uluwehi Knecht

E mafai foi ona totō Sandersony i luga o eleele matala i le faaiuga o Me. Ae o lenei metotia ua manatu e sili atu ona lamatia, aua o le atinae o le a maeʻa mulimuli ane. O le mea lea, e tatau ona eliina le laau i le taimi lava e uma ai le paʻu i fafo, i le amataga lava o le taotoga, lea e sili atu ona leaga.

O le Sandersonia e totoina i le mamao o le 30 cm i laau lata ane. Afai ei ai sou "fua" o fatu laiti e manaʻomia ona totō e fau ai le tele, ona faʻalatalata atili lea. Vaʻaia lelei le loloto o le tau. O sandersonia masani e lei pasia le vaevaega ua totoina i le loloto o le 5 cm. O sandersonias ua vavae ese ua setiina i se loloto faapea o le tipi na totoe i luga o le laina palapala.

Faʻamamafana ma faʻainu vai

Sandersonia e manaʻomia togafitiga faʻaleleia. O lenei laau e tatau ona faʻafeinu, ma togafitia moni lava pei o le faʻavaa i lau togalaau. Ae e le o lona uiga e tatau ona e inu Sandersony i aso uma. E tatau ona faʻagasolo lelei auala, e na o le pau lava le eleele e faʻaaogaina, ma e le lava le faʻaleleia o le natura. Aua nei faatagaina le faaumiumi o le mago o le palapala - ma o le ae manuia. Ae o le vailaau vai e matua le taliaina.

Trimming ma nonoa Sandersony

Sandersonia e le o se fale masani. O le mea lenei, o ona fatuga o se mea e mimilo solo, o le antennae o loʻo i pito o laulaʻau ma e tatau ona latou faʻatūina se lagolago e mafai ai e le aʻa ona feaei.

Sandersonia Orange. © Noriko Ohba

Sandersonia Nutrient Fertilizers

O lenei laau o le a le teena mai luga o lavalava, ae le o se tulaga masani, ae tuufaatasi. Mo sandersonia, o loʻo faʻaaogaina fugalaʻau autu aʻo lei totoina, o le lelei o le palapala ma le tuʻuina atu o meaʻai mo le fuga. Mo le faaleleia, latou te faʻaaogaina naʻo organics. Ae a maeʻa ona totoina, o le faʻamaʻiina o taumafa e faʻapitoa i luga o le le lelei o le eleele. Afai e manaʻomia, i masina taʻitasi e faʻafefeina le vailaau ma faʻamaʻi faʻasusu faʻatasi ma le vai mo le faʻavaivai. E mafai ona e faʻaopopoina na o lavalava faʻapitoa muamua ma aʻo fuʻa.

Oliina ma taumalulu Sandersoniya

O Sandersony e tatau ona aveeseina mai le palapala aʻo le i oʻo mai le afa muamua o le autumn. Muamua oti ese uma vaega eletise. Ma le faʻaeteete, ma se fanua faʻaagaga tele o le palapala, aveese aʻa mai le eleele. Faʻasusu solo le eleele mai ia i latou. Sook root tubers i se vaifofo o le fungicide po o se mea faapitoa e puipuia ai le iniseti mo le 10 minute. A maeʻa lena, ia togafitia ia tumutumu o pamu i le koala paluʻu poʻo se mea faigaluega faʻapitoa mo le togafitia o manua ma le puipuia o faʻamaʻi pipisi, faʻamago ai fatu mo ni nai aso i se nofoaga pogisa ma mafanafana i le ea fou.

Tuu fatu o le pakiaka e sauniuni mo le taumalulu i pusa po o ipu i le peat poo le eleele lafoaʻi. Tuu pusa i oneone oneone i totonu o se potu ma le vevela o le 3 i le 5 tikeri Celsi ma teuina i le taimi o le taumalulu i le pouliuli atoa. E mafai ona e tausia Sandersony i totonu o le pusaaisa: i le peat poo le eleele, e faʻamamafa i totonu o sachets ma pu poʻo taga pepa. Ae faʻatasi ai ma lenei mea e teu ai, ia mautinoa o loʻo faʻamalieina e le pulega o le vevela manaoga o le fale. E sili ona lelei le tuʻuina o fatu i luga o le mafanafana ma pito sili ona maualalo).

O le umi o le umi o le malulu malulu o le 12 vaiaso. Mo le totoina o laau totō, o mea o loʻo i ai i le vevela talafeagai mo le itiiti ifo i le 3 masina o se mea taua tele.

Puipuia o Pest ma Disease

O Sandersonia e leai ma se togalaau e sili ona tumau. O lenei lalelei, i totonu o fagu ma i le eleele, ua lamatia e slugs, caterpillars, miti vaʻaia, ma ua pala foi i fusarium. O le tulaga autu o le puipuia, faʻafefe o le tino pe a uma ona eliina ae leʻi totoina ma asiasia maeʻa. Ae o le mea autu o le puipuia o le susu o le susu, totoina o fatu, tausiga maeʻaeʻa ma le mataʻituina.

Sandersonia Orange. © maynard

Lagaina o Sandersony

Lelei sandersoniya e mafai ona faʻaleleia i na o le tasi auala - o le tuueseeseina o fatu. Mo lenei mea, tagata matutua, matutua, aʻa tetele e talafeagai. E ui lava i le mea moni o Sandersonia e lua ona o le alualu i luma, o le tama teine ​​mai fatuga lona lua e laʻititi nai lo le muamua. Ina ia mafai e laau uma ona fuga tutusa, e fautuaina i latou e vavaeese taʻitasi. I lenei tulaga, o le vavaeesega o le a faia ao le i totoina, pe a maeʻa le malulu.

A maeʻa ona vavaeese fatu, e taua tele le faʻagasolo vave o fasi pepa. Ma faʻalogo i meafaigāluega: e tatau ona mama, maoaʻe. E sili atu ona lelei le togafitia o manua i le malala (e pei o totoa uma ma pusa). A maeʻa ona faʻamago fatu, ona latou gaogao lea i se vaifofo malie mo le puipuiga.

O le sandersonias vavae ese ua faʻafefeteina aʻo lei totoina e pei o masani masani. E susunuina i totonu o le vai mafanafana ma tumau le mafanafana seia oʻo i le germination (e tusa ma le 1 le vaiaso pe a tupu le pupugo ma gaʻo ai fatu). O togavao e togafitia i vaifofo malie ma totoina i le loloto o le 5-10 cm ina ia tumau pea le tipi i luga o le eleele.

Afai na mafai ona e mauaina pe aoina mai fatu o Sandersonia, ona mafai lea ona e maua se augatupulaga fou o laau i lenei auala. O fatu e totoina i le amataga o le tautotogo, tausia i latou pe a uma le seleselega i le matutu ma le pogisa, ae i le malulu. Latou te manaʻomia moni lava le malulu e aunoa ma le kiona ma le malulu pei o fatu. Mo oneone oneone e tatau ai ona filifili mea sili ona malamalama, moli susulu ma malamalama mama. Ae talu ai ona e umi lava le taimi e ola ai fatu, e tusa lava pe o le a le umi o le taimi, e tatau ona ola le laau mo le lua tausaga e pei o totonu o laau toto, ma e mafai ona togi i ni pusa eseese pe a maeʻa le sefulu-senitimita le maualuga, e masani lava ona faʻaaogaina lenei metotia.