Laʻau

Aiseā na lafoaʻiina ai le laʻau a Peniamina

Ua iloa e le au faitotoʻa o fale i totonu o le fale o Peniamina o se tasi o ituaiga sili ona taatele e mafai ona tupu i totonu. I totonu o se tamai potu i luga o le windowsill, o le a foliga mai o se tamai laau, ma i totonu o le fale teleatea, e mafai ona avea le fusi ma lapisi e lua-mita ma se pale tele. O ituaiga eseese e eseese i latou manaoga faapitoa mo le galueaina ma le tausiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ituaiga "Natasha" ua manatu e sili ona mataʻutia, ae o le ituaiga "Baroque" e ese mai ai o le ita tele ma le faigata.

O ituaiga uma o Peniamina e i ai se vaitau pe a foliga mai ua paʻu le laau mo le leai o se mafuaʻaga. O lenei amioga o le fugalaau i totonu e matua popole lava mo le au faifaatoaga, ae na o lou manaomia ia e malamalama i ona faamoemoega autu. O le pa'ū o le laʻau e tupu ona o mafuaʻaga masani pe ona o le solia o tulafono o le tausiga. Ina ia puipuia lenei faalavelave mai le aafia o au fagafao, e tatau ona e iloa mea sili ona taatele ma taatele ma faia ni auala tatau i se taimi tatau.

O mafuaaga autu na mafua ai ona pa'ū Benjamin

Le malamalama e le lava

O lenei ituaiga ficus e tatau ona maua ai le susulu o le malamalama i aso taitasi mai le 10 i le 12 itula i le aso i le gasologa o le tausaga. Faatasi ai ma se puupuu o le malamalama o le la, e amata ona paʻu laʻau, lea e paʻu i le taimi. E taua tele le faatumauina o le tulaga manaomia o le malamalama i le taumalulu-taumalulu. E mafai ona fesoasoani lenei mea i moli mumulu, lea e fautuaina ina ia maua i itu eseese e lua o le ficus (pe tusa ma le 50 cm). O ia faʻamalama faʻasalalau o le a faʻasaoina ai le tulaga ma faia ai mo le leai o se malamalama masani.

O le lafoaia o laʻau e mafai foi ona tupu ma le tele o moli ma le la. E tatau ona puipuia le laau mai le susulu o le la ma le vevela tele.

Tulaga o le vevela

E masani lava ona tupu ile laʻau i le taumalulu-o le taumalulu, pe a vevela le potu i pamu mafanafana poʻo isi (faʻataʻitaʻiga, eletise) masini eletise, talu ai e manaʻomia e le malo se faigamalo mafanafana lelei. I le taumafanafana, o le vevela i totonu o le potu e le tatau ona sili atu i le 18-23 tikeri Celsius, ma i le malulu malulu ma masina malulu, e le tatau ona pau i lalo ifo o le 16 tikeri. Afai o faailoga i luga o le faʻaitiitia o le vevela i lalo poʻo le maualuga i luga o lenei tulaga masani, o le a tali mai le fale i le paʻu o le laʻau lau.

Le i ai o faʻataʻitaʻiga

O vaitafe o le vevela mai le vevela poʻo le malulu mai se faamalama matala poʻo se faamalama o le ai ai se aafiaga leaga i luga o le laau. Faʻasalaga le potu e iai ni fugalaau i totonu, e manaʻomia, ae faʻaeteete. O faʻataʻitaʻiga ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela i totonu o le potu o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le tuʻuina o laulaau a Peniamina.

Faʻasalaga solitulafono

Ficus "vevela" e tupu ona o le tele (i le tau malulu) ma le le lava (i le taimi mafanafana) faʻavaivai ma le malulu ma le malulu vai. E fautuaina le filifilia o voluma taitasi o le vai i le taimi o le fausiaina, ma mafaufau i tausaga o le laau ma le tele o le fugalaau. O le vai e sosoo ai e tatau ona faia i le naʻo le faʻamamaina o le eleele palapala ile 2-3 cm i le loloto. A faʻaaogā vai inu, e tatau ona e faʻaaluina le taimi e mafanafana ai i le vevela o le potu ma faʻalelei. E manaʻomia le faʻamamaina o le vai pe faʻamamaina.

Suiga o le nofoaga

Ficus o se laau matua mataʻutia. E tali atu i soʻo se gaioiga, e le gata i le mamao mamao (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻatau i totonu o se faleoloa poʻo le taimi e talia ai o se meaalofa mai aiga poʻo uo), ae oʻo lava i le siitia atu i se isi nofoaga i le potu. O na popolega mo le laau e muta i le pau o lau.

A filifilia se nofoaga mo fugalaau i totonu o le fale, e taua le mafaufau i ona natura masani ma tausia i latou e latalata i lou fale.

I le faateleina o le malosi o le teteʻe i le taimi o le fesiitaiga mai le tasi fale i le isi, e fautuaina ai le faia o ni avanoa avanoa - o le faʻaogaina lea o filolala e faʻalauteleina ai le faʻalailauina, se galala pamu poʻo se paleti ma le masima susu, .

Le lava o fomaʻi ma meaai paleni

Afai o le mea tuai ua paʻu i luga o le ficus, ma o tamaiti laiti e matua laiti, ona pau lea o le mea o le le lava o meaʻai. E foliga mai, o eleele elemati e le maua ai meaʻai talafeagai i le laau. I ia tulaga, e tatau ona e faʻaogaina ni ofu faʻapitoa faʻapitoa, e fautuaina mo ituaiga uma.

E tatau ona faʻaaogaina faʻamalositino i lea taimi ma lea vaitaimi ma se vaeluaga o le 2 vaiaso aʻo galue malosi laau totō o le laau. E tasi i le tausaga, e tatau ona totoina i totonu o se eleele fou le paluga o meaʻai laiti, ma o tagata matutua o ituaiga meaola eseese e le o suia, ae na o le suia lava o le pito i luga.

Maʻi ma meaʻai

O le apogaleveleve mite, scutellum ma le mealybug o se tasi lea o mafuaʻaga mo le leiloloa o laulaʻau e ala i fusi. I le laasaga muamua o latou foliga, e mafai ona togafitia le fale i le vai mafanafana i le vevela o le 45 tikeri. I se aso mulimuli ane, o le a le lava lea vaiinu, o se vailaʻau faʻasaina faapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, Fitoverm poʻo le Actellik) o le a sili atu le aoga. O le fofo e le tatau ona paʻu i luga o le palapala, e tatau ona ufiufi i le paʻu palasitika.

Faʻamatalaga masani o le pa'ū lau

Pe a tupu aʻe le ficus ma fai ai lona ogalaau, o lona lau tuai i le vaega pito i lalo o le laau e paʻu ese. O lenei faiga masani e le tatau ona faʻalavelave ai i le au faifaatoʻaga, talu ai e le o se mea taufaamatau i le atinaʻeina atili o le faʻaoga.

A maeʻa le faʻaaogaina o mafuaʻaga o le paʻu o laʻau, e le toe foliga matagofie le laau. Fausia fugalaau fou ma maua lau laʻau fou o le a fesoasoani i le faiga o le teuteuina.