O le togalaau

Sage, poʻo Salvia - fomai ma le teuteuga o le saite

Ina ia filifilia laau e ala i le auala e faʻaoga ai, e faʻaogaina ai fai togalaau ma fugalaau i aso faisoo Salvia, mai le igoa Latina o le ituaiga (Salvia), meaola teuteu ma ituaiga e faʻaaogaina e teuteuina ai fugalaau, moega fugalaau ma toto i totonu o fagu ma fugalaau. O laau totő e tupu mo le faʻaaogaina o togafitiga e masani ona valaʻau Sage, o lona uiga o se suiga i le gagana Rusia o le igoa Latina.

O le igoa o le laau e sau mai le upu Latina "salvare", o lona uiga ia faasaoina, puipuia.

I le ituaiga o Sage, poʻo Salvia (Salvia) e tusa ma le 900 ituaiga o meaola, ma avea ai ma se tasi o mea sili ona lautele ile lalolagi. Sage le aiga o Yasnotkovye (Lamiaceae) ma e sau mai le vaʻaia ma le vevela itulagi i le salafa o le lalolagi, sei vagana ai Ausetalia. I Amerika na o ia, e tusa ma le 500 ituaiga vao e masani ona ola. I le natura, salvia ola i nofoaga lafulemu: i vaomatua matagofie, i luga o papa papa, mago ma lolovaia laufanua, lotoa avanoa.

Salvia officinalis, ituaiga o eseesega. © ccvfloresta

O ituaiga uma lava o lenei ituaiga o suauu taua; o nisi oi latou na ulufale i le aganuu o se vailaau, mo se faataitaiga, Salvia officinalis (Salvia officinalis) O le tele o mea totino o suauu taua i ituaiga eseese o togafiti ma mea e mafai ona latou faaaogaina e leʻi suʻesuʻeina.

O le Sage o se laau toto, o suauu taua e aofia ai ona laulaau ma laʻau laiti. O laʻau selesele e tatau ona i ai muamua aʻo leʻi fugaina, toe faʻaleleia i le tautoulu. O vailaʻau o loʻo i totonu o le sage ei ai antispasmodic, faʻamaʻi pipisi, carminative ma le faʻateleina o aʻafiaga. E tusa ai ma nei mea totino, e masani ona faʻaogaina le togafiti i le faʻamautuina o le manava, o loʻo faʻaleleia ai le manava, faapea foʻi ma fualaau faʻamaʻi-inflammatory mo le vavalafo tautala.

Lavender leaf sage (Salvia lavandulifolia). © Doc Elly

O le taʻua o le sage o loo maua i Pliny, lea e mafai ai ona tatou faapea mai o laau na faaaoga i le Emepaea Roma ma atonu na salalau atu i Europa uma e tagata Roma. O faʻamatalaga aloaia nei na amata mai i le amataga o le Vaitausaga Tausaga: ona salalau ai lea o togafitiga faafomaʻi i togalaau o monastery. O le au faipule na latou faʻaleleia togafitiga e pei o se mea manogi ma vailaau faʻamaʻi, lea na faʻapitoa ai mea uma mai le malulu i le oona. O ituaiga o salvia teuteu na sau i Europa i se taimi mulimuli ane, i le vaitau o "tulimanu laau" ma le pusa o togalaau teuteu, lea na amata i le 18 senituri. O salvia alofa e mafua mai i vevela vevela ua ola aʻe iinei e pei o laau totoina.

Sage e lalelei, po o salvia brilliant (Salvia matagofie). © M a u u l l

Tulaga Tutupu

Nofoaga: O le tele o ituaiga o meaola e manaomia ai se nofoaga lanu. O le salves faʻapipiʻi e tuʻuina atu i le malulu. O le tele o ituaiga o meaola o le lauʻeleʻele toleni.

Le palapala: O eleele sili ona lelei mo i latou e matutu, mauoa i le lime, palamole, e le o malamalama tele. O le salvia faʻalauteleina e sili atu ona lelei i luga o eleele maoaʻe, ma susulu salvia - i luga o le faʻaleleia lelei ma le gaogao, i luga o le susulu ma le mauoa vaivai vaivai. O le vaomatua o Salvia i luga o le mamafa o palapala ma e le toe malosi.

Tausiga: a maeʻa le ulu o le ulu, faʻaaogaina atoa le vavao vao, ona fuga ai lea o le laau i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana. Fertilizing fertilizers e fesoasoani foi i le fugalaau lona lua. Faʻateʻa le salvia officinalis e le 2/3, o le a sili atu ona faʻapipiʻi le laau. Faʻasalaga faʻamalo.

Tofiga

O ituaiga taʻitasi o le salvia e faʻaleleia e fatu, lea e totoina i le tautotogo ma aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. O le fufuluina o fatu vali e totoina ia Fepuari - amataga o Mati i pusa. E masani ona tulaʻi mai le ulu i le 10-15 aso. E faalua ona togi fua. Ina ia maua ni laau malolosi, o le togi lona lua e faia i le 9 cm pots. Ia Aperila, e ave i fafo i greenhouses mo le faʻamalosi. E totoina i se nofoaga tumau i le amataga o Iuni, i le maea ai o le tautotogo o le tautotogo, ma taofia le mamao i le va o laau toto ile 20-25 cm.

O meaola laʻau e faʻasalalau e fatu, vavae ma vaeluaina o le vao. E sili atu le faʻaleleia o le tau ile maeʻa o Aokuso - amataga o Setema. O laau talavou i le taumalulu muamua na moomia ai le malutaga.

Le faʻaaogaina o sage teuteu

O le tele o togafiti e faʻaaoga i le faʻaogaina o fanua. O le lalelei o le togafiti e aoga tele i faʻasalalauga, faʻaititia, moega fugalaau. Eseesega ma masaniga masani e lelei tele mo le ola i luga o balconies, i totonu o fagu, fugalaau ma pusa. O le tele lava o taimi, o lenei ituaiga o mea totō ua totoina i totonu o mixborders, e ui i lea, e tatau ona faʻaaogaina lautele i ni mea fefiloi, aua e mafai ai e oe ona faia ni mea susulu ua teuteuina mo se taimi umi.

O le tamaʻitaʻi Etiopia e fetaui lelei mo faʻalapotopotoga faʻavae e faasaga i se talaaga o maʻa: o lapisi lapoa o lau laʻau e matagofie le matagofie i le tausaga muamua o vao, ma le tele o mea faʻalelei i le lona lua. Sages lanumumu mumu, mealy, lanumeamata, uʻamea, laʻau, vao ma oak o loʻo lelei i le fefaʻatauaʻiga ma vaega. E le o iai ni lanu paʻepaʻe, o le tele o lanu o lanu violē ma le lanu moana, lapoa, laʻau matagofie, lelei tele o fesoʻotaʻiga ma isi meaola e mafai ai ona faʻaaoga lelei nei ituaiga o meaola i mea lanu.

Saini vavalaʻau - laulaʻau laʻau ma le ogaoga o le Yurisich - foliga maualuga i le pito i luma o mea fefiloi, e mafai ona e fautuaina i latou mo rockeries. Sa seasea faaaoga le Sage mo le tipiina, ae ui i lea, o le palasi paʻu e sili ona matagofie i le faatulagaga. O ona lanu lanumoana lanumoana e taofi lo latou malosi teuteu i le vai mo se taimi umi, ma o mea mamago o se mea sili ona lelei mo teu o le taumalulu. I faʻamagoga kulimi, e mafai foi ona e faʻaaogaina le sage fulafula vaivai (Purple Rhine Purple Rhine) ma laʻau lanu meamata. O pito i luga o le mama o le lala mulimuli e mūmū i totonu o le oneone, ao le lanu violē poʻo le lanu piniki mumu o le papa o loʻo puipuia atoa.

Fugalaau mai Salvius. © Gary R. Bachman

Meaola

Teuga

Salvia vaomatua (Salvia sylvestris) - togafitiga malulu puipuia. Mamoe i le amataga o le taumafanafana ma le lanumoana ma le lanu violē o lanu eseese. E faavae i luga o lenei meaola, na faia ai le tele o ituaiga ma vailaʻau: Blauhugel, Mainacht, Lye End, Viola Klose, Rhapsody in Blue - faatasi ai ma fugalaau lanumoana, Rose Queen - faatasi ai ma fugalaau lanu piniki, Schneehogel - ma fugalaau papaʻe.

Salvia Forest 'Mainacht'. © Cillas

Salvia lavender, vaapiapi, po o le Sipaniolo (Salvia lavandulifolia) - O se mea teuteu faʻapitoa i laʻau lanu auro ma lanu violē lanu violē ia Me-Iuni. Faʻaaoga i le kuka. O le faigata o le taumalulu.

Salvia oak (Salvia nemorosa) - togafiti faʻamaʻi le malulu. Eseese ma le violet (Caradonna, Marcus, Ostfriesland) ma lanu piniki (Plumosa, Rose Wine, Schwellenburg) ua lauiloa fugalaau.

Salvia o le oak. © Jerzy Opiola

Salvia Meadow (Salvia pratensis) - ma le lanu viole, lanu piniki (Lapis Lazuli) poʻo le papaʻe (Swan Lake) fugalaau i le afa muamua o le taumafanafana. Eseesega o le vaega Haematodes e iloa.

Salvia ua faalumaina (Salvia verticulata) - O se togalaau teuteu ma lelei e malulu ma lanu violisa paʻepaʻe. Fuga mai ia Iulai e oo i le autumn. O le vailaʻau masani o le Purple Rain, faʻapea foʻi ma se fesuiaiga o Alba ma fugalaau paʻepaʻe.

Meaty Salvia (Salvia farinacea) - o se laau teuteu o le thermophilic, e totoina vave mai le taumafanafana i le tautoulu. O fugalaau e lanumoana. Eseesega o Victoria ua lauiloa. I nofoaga vaivai, e fautuaina e tuputupu aʻe e pei o le tausaga.

Salvia lanu mumu (Salvia coccinea) - o se vailaʻau faʻasalalau faʻasalalau mai Amerika i Saute, e fiafia i le vevela ma eleele susu. Mamoe i le taufaaiuiuga o le taumafanafana - i le tautoulu papaʻe, piniki mumu po o le mumu. Eseesega o mūmū mūmū e masani ona taatele i le aganuʻu: Lady i Red, Forest Fire.

Salvia laʻitiiti-faʻafeiloaʻi, poʻo le myrtle (Salvia microphylla) - O se mea manaia vao vao mai Mekisiko. Laʻau lanumeamata lanumeamata o le lau o le fua o le currant currant, pe afai e uʻu i lima. O fuga lanumumu lanumoana e aliali mai i luga o le laau i le ogatotonu o le taumafanafana, e faʻaauau pea faʻalaʻau seia oʻo muamua i fulufulu.

Salvia e laʻititi-faʻaleleia, poʻo le myrtle. © KENPEI

Salvia e iloa (Salvia lauiloa) - o se uluai fale totō mai Mekisiko. O fuga lanumoana-lanumoana e tumau pea le afa na natia i le siliva siliva.

Salvia e manaia, susulu (Salvia mamalu) - O le Salvia sili ona lauiloa i Rusia, na tuputupu ae e pei o le tausaga. E fuga mai ia Iuni ia sulu, lanu - mai le lanu mumu-lanu mumu ma le lanu uliuli. E sili atu le lelei o le susu o eleele.

Vailaʻau ma vailaʻau faʻafefe

Salvia officinalis (Salvia officinalis) - togafitiga faafomaʻi ma mea manogi. E sau mai le Metitirani ma le Balkans. Winter-hardy shrub with leafy leaves ma lanu violē-lanu violē. E i ai ni mea malulu ma le vevela ma le lanumeamata (Purpurascens), o le lanu kulumu (Aurea), o le lanumeamata o le kulimi (Tricolor) ma le lanu samasama auro (Icterina).

Salvia officinalis (Lat. Salvia officinalis). © Hornet Arts

Sage lalelei (Salvia elegans) - o se laau umi (e oo atu i le 1 m) ma fugalaau lanumumu e pei o le fugalaau e foliga mai i le faaiuga o le taumafanafana. Afai ete teuina laulaau o nei togafiti, o le ae lagona se manogi manogi. E faʻaaoga i le kuka, mo se faʻataʻitaʻiga, i salalaʻau suamalie. Ituaiga masani: Scarlet Pineapple (faatasi ai ma le manogi o pineapple), Tangerine Sage (faatasi ma le manogi o le mandarin).

Faamanuiaga

O le Sage e sili ona aoga mo le tino o le tino, aua o loʻo i ai ni fetofamones. Sage togafitiga le le atoatoa ma o loʻo i ai se lelei faʻamuamua. I aso anamua, o le faʻafefeteina o laʻau laʻau ma le suavai na tuʻuina atu i fafine e leai se tamaʻitaʻi, aua e faʻamalosia ai puipui o le tagata matua ma e fesoasoani i se faʻataʻitaʻiga manuia. Fesoasoani e faʻaitiitia le popole i le taimi o le misa. Faʻatino le ala o le tele o faʻamaʻi pipisi o le gasegase.

Meaty Salvia

O le afaina o laʻau matutu e fesoasoani i ai:

  • I le avea ai o se tagata e faatalitali mo ituaiga bronchitis eseese.
  • E fesoasoani i faʻamaʻi fatugao, o ia o se vailaʻau lelei.
  • E fesoasoani foi i le gastritis, tonsillitis, faʻamaʻi pipisi, toothache.
  • O loʻo i ai sona aʻafiaga maualuga, faʻamalosia.
  • Faamalosia mafaufauga ma fesoasoani e faatumauina le manino o mafaufauga.
  • Faʻatauga o faʻamaʻi pipisi o le paʻu, faʻamalolo ai faailoga psoriasis.

Ia soifua maloloina! Faatali mo lau fautuaga!