O le togalaau

Erantis (Spring) totoina ma tausia i le eleele toe gaosia

Erantis o se tamai laau ma le paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le samasama e fuga i luma o le tele o isi faʻatoʻaga. Ona o le vave fuga, na maua ai se igoa lona lua - o se tautotogo.

O le taatele i le natura e tele: o fanua e maua i le itu i saute ma matu o Europa, lata ane i mauga o Iapani, faapea foi i Amerika i Matu.

O uiga autu o le erantis

O le mutia o le mutia o se laau laʻau ma laʻau vao, o le maualuga e oʻo i le 14-26 cm. E i ai i le aiga o buttercups, o se vaega o le kulupu fugalaau manogi. E le itiiti ifo ma le 7 ituaiga o eranthis, o nisi (e pei o le lobulata) e le o iloa i Rusia.

O le aʻa o le laau o loʻo i ai se foliga faʻafefe, ma o lau o loʻo valiina i totonu o se lanu lanumumu lanu meamata. O le fausaga o ia mea o le pama, ma o fugalaau e aofia ai le 5-7 sepals. I le lautele, o le tautotogo e oʻo atu i le 3-4 cm. O ituaiga eseese e iai o latou lava paʻu: o laumei lanu eseese, lanu paʻepaʻe e pipii i le piniki, pulupulu lemon.

Mea moni! E amata ona totogo Erantis i le amataga o le tautotogo, pe a taoto pea le kiona i luga o le eleele. A maeʻa le 14-25 aso, ona maeʻa lea o faʻatoʻaga. I le itu i saute, o laau e sili atu i le 2 tausaga e fuga mai ia Ianuari.

A maeʻa ona tupu, o fua e fai ma fatu. E mafai ona faʻaaogaina mo le fausiaina o erantis.

Eseese ma ituaiga

E 7 ituaiga o eranthis o loʻo ola i togalaau. O se tasi o ia mea e mafai ona faʻaaogaina e pei o se aganuu, ae ona o le matautia o le laau, e le saogalemu le teuina i le fale ma manu ma tamaiti laiti.

Winter Erantis poʻo punavai taumalulu na faʻaalia i Europa i saute. E aʻafia le aʻa ma fulafula i luga o vaʻavaʻa, eleele malulu. E mafua mai i ituaiga muamua, e masani ona faʻafeiloaʻi gutu. O le fugalaau e amata i le amataga o le susu po o sina taimi mulimuli ane.

Fiafia! O le mea autu o le tau o le taumalulu o le tapunia lea o sepals. I le timuga o le tau, o le a mausali lelei le tumutumu, e puipuia ai i latou mai le tele o le susu.

I le amataga o le taumafanafana, o le terrestrial vaega o le enanhes ua mate, ae o loʻo totoina pea fatu i lalo o le eleele. I totonu o le kulupu e tolu ituaiga:

  • Noel Ay Res - eseese fugalaau fugalaau ei ai foliga faʻapitoa;

  • Pauline - O se talavou talavou na tupu aʻe i Egelani mo le teuteuina o togalaau;

  • Orange Gloe - O se ituaiga laau toto ma fugalaau pupula. I luga o le au o le eranth, 1-3 cm i lalo ifo o le sepals, o loo i ai se koluma lanumeamata.

Star Eranthis i le tautotogo, o le lautele o le Sasaʻe Sasaʻe e ufitia ai le tautotogo-lanu enaena. O lenei ituaiga o meaola e faʻaaogaina mo falalaʻau, ola e oʻo i le 20 cm le maualuga i tulaga lelei. E leai ni laulaau i luga o le ala. E masani ona maua i papae.

Maua lona igoa ona o le vaeluaga, lea e foliga mai ai se fetu. E ola i luga o eleele susu i eleele pogisa o le togavao. Stellate erantis e fuga puupuu - itiiti ifo i le 2 vaiaso.

Cirrus suavai e taatele i motu o Iapani ma e iai fugalaau paʻepaʻe ma samasama samasama ma lanu lanumoana - o le ituaiga e masani ai o eranthis.

Tubergen Erantis

O ituaiga laau eseese e tuufaatasia ai meatotino o se taumalulu ma le tautotogo Cilikina. Pe a totoina, e manino lava o le fatu o Erantis e tele tele, ma pe a maeʻa ona totoina fatu.

O le ituaiga e tupu mai i le ola umi, e aofia ai le tele o ituaiga:

  • Guinea Gold - e maua mai i luga o 'upega e oʻo atu i le 10 cm, faʻavalea samasama uliuli ma le "laumei" ma le apamemea apamemea;

  • Mamalu - E iai lanu lanumeamata lanumeamata ma laulaau, faʻapea foʻi ma se faʻaopoopoga o lanu samasama. E fetaui lelei mo le faatulagaina o se toga vevela, faatasi ai ma isi ituaiga o eranthis faʻalauteleina le fuga.

Siberian Erantis o le igoa o loo faaalia ai o le fugalaau i le vaomatua e masani lava ona maua i Sisifo ma Sasae Siberia. O fanua tetele e maua i tafatafa o le vaitafe, i vanu maualuluga. E masani lava ona mafai ona vaaia i le kiona. O aʻa e vaivai, ae o latou fugalaau paʻepaʻe matagofie. Faʻailogaina o le Inflorescences ia Me, ma ia Iuni o le fale malolo litaea.

O le tautotogo umi tufatufa atu i Asia Tutotonu. O le maualuga o laau taʻitasi e oʻo atu i le 25 cm. O le fuga e amata i le leva - ia Me. O laʻau e tele, susulu. E oʻo atu i le faaiuga o Iuni, e faʻaumatia atoa ma fai ni taga lapisi i fatu.

Failani Cilitina amata ona salalau mai le itu i saute o Europa ma Asia Itiiti. E amata ona fuga 12-16 aso mulimuli ane nai lo le ituaiga taumalulu. E sili atu ona tupu i le vaomatua nai lo togalaau, ona o le fugalaau laitiiti. E le fetaui mo le galueaina i nofoaga e tumau ai le kiona. E ese mai i le vaitau o uluaʻi uluaʻi pulupulu e ala i lanu violē lanu viole ma se mumu mumu. E laʻititi lona laʻitiiti - e oo i le 10-12 cm.

Erantis totoina o togalaau ma le tausiga

O le laau e le o se mea manaia e tausi ai, ae o loʻo i ai manatu e mafaufau i ai pe a totoina:

  • e fiafia e fiafia i nofoaga o le la, lagona lelei i palealii e le masani ai, mafaufau i lenei mea pe a filifilia se vaega o le totoina (tuu atu le fiafia i le itu i sisifo po o le itu i saute o le togalaau);
  • laau e pei o le maualuga maualuga, ae o le vai e tatau ona faigofie ona pasia i le eleele - e te manaʻomia se alavai lelei, a leai o aʻa o le a amata ona pala;
  • o le eleele sili ona lelei mo le erantis e leaga (o se faʻafefiloi o oneone ma le omea, lea e mafai ai e le susu ma le ea ona pasi lelei);
  • E mafai ona fafagaina Erantis i faʻamalaʻau oona, ma e sili atu ona fuga mai. Ae o le fugalaau e le o se mea e sili ona mamafa i le taua o le eleele;
  • O se tulaga taua mo le atinaʻe lelei o fatu ma fatu o le solitūina o eleele. Afai o le eleele o le aisa, latou te faaopoopo le lime.

Aʻo lei oʻo i le vaʻa, ia mautinoa e faʻamalo le eleele. Mafaufau pe a filifilia se nofoaga mo le totoina o erantis o le tele o le susu o le a faaputuputu i eleele maualalo i le tautotogo, lea o le a amata ona pala ai aʻa.

Fautuaga! Faʻaaogā se suʻega o le palapala palapala aʻo leʻi totoina fugalaau. O loʻo faʻatau atu i le ituaiga o fasi pepa ma fesoasoani e fuafua le ituaiga o eleele - le faaituau, acidic poʻo alkaline.

A maeʻa ona filifilia se nofoaga faigofie, faʻaauau le faʻaleleia o erantis:

  • Faʻasusu le fatulaʻau mo le 12 itula ao leʻi totoina i le eleele. O le faʻataʻitaʻiga o le a faʻateleina ai le germination.
  • Laʻau totő i le loloto o le 5-6 cm, vave faʻafeinu le suavai.
  • Afai o le totoina o fatu, fai i Aokuso-Setema. O le auala e lūlūina ai le salalau solo, sosoo ai ma le ufiufi o le eleele ma se laulau e oʻo i le 2 cm. A uma ona faʻafetaʻi, faʻafefe le moega.
  • E mafai ona totō fatu fatu i atigipusa i le fale, ma a uma ona faʻatūina fatu, e mafai ona totoina i nofoaga tumau.

E tausi lelei Erantis i le tulaʻi mai

O le tautotogo o se fugalaau faigofie-e tausi lelei lea e lelei mo le amataina o faifaatoaga. Mulimuli i fautuaga faigofie, ma o le a fiafia o ia mo se taimi umi ma ni manaia matagofie ma le leai o ni faafitauli:

  • aua le faʻatagaina le vevela malosi, ae mataʻituina le le lava o le faʻalauteleina o le eleele, aemaise lava i fuainumera talavou. E mafai ona aloese mai le faʻavaivai pe a faʻaaogaina le faʻaleleia;
  • tusa lava pe fuga mai le tautotogo, aveese vao i tafatafa ane, ona o loʻo faʻaauau pea ona atiaʻe le tubers;
  • mo le fafagaina, faʻaaoga se vaivaiga vaivai o vailaʻau faʻamalosi aʻo leʻi fuga, pe a uma ma le autumn;
  • Aua e te toto nisi fugalaau i luga o se punavai ua mamae;
  • I le taumafanafana, e malolo le erantis i le taumalulu, e le tatau ona tele le suavai (o sina lamala e le afaina tele, ma i le i ai o timuga masani, susu uma lava).

E le manaʻomia ona filifilia ni ituaiga vai. O le totoina vave o fatu ma tubers e tatau ona faasūsūina i le vai malulu lea na nofo mo sina taimi. I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga faigofie, o le a fiafia le erantis i le tele o fugalaau i le nofoaga e tasi mo le 5 tausaga.

O le Caucasian hellebore o se tasi o le aiga o Ranunculaceae. Faʻateleina i le taimi o le totoina ma le tausiga ile eleele, e aunoa ma le afaina ai o faifaatoaga, ae manaʻomia pea ona mulimuli i faiga faʻatoʻaga. O fautuaga talafeagai uma mo le gaosia ma le tausia o le hellebore e mafai ona maua i lenei tusiga.

Eranis fatu toto

E mafai ona e faʻaosoina le tautotogo ma fatu ma fatu. E faigofie lava ona toe gaosia e aunoa ma le auai o le tagata-faʻasalalauina e le tagata lava ia. O le puipuia o le togalaau mai le tele o le fuga mai o Erantis i vaitau o loʻo i lalo, o ituaiga e fatuina fatu e tatau ona pulea.

Sueina o le fatu o le tagata lava ia

I se auala talitutusa, o le tautotogo e ola i vivo. E faapena foi ona tupu i le laufanua.

E mafai e le matagi ona totoina fatu e mamao ese mai ogalaau a matua. E tipiina Erantis ma le faʻasalalauina e le tagata lava ia e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa.

Autumn totoina o Erantis

O fatu o le Eranis ua totoina i le tautoulu ina ua uma le seleselega, ua filifilia le nofoaga i le paolo. O le a totogo laau totő i le 3 tausaga, ma o le a aliaʻe pine muamua i le tautotogo (maualuga tele ma germination o laau).

E selesele le toto o Erantis

I le tautotogo, e totoina fatu fatu erantis. Mo le faʻatinoga o le faʻatinoga, e tatau ona e tuʻuina i totonu o se fata e faia i le polystyrene, lea e faʻafefeteina ai le palapala: alavai, peʻa poʻo oneone. A maeʻa le faʻavaeina o le palapala, e tatau ona e faʻamalulu lelei (faʻaaoga se fana fana). I le pito i luga o le faʻafefiloi faʻasalalauina fatu ma fufuluina i se fasi 'iemole o le peat, faʻapipiʻi i se pusa tali tutusa.

I lalo o le natura masani, e mafai ona tanu fatu fatu i le kiona. Filifili se nofoaga e le mafai ai e le matagi malosi ona ulu mai ina ia le lele ese le fata pito i luga. Mo le faʻamaoni, e mafai ona e afifiina i se mea faapipii poʻo se mea eletise. Mo ituaiga taʻoto taʻitasi taʻitasi, e i ai le taimi ese mo le faʻavaeina o 'ie ua saunia mo le totoina. I luga o le afifiina, e masani ona tusia e le au gaosi lenei vaega.

I le tausaga muamua, e na o laʻau papae e fai, pe a mavae ni nai vaiaso latou te feoti, ma o le a tupu aʻe se tamai pulupulu i totonu o le eleele. O lona atoatoaga na tupu i le tautotogo o le 2 tausaga talu ona totoina. O fatu faʻamalosia o Erantis e manaʻomia ona faʻaliliu i se nofoaga o le a latou olaola ai i taimi uma.

Faʻaolaina o le tui o Erantis

I le tausaga muamua talu ona totoina, o le a le mafai ona toe gaosia le fatu o le erantis, aua e le gata i le 2 tausaga e tatau ona pasia. O nisi vailaʻau e amata ona gaosia le tama teine ​​mo na o le 3 tausaga. O le faagasologa o le mauaina o se pulu fou e aofia ai ni vaega:

  • E tatau ona faʻatali seia oʻo ina uma le faʻapotogo, ae o le a tumau pea ona ola laulaau ola. A o faagasolo lenei vaitau, latou te eli i luga fatu.
  • O le tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi ua vavae ese ma le faaeteete, ma faʻaeteete e le faʻaleagaina le fausaga o itu uma e lua.
  • O fualaau talavou e vave totoina i se nofoaga o le a latou olaola ai i taimi uma.
  • E mafai ona e tipi le tubers i ni tufatufa, faʻasalau nofoaga e vavae ese ai ma le koala ma faʻamaina laau.
  • E manaʻomia lou totoina o nodules 10 cm le vavalalata o le tasi i le isi ma le maualuga o le 6 vaega i le tasi pu. Toto le rhizome i le loloto o le 6 cm, ae le itiiti ifo i le 4 cm.

Aʻo lei totoina le tautotogo, e tatau ona faʻafefe pupuʻu ma faʻafefiloi ma le faʻafefiloi o humus, laupapa e leai ni coniferous ma le faʻapala. E mafai ona ausia se pH le tutusa ile eleele ma le efuefu. Laʻau mumu fou e tausia ai le susu i le pito i luga o le lalolagi.

Maʻi ma meaʻai

O le laau i aʻa, gaʻo ma meaʻai e aofia ai mea e afaina ai le tele o meaola leaga. O faʻamaʻi ma punavai faʻamaʻi e le afaina. Na o le pau lava le mea e lamatia mo ia o le mea lanu enaena. E tulaʻi mai vai inu i le aʻa. E taua le mataʻituina o le susu o le eleele, aveese le tele o le vai i le taimi ina ia le amata ona pala le laau.

O le vave fuga o le eranthis e "fiafia" i pi. Latou te fiafia e aoina mai le fatu, ma maua mai le meli ola maloloina. I le tuufaatasiga tele o ituaiga o "moa vao" po o le "footmont forbs" o loo i ai pea se vaega itiiti o faamanuiaga o lenei laau. E le pei o isi vaega uma, o lona palale e le oona.