O le togalaau

Aisea e le tupu ai le pateta?

Afai e vevela le tau ma mafanafana le eleele i lalo o le la i le 8-10 ° C, o le a amata mai uluai palu pateta i luga o le togalaau pe a ma le 10-12 aso. A e ui i lea, i vaipuna, pe a ono mafatia Me i le leai o ni aso susulu, ma o le koluma o le thermometer i luga o le ea e le maualuga i luga atu o le 20 ... +22 C °, o le taimi e tupu ai se mea e sili atu ona malepe i luga o le eleele ma faamolemole nofo ai le taumafanafana faatasi ma lo latou tuputupu aʻe. I lalo o ia tuutuuga, latou te aliali mai i luga o le eleele e le muamua nai lo le 20-25 aso.

Ia mautinoa ia fesili i ni tagata fai togafiti poto po o ni tagata tomai faapitoa taufaatoaga pe fia aso o le patipati e tupu mai pe a uma ona totō totoa i le vaega o fesuiaiga o loo e nofo ai ma totoina fatu toto. Mo se faataitaiga, mo le itu i saute, o le amataina o le vaega muamua (tupuga o fualaau) i le mavae ai o le 20 aso i le tele o tulaga, o se vavaeese mai le masani, ae mo le itu i matu o lenei vaitaimi e talia lelei.

Ae, o le mea e leaga ai, e tupu ai foʻi aso uma, ma i le togalaau lanu meamata e leai lava ma leai. Faʻafeiloaʻi, popole ma isi fesili e tulaʻi mai. Aisea e le tupu ai le pateta? O a mea e taofia ai o ia mai le mauaina o le malosi? O le a le mea e fai: faʻatali mo le tipi poʻo le toe totoina?

Le mafuaʻaga pe aisea e le aliali mai ai le toto o pateta

1. Tulaga o le tau

O fatu totō, faʻapea foʻi ma atinaʻeina o laau totino, e "fefefe" i vanu o le natura. O taufaʻatau nei o loʻo avea ma sili ona lamatia i le totoina o meafaitino:

  • Frost Faʻasolosolo malie i le vevela, e mate ai le tino. O fatufiti ma aʻa malolosi e susunuina foi i le malulu: e aunoa ma se "meaʻai meaʻai" latou te vave maliu pe faatelegese le alualu i luma (faatasi ai ma le faaleagaina o vaega).
  • Maualalo eleele palapala. O le tele o le vavave i le taimi muamua o le tuputupu aʻe o le vaitau e mafua ai le pala o mea totō.
  • Lamala A aunoa ma le susu, o le atinaʻeina o tipu i luga o aʻafiaga aʻa e faʻamaonia pe taofia atoa. (E oʻo lava i le numera manaʻomia ole micro and macro nutrients!)

2. Maʻi ma faʻamaʻi

Na o le totoina o pateta o se meaʻai manaia mo meaola faalafua lea e ala mai pe a uma le fausiaina o le eleele. Faatasi ai ma mea sili ona lauiloa:

  1. Tuʻu poʻo le kāpeti.
  2. May belese larva (furrow).
  3. Wireworm (larvae).

E taua tele lava: latou te faia ni mea i totonu o le fatu, faʻasili le totogo. O loʻo nonofo i luga o le 'upega tafaʻi, e mafai ona faʻaumatia e oʻo i le 80-100% o fatu fatu.

O faʻamaʻi pipisi eseese e puipuia ai le faʻaalia o fualaau:

  • tuai;
  • rhizoctonia (paʻu uliuli);
  • lanu gutu
  • patia o pateta
  • mago, ma isi.

3. Le saʻo le teuina o fatu

O le le atoatoa po o le le talafeagai o sauniuniga o fatu mo le totoina e faʻaititia ai le pasene o latou germination e 50-100%. Ina ia aloese mai se taunuuga le lelei, e matua faasaina lava:

  • teuga oloa i palasitika (polyethylene, polypropylene) ato;
  • aua nei vavaeeseina i latou ao lei totoina (aua le filifilia fatuga ua faaleagaina ma afaina);
  • aua e te ola;
  • saunia mo le totoina o fatu laiti (itiiti ifo i le 15-20 g);
  • togafitia ma fomaʻi / iniseti ma mea e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe, aʻafia ai le fua o le taumafa;
  • faʻaaogā ituaiga o pateta e le lelei ona fetuutuunai i tulaga fesuiaiga o le itulagi.

Afai ei ai se manaʻoga e faʻatau fatu fatu pateta, e leai se mea e tatau ona e alu i ai i se supermarket poʻo se faleoloa. O vaʻaiga o loʻo faʻamoemoe mo le faʻaaogaina o se tulafono e togafitia i se vailaʻau faʻatekinisi faʻapitoa ina ia latou faʻamauauina a latou faʻamatalaga ma tupuga umi.

E faʻapefea ona ausia le maualuga o le totoina o pateta?

  1. Toto le pateta: lafo ese maʻi ma faʻaleagaina (sasaina, oti) fatu.
  2. Tuu le fatu i pusa papaʻu (sili ona lelei i le tasi papa). Ma tuu i latou mo le 2.5-3 vaiaso i totonu o se potu malamalama lelei lea e tusa ma le 15 ° C le malulu o le ea.
  3. I totonu o le varnalization (germination), faʻapipiʻi fatu i vai i vaitaimi o 6-7 aso.
  4. Mafaufau i le tau pe a filifilia se aso mo le totoina o pateta.

O fai togafiti poto e fautuaina i le faagasologa o le totoina o le togalaau ina ia taulai atu i le "tolu dozen" tulafono, po o ni faailoga se tolu: 10 ° C - vevela o le eleele; 10 cm - le loloto o le lua e oso ai; 10 aso - o le vaitaimi o le faʻafuaseʻi o totogo. E tusa ai ma i latou, o le auala sili lenei mo le faʻaaogaina o le fesili faigata "aisea e le tupu ai le pateta?"

  1. I le taimi lava lea ao le i totoina, togafitia ia fatu totogo ma le sulfate sima (o le fofo ole fofo e le sili atu i le 2 g mo le 10 l).

Fai nei gaioiga e lima mo se faʻamaoniga e sili atu, ma o avanoa o le maualuga o le pateta o le a tupu tele.