Fugalaau

Faʻaleleia le togalaau i le fale

Gardenina o se tamai fale i totonu o fugalaau manogi. I lo latou atunuu, i Iapani, ua totoina vao i togalaau. Ae i totonu o atunuu e lelei le tau, e oʻo lava i tagata tuputupu aʻe e tutupu aʻe i le fale. Mafaufau po o le a le tausiga mo ia.

O le ituaiga sili ona lauiloa mo le fausiaina o aiga o le Jasmine. Ua tumu le laʻau lanumeamata lanumeamata. O fugalaau laiti e faia i le vaega o le apical, e tolu i le tasi itu.

Auala e tausi ai se laau i le fale

Gardenia e manaʻomia togafitiga faʻaeteete. E naʻo le faʻaeteete ma le faʻaeteete i tulafono uma e mafai ona ausia e se tasi taunuuga lelei. Afai e le saʻo le tausiga, e ono avea mafuaʻaga o le oti.

Gardenia - o se fugalaau e sili ona manaia e uiga i le tuua

Faʻamamafana ma fafaga le fugalaau

I taimi o le tautotogo ma le taumafanafana e manaʻomia ai le faʻamautu lelei. O le eleele e tatau ona susu. I lenei tulaga, e tatau ona e mautinoa e le aoina e le vai i totonu o le apa. I masina o le taumalulu, e tatau ona faʻaitiitia le faʻava.

I le taimi lea, o le laau e vave faʻaitiitia le tuputupu ae, o lea e le manaʻomia ai le tele o susu. Afai o le vaitaimi lea e matua susu ai le laau, ona amata ai lea ona pala ona aʻa, o le a paʻu lau. O se taunuuga, o le a mate le laau.

Suavai mo le fausiaina e tatau ona:

  • vaivai;
  • puipuia;
  • potu vevela (laulaau atonu e lanu samasama mai vai malulu).

Faatasi i le masina, faʻafeinu i sina vai inu. Ina ia faia lenei mea, ia faaopoopo ni nai mataua o le citric acid i le vai.

Suavai mama lelei-e masani ona manaʻomia pe a tausia fale o loʻo i totonu

O le faʻatau tatau e aofia ai tulafono nei:

  • e le fautuaina le ipu e tuu i totonu o se pani i le vai;
  • laulaau e mafai ona susulu i se fana moli, i le taumafanafana e vevela i ni nai taimi i le aso, tasi i le taumalulu o le a lava;
  • E le faatagaina le vai i luga o pupu, e ono paʻu'ū.
Maualuga maualuga e afaina ai togalaau, aemaise lava i le taimi o le faʻavaeina o pulumu. O le fugalaau e lagona le toʻa i le faʻaleleia lelei o le eleele. Ma o le vai e le paʻu, matou te manaʻomia lelei alavai.

Laulaulau potu ma moli

Gardenina e fiafia i le malamalama, ae sili atu le susulu o le la i le laau. O le mea lea, o fugalaau e sili ona tuʻuina i faamalama e feagai ma sisifo poʻo sasaʻe. I le taumalulu, e mafai ona siitia le laau i le itu i saute ma tuʻuina atu i ai faʻatalama faaopoopo.

Afai e nonoa faʻamau, e le mafai ona e toe faʻaleleia ma faʻanofo le ulo. Mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o le laau, e taua le faatumauina o le vevela nei:

I le taumafanafana22-24 tikeri
I le taumalulu18-20 tikeri

Vaitaimi amata i masina mafanafana. E masani lava mai ia Me ia Oketopa. I lenei vaitau, e le tatau ona faʻatagaina le maalili a le maalili, o aʻa e tatau ona mafanafana.

E le fautuaina le tuʻuina o fagu i luga o matala malulu. A itiiti ifo o se fasi fofuga e manaʻomia i lalo o le ulo.

Filifiliga eleele

Gardenia lagona lelei i le eleele suamalie. E tatau ona matala ma pasi lelei le ea ma susu. E mafai ona e faʻatau le eleele mo azaleas, e talafeagai mo le togalaau.

E mafai ona e faia le eleʻele ia te oe lava, talu ona faʻaopoopo vaega uma ile tutusa tutusa

Faatasi ai ma sauniuniga a oe ile palapala, saunia tutusa le paluga:

  • peat;
  • oneone;
  • nila;
  • turf.

E mafai ona suia le oneone i le vermiculite poʻo le perlite, ae o nei mea o le a manaomia faalua pe sili atu. O le isi filifiliga e aofia ai le faʻafefiloi o le tutusa o le peat ma le oneone, e tuʻuina sina sphagnum i lenei paluga.

A o lei toe totoina le laau, e tatau ona totoina le eleele ina ia mafai ai ona fasi manu niniʻi leaga. O le mea lea, o le eleele o loʻo faʻamaluina i luga o le afi poʻo totonu foi o se microwave.

Teuteu

Laveina o fugalaau e manaʻomia taʻei taimi uma. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, ua aveeseina lālā vaivai, ua faʻaumatia le mafiafia. Ou te tilotilo i luga o tamai lala ina ia ola ai laau fou ma atiina ae lelei ma tumutumu o loo nonoa.

Faʻapipiʻi, ia fetaui. O faʻasalalauga maualuga e faʻaolaina le vavao vave. O lenei taualumaga e amataina mai le tausaga lona lua o le olaga. 'Otiʻoti lala mai le pito i luga e mafai ona faʻaaogaina e pei o le tipi. Ma tuu i totonu o le vai mo le aʻafia.

Laʻei pito sili

Faalua i le masina, fafagaina togalaau. O lenei faiga e faʻaauau i le vaitau o le tuputupu ae malosi. I le tau malulu: fafaga le fugalaau i le tautotogo ma le taumalulu leai se manaʻo.

Mo meaai paleni, e lelei tele le faʻaaogaina o faʻamaʻi vai. I le tau vevela, faʻafefe faʻafefeteina faʻatasi ai ma mea faʻasusu ma meaʻai. E faʻaaogaina pito i luga o le peat humatiki e fai ma laʻei pito i luga.

A amata ona liu samasama lau, e tatau ona togafitia i latou i se vaivaiga vaivai o le sulfate uʻamea.

Auala e taulima ai vailaʻau

I luga o togalaau i le taimi o fugālaau atonu e amata iniseti leaga. E masani ona aʻafia ia meaola faalafua:

  • vavae;
  • aphids;
  • fua puipui;
  • vaʻavave mite;
  • falaoamata falaoamata.

O le auala mo le fufuluina o laʻau ma se vaifofo o le vai ma le fasimoli tagamea o le a fesoasoani e faʻaumatia ai aphids. O le a sili atu le faigata ona faʻaumatia le siaki; o nei parasite e mafai ona paʻu i totonu o le eleele ma faʻaleagaina aʻa i le mea o iai.

Ole laulau e le afaina i fugalaau, ae manaʻomia le togafitiga ole iniseti

Afai o laulaau na ufiufi i ni pusa, na latou maua se faailoga. Manaomia le faagasologa Karbofos poʻo Intavir.

E mafai ona iloa le siaki ma mata le lava. O se faailoga o le faʻaleagaina o foliga vaaia o lanu moana lanu moana i le pito i luga poʻo le pito i lalo o le lau. A maeʻa togafitiga ma Actellic, o le a maliu le parasa.

E mafai ona faia le togafitiga o laau e faʻaaoga ai Decis poʻo Fitoverm. Afai ole a iai ni pala, o le a lava le auala e tasi, pe afai e tele naua meaola faalafua, o le togafitiga e toe faalua ona faia i vaiaso taʻitasi.

E masani lava ona amata le palatini i luga o laulaau, ae mafai ona aliali mai ma i luga o tumutumu. O meaʻai e afaina ai le fuga o le fugalaau, faʻalavelave ai le atinaʻe ma le fuga.

Winter Gardenia Care

O le tausiga o togalaau i le taumalulu e tolu mea taua. O le tulaga muamua e moli. I le taumalulu, o le fugalaau e le lava le malamalama. Ma talu ai ona o le gardenia o se laau toto-alofa, e mafai ona maʻi ma le le lava le malamalama.

I le taumalulu, e manaʻomia le malamalama faʻaopoopo. Mo le faʻaaogaina o moli mumulu.

O le tulaga lona lua o le puleaina o le vevela. I le taumalulu e le tatau ona vevela. I lenei vaitau, e le tupu le laau ma e le fuga. I le tau malulu, o le vevela o le ea i totonu o le potu e tu ai le fugalaau e le tatau ona sili atu ma le 18 tikeri. I le po, e faʻaititia le vevela i le 16 tikeri.

O le tulafono lona tolu e uiga i le faʻamalosia. I le taumalulu, e le tatau ona tele. I le amataina o le tau malulu, o le faʻaitiitia o le suavai, ao faʻamamago le eleele e le tatau ona faatagaina.

Aisea e le fuga ai le togalaau

Faatasi ai ma le le lelei o le tausiga, o le a leaga le fuga, faʻavaivai. Ina ia aloese mai lenei, o tulafono nei e ao ona matauina:

  • E fiafia le fai togalaau i le susu, ae o lona tele e mafai ona afaina ai ma mafua ai le laau i e seasea fuga mai;
  • fesuiaiga o le fesuiaiga o le vevela e afaina i le togalaau; e le tatau ona faatagaina faʻataʻitaʻiga;
  • fugalaau e mafai ona faʻamalosia i le faʻamalositino o loʻo mauʻoa i le phosphorus ma le potassium.

Afai o le taumalulu na teuina le fale i tulaga o le maualuga o le vevela o le ea, ona oʻo lea i le tautotogo atonu e le totogo. I le taumalulu, e manaʻomia ai se tausiga faapitoa.

O le maualuga o le timuga i le taumalulu e mafai ona mafua ai le le totoina

Maʻi

I le le lava o le gauai atu, o fugalaau e mafai ona aafia ai faʻamaʻi eseese. I lalo o le aafiaga o faamaʻiamata le faʻaleleia o lau ma pupuʻu, o ona lanu e faʻafefe pe liua samasama. Faʻafitauli e tulaʻi mai mo mafuaaga eseese:

  • o lau lafoaʻi - ona o le le lava o le suāvai, pe, i se isi itu, o le suavai tele;
  • lanu lanu samasama ona o le leai o meaʻai;
  • pa'ū laʻau - vaʻa vevela, faaleagaina i aʻa po o se apogaleveleve mite ua afaina i luga o le laau;
  • o le faʻapouliuli o laulaau e mafua ona o le vevela tele o le palapala, i lenei tulaga o mea faʻamaʻi, e aofia ai le uʻamea, o le a manaʻomia;
  • aʻafiaga e paʻu'ū - le lava poʻo le inu tele, solia le puleaina o le vevela.

Ina ia totoina se laau totoa, e te manaʻomia iloa tulafono o le tausiga ma tausisia lelei i latou.

Afai o le fugalaau e le matala lelei lelei, e faʻamamaina le vai i le vai inu ua pasi i se faamama. E le lava le malamalama a le Gardenia pe o le maualuga o le ea. Ina ia faatelevave le faagasologa o le fuga, e tatau ona e sailia ma toe faaleleia le faafitauli.

Suiga

O le gaosia o se vaega taua o le tausiga. Le faʻatinoga o le taualumaga e tatau ona saunia:

  • fugalaau fugalaau;
  • eleele;
  • faalautele le omea;
  • fuālaʻau.

Na o latou amata amataina pe a fuga le fugalaau. E sili atu le faia o lenei mea ia Fepuari. E tatau ona iai se mea e tatau ai pe a fai e faatauina le fale i le faleoloa. E masani ona faʻatau atu i ni tamai fagu, lea e le mafai ai e le laau ona atiaʻe.

I le maeʻa ai o le faʻatau, e te le manaʻomia le toe faʻapipiʻiina o le togalaau, e tatau ona faʻataunuʻu muamua i se nofoaga fou. O le a faia ni nai vaiaso.

E manaʻomia foi le faʻagataina o mea i totonu o faʻasologa o loʻo aʻafia ai le aʻa o le tino, ma o loʻo faʻapipiʻiina ai le eletise. O nisi taimi o aʻa e iloa mai i le alavai.

Ia mautinoa e le paʻi aʻa i le alavai.

O le faʻatulagaina o faʻatulagaga e aofia ai laasaga nei:

Laasaga 1Ua aveeseina lelei le laau mai le koneteina. I aua le faaleagaina aʻa, o le palapala aʻo lumanaʻi muamua e tatau ona fafagaina tele
Laasaga 2O se alavai e tuu i le pito i lalo o le ulo, ona sasaʻa ai lea o se oneone, e manaʻomia ona faʻamaluina e fasioti fasi pepe, o le lona tolu o le palapala. Ua sasaaina i se tamai voluma
Laasaga 3O le fugalaau e tuu i le ogatotonu o le ulo, o aʻa e le tatau ona paʻi i le alavai
Laasaga 4Taofiofi le laau, sasaa atu le eleele o loʻo totoe, fai sina faʻaoga
Laasaga 5Vai le togalaau

Ua fuga mai fugalaau fugalaau i se nofoaga mafanafana. O laau laiti e manaomia ona toe totoina i tausaga taʻitasi. Mo tagata matutua, o le taimi lava e tolu tausaga uma lava e lava.

Tofiga

Faʻasalalau Gardenia e lua auala:

  • toso;
  • fatu.

O le tele lava o taimi e faʻaaogaina ai. E tatau ona oʻo atu i le 10 cm le faʻapipiʻi apical. E vaeluaina ia Fepuari poʻo Mati. A uma ona vavae ese, ona tuu lea i totonu o le eleele mafanafana.

O le faagasologa o le aʻafia i le faʻatoʻaga e umi lava le umi. Ina ia faatelevaveina, o le mea muamua e tuu i le vai ina ia latou maua aʻa, ma na o le taimi lena toto i le eleele. O se auala talitutusa e tupu i le tele o faigata ma atonu e le manuia i taimi uma.

Mo le faʻaleleia e fatu:

  1. maua mai le mea e sili ona lelei le totoina
  2. o fatu e faʻalauteleina ile eleele ua saunia i le loloto ole 4 - 5 mm
  3. o le eleele e fai si siaki
  4. totoga e masani ona sasaina i vai

O fuā muamua e tatau ona aliali mai pe a uma le masina. O se laau na totoina i se fatu laau e faatoa fuga mai lua tausaga mulimuli ane.

Pe a faʻaleleia e fatu, e taua le aua nei faʻaaluina i latou i le loloto o le eleele

Faamolemole ia maitauina o iinei matou te faia e aunoa ma le faia o se gaosiga. E masani ona manaʻomia lenei mea i lenei toe gaosia. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e te vaʻavaʻai i le auala e faʻaleleia ai le fatu o le Royal Begonia.

O le faʻamalieina o tulafono uma o le faʻatupulaia o togalaau, e mafai ona e ausia ni taunuuga ofoofogia.