Fugalaau

O a ituaiga o manulele o le a tatou tutupu i le fale?

Afai e te manaʻo e toto se laau e le masani ai, e fai ma faʻataʻitaʻiga, fern, ona o le nephrolepis mo le fausiaina o se fale e sili ona talafeagai mo lenei mataupu. E le gata e foliga matagofie ma matagofie, ae e iai foʻi mea aoga.

Faamatalaga faʻatau

O le natura masani o nephrolepis o vaomatua o vaomatua o Asia i sasaʻe, Aferika ma Amerika. Ma mo le tele o tausaga na mafua ai ona i totonu o laau toto.

O lenei ituaiga o fern e i ai se aoga aoga e pei o le faʻamamaina o le vaʻaiga lata ane. E aʻafia ai mea oona (toluene ma formaldehyde) ma siama faʻamaʻi. O le mea lea, e tele taimi e maua ai nephrolepis i falemaʻi.

O ituaiga o nephrolepis e aofia ai le 40 ferns ese, ae na o nisi o mea e talafeagai mo le ola i le fale.

Ua siitia Nifaelolepis. E tupu i totonu o vaʻaia o Asia i sasaʻe, i luga o le eleele ma i luga o le palapala. O laʻau e tasi le pine e mafai ona oʻo atu i le umi o le 70 cm, ia i ai se lanu lanumumu lanumeamata ma se mata o le taulaga. O lenei meaola e sili ona lauiloa mo le tuputupu ae o le aiga.

Nifaelolepis o Boston. O le ituaiga o meaʻai na gaosia i Amerika. O lau o lenei fern e mafai ona faalua, tolu-ma le fa-pine.

Nifaelolepis loto. O se tasi o ituaiga lauiloa i le va o tagata fiafia i totonu o le fale. O loʻo i ai se uiga lelei i luga o le lau o le tino i foliga o fulafulaina foliga e pei o tubers i foliga vaaia. Laʻau tupu olaola, o vaega o le lau lau o loʻo fuafua lelei.

Xiphoid nephrolepis. O le laufanua o lenei ituaiga o nephrolepis mo le fausiaina o se fale o Amerika Tutotonu. O lona uiga iloga o le i ai o laulaau umi lava, lea e mafai ona oʻo i le lua mita. Ona o lenei mea, o le nephrolepisite xiphoid e tele lava ina talafeagai mo le galueaina i totonu o greenhouses.

Tausiga

O fualaau aina e le lelei le toto, ae peitai, e taua le matauina o nisi tulaga.

Malamalama Faʻataʻitaʻi Ferns e faʻasalalauina le malamalama, o le mea lea, o fenumeli e feagai ma sisifo poʻo sasaʻe o ni nofoaga lelei lelei mo ia. Aloese mai le susulu o le la, o isi mumu e ono aliali mai i laulaau.

Lulu O le ituaiga o meaola e pei o le vevela, o le mea lea, o le vevela aupito sili ona lelei mo lona totoina e mai i le 20-23 ° C.

I le taumalulu, o le vevela e le tatau ona paʻu i lalo + 13 ° C, ma e le mafai foi ona e tuua le laau i se ata.

Faʻasa. Faʻasaga o le uʻamea e tatau ona lava, aemaise lava i le vevela o le vaitau. E tatau ona fofo le vai i le vevela o le potu. E mafai foi ona e sasaa vai i totonu o le apa o le fagu fugalaau.

Faʻamamaga o le ea. E pei o le tele o ferns, o le nephrolepis e fiafia i se maualuga maualalo maualuga - e tusa ma le 50-60%.

E le mafai e le laau ona latalata i afi afi.

Suiga ma toe gaosia

Faʻapenaina o nephrolepis mo le fausiaina o se fale e mafai ona faia i ni auala se lua:

  1. Faatasi ai ma le fesoasoani a Pana. Pe a faʻapipiʻi se fale matua matutua, e mafai ona vaevaeina. Ina ia faia lenei mea, ia sosolo le tumutumu o se tafaoga laitiiti ma le eleele i totonu o se potoa lata ane, i le taimi lava e faia ai laulaau fou ma aʻa, e mafai ona totō se tagata matua ma fana.
  2. I le vaevaeina o le rhizome. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia lou suʻeina o totō taʻitasi o loʻo i ai a latou lava tulaga tuputupu aʻe, vavaeese mai latou matutua ma totōina i totonu o ipu. E taua tele le fatuina o le maualuga o le vevela ma tumau le vevela pe a ma le + 15-18 ° C.

E pei o isi ituaiga o fulu, o le nephrolepis e totoina i le tautotogo, i le lua pe tolu tausaga. E sili ona lelei le filifilia o ipu e faia i le palasitika, ae lautele lautele ma pusa paʻu. Faʻalauteleina le laulau e manaʻomia mo le faʻavaivai. O le eleele mo ferns e tatau ona malamalama: vaʻaia faʻasalaga poʻo le peat. E mafai ona e faʻapipiʻi sina meaʻai manogi i ai (pe a ma le 5-7 g i le 1 kg o le mea e fai).

Puipuia o Pest ma Disease

O faʻamaʻi faʻatoʻatele o meaola o le iniseti, iniseti, aphids ma spider mites. Ina ia faʻatautaia i latou, e tatau ona togafitia le fale faʻatasi ma nei mea iniseti e pei o Actellik poʻo Aktara.

Faatasi ai ma faʻamaʻi i le maʻila o genu Nephrolepis, e masani ona tupu:

  • laʻau matutu - e manaʻomia le masani ona faʻafefeteina o le laau poʻo se maualuga maualuga o le susu i le potu;
  • o laʻau e paʻu, paʻu luga pe suia le lanu - e te manaʻomia le faʻaleleia o le vevela o le ea, aveese le laau mai le faʻataʻitaʻiga ma le vai naʻo le toʻa, vai mafanafana;
  • malogo, lanu enaena (mumu) e aliali i luga o laulaau - e manaʻomia le aveeseina o le laau i totonu o se fale paolo.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, fern Nephirolepis o se laau e matua le faʻaleagaina, o le tausiga e le mafua ai le tele o faafitauli. Ae i lalo o nisi tulaga, o le a fiafia lenei laau i ona foliga le masani ai mo le silia ma le tasi le tausaga.